POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.09.

Orbán Viktor: Bízom a békepárti többségben

" A béke embere vagyok":

A miniszterelnök a békepárti többség kialakulásában bízik az uniós parlamenti választásokon.

 

Orbán szavaz

Fotó: Kurucz Árpád

Orbán Viktor Vitézy Dávidra szavazott Szentkirályi Alexandra tanácsára – jelentette ki a miniszterelnök egy rögtönzött sajtótájékoztatón, miután leadta szavazatát a Zugligeti Általános Iskolában. A kormányfő úgy folytatta: négy lánya van és egy felesége, és azt tartja a legjobbnak, amit a hölgyek tanácsolnak. Hozzátette, 

a háború kérdésében a Fideszre szavazott, a béke felé és a háború ellen. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország demokratikus ország, ahol vannak különböző vélemények, azt akarták 1990-ben, hogy sok vélemény hangozhasson el, ami most lehetséges. A vélemények mindenkihez eljutnak, mindenki meghallgathatja és megfontolhatja azokat, utána pedig szavazhat.

A béke embere vagyok

– vallotta a miniszterelnök.

 

Út a békéhez

Kifejtette: két lépésben lehet eljutni a békéhez. Ma meg kell nyerni Európában ezt a választást, ami a kormányfő életében az első olyan európai választás, amikor azt látja, hogy van egy szinte mindegyik tagállamon áthúzódó téma. Követte a francia, a német, az olasz választási kampányt, melyeknek mindegyike a háborúról szólt, tehát most egy összeurópai kérdés került a porondra. – Ezért indokolt majd úgy értelmezni a választási eredményt, hogy az emberek véleményt mondhattak a háborúról és a békéről. A munka másik felét a békét akaró amerikai embereknek kell majd elvégezniük az amerikai elnökválasztáson, és akkor lehet béke – mutatott rá a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta: Európában katonai fenyegetettség van, mert az európai nagy hatalmak háborúba akarnak menni. Úgy látja, hogy „a saját fejünkre hozzuk a háborús fenyegetettséget.”

Egy külföldi újságíró kérdésére felelve, Orbán Viktor angolul elmondta: 

sosem tapasztalta azt, hogy egy olyan ügy, mint a háború és béke kérdése olyan uralkodó lenne majdnem az összes európai országban mint most, a jelenlegi választás egy összeurópai békepárti vagy háborúpárti választás.

Az első üzenet és az első következmény, amit le kell vonni az, hogy mi az európai emberek véleménye a háborúról és a békéről. 

Orbán Viktor a békepárti többségben bízik

A kormányfő azt remélte, hogy a békepártiak többségben lesznek a mai választás eredményeként. Hozzátette, a békepárti erők többsége az Európai Parlamentben erős hatással lesz a nagy európai országokra és azokra a miniszterelnökökre, akik most a háborúba menést támogatják. – Ezután várunk egy remélhetőleg jó eredményt az Egyesült Államokból novemberben. Jobbra menni mindig jó, menjünk jobbra – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejezte örömét amiatt, hogy úgy tűnik, az emberek nagyobb számban fognak részt venni az európai parlamenti választáson, mint korábban, ami jó a magyar demokráciának. 

Egy másik kérdésre reagálva, a miniszterelnök leszögezte: Srebrenicában mészárlás történt, amiről meg is van a vonatkozó dokumentum. Azért nem támogatták a tömeggyilkosság emléknapjáról szóló javaslatot az ENSZ-ben, mert a többséghez akartak tartozni, és a többség nem szavazta meg azt. – Nem kérhetik rajtunk számon, hogy miért nem szavaztunk a kisebbséggel – tette világossá. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megszigorították a gyermekvédelmi törvényt, és küzdeni fognak, hogy a gyermekvédelemben minden rendben legyen. – Novák Katalin volt államfő a kegyelmi ügyet a maga részéről lezárta, így mi is – jelentette ki. 

A kormányfő egy másik kérdésre azt felelte, hogy elvárja: Magyarországon is azokat a környezetvédelmi szabályokat alkalmazzák az akkumulátorgyárak építésekor, melyeket Németországban, és garantálják az egészséges élethez való feltételeket. A magyar hatóságok dolga a szabályok betartatása – tette egyértelművé.

A miniszterelnök az orosz hekkertámadásról kijelentette: minden kiberbehatolási kísérlet esetében, melyeknek a száma több mint egy tucat évente, megteszik a szükséges lépéseket mind a diplomácia, mind a titkosszolgálati eszközök bevetésében.

A szavazásra jogosultak 8,59 százaléka adta le szavazatát reggel kilenc óráig a fővárosban - derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) legfrissebb adataiból.

 A közlés szerint Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 343 ezer választópolgárból 1,62 százalék, 21 744 választó adta le szavazatát; délelőtt 9 órára már a jogosultak 8,59 százaléka (115 431 választó) járult az urnákhoz.

 Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

A vármegyei adatok szerint Pest vármegyében mentek el a legtöbben eddig szavazni, 102 ezren adták le voksukat eddig, de Bács-Kiskun vármegyében is sokan szavaztak már, 47 ezren, a választópolgárok 11,47 százaléka ment el a szavazókörökbe. A legkevesebben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében szavaztak reggel kilenc óráig, itt a választók 8,48 százaléka adta le voksát.

Alaposan átalakulhat az Európai Parlament (EP) képe a ma záruló választás után, nem csupán a szavazatok, hanem a voksolást követő alkuk miatt is, amelyek meghatározzák a frakciók összetételét a következő ciklusra.

 

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Miután ma este lezárják az urnákat az európai parlamenti választásokon, elindul az alkudozás a pártcsaládokhoz való csatlakozásról. A pártcsaládok a mandátumaik száma alapján jogosultak finanszírozásra, valamint a frakciók nagysága szerepet játszik a parlamenti tisztségek elosztásában is. Nem véletlen, hogy ötévente a választások után intenzív tárgyalási folyamat veszi kezdetét, amely idén különösen kiélezett lehet – írja a The Financial Times amerikai napilap.

Egy férfi leadja szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon az erdélyi  Kolozsváron  2024. június 9-én
Egy férfi leadja szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon az erdélyi  Kolozsváron  2024. június 9-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A négy hagyományos nagy csoport az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták, a Renew és a zöldek. Ezektől jobbra és balra is találunk további csoportokat, valamint vannak pártcsaládoktól független képviselők is (az EPP-ből való 2021-es kilépésük óta például a Fidesz képviselői is függetlenek).

A négy nagy csoport taglétszáma az elmúlt időszakban csökkent, míg a többi csoportosulásé nőtt.

Közülük a Renew-ban épp forrnak az indulatok, mert a csoport jelenlegi vezetője, Valerie Hayer, Emmanuel Macron francia elnök Újjászületés (Renaissance) pártjának listavezetője belengette a holland Szabad Demokrata Néppárt (VVD) kirúgását a pártcsaládból, miután az koalíciós megállapodást kötött Geert Wilders Szabadságpártjával. A VVD egyébként a pártcsalád egyik alapító tagja.

Az amerikai lap szerint mindig a jobboldal a megosztottabb, itt többször alakultak át a szövetségek. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője (Identitás és Demokrácia pártcsalád) mindent megtesz, hogy egy széles körű jobboldali összefogást hozzon létre, egyesítve az ID és a Giorgia Meloni-vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportját, s a Fidesz képviselőit. Ha ez nem sikerül, az EP korábbi főtitkára, Klaus Welle szerint Le Pen a Fidesszel és a jelenleg ECR-tag spanyol Vox párttal foghat össze.

Egy, a Politico brüsszeli hírportálnak nyilatkozó szakértő, Nicolai von Ondarza, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézete agytröszt európai uniós kutatási vezetője három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a jobboldali pártszövetségekkel kapcsolatban,

Az első szerint maradna a jelenlegi status quo, vagyis az ECR és a többek között a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülést magában foglaló Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládok, valamint tőlük függetlenül a Fidesz és az ID-ből nemrég kizárt német AfD.

A második eshetőség, hogy a megújult ID-hez csatlakozna a Fidesz, sőt akár a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is, amivel a pártcsalád az ECR-t beelőzve a harmadik legnagyobb erővé válna az EP-ben.

A harmadik forgatókönyv szerint az ECR, az ID és a Fidesz egyesüléséből létrejönne egy konzervatív „szupercsoport”. Ez Le Pen célja, és Meloni sem zárta ki egy ilyen szövetség létrejöttét, amely a második erő lehetne az Európai Parlamentben, jelentősen megváltoztatva az erőviszonyokat. A megvalósulása azonban azzal járhat, hogy néhány korábbi ECR-tag elhagyja a pártcsaládot – vélekedik von Ondarza.

A független képviselőket gyakran környékezik meg a pártcsaládok vezetői. A Magyarország elleni kirohanásairól és a kötelező sorkatonaság erőltetéséről hírhedt EPP-vezér, Manfred Weber például Magyar Páter pártjának képviselőit látná szívesen a néppárti frakcióban.

A lap által megkérdezett bennfentesek arról számoltak be, hogy a független képviselők sokszor követelések egész sorával érkeznek a nagy pártcsaládokkal való megbeszélésekre, és gyakorlatilag oda ülnek be, ahol megkapják, ami szeretnének. 

Az alkudozásokra mindössze huszonnégy nap áll rendelkezésre, tehát egy szűk hónapon belül megtudjuk, hogyan alakul majd az egyes frakciók összetétele.

Ez már csak azért is kulcsfontosságú, mert az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia az Európai Bizottság elnökjelöltjét, akinek a személyéről előzetesen az Európai Tanácsban a tagállamok vezetőinek kell megegyeznie. 
 

origo.hu

A törött orrú Mbappé cirkusza kiborította az osztrákokat

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

borsonline.hu

"Kínt, szenvedést látok" - A magyar jósnő szerint ekkor jön a világvége

hirtv.hu

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

vg.hu

Újabb hírek érkeztek Mészáros Lőrinc fiáról a hétvégi ralibalesete után

ripost.hu

Adósságba verhette magát KKevin?

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. június 17-23.: Gyújts gyertyát Szent Iván előestéjén

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Tápai Szabinát otthonában érte baleset, hihetetlen dolog történt

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

700 ezer orosz katona az ukrán fronton

POLITIK

Több orosz gáz érkezik Európába, mint amerikai

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról

POLITIK

Putyin komoly segítséget ígért Észak Koreának