POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.24.

Nyilatkozatban ítélték el az orosz-észak-koreai megállapodást

Amerika, Japán és Dél-Korea.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán hétfőn kiadott közös nyilatkozatában „a lehető leghatározottabban” elítélte Oroszország és Észak-Korea kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodását.

A nyilatkozat szerint a Moszkva és Phenjan között a múlt szerdán létrejött egyezmény „komoly aggodalomra” ad okot minden érintett fél számára, amely tiszteletben tartja az atomsorompó-szerződést.

„Az Egyesült Államok, a Koreai Köztársaság és Japán a lehető leghatározottabban elítéli a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KDNK) és Oroszország közötti katonai együttműködés kibővítését, beleértve a KDNK folyamatos fegyverszállításait Oroszországba, amelyek meghosszabbítják az ukrán nép szenvedéseit, megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és veszélyeztetik a stabilitást Északkelet-Ázsiában és Európában” – áll a nyilatkozatban.

A felek hitet tettek egymás rendületlen támogatása mellett az észak-koreai fenyegetésekkel szembeni közös fellépésben, illetve a helyzet eszkalálódásának megakadályozásában.

Felszólították továbbá Phenjant, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, mert „a párbeszédhez vezető út továbbra is nyitva áll” számára.

Washington mindemellett ázsiai partnerei védelmét illető „sziklaszilárd” elkötelezettségének is hangot adott a nyilatkozatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongün észak-koreai vezető a múlt héten átfogó stratégiai és partnerségi megállapodást írt alá Phenjanban. Az egyezmény rendelkezik arról is, hogy katonai segítséget nyújtanak egymásnak, ha országaik közül valamelyiket támadás éri vagy hadiállapotba kerül.

Néhány nappal azután, hogy Oroszország és Észak-Korea kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást, kikötött a Theodore Roosevelt amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó a dél-koreai Busan katonai kikötőben szombaton.

A dél-koreai haditengerészet közlése szerint 2023 novembere óta először futott be amerikai repülőgép-hordozó egy dél-koreai kikötőbe. A Theodore Rooseveltet két, Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt romboló kísérte. A dél-koreai, a japán és az amerikai hadsereg hadgyakorlatot tart június végén, amelyen az amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz.

Június 19-én Oroszország és Észak-Korea megállapodást írt alá egy átfogó stratégiai partnerségről, amely magában foglalja a katonai segítségnyújtást védelmi háború esetén. Dél-Korea határozottan elítélte az egyezményt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elítélte a megállapodást, amiért az komoly fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra.

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát

Az orosz elnök figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Szöül bejelentette: válaszlépést fontolgat amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megállapodást írtak alá arról, hogy kölcsönösen segíteni fogják egymást, amennyiben a másik fél országát agresszió éri.

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát, hogy „nagy hibát” követ el, ha felfegyverzi Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – írta meg a BBC pénteken. Az orosz elnök úgy fogalmazott: amennyiben Szöül úgy döntene, hogy fegyvereket szállít Kijevnek, Moszkva olyan döntéseket fog hozni, amelyek „nem fognak tetszeni Dél-Korea jelenlegi vezetésének.”

Az orosz államfő vietnami látogatása során tette egyértelművé, hogy kész felfegyverezni Phenjant, amennyiben az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is fegyverekkel látják el Ukrajnát.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy mivel a fegyverszállító országok azt állítják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, ebben az esetben Moszkva is fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy fegyvereket szállítson a világ más régióiba.

Dél-Korea mérlegel

A brit BBC felidézte, hogy Dél-Korea elítélte az Oroszország és Észak-Korea között létrejött biztonsági megállapodást, mivel az „veszélyezteti Dél-Korea nemzetbiztonságát.” Mint írták, Csang Ho-jin dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: „országa megfontolja az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatás kérdését.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentésére reagálva a dél-koreai elnöki hivatal pénteken közölte: „különböző lehetőségeket mérlegelnek az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban, álláspontjuk pedig attól függ, hogy Oroszország hogyan közelíti meg a kérdést.”

Szöül semleges volt

Dél-Korea vezetése ezzel egyidejűleg beidézte Georgij Zinojev orosz nagykövetet, hogy tiltakozzon az orosz-észak-koreai paktum ellen. Követelték, hogy „Moszkva azonnal szüntesse be a Phenjannal való katonai együttműködést.

A BBC emlékeztetett:

Dél-Korea eddig csak humanitárius segélyt és katonai felszerelést adott át Ukrajnának, azonban nem volt hajlandó halálos fegyvereket átadni, mivel hivatalos politikája alapján nem fegyverez fel háborús országokat.

Ukrajna reménykedik

A brit lap szerint a kijevi vezetés abban reménykedhet, hogy Moszkva és Phenjan együttműködése megváltoztatja Szöul hozzáállását a halálos fegyverek szállításához. Mint írták, Ukrajna arra fogja felhasználni Vlagyimir Putyin északi-koreai látogatását, hogy fokozza a nyomást.

A BBC hangsúlyozta, hogy az észak-koreai vezető teljes támogatást ígért orosz partnerének az ukrajnai inváziójához.

„Egyre több bizonyíték van arra, hogy Oroszország már észak-koreai rakétákat telepített Ukrajna területére” – írták.

Mások inkább aggódnak

Pénteken kora délután szólalt meg John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője az orosz elnök észak-koreai látogatása kapcsán. Kirby úgy fogalmazott a felek megállapodása kapcsán, hogy „annak minden olyan országot aggasztania kell, amelyeiknek fontos a béke és a stabilitás fenntartása a térségben.” Ugyanakkor azt is kiemelte:

az Egyesült Államokat nem lepte meg a két ország megállapodása, mivel hónapok óta arra figyelmeztettek, hogy a két állam közös védelmi kapcsolatok kiépítésén dolgozik.

Japánban sem övezte megértés Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun megállapodását. Yoshimasa Hayashi, a japán kormány szóvivője elfogadhatatlannak nevezte a megállapodást, és úgy fogalmazott:

„Tokió komolyan aggódik amiatt, hogy Putyin elnök nem zárta ki a haditechnikai együttműködést Észak-Koreával.”

A BBC azt írta, hogy szakértők szerint Moszkva és Phenjan megállapodásának jelentős következményei lehetnek a világra és a régióra nézve egyaránt. Mint írták, a két Korea technikailag még mindig háborúban áll egymással és erősen őrzött határt tartanak fenn, ahol az elmúlt hetekben súlyosbodtak a feszültségek.

Emlékeztettek, hogy egy csütörtöki incidens során észak-koreai csapatok rövid időre átlépték a határt, majd visszavonultak, miután a dél-koreaiak figyelmeztető lövéseket adtak le. Kiemelték, hogy ez már a harmadik ilyen incidens volt kevesebb mint három hét alatt. A két korábbi, június 9-én és június 18-án történt incidenst a dél-koreai vezérkari főnökök szerint nem tűnt szándékosnak.

Dél-Korea pénteken bekérette Georgij Zinonjev orosz nagykövetet tiltakozásképp az ellen, hogy Oroszország és Észak-Korea pár nappal ezelőtt kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongün észak-koreai vezető szerdán tartott találkozóján megegyezett, hogy amennyiben országaik közül valamelyiket támadás éri, azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak. Dél-Korea határozottan elítélte az egyezményt.

Észak-Korea orosz katonai támogatása sérti Dél-Korea biztonságát és elkerülhetetlenül negatív hatással lesz Szöul és Moszkva kapcsolatára – jelentette ki Kim Honggjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes.

Az orosz nagykövet válaszában hangoztatta, elfogadhatatlanok az Oroszországgal szembeni zsarolási és fenyegetési kísérletek. Megjegyezte, az Oroszország és a KNDK közötti együttműködés nem irányul harmadik országok ellen, megfelel a nemzetközi jog elveinek és normáinak, hozzájárul a béke és stabilitás megerősítéséhez a Koreai-félszigeten.

A dél-koreai külügyminiszter mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elítélte a megállapodást, amiért az komoly fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra – közölte a szöuli külügyminiszeri iroda pénteken.

A megállapodást követően észak-koreai disszidensek egy csoportja újabb Phenjan-ellenes röplapokat szállító léggömböket küldött át a Koreai-közi határon észak felé. Ennek okán Kim Dzsongün észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong kijelentette, hogy Phenjan várhatóan újabb szemeteszsákokat szállító ballonokat fog Dél-Korea területére küldeni. Észak-Korea az utóbbi hetekben több mint ezer hasonló léggömböt juttatott át a két Koreát elválasztó határon.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek