POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.01.

Nézőpont Intézet: Az EP-választás történelmi pillanat

Ha rosszul döntünk belesodródunk a háborúba.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a június 9-ei EP-választás történelmi pillanat, ha most „rosszul döntünk, belesodródhatunk” a harmadik világháborúba. Pálfalvi Milán erről szombaton, az M1 aktuális csatornán beszélt, azt hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök erősítette az emberek reményét a békepárti fordulatban, amikor a Békemeneten azt mondta, fel kell állítani a „mozgósítási világrekordot” a választás előtti héten.

Pálfalvi Milán azt mondta, Orbán Viktor a beszédével reményt adott a hallgatóinak, hogy „a magasra tett lécet” át kell és át is lehet ugrani a június 9-i EP-választáson. Hozzátette, a Békemeneten megjelent „sok bátor ember” a jelenlétével üzente, „kiállunk mi magunk is a békéért”. A miniszterelnök pedig egyértelművé tette, hogy „valóra kell tudni váltani ezt a nagyon nagy lehetőséget” – tette hozzá Pálfalvi.

Orbán Viktornak a mozgósítással kapcsolatos szavaira utalva az elemző azt mondta, nem szabad csupán a Fidesz-KDNP jelenlegi egyértelmű támogatóira leszűkíteni a kört. Itt ténylegesen a háború és a béke között kell választani. Mindenkihez el kell juttatni azt az üzenetet, hogy „a békét csak a Fideszre leadott szavazatokkal lehet képviselni” – fogalmazott az elemző, aki úgy látja, hogy a magyarországi baloldal nem képviseli a békepárti álláspontot.

Annak a negatív jövőképnek ugyanúgy van esélye – tette hozzá -, hogy a háborúpártiak kapnak esélyt más országokban is. Ehhez képest a miniszterelnök szavai szerint mindenkinek azt kell megértenie, hogy az, aki akár a Fideszre vagy a békepártiságra szavaz, akkor a békére szavaz – magyarázta. Orbán Viktor üzenete az, hogy minden egyes választópolgárnak azt kell megfontolnia, ha békét szeretne, akkor a Fideszre kell szavaznia.

Az elemző ugyanakkor a még bizonytalanoknak címezve véleményét azt javasolta, ne azt nézzék, milyen pártra szavaznának szívesen, hanem fontolják meg a miniszterelnök szavait, mert ha „rossz helyre tesszük” az X-et, azzal a háború eszkalációjához vezető folyamatokat támogathatunk.

A június 9-ei választást történelmi pillanatnak nevezve az elemző kijelentette: ha most „rosszul döntünk, belesodródhatunk” a harmadik világháborúba. „Ez sajnos nemcsak fikció, hanem nagyon közel állunk ehhez” – fogalmazott Pálfalvi Milán.

A Fidesz-KDNP-szövetség Európa legnagyobb békehadtestje – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton Budapesten, a Békemenet résztvevői előtt a Margitszigeten elmondott beszédében.

A kormányfő kijelentette: úgy kell megnyerniük az európai választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák előttük a város kapuit, és sietősen távozzanak az irodáikból.

Emlékeztetett: a Fidesz-KDNP 2006 ősze óta minden választást megnyert, parlamentit, önkormányzatit és európait. „Tizenegyszer nyertünk egyhuzamban. Abszolút rekord, KO, kiütéses győzelem, nincs vita” – fogalmazott, hozzáfűzve: a Fidesz-KDNP tábora a legnagyobb, egysége a legszilárdabb egész Európában, és a kormánypártok tudnak a legjobban kampányolni, övék a legnagyobb választási hadsereg.

„Soha senki ennyi embert nem tudott felsorakoztatni a béke mellett, mert a magyarok választási hadseregének egyetlen célja megőrizni a békét. Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje, mi vagyunk Európa legnagyobb békefenntartó ereje” – mondta.

Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-szövetség újra hatalmas győzelem kapujában áll. „Nálunk rendezettség és erő, az ellenfeleinknél erőszakoskodás, választási dulakodás, lökdösődő vircsaft. Ők nem a háborút, hanem egymást akarják legyőzni. Nincs velük dolgunk, hadd csépeljék egymást. Ott minden pofon jó helyre megy.”

Idén is rengetegen voltak a békemeneten. A résztvevők a Széchenyi térről vonultak át a Margit-szigetre. Annyian voltak, hogy amikor a menet eleje már a Margit hídon volt, a vége csak akkor indult el a Lánchídtól. A résztvevők között sok volt a fiatal, sokan pedig a gyerekeiket is magukkal vitték, hogy megmutassák nekik: milyen fontos a béke.

Lobogtak a nemzeti színű zászlók, készültek a fotók, a videók és zengtek Magyarországot éltető rigmusok. Bár az eső többször is eleredt, már jóval az indulás előtt megtelt a Lánchíd pesti oldala.

„No Gender, No migration, No war!” – az emberek ezt írták tábláikra. De a zászlókon és transzparenseken azok a helységnevek is szerepeltek, ahonnan érkeztek résztvevők.

 

„Minden adott arra, hogy a békét hirdessük. Tanúságtétel, bizonyságtétel ez mindenki részéről, aki bármilyen időjárási körülmények között, de itt van”

– mondta ifjabb Lomnici Zoltán, a felvonulást szervező CÖF-CÖKA szóvivője.

A szervezők azt mondták, az idei különleges Békemenet, ahol a magyar emberek megmutathatják a világnak, hogy békepártiak.

„Végig kell gondolnia a világnak, hogy rossz felé megyünk. A háborút el kell felejteni, a tűzszünet mellett vagyunk, a szabadság mellett, a szuverenitás miatt és ezt természetesen nem önzően, hanem kiterjesztve egész Európára” – hangsúlyozta Csizmadia László, CÖF alapítója.

A tömeg nem sokkal délután egy óra után indult el a Margithíd felé. Az első sorban feltűnt többek között Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. A vonulók egy molinót feszítettek ki a menet elejére, amelyre azt írták: „No war”, vagyis Nem a háborúra.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Szeretjük Magyarországot. Mi Svédországból költöztünk ide Magyarországra, sajnos a bevándorlás az nagyon nehéz nekünk ott, így azt gondoltuk, hogy Balatonfüredre költözünk” – mondta egy svéd hölgy az M1 stábjának.

A Lánchíd és a Margithíd közötti rakpart megtelt emberekkel. A tömeg a Parlament előtt is elhaladt, miközben egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

Idén olyanok is eljöttek, akik most először vettek részt a Békemeneten.

Fotó:hirado.hu/ Horváth Péter Gyula

Az emberek énekelve, zászlókat lengetve, gyermekeiket a nyakukba ültetve sétáltak. Az ország minden pontjáról és határon túlról is sokan érkeztek. A családosok azt mondták: a gyermekeiknek is szeretnék átadni a béke fontosságát.

„Beszéltünk róla otthon, mondtuk, hogy a béke az mennyire fontos, és hogy a háború van a világban nagyon sok helyen és szeretnénk, ha ők is látnák, hogy jó ennek az egységnek a része lenni” – mesélte egy családanya.

De sok fiatal és baráti társaságok is részt vettek a Békemeneten. Az új generációnak, a legfiatalabbaknak is fontos az ország jövője. Az emberek valamennyien azt mondták: nem akarnak háborút és kiállnak a béke mellett.

„Hazafiként fontosnak tartom és kiállok a magyarországi politika mellett, az ukrajnai orosz háborúnak a befejezése mellett” – mondta egy fiatal lány az M1 stábjának.

Az M1 Híradó drónfelvételein jól lászik, hogy a menet eleje már a híd közepén járt és fordult le a Margit-szigetre, amikor a vége még csak elindult a Lánchídtól.

A délután 3 órakor készült képsorokon pedig még mindig tömve volt Margithíd, miközben a szigeten kihelyezett színpad előtt már egy kis túlzással szinte már egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Az idei volt a jubileumi 10. Békemenet.

Az eseményt a „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval rendezték meg.

origo.hu

Magyar Péter hangfelvétele: bebizonyosodott, hogy hazudott az exférj

ripost.hu

Megsúgták az égiek, ez a 3 csillagjegy a legjobb szerető!

borsonline.hu

„Sikerült, kisbabánk lesz!” – 46 évesen babát vár Tornóczky Anita

mandiner.hu

Havas Henrik alpári módon rúgott Orbán Viktorba

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

magyarnemzet.hu

Eb-matek: Szoboszlai Dominikék így juthatnak tovább a csoportból

ripost.hu

„Behúzza a hasát” - Melltartóban pózolt Gáspár Evelin, kapott hideget-meleget

ripost.hu

Végre: Ponekker Virágra újra rátalált a szerelem a válás után

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Elég okos vagy, hogy hiba nélkül kitöltsd ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

A bíróság letartóztatta Óbuda volt MSZP-s polgármesterét

POLITIK

Még több munkahely lesz hazánkban

POLITIK

Putyin trükkös lépése: Ez a bambuszdiplomácia

POLITIK

A 25 éven aluliakat akarják sorozni Ukrajnában