Orbán Viktor: Árulás és újratervezés - a miniszterelnök összegezte véleményét a világpolitikáról

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.08.

Macron már szervezi a nyugati háborús koalíciót

Azonnal bevonulnának Ukrajnába.

Újabb Ukrajnát támogató lépésekről számolt be a francia elnök Volodimir Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

 

MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir

Emmanuel Macron francia államfő (j) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt az északnyugat-franciaországi Colleville-sur-Mer településnél 2024. június 6-án. Fotó: Ludovic Marin

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, de nem nevezte meg őket. „Több partnerünk már beleegyezését adta, és a következő napokban véglegesíteni fogjuk a koalíciót” – mondta a francia államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján, „legitimnek” minősítve Ukrajna ez irányú kérését.

Az ukránok „határozottan jelezték ezen igényüket egy egyszerű okból: több tízezer katonát kell majd kiképezniük, ami sokkal praktikusabb Ukrajnában” – hangsúlyozta a francia elnök.

Az ukrán elnök elmondta: „hálás a kezdeményezésért”. „A hatékonyságra törekszünk, rövidebb és praktikusabb lesz” az ukrán katonák kiképzése – hangsúlyozta Zelenszkij. Emmanuel Macron válaszolt Oroszország azon kijelentésére is, amely szerint ezek a kiképzők „legitim célpontok” lesznek.

Kik lennénk mi, ha engednénk Oroszország felhívásainak vagy fenyegetéseinek?

– fogalmazott.

Az államfő felszólította Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon Laurent Vinatier-t, egy svájci civil szervezet francia alkalmazottját, akit pénteken Moszkvában előzetes letartóztatásba helyeztek azzal a váddal, hogy hírszerzési információkat gyűjtött az orosz hadseregről. „A propaganda, amit róla terjesztenek, nem felel meg a valóságnak” – mondta Macron. A sajtótájékoztatón Franciaország és Ukrajna képviselője kölcsönök és támogatások Ukrajnának történő nyújtásáról írt alá megállapodást az orosz csapások miatt kritikussá vált energetikai infrastruktúra helyreállítására, mintegy 650 millió eurós értékben. A Caesar tüzérségi eszközöket gyártó francia–német KNDS fegyvergyártó csoport eközben hivatalosan is bejelentette, hogy leányvállalatot hoz létre Ukrajnában.

A francia elnök azt is bejelentette, hogy a következő napokban megkezdődik az ukrán pilóták és szerelők képzése Franciaországban, hogy felkészítsék őket a Mirage 2000-5 típusú vadászgépek használatára, amelyeket Franciaország át akar adni Ukrajnának felderítő hadműveletekre.

Az átadandó repülőgépek számát Emmanuel Macron nem árulta el, de a France2 közszolgálati televízió péntek esti híradójának értesülése szerint 26 repülőről van szó, amelyeket 2030-ban Rafale típusú vadászrepülőkkel váltanának fel. Emmanuel Macron arra is ígéretet tett, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát minden fórumon, mindenekelőtt „európai szinten” annak érdekében, hogy „megpróbálja elérni az uniós 

Azt is megígérte, hogy a következő NATO-csúcstalálkozón megerősíti, „ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna visszafordíthatatlan módon közeledjen” az atlanti szövetséghez. A francia elnök visszautasította, hogy a magukat békepártinak nevező politikai ellenfelei ostorozzák Ukrajnát érintő álláspontja miatt, „kapitulációpártinak” nevezve azokat. „Ismerjük a békepártiak táborát, az valójában a kapitulációpártiak tábora, az a vereség szellemisége” – mondta.

Az Egyesült Államoknak ki kell bővítenie nukleáris fegyverarzenálját, válaszul arra, hogy Oroszország, Kína és Észak-Korea töretlenül növeli nukleáris programjait. Erre a Fehér Ház egyik magas rangú  illetékese figyelmeztetett. A harmadik világháború ezen kijelentés fényében gyakorlatilag egy atomháborúval lenne egyenlő.

Illusztráció, atomháború fenyegeti a világot? (Fotó: Pixabay, AlexAntropov86)
Atomháború fenyegeti a világot? (Fotó: Pixabay/AlexAntropov86)

Pranay Vaddi, az amerikai elnök különleges asszisztense és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának vezető igazgatója megjegyzései az Egyesült Államok, valamint Oroszország és Kína közötti növekvő feszültség közepette születtek – írja a Newsweek. Egyre nagyobb a félelem ugyanis egy teljes körű háborútól. Mint arról a lapunk korábban beszámolt, májusban Oroszország taktikai atomfegyver-gyakorlatot kezdett. Moszkva szerint ez válasz az egyes nyugati tisztviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire. A háborús pszichózisban szenvedő Emmanuel Macron francia elnök ugyanis továbbra sem zárja ki, hogy nyugati csapatok érkezzenek Ukrajnába. Több európai politikus pedig vakon követné a párizsi vezető ötletét.

Atomháborúra készül az Amerikai Egyesült Államok?

Vaddi a nukleáris előkészületekkel kapcsolatban most úgy fogalmazott, az Egyesült Államoknak több stratégiai nukleáris fegyverre lesz szüksége az elkövetkező években ahhoz, hogy elrettentse Oroszországot, Kínát és más ellenfeleit. Hozzátette:

Teljes mértékben fel kell készülnünk arra, hogy végrehajtsuk, ha az elnök meghozza ezt a döntést.

Az amerikai tisztségviselő arra is figyelmeztetett, hogy Kína, Oroszország és Észak-Korea rohamos ütemben bővíti és diverzifikálja nukleáris arzenálját, és alig vagy egyáltalán nem mutat érdeklődést a fegyverzet-ellenőrzés iránt.

Az orosz nukleáris doktrína szerint a nukleáris fegyverek bevetése kivételes esetben lehetséges, az ország szuverenitását és területi integritását fenyegető veszély esetén – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon pénteken tartott panelbeszélgetésen.

Úgy vélte, hogy a világ soha nem fog eljutni a nukleáris rakétacsapásokig

„Abból indulok ki, hogy a világ soha nem fog odáig eljutni. És nincs is rájuk szükségünk” – mondta Putyin a beszélgetést moderáló Szergej Karaganov veterán politológusnak, aki tavaly a nukleáris eszkalációt és preventív csapást sürgető tanulmányával nemzetközi felzúdulást keltett.

Az orosz elnök azt kérte, hogy a nukleáris csapásokat hiába senki ne emlegesse. Anélkül, hogy a nevén nevezte volna, emlékeztetett arra, hogy ezek lehetőségét nyilvánosan elsőként Liz Truss volt brit miniszterelnök vetette fel az ukrajnai háború során.

„Mi nem csörtetünk atomfegyverekkel”

– hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy Oroszországnak van korai előrejelző rendszere a rakétatámadások esetére, az Egyesült Államoknak is, de Európának nincsen. Rámutatott, hogy az orosz harcászati atomfegyverek háromszor-négyszer erősebbek, mint azok a bombák, amelyeket az amerikaiak a második világháborúban Hirosimában és Nagaszakiban bevetettek, és Oroszországnak sokszor több van belőlük, mint amennyi az európai kontinensen rendelkezésre áll.

Hozzátette, hogy ha az amerikaiak át is hozzák a saját taktikai fegyvereiket az Egyesült Államokból, az európaiaknak kétszer is meg kell gondolniuk, mit tesznek. Kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az amerikaiak hadászati fegyverek szintjén is beszállnának egy ilyen csapásváltásba

Putyin ugyanakkor nem zárta ki, hogy a világban alakuló fejlemények hatására módosuljon az általa „élő eszközként” jellemzett orosz nukleáris doktrína, amely szerint a nukleáris fegyverek bevetése az az ország szuverenitását és területi integritását fenyegető veszély esetén lehetséges.

„Nem hiszem, hogy ez az eset bekövetkezett volna” – mondta.

„A döntéseknek, mind az enyémeknek, mind a kollégáiméinak, akikkel együtt dolgozom ezen a (nukleáris hadászati) területen, nincs közük semmilyen ingadozáshoz, nincs ingadozás, és nem is lehet. Minden döntésünknek a kialakuló helyzet valós, objektív elemzésén kell alapulnia. Így is teszünk”

– válaszolta Putyin Karaganovnak a döntés felelősségére vonatkozó kérdésre.

Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország győzelmet fog aratni Ukrajnában. Ugyanakkor, mint mondta, minden fegyveres konfliktus békés megállapodásokkal ér véget, még akkor is, ha a potenciális partnerek megtévesztést alkalmaznak, mást mondanak, és mást tesznek. Az ukrán alkotmányt és a hadiállapotra vonatkozó törvényt idézve de facto a hatalom bitorlásával vádolta meg a lejárt mandátumú Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Kijelentette, hogy Oroszországnak most nincs szüksége mozgósításra, mert a csapatok feltöltésének jelenlegi üteme elegendő a vezérkar által követett „kiszorítási taktikához”. Felidézte, amikor 2022 őszén a részleges mozgósítás keretében 300 ezer embert hívtak be. Tavaly, mint mondta, ennél is több önkéntest toboroztak, és idén már több mint 160 ezren jelentkeztek önkéntesnek. A hadműveletek Karaganov által lassúnak ítélt ütemét az orosz katonák élete megkímélésének szándékával indokolta.

Putyin szerint Ukrajna a maga részéről mindenképpen csökkenteni fogja a mozgósítási korhatárt, mert ez az Egyesült Államok feltétele a katonai segítségnyújtás folytatásához.

„Látjuk ezt a kényszermobilizációt Ukrajnában. Akit ott összeszednek és össze fognak szedni, azok csak a veszteségek pótlására mennek”

– mondta.

Azzal a saját korábbi kijelentésével kapcsolatban, hogy az Ukrajnába irányuló nagy hatótávolságú fegyverszállításokra válaszul Moszkva ugyanilyen eszközökkel fogja ellátni a baráti országokat, Putyin azt mondta: Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy ilyen intézkedéseket tegyen. Hozzátette, hogy ez eddig nem történt meg.

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy vajon Oroszország a „Kelet felé fordulásával” nem veszíti-e el „az európai kultúra génjeit”,

Putyin azt mondta, hogy a nyugat-európai országok veszítik el most identitásukat, mert „globális liberalisták” mérgezik őket.

Oroszország ezzel szemben a hagyományos európai értékek központjává válik – hangsúlyozta.

Az elnök rámutatott, hogy Oroszország már jóval az ukrajnai események előtt elkezdett Kelet felé fordulni, mert ott gazdasági okokból egy új világközpont alakul ki.

„Ez az események elkerülhetetlen folyamata” – mondta, hozzátéve: ma már az Oroszországot, Kínát, Indiát és Brazíliát is magában foglaló BRICS-országok összesített GDP-je nagyobb a G7-országok együttes GDP-jénél.

 

 

origo.hu

A foci-Eb szuperszexi szurkolónője azt állítja, valódiak a gigantikus mellei - képek

ripost.hu

Tépkedd le a paradicsom levelét, eszméletlen, ami történni fog

borsonline.hu

„Már otthon van az édesanyjával, biztonságban” – Friss információk derültek ki a Fishing on Orfűn eltűnt Anitáról

vg.hu

Foci-Eb 2024: elővették a skót–magyar meccset az UEFA-nál

ripost.hu

Csődbe ment az utazási iroda, óriási a botrány, rengeteg a magyar károsult

magyarnemzet.hu

Új elnököt választott a szakadék szélére sodródott Jobbik

ripost.hu

Apja közölte a fájdalmas hírt: 33 évesen elhunyt a népszerű tévésztár

travelo.hu

Most már fapadossal is elérheted az „Öröm városának" is becézett mediterrán várost

ripost.hu

Kirobbant az Európa-bajnokság legnagyobb botránya

ripost.hu

Németh Lajos elárulta, milyen nyárra számíthatunk Magyarországon

ripost.hu

Most jött a hír: Tragédiával végződött a baleset Zalacsánynál, teljes az útlezárás

ripost.hu

Hegyes Berci és szerelme szakított? Megkerestük a párost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Bécsben tárgyal Orbán Viktor vasárnap európai jobboldali pártvezetőkkel

POLITIK

Egy lakótelepre hullottak a rakéták Ukrajnában

POLITIK

Újabb hatalmas katonai támogatás Ukrajnának

POLITIK

A háborús koalíciót nem érdekli az emberek akarata