POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

Öt frontszakaszon nyomultak előre.

Elfoglalta az orosz hadsereg a Harkiv megyei Timkivka és a luhanszki régióban lévő Artemivka települést az elmúlt nap folyamán, miközben hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és hét ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán hadseregnek több mint 2150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három lőszerraktárt, egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépet – mindkettőt a földön találták el –, egy harckocsit, egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab önjáró, valamint három amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők tíz rakétáját, két francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 45 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Egy moszkvai kerületi bíróság kedden távollétében 8 és fél évi szabadságvesztésre ítélte Ilja Novikov volt ügyvédet az orosz hadseregről szóló valótlanságok terjesztése miatt, valamint további négy évre eltiltotta az ügyvédi tevékenységtől és internetes oldalak fenntartásától. Büntetésének letöltését Novikovnak az Oroszoroszágba történő kiadatásától fogják számítani.

Harkiv megyében Vovcsanszk városa felé hajtanak végre támadóműveleteket az orosz erők, kedd reggel óta már csaknem 40 katonai összecsapás történt a fronton – közölte az ukrán vezérkar a Facebook-oldalán közzétett délelőtti helyzetjelentésében.

A katonai vezetés közlése szerint az elmúlt 24 órában a támadók 79 embert veszítettek a harkivi régióban, közülük 26-an meghaltak. Megsemmisült egy harckocsijuk, három páncélozott harcjárművük, kilenc egyéb katonai járművük és hat haditechnikai felszerelésük.

Két orosz harckocsi, egy páncélozott harcjármű és három tüzérségi rendszer megrongálódott. Az ukrán csapatok 22 ellenséges óvóhelyet és egy lőszerraktárt találtak el.

 

Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló csapatok Horticja elnevezésű hadműveleti és stratégiai csoportosításának szóvivője cáfolta az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy az orosz erők elfoglalták volna Ivanyivszke falut a donyecki régióban lévő Csasziv Jar mellett.

„A település Ukrajnához tartozik, az ukrán fegyveres erők ellenőrzik a helyzetet a térségben”

– szögezte le. A tiszt egyúttal hozzátette, hogy az orosz megszállók továbbra is rohamozzák, és mindenféle fegyverrel lövik a falut.

Az ukrán katonai hírszerzéshez tartozó Nemzetközi Légió „Sef” (Főnök) fedőnevű vezérkari főnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnában katonai szolgálatra szerződött külföldi állampolgároknak lehetőségük van a szerződésük idő előtti felbontására.

Erről abban a dokumentumfilmben beszélt, amely a légióról készítettek, és amelyből a katonai hírszerzés idézett honlapján.

„Ez egy kedvezmény, hogy aláírnak egy szerződést, de nem kötelesek itt maradni egy, két, három vagy öt évig. Ha valaki több hónapig marad, látja, mi történik. Lehet, hogy idő kell neki, hogy átértékelje, megértse, készen áll-e a szolgálat folytatására” – magyarázta a légió vezetője.

A Donyeck megyei ügyészség kedden közölte a Facebookon, hogy az orosz hadsereg hétfő éjjel 500 kilogrammos irányított légibombát dobott a régióban lévő Kosztyantinyivka lakóövezetére, aminek következtében öt ember megsérült.

Vadim Filaskin, a megye kormányzója arról adott hírt, hogy az elmúlt nap során orosz ágyúzások miatt egy helyi lakos vesztette életét, és kilenc sebesült meg a régióban.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy meghalt a kórházban az a 77 éves férfi, akit a megyeszékhely, Harkiv város hétfői orosz bombázása után ástak ki a romok alól. A támadásnak vele együtt nyolc civil sérültje lett.

Az ukrán vezérkar közzétette, hogy az ukrán erők egy újabb orosz Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet lőttek le a Donyeck megyei Pokrovszknál. A vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 528 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek a Szu-35-ösön felül 23 orosz harckocsit, 46 tüzérségi és öt légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.

A Kreml rendkívül negatívan viszonyul ahhoz az amerikai döntéshez, amely feloldja az ukrán Azov alakulatnak történő fegyverszállítások tilalmát – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

„Washington álláspontjának ilyen hirtelen változása azt mutatja, hogy semmitől sem riadnak vissza az Oroszország elnyomására tett kísérleteik során, Ukrajnát és az ukrán népet ebben eszközként használják” – mondta a szóvivő.

Azt hangoztatta, hogy egy „ultranacionalista fegyveres egységről” van szó. Hozzátette: Washington arra való hajlandósága, hogy a neonácikkal kacérkodjon, megerősíti, hogy aktuálisak Oroszország aggodalmai az ilyen eszmék „lopakodó terjedési tendenciájával” kapcsolatban a világban.

Peszkov a The Washington Post című napilap írására reagált, amely az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington feloldotta az Azovnak történő fegyverszállítások tilalmát.

A lapban olvasható, hogy az amerikai kormányzat szerint az alakulat „megfelel a Leahy-törvény kritériumainak”,

amely megtiltja a katonai segítségnyújtást az emberi jogok súlyos megsértésében bűnösnek talált külföldi egységeknek.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az amerikai külügyminisztérium közölte: „nem talált bizonyítékot” erre vonatkozóan, arról viszont nem számolt be, hogy mikor oldották fel a tilalmat, vagy hogy az Azov kapott-e már amerikai fegyvereket.

Az Egyesült Államokban – az alakulat náci ideológiájára hivatkozva – korábban tiltották a segítségnyújtást az Azovnak, ugyanakkor tavaly a The Washington Post már egy olyan külügyminisztériumi forrást idézett, amely elismerte, hogy az intézkedésnek nem volt gyakorlati hatása.

Paul Gosar kongresszusi képviselő ugyanekkor úgy fogalmazott: a tilalom „elmosódott”, miután az Azov harcosai bekerültek az ukrán fegyveres erőkbe és a Nemzeti Gárdába, és részvételükkel különálló fegyveres alakulatokat is létrehoztak.

Az orosz legfelsőbb bíróság az Azovot terrorszervezetnek minősítette, és betiltotta tevékenységét.

A döntést előkészítő szakértői vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy az alakulat ideológiája „szélsőséges biológiai rasszizmust” tartalmaz, más fajok jogi szegregációjának tervét, a demokrácia, az erkölcs és a nemzetközi jog tagadását.

Az indoklás szerint az Azov tagjai támadásokat intéztek a nemzeti kisebbségek képviselői és politikai ellenfeleik ellen, megfélemlítették Ukrajna oroszajkú lakosait, Donyec-medencei lakosokat raboltak el és kínoztak meg, valamint számos háborús bűncselekményben vettek részt.

Franciaország  Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. A francia elnök elmondta: a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, s Franciaország további 4500 ukrán katona kiképzést is tervezi. Jelezte, hogy jelenleg egyetlen francia katonai kiképző sem tartózkodik Ukrajnában.
Macron nem pontosította, hány Mirage-ról van szó.

Mirage vadászgépeket kap Ukrajna Franciaországtól - Fotó: AFP

Emmanuel Macron megerősítette: beleegyezését adta ahhoz is, hogy Ukrajna csapást mérjen Oroszországra azokról a területekről, ahonnan a rakétákat kilövik.
A Mirage-ügylet előkészítése hónapokkal ezelőtt kezdődött. „A vadászrepülőgépekről beszélünk Franciaországgal” – idézte az ukrán sajtó Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt februárban. A Mirage 2000 szállításáról 2023 elején jelentek meg hírek, amikor az F-16-os gépek szállításáról is tárgyalások kezdődtek, és más lehetőségeket is fontolóra vettek.
Az ukrán légierő 2022 februárjában mintegy 125 harci géppel, köztük Szuhoj Szu-24-es és Szuhoj Szu-25-ös támadógépekkel, valamint Szuhoj Szu-27-es és Mikojan MiG-29-es vadászgépekkel lépett be a háborúba - írta meg a Forbes. Az eddigi kemény harcok során az ukránok körülbelül 80 repülőgépet veszítettek el, de többségüket Macedóniából, Lengyelországból és Szlovákiából adományozott repülőgépekkel pótolták.
2023 márciusában Sébastien Lecornu védelmi minisztert arról kérdezték, hogy Franciaország hajlandó-e átadni 12 repülőgépet Ukrajnának azok közül, amelyeket egy évvel korábban leállítottak és raktárba helyeztek. A miniszter semmi konkrétumot nem mondott, de hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban nincsenek tabuk.
Néhány héttel később a Le Figaro beszámolt a Mon-de-Marsan és Nancy légitámaszpontokon végzett kiképzésről. Ekkor állítólag körülbelül 30 ukrán pilóta vett részt gyorsított kiképzésen a Mirage-okon. Ezt a hírt utóbb cáfolták, majd Oleksii Reznikov korábbi ukrán védelmi miniszter kifejtette, hogy a Mirage 2000 nem lenne alkalmas a légi fölényt megszerzésére az orosz Szu-35-ösökkel szemben. Az orosz szakértők azt állítják, hogy gyakorlatilag nem maradtak aktív katonai pilóták Ukrajnában. A pilóták repülésre való kiképzése mintegy hat hónapig tart, de a harci jármű használata, a hardverkomplexum számítógépes irányítása plusz időt vehet igénybe. 

Az oroszok mindenesetre nem lehetnek nyugodtak, mert a Mirage-okról indítható rakéták, légibombák növelni fogják az ukrán csapások hatékonyságát.
 

 

origo.hu

Ettől az orosz bejelentéstől rettegett mindenki

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

borsonline.hu

„Az ő szíve pihen, a miénk vérzik” – igy búcsúzik édesanyja a mérai vonatbalesetben meghalt Danitól

vg.hu

Foci-Eb 2024: folytatódott a kölni átok, Anglia sem tudott nyerni – még nem jutott tovább a magyar válogatott

metropol.hu

Aranysakál és róka veszélyezteti a budapestieket

magyarnemzet.hu

Kovács István vezeti a számunkra sorsdöntő meccset, sokat csökkent az esélyünk

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

mindmegette.hu

Ragyogóan tiszta lesz a sütőd, ha beveted ezt szuperegyszerű módszert

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Románia még nem adja oda az ukránoknak a légvédelmi rendszert

POLITIK

Magyar Péter betámadta az összes újságírót

POLITIK

Elfogatóparancs a korábbi orosz védelmi miniszter ellen

POLITIK

Évi 1 milliárdot kapnak külföldről a kormánykritikus médiumok