POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.09.

Kötelező sorkatonaság és bunkerként használható metró

Berlinben így készülnek a háborúra.

Kötelező sorkatonaság és bunkerként használható metróállomások. A hidegháború óta először frissítette Németország a terveit arra az esetre, ha Európában fegyveres konfliktus törne ki. Putyin szerint a nyugati fegyverek oroszországi bevetése tönkreteheti a német–orosz kapcsolatokat.

0

 

NATO exercise Quadriga 2024

Német katonák egy Fuchs által védett szállítójárműben, a Steadfast Defender NATO gyakorlat során, Pabrade-ban, 2024. május 29-én. Fotó: Juliane Sonntag Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP

A héten nyilvánosságra hozott 67 oldalas dokumentum – amely átfogó védelemről szóló keretirányelvként ismert – háború esetén a német állampolgárok mindennapi életének teljes átalakítását vetíti előre, írta a CNN, melyet a Magyar nemzet idéz.

Berlin International Aerospace Exhibition opens its doors with the theme of “sustainable flightâ?
Katonák állnak a német katonai repülőgépek közelében, a Berlini Nemzetközi Repülési Kiállítás állandó kiállítási területén Berlinben, Németországban 2024. június 5-én. Fotó:Anadolu/AFP/Halil Sagirkaya

Németország a második világháború óta határozottan antimilitarista álláspontot képvisel, de kénytelen volt átalakítani biztonság- és katonapolitikáját Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt, hangsúlyozza a cikk. Berlin háborús körülmények között visszaállítaná a kötelező sorozást, és a 18 év feletti szakmunkásokat bizonyos munkakörökben – például pékségekben vagy postahivatalokban – munkára köteleznék. Emellett az orvosokat, pszichológusokat, nővéreket katonai és közszolgálati feladatokra lehetne beosztani.

Háború esetén fejadagrendszert vezetnének be. A dokumentum szerint az élelmiszer-készletek fogyatkozása esetén a kormány az állampolgároknak napi egyszeri meleg étkezést biztosítana, és tartalékot halmoznának fel rizsből, hüvelyesekből és sűrített tejből. Benzint és gázolajat pedig kuponokkal lehetne vásárolni.

A dokumentum emellett olyan polgári védelmi intézkedéseket is felvázol, mint a földalatti metróállomások ideiglenes bunkerré alakítása és a kórházak felkészítése a megnövekedett betegforgalomra.

Nancy Faeser belügyminiszter a terveket ismertetve azt mondta, hogy Németországnak jobban fel kell fegyverkeznie az orosz fenyegetéssel szemben.

Az orosz agresszió teljesen megváltoztatta a biztonsági helyzetet Európában – elsősorban keleti EU- és NATO-partnereink, például a balti államok körében, de a hibrid fenyegetések, például a kibertámadások, a kémkedés és a dezinformáció miatt itt is

– mondta Faeser.

Press conference on the "Federal Situation Report on Domestic Violence"
Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter egy sajtótájékoztatón. Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

– A katonai elrettentés és védelem mellett ezért tovább kell erősítenünk a polgári védelmet is

– mondta. 

A német belügyminiszter hozzátette, hogy háború kitörése esetén a német lakosság nem számíthat az azonnali kormányzati segítségre, mivel egyidejűleg sok helyen keletkezhetnek károk. Ezért a civileknek először saját magukon kell segíteniük, és lehetőség szerint segítséget kell nyújtaniuk a szomszédoknak. 

A pincéket, mélygarázsokat és metróállomásokat ideiglenes bunkerekként kell használni – áll a dokumentumban, mely arra is figyelmeztet, hogy a támadások előrejelzésére rendkívül rövid idő marad.

A német műsorszóró és digitális médiát a törvény kötelezi majd a fontos kormányzati információk azonnali megosztására. A hatóságoknak joga lesz a civileket bizonyos területekre evakuálni, bár a családokat nem szabad szétválasztani – áll a dokumentumban. Míg a német meteorológiai szolgálatok várhatóan vészhelyzet esetén is tovább működnek, a hatóságok megtilthatják vagy korlátozhatják az előrejelzések közzétételét.

 

2029-re készen kell állnunk a háborúra

Németország aktualizált háborús tervei az orosz–ukrán háború okozta fenyegetés árnyékában készült, írja a cikk. Szerdán Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta:

2029-re készen kell állnunk a háborúra.

Pistorius hozzátette: „Nem szabad azt hinnünk, hogy Putyin megáll Ukrajna határainál, ha idáig eljut.”

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Olaf Scholz is keményen nekiment az orosz elnöknek az X-en. Világháborús mondatokat osztott meg a német vezető, miközben kiállt Ukrajna mellett. A kancellár nyílt fenyegetést fogalmazott meg Oroszországgal szemben. Kiemelte:

Ukrajna erős, és Oroszország nem fogja elérni imperialista terveit.

A kancellár szerint Kijev nem engedi meg, hogy Oroszország térdre kényszerítse. Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek ezt végre fel kell ismernie. 

Berlinhez hasonlóan a brit kormány is hangot adott azon véleményének, hogy háborús készültségre van szükség. Az Egyesült Királyság volt védelmi minisztere, Ben Wallace februárban kijelentette, hogy az évtized végére háború jön Nagy-Britanniában, és nagyobb védelmi beruházásokat szorgalmazott.

Az elmúlt hetekben Oroszország az eddigi legélesebb figyelmeztetéseket intézte a Nyugathoz, tekintettel arra, hogy Ukrajna néhány szövetségese engedélyt adott Kijevnek arra, hogy fegyvereit korlátozott célpontok elleni támadásra használja orosz területeken.

Putyin nagyon komoly és veszélyes lépésnek minősítette a történteket. Az orosz elnök külön is rámutatott Oroszország és Németország kapcsolatainak megromlására, azt állítva, hogy a német tankok megjelenése Ukrajnában erkölcsi, etikai sokkot eredményezett, mert az orosz társadalomban mindig is nagyon jó volt a hozzáállás Németországhoz.

St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF)
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél  Szentpéterváron 2024. június 7-én. Fotó: Anadolu/AFP/Roscongress Press Service

Most, amikor orosz területeken jelenhetnek meg majd a csapásmérő rakéták, az végleg tönkreteszi az orosz–német kapcsolatokat

– figyelmeztetett Putyin.

A német védelmi minisztérium hatvanezerre növelné a hadsereg (Bundeswehr) tartalékosainak létszámát, nőket is beleértve – derült ki a fegyveres erők egyik magas rangú tisztségviselője vasárnapi bejelentéséből.

Andreas Hoppe, a tartalékosok ügyeiért felelős iroda főfelügyelő-helyettese a sajtónak elmondta, a tartalékosok létszámának alkalmazkodnia kell a biztonsági kihívásokhoz annak érdekében, hogy megfelelően kiszolgálja a hadsereg az ország, illetve a NATO felé tett vállalásait.

„A hadsereg egyszerűen nem tud kitartani és fejlődni a jelenlegi helyzetben, ezért szükségünk van olyan tartalékos erőre, amely képes teljes mértékben helyettesíteni az egységeket” – szögezte le.

A héten Boris Pistorius német védelmi miniszter már bemutatott egy a kötelező sorkatonasággal kapcsolatos javaslatot, leszögezve: szükség lesz „bizonyos jellegű sorkötelességre”.

„Készen kell állnunk a háborúra 2029-re” – jelentette ki a német parlament alsóházában (Bundestag) tárcavezető, aki a tervek szerint szerdán ismerteti az ezzel kapcsolatos elképzeléseit a törvényhozás honvédelmi bizottságában.

Az M1 berlini tudósítója arról beszélt, hogy Németországban központi téma a migráció. A bevándorlók már pártot is alapítottak. Az embereket a háború és a gazdasági helyzet is foglalkoztatja, várhatóan a német kormánypártok nem olyan arányban küldhetnek képviselőket az Európai Parlamentbe, mint az előző ciklusban. A migránsok hangja egyre erősebb, pártjuk célja pedig, hogy a török nyelv második idegen nyelv legyen a német iskolákban.

Noll Katalin elmondta: a német pártoknak megoldást kell találniuk a migránskérdés megoldására, hiszen országszerte tüntetnek az emberek.

A kormányzó baloldali pártok népszerűsége megcsappant.

Olaf Scholz kancellár egyenesen odáig ment, hogy az Afganisztánba való kitoloncolást is emlegette, ugyanakkor ez nem lehetséges, hiszen Afganisztán nem számít biztonságos országnak.

origo.hu

Magyar Péter hangfelvétele: bebizonyosodott, hogy hazudott az exférj

ripost.hu

Megsúgták az égiek, ez a 3 csillagjegy a legjobb szerető!

borsonline.hu

„Sikerült, kisbabánk lesz!” – 46 évesen babát vár Tornóczky Anita

mandiner.hu

Havas Henrik alpári módon rúgott Orbán Viktorba

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

magyarnemzet.hu

Eb-matek: Szoboszlai Dominikék így juthatnak tovább a csoportból

ripost.hu

„Behúzza a hasát” - Melltartóban pózolt Gáspár Evelin, kapott hideget-meleget

ripost.hu

Végre: Ponekker Virágra újra rátalált a szerelem a válás után

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Elég okos vagy, hogy hiba nélkül kitöltsd ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

A bíróság letartóztatta Óbuda volt MSZP-s polgármesterét

POLITIK

Még több munkahely lesz hazánkban

POLITIK

Putyin trükkös lépése: Ez a bambuszdiplomácia

POLITIK

A 25 éven aluliakat akarják sorozni Ukrajnában