POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.06.

Az európaiak többsége nem akar katonákat küldeni az ukrán frontra

Ez derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

A megkérdezett európai emberek többsége elutasítja, hogy EU-csapatok menjenek Ukrajnába. Az országok lakossága eltérő mértékben, de elutasítja az uniós katonák Ukrajnába küldésének gondolatát. Ez derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Ezzel szemben a háborús lázban égő Macron nem zárja ki az európai egységek telepítését a háborúban álló országba, s egyes hírek szerint a francia kiképzőtisztek már ukrán földön vannak. Ezek a lépések pedig napról napra közelebb hozzák a harmadik világháborút - írja a Magyar Nemzet.

 

 

null

Harkiv régió, 2024. május 14. A 92. dandárhoz tartozó Achilles zászlóalj egyik ukrán katonája egy öngyilkos drónt készül indítani orosz célpontok felé a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. május 12-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka

A Nézőpont Intézet kutatása azt mutatja, hogy a megkérdezett európai emberek nem szeretnék, ha a gyermekeik, unokáik, férjük, vagyis a családtagjaik és barátaik meghaljanak, csak azért, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában. A felmérés válaszadóinak többsége nem ért egyet azzal, hogy EU-tagállamok katonáit küldjék a háborúban álló országba.

 

Ne legyenek európai uniós katonák Ukrajnában

A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy egyetértene vagy nem értene egyet az EU-tagállamok katonáinak Ukrajnába küldésével?

A közvélemény-kutatások 2024 áprilisában és májusában történtek, országonként ezer fő megkérdezésével. Az eredmények alapján kiderül, hogy a lakosságnak, csak egy igen csekély aránya támogatna egy ilyen javaslatot.

Az adatok szerint a bolgárok mindössze 6 százaléka értene egyet ezzel az elképzeléssel, a magyarok esetében 10, a szlovénoknál pedig 13 százalék a támogatók aránya. A románok (19 százalék), a szlovákok (12 százalék), a horvátok (14 százalék), az osztrákok (17 százalék) és a lengyelek (16 százalék) körében sem népszerű az ilyen terv. A megkérdezettek ötöde sem értene egyet ezzel. A cseheknél is kisebbségben vannak a katonák Ukrajnába küldését támogatók. Ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

A francia elnök és más uniós vezetők semmibe veszik az emberek akaratát

Az elmúlt hónapokban egymást érték egyébként a háborús uszítások a vezető európai politikusok részéről. Szinte egymásra licitálnak a háborúpárti vezetők. A cél nem egyéb, mint legyőzni Oroszországot bármi áron. Annak ellenére, hogy az emberek nem akarnak öldöklést, s több EU-s országban is elutasítják azt, hogy uniós katonákat küldjenek Ukrajnába, mégis hemzseg a kontinens azoktól a politikusoktól, akik háborús pszichózisban szenvednek. Az elképzelés élharcosa Emmanuel Macron. Mint arról a Magyar Nemzet több alkalommal is beszámolt, a francia elnök az elmúlt hetekben egyre keményebb álláspontra helyezkedett Oroszországgal szemben. A párizsi vezető az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó kizárni, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába.  

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút. Minden lehetséges, beleértve nyugati csapatok Ukrajnába küldését is

mondta Emmanuel Macron február végén, amivel kinyitotta Pandora szelencéjét.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök is a háború lehetséges eszkalációja mellé állt, mert szerinte szó szerint minden forgatókönyv lehetséges, írta meg korábban lapunk

Tudom, hogy pusztítóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció számára, de lelkileg hozzá kell szoknunk egy új korszak érkezéséhez. Ez a háború előtti korszak

hangsúlyozta március végén.

Lengyelország sem zárhatja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, jelentette ki Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter .

A háborúpártiak sorába beállt Josep Borrell is. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője például úgy fogalmazott:

Európának fel kell készülnie az esetleges háborúra, mivel az Ukrajnán túli kontinensen egy teljes körű konfliktus már nem fantázia.

A balti államok vezetői szintén támogatják, hogy még erőteljesebb támogatást kapjon Kijev a nyugati szövetségeseitől.

Már Ukrajnában a francia katonai kiképzők?

Úgy tűnik, egyre közelebb kerülünk egy valódi világháborúhoz. Mint arról lapunk korábban írt, az orosz külügyminiszter szerint a francia katonai kiképzők már Ukrajnában vannak. Moszkva szerint ezáltal legitim célponttá válnak ők is.

Lavrov a Kongói Köztársaság külügyminiszterével, Jean Claude Gakossóval tartott közös sajtótájékoztatón beszélt a franciákkal szembeni esetleges nyílt konfrontációról. 

Ami a francia kiképzőket illeti, azt hiszem, ők már Ukrajna területén vannak

 – mondta Lavrov. Hangsúlyozta: 

A katonai tisztviselők vagy zsoldosok státusuktól függetlenül legitim célpontot jelentenek fegyveres erőink számára.

Oroszország legitim célpontnak tekinti az Ukrajnába érkező nyugat-európai katonákat – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Hetek óta hallani, hogy hamarosan megérkezhetnek a francia kiképzők a háborúba, Moszkva pedig többször is közölte: egy ilyen lépés a háború kiterjedéséhez vezethet. A nyugati országok viszont úgy tűnik, nem vesznek tudomást a figyelmeztetésekről: egyre több ország engedélyezi, hogy az általuk szállított fegyverekkel Kijev Oroszország területét is megtámadja – számolt be az M1 Híradó.

Ami a francia kiképzőket illeti, jó okom van feltételezni, hogy már Ukrajnában vannak – közölte Szergej Lavrov kedden. Az orosz külügyminiszter úgy fogalmazott: Moszkva minden nyugati katonát kiemelt célpontnak tekint.

„Függetlenül attól, hogy ők a francia fegyveres erők tagjai vagy egyszerűen csak zsoldosok, abszolút legitim célpontot jelentenek a fegyveres erőink számára”

– mondta Szergej Lavrov.

Nem sokkal később pedig az orosz elnök szóvivője erősítette meg a francia kiképzők jelenlétét Ukrajnában. „Minden olyan kiképző, aki a kijevi rezsim csapatait képezi ki, nem élvez semmiféle mentességet, és nem számít, hogy franciák-e vagy sem” – fogalmazott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Február végén beszélt a francia elnök arról, hogy

nyugati katonákat kellene küldeni az ukrajnai háborúba. Emmanuel Macron azt mondta: semmilyen eszköz bevetésétől sem szabad visszariadni.

Majd néhány hete az ukrán hadsereg főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij közölte, a francia kiképzők hamarosan megérkeznek az ukrajnai kiképzőközpontokba. Bár Emmanuel Macron hivatalosan ezt nem erősítette meg, de azt ígérte: a normandiai partraszállás 80. évfordulóján bejelentést tesznek a háborúval kapcsolatban.

A Nyugat és a NATO folyamatosan növekvő szerepet játszik a háborúban. A fegyverek küldésétől eljutottak az ukrán katonák helyszíni kiképzéséig. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország már azt is engedélyezi, hogy Kijev Oroszország területét támadja az általuk küldött fegyverekkel.

 

Lapinformációk szerint a NATO háborúra készül, és Washingtonban olyan döntés született, ami Magyarországot is érinti, mert a katonai szövetség szárazföldi logisztikai folyosókat hoz létre az amerikai csapatok gyors frontra küldéséhez.

Egy ilyen folyosó már működik, de még négy ilyen logisztikai korridort is kiépítenének Európában: az egyik Olaszországon, majd Szlovénián és Horvátországon keresztül Magyarországon érne véget.

Elemzők szerint ez a lépés oda is vezethet, hogy az amerikai és orosz katonák Közép- és Kelet-Európa területén vívnának háborút. Vagyis

ahogy a korábbi világháborúkban, úgy ismét Közép-Európa szenvedné el a legnagyobb pusztítást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek