POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.25.

Az EU lefoglalt orosz pénzekből nyújt támogatást Ukrajnának

1 milliárd négyszáz millió eurót.

Az Európai Unió a zárolt orosz pénzeszközök nyereségéből származó, 1,4 milliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának júliusban, és ezt az év végéig további egymilliárd euróval egészítik majd ki – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Borrell hangsúlyozta: ez a támogatás az ukrán légvédelmet, a lőszerek biztosítását és az ukrán ipart hivatott segíteni. Mint mondta egy tagállam (Magyarország) nem támogatta ezt a javaslatot, így nincs joga részt venni annak eldöntésében, hogy milyen célra fordítsák a támogatást.

A gázai helyzettel kapcsolatban Borrell elmondta: nincs kilátás egyelőre a tűzszüneti megállapodás megkötésére, a humanitárius helyzet pedig katasztrofálissá vált a térségben, és egyáltalán nem történt előrelépés a Gázába érkező humanitárius segélyek terén.

„A Hamász még mindig túszokat tart fogva, de több ezer teherautó vár arra, hogy bejuthasson, és eközben odabent az éhínség fenyeget, több mint nyolcezer öt év alatti gyermek küzd súlyos alultápláltsággal” – mutatott rá.

Borrell azt mondta, hogy össze kell hívni az Izrael-EU Társulási Tanácsot, „ami nem egy szokásos társulási tanácsülés lesz, mert nagyon fájdalmas témákat vesznek majd napirendre.”

A tagállamok a társulási tanács összehívása előtt értékelést fognak kapni a gázai humanitárius helyzetről, és ezt követően egységes álláspontot kell arról kialakítani.

Elmondta továbbá, hogy politikai megállapodás született a Hamász palesztin iszlamista szervezet és az erőszakos izraeli telepesek elleni szankciók kiterjesztéséről, továbbá valamennyi tagállam megerősítette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) támogatását.

A főképviselő beszámolt arról is, hogy az uniós tagállamok készek arra, hogy tovább támogassák a nyugat-balkáni partnereket az uniós integráció során, de hozzátette, hogy az EU elvárja tőlük, hogy álljanak ki a nemzetközi rend védelme mellett, különösen tekintettel Ukrajna védelmére és az orosz invázióval szemben hozott intézkedésekre.

„A nyugat-balkáni országoknak a közös külbiztonsági politikánkhoz való csatlakozása stratégiai választás, és a tagság iránti elkötelezettség kifejeződésének tekinthető. A Putyin-rezsimmel való szoros kapcsolat fenntartása nem egyeztethető össze az Európai Unióval és a közös jövő építésével az unión belül” – húzta alá.

Felhívta a figyelmet, hogy az EU Georgiában „aggasztó politikai fejleményeket” tapasztal, különös tekintettel az elnöki vétó figyelmen kívül hagyásával május végén elfogadott, külföldi befolyásról szóló törvényre.

A főképviselő szerint „ez a törvény és a körülötte zajló összes negatív fejlemény távolítja Georgiát az Európai Uniótól.” Mint mondta, a 27 uniós tagállamból 26 egyet is ért az ezzel kapcsolatos politikai értékeléssel.

„Nincs teljes egyetértés erről a tagállamok között, de nincs is szükség egyhangú álláspontra ahhoz, hogy politikai értékelést adjunk a helyzetről.

A georgiai kormány dinamikája ellentétes a lakosság túlnyomó többségének akaratával. A külügyminiszterek túlnyomó többsége a tanácskozáson kifejezte, hogy a georgiai kormány eltávolítja az országot az Európai Unióból” – jelentette ki.

Borrell bejelentette, hogy az EU azt fontolgatja, hogy leállítja a georgiai kormánynak nyújtott pénzügyi támogatást, és átgondolja az Európai Békefenntartási Eszközből nyújtott támogatást is.

Ezt azonnal megtehetjük, de továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és további intézkedéseket hozunk, ha a helyzet tovább romlik. Kiállunk a georgiai nép mellett, amely elsöprő többséggel a demokrácia és Georgia unión belüli jövője mellett döntött” – hangoztatta a főképviselő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát.

Zelenszkij esti videóüzenetében tett bejelentésében nem indokolta Szodol menesztését, mindössze annyit közölt, hogy helyére Andrij Hnatov dandártábornokot nevezi ki a műveleti tervezésért is felelős tisztségre.

Hnatov a déli hadszíntér parancsnokhelyetteseként szolgált 2022 óta és kulcsszerepet játszott Herszon részeinek visszafoglalásában. 2023 tavaszán Bahmut védelmét irányította, amely város végül több hónapnyi heves harcokat követően orosz kézre került.

Tisztogatásra adott utasítást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) új parancsnokának, miután a hivatal két tisztjét magasrangú vezetők meggyilkolására irányuló összeesküvéssel vádolták meg.

Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SZBU) a múlt hónapban jelentette be, hogy elfogták az állami tisztségviselők, köztük az elnök személyi védelmét is ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal két ezredesét, akik Oroszországgal együttműködve Zelenszkij és más magas rangú vezetők – közöttük Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) vezetője – meggyilkolására szerveztek összeesküvést.

Volodimir Zelenszkij hétfőn bemutatta Olekszij Morozov ezredest a testületnek,

és ez alkalommal kijelentette: a főtiszt elsődleges feladata, hogy a jövőben csak olyanok kerüljenek az általa vezetett hivatalhoz, akik Ukrajnához kötik a jövőjüket.

„A testületet meg kell tisztítani természetesen azoktól is, akik nem Ukrajnát választják maguknak, vagy lejáratják az állambiztonsági hivatalt” – közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban az államfő.

Zelenszkij májusban menesztette Morozov elődjét, Szerhij Rugyot,

két nappal azután, hogy az SZBU őrizetbe vette a hivatal két alkalmazottját, akik az állambiztonság szerint együttműködtek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), és titkos információkat szivárogtattak ki.

Legkevesebb hárman sebesültek meg hétfőn reggel Odessza városában, amikor orosz rakétatámadás ért egy polgári infrastrukturális létesítményt – közölte Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója.

A légi csapás célpontja egy raktárépületet volt, ahol ötvenen dolgoztak. Kiper a Telegramon arról számolt be, hogy három embert, köztük egy 19 éves fiút kórházba szállítottak. Az ukrán belügyminisztérium által közzétett fotókon a helyszínen lángokkal küzdő tűzoltók láthatók.

A rakétabecsapódás miatt mintegy 5000 négyzetméternyi területen keletkezett kár, és háromezer négyzetméterre terjedtek ki a lángok – mondta el Kiper az állami televízióban. Az ukrán légierő jelentése szerint a célpont felé tartó két rakéta egyikét megsemmisítették.

Pokrovszk városában négyen vesztették életüket és 34-en megsebesültek orosz rakétacsapások következtében – ismertette Vadim Filaskin, a keleti Donyeck megye kormányzója. A sebesültek között két gyerek is van – tette hozzá. Filaskin szerint a várost két Iszkander-M ballisztikus rakéta találta el több lakóépületet is megsemmisítve.

A Pokrovszktól délre található Kurahove településen is volt egy haláleset egy helyi létesítményt ért orosz rakétatámadás miatt – közölte Filaskin. Herszon régióban egy 40 éves férfi halt meg a helyi hatóságok közlése szerint egy siklóbombával végrehajtott támadásban.

Az északkeleti Harkiv régióban ketten vesztették életüket, amikor autójukkal egy tankelhárító aknára hajtottak Lipci határfalú közelében. Az ukrán vezérkar közleménye szerint heves harcok folytak hétfőn Donyeckben, Novoalekszandrivka falu térségében, Avgyijivkához közel.

Volodimir Zelenszkij szerint az idén Ukrajna több mint harminc orosz olajlétesítményre mért csapást. Az X-en közzétett videójában az ukrán elnök közölte, hogy a csapásokhoz a katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által kifejlesztett nagy hatótávolságú drónokat vetettek be.

Ukrajna azzal vádolta hétfőn Oroszországot, hogy egyre gyakrabban vet be tiltott vegyi anyagokat, így például könnygázt a harcokban. Az ukrán hadsereg szerint májusban áprilishoz képest 271-el több, vagyis 715 ilyen esetet regisztráltak. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg drónokat használ – rendszerint rendőrségi tömegoszlatás céljából alkalmazott – könnygázgránátok ledobására.

Az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyelő Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltja a könnygáz harcászati felhasználását, viszont engedélyezi azok biztonsági erők általi használatát.

origo.hu

Válik Blake Lively és Ryan Reynolds? Itt a meglepő válasz

ripost.hu

Lánya jelentette be a szomorú hírt: elhunyt a legendás budapesti cukrász

borsonline.hu

Fogja a gyereket és megy: elköltözik Nádai Anikó

vg.hu

Szijjártó Péter bejelentette: Magyarország bíróság elé viszi Ukrajnát, ha három nap alatt nem lesz megegyezés

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

magyarnemzet.hu

Szoboszlai került a fókuszba a Liverpool első kemény amerikai edzése után + videó

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

astronet.hu

Ez a 4 csillagjegy bármit elérhet az Oroszlán havában

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

ripost.hu

Nem korai ez még? Komoly döntést hozott Szoboszlai Dominik és barátnője

ripost.hu

Ez gyorsan ment, Szoboszlai Dominik máris lenyűgözte edzőjét

ripost.hu

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Emésztik Orbán 10 pontos javaslatát Európa vezetői, az emberek jóléte a tét

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Cseh diáklányokat erőszakoltak meg szír migránsok Németországban

POLITIK

Megpróbálták megölni Trump egyik hívét Michiganben

POLITIK

Menczer Tamás: Ha békét akarsz, nem kapsz olajat

POLITIK

Rohamrendőrök szállták meg a hamburgi „Kék mecsetet”. Razzia volt Berlinben is