POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.16.

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

A miniszterelnök politikai tanácsadója üzent.

A miniszterelnök politikai tanácsadója a közösségi médiában utasította vissza az amerikai nagykövet nyilatkozatait. Orbán Balázs egy magyar közmondást ajánlott David Pressman figyelmébe.

Ami sok, az sok! – szögezte le Orbán Balázs a bejegyzése elején. A miniszterelnök politikai igazgatója felidézte, hogy David Pressman amerikai nagykövet azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány hazudott, amikor azt állította, a NATO védelmi szövetség helyett támadásra készülő szervezetként viselkedik, és magyar katonákat akar küldeni Ukrajnába.

„Pressman minden szégyenérzet nélkül képes ezt állítani azután, hogy

hónapokon keresztül próbált nyomást gyakorolni Magyarországra, aktívabb katonai szerepvállalást követelve tőlünk,

és a kormány békére való törekvéseit „kapitulációnak” bélyegezte; azután, hogy az amerikai külügyminiszter Ukrajna háborúját nyilvánosság előtt “mindannyiunk harcának” nevezte, kijelentve, Ukrajnának NATO-tagállammá kell válnia; azután, hogy a NATO-főtitkár hetekig arról beszélt, reméli, hogy a szövetségnek sikerül mihamarabb megállapodnia a NATO Ukrajnának felajánlott katonai segítségnyújtásáról” – részletezte Orbán Balázs.

„Úgy tagadja le mindezeket, hogy közben Magyarország kormányának Budapesten sikerült megállapodnia a NATO-főtitkárral, hogy Magyarország továbbra is a NATO-szövetség része marad, de

nem küldünk sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát Ukrajnának”

nyomatékosította a miniszterelnök politikai igazgatója, aki egy magyar közmondást ajánlott az amerikai nagykövet figyelmébe.

„Kedves Nagykövet Úr! Tudom, hogy érdeklődik a mi kultúránk iránt, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljak egy magyar közmondást: „Kutya hazugságnak eb a hitele.” „Same in English”.

A helyzet ismert és világos: a magyar kormány békét akar, Joe Biden és budapesti embere, David Pressman a háború folytatását akarja – írta  egy korábbi  bejegyzésében a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebookon.

Menczer Tamás hangsúlyozta: Magyarországot is bele akarják préselni a háborúba. Joe Biden frakcióvezetője világosan elmondta: katonákat akarnak küldeni Ukrajnába. Ne legyen kétségünk, elvinnék a magyar katonákat is Ukrajnába meghalni – fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Hangsúlyozta: számunkra Magyarország békéje a legfontosabb, a hazánk békéjét meg akarjuk védeni! „Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre van szükség és béketárgyalásokra” – írta a bejegyzésben.

Biztosak vagyunk benne, hogy Donald Trump képes lenne békét teremteni, sőt, ha ő vezetné Amerikát, ez a háború talán ki sem tört volna – szögezte le Menczer Tamás.

Maga az amerikai nagykövet vallotta be a vagyonnyilatkozatában, hogy pénzt fogadott el Mihail Prohorov orosz oligarcha bizalmi emberétől. Azt azonban nem lehet biztosan tudni, hogy David Pressman milyen jogi szolgáltatásokat nyújtott a szankciók alól sikeresen kibúvó Putyin-közeli pénzember köreinek. Egy dolog biztos: jócskán hozott a konyhára az együttműködés a Magyarországot rendszeresen kritizáló diplomatának – írta korábban a Magyar Nemzet.

A Magyarországot  az Oroszországgal való kapcsolattartás miatt rendzsresen kioktató amerikai diplomata kapcsolatba hozható azzal a Mihail Prohorovval, aki egyike Oroszország tíz leggazdagabb emberének, és a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint sikerrel bújik ki a gazdasági szankciók negatív hatásai alól.

David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Mielőtt hazánkba küldték volna, David Pressman két évig a Jenner & Block ügyvédi irodánál dolgozott, amelynek honlapján feltüntetett információk szerint nagy tapasztalata van a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek terén. Pressman nagyköveti kinevezésekor jelent meg vagyonnyilatkozata, amelyben feltüntette, hogy a Jenner & Block alkalmazottjaként jogi szolgáltatásokat nyújtott egy Ellen Pinchuk nevű hölgynek, aki nem más, mint a Mihail Prohorov amerikai ügyleteit egyengető személy.

Az orosz oligarcha még 2010-ben vásárolta meg az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets csapatát. Az ügylet kapcsán pedig az oroszul folyékonyan beszélő Ellen Pinchuk volt az, aki szervezte Prohorov amerikai médiamegjelenéseit és imázsépítését. Mindez olyan jól sikerült, hogy az oligarchával pozitív hangnemben foglalkozott a híres 60 minutes című amerikai műsor, de a The New York Times is közölt róla egy kedvező portréanyagot.

A nemzetközi sajtóban megjelent információk alapján Prohorov sikeresen kibújik az orosz milliárdosokat sújtó nemzetközi szankciók alól, és tudatosan, előre készülhetett a 2014-ben megkezdett büntetőintézkedések szigorítására és kiterjesztésére.

A milliárdos olyannyira megtesz mindent a szankciók elkerülése érdekében, hogy nemrég még az izraeli állampolgárságot is felvette, feltehetően a büntetőintézkedések kijátszásának céljával.

Nem véletlen tehát, hogy az ukránok rendre kérik, hogy Prohorovot is sújtsa szankciókkal a nemzetközi közösség.

A fentiek alapján aligha lehet tehát véletlen az a tény, hogy

David Pressmannek egy szankciós joggal magas szinten foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz-ukrán háború kitörése előtti időszakban.

Az amerikai nagykövet bevallásából nem derül ki, hogy pontosan mennyi ideig és milyen összeg fejében nyújtott jogi szolgáltatásokat Ellen Pinchuknak, az azonban bizonyos, hogy 2020 és 2022 között, tehát a háború kitörése előtti hónapokban kellett lefolytatni az egyeztetéseket. Ráadásul az orosz megbízásnak is köszönhetően hatalmas összeggel gazdagodott a hazánkat rendre bíráló amerikai diplomata, aki a nem egész két év alatt, amíg a Jenner & Block cég munkatársa volt, csaknem kétmillió dollárt keresett.

Pressman, aki készséggel elfogadta a Mihail Prohorov bizalmasától érkező dollárokat, fennhangon kritizálja hazánkat, például ha az Oroszországot célzó, de Európának is ártó gazdasági szankciókról van szó. Figyelemre méltó esete volt ennek a kettős mércének, amikor idén áprilisban az amerikai nagykövet szankciókat jelentett be a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankkal és annak három vezető tisztségviselőjével szemben.

A diplomata akkor úgy fogalmazott: „Aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy a magyar vezetők továbbra is eltökélten bővítik és mélyítik a kapcsolatokat az Orosz Föderációval, annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is brutális agressziót folytat Ukrajna ellen és veszélyezteti a transzatlanti biztonságot. Az Oroszországgal való szoros gazdasági elkötelezettség táplálja az orosz háborús gépezetet, amely a transzatlanti biztonságot fenyegeti.

Pressman nemcsak amiatt kritizálta a magyar kormányt, hogy normális viszonyra törekszik az oroszokkal, hanem a béke szorgalmazása miatt is.

 


 

 

 


 

origo.hu

Megvan a súlyosan megsérült Varga Barnabás pontos diagnózisa

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

borsonline.hu

A kispadon halt meg a skótok szövetségi kapitánya

hirtv.hu

Friss hírek érkeztek Varga Barnabás állapotáról

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

vg.hu

Szaúdi-Arábia ámokfutásba kezdett, nyakló nélkül veszik fel a hiteleket a lengyelek és a románok is

ripost.hu

"Hirtelen félek egy picit" - bevallotta Kulcsár Edina, problémákkal küzd

mindmegette.hu

Kiderült, melyik lett az ország legjobb magyaros étterme

ripost.hu

Biztosan éretlen és íztelen a dinnye, ha ezt a jelet látod rajta

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

ripost.hu

Te köztük vagy? Tombol a szerelem, de nem minden csillagjegy lesz szerencsés a nyáron

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Elképesztő ütemben készül Németország a háborúra

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

Az Európai Uniónak Európa békéjét kell szavatolnia

POLITIK

Nyilatkozatban ítélték el az orosz-észak-koreai megállapodást

POLITIK

Magyar Péter többszázezres telefont tépett ki egy ismeretlen kezéből

POLITIK

Scholz kancellár tudja, hogy sok német nem ért vele egyet