Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.11.

A NATO bázisok már legális célpontok az oroszoknak

NATO-tagállamokra csaphat le Moszkva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok a területükön befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket. Az ukrán katonai vezető szerint bizonyos számú repülőgépet Ukrajnán kívüli biztonságos légibázisokon fognak tárolni, hogy ott ne támadják meg őket az oroszok.

 

Alexander De Croo belga miniszterelnök (k-b), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter egy F-16-os vadászrepülőgép mellett. (Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP) Fotó: AFP

Ukrajna külföldi támaszpontokon tarthat néhány F–16-os vadászgépet, amelyet a nyugati szövetségeseitől kapott. Kijev célja, hogy megvédje a repülőket az orosz csapásoktól – mondta hétfőn egy magas rangú ukrán katonatiszt

NATO- országokban állomásozhatnak az ukránok F-16-os vadászrepülői? (Fotó: Pixabay, Military_Material)
NATO-országokban állomásozhatnak az ukránok F–16-os vadászrepülői? (Fotó: Pixabay, Military_Material)

Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint hatvan amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépet szállít Ukrajnának az orosz támadások visszaszorítása érdekében. Az ukrán pilóták jelenleg kiképzésen vesznek részt a harci repülőgépek vezetésére, a várhatóan még idén kezdődő szállítások előtt.

Szerhij Holubcov, az ukrán légierő egyik vezetője kijelentette, hogy „bizonyos számú repülőgépet Ukrajnán kívüli biztonságos légibázisokon fognak tárolni, hogy ott ne támadják meg őket”.

Holubcov magyarázata szerint ezeket az F–16-osokat fel lehet használni a megsérült repülőgépek cseréjére, amíg javítják azokat, valamint az ukrán pilóták külföldön történő kiképzésére is jók lesznek.

Így mindig lesz egy bizonyos számú repülőgép a flottánkban. Annyi, amennyi megfelel a pilótáink számának

 – mondta. 

Ha több pilóta lesz, több repülőgép lesz Ukrajnában

– jelentette ki az ukrán tábornok. 

Máris az F–16-osok elvesztéséről beszélnek az ukránok, pedig még meg sem kapták azokat. Mint írtuk, a harci gépeket folyamatosan mozgatni fogják, hogy ne egy helyben álljanak, máskülönben nagyon-nagyon nehéz lesz megtartani azokat.

NATO-tagállamokra csaphat le Moszkva

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket.

Ha az ukrán határokon kívüli légi támaszpontokon állomásoznak, és harcra használják őket, akkor meg kell néznünk, hogyan és hová csapjunk le az ellenünk folytatott harcban használt eszközökre

– mondta tavaly Putyin. Hozzátette: súlyos veszélyt jelent, hogy a NATO még jobban belevonódik a konfliktusba.

Márciusban az orosz vezető ismét óva intette Ukrajna nyugati szövetségeseit attól, hogy légi támaszpontokat biztosítsanak az F–16-osoknak. Ezek a bázisok „jogos célponttá” válnának – mondta.

Az F–16-osok képesek nukleáris fegyverek hordozására, és ezt nekünk is figyelembe kell vennünk harci műveleteink megszervezése során

 – jelentette ki Putyin.

Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóházának védelmi bizottságának vezetője hétfőn azt mondta a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek, hogy az ukrán F–16-osokat befogadó NATO-bázisok „legitim célpontok” lesznek Moszkva számára. A Kyiv Post szerint az F–16-osokat Romániában és Lengyelországban állomásoztathatják. Ezt az információt azonban egyelőre nem erősítették meg.

A német kancellár a Patriot és IRIS–T rakéták ukrajnai szállítását jelentette be

Olaf Scholz az Ukrajna újjáépítéséről szóló berlini konferencián arról beszélt, hogy olcsóbb lenne megelőzni a pusztítást az országban. A Németországba érkezett Zelenszkij és Scholz megvitatják az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség mellett a légvédelmi kapacitás bővítését és a közös fegyvergyártást is.

 

 

Ukraine conference

Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) felszólal az Ukrajna Újjáépítési Konferencián Berlinben. Ukrajna nemzetközi újjáépítési konferenciája június 11-én és 12-én lesz Berlinben. Fotó: Kay Nietfeld Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy Németország hamarosan Patriot légvédelmi rendszert, további IRIS–T légvédelmi rendszereket, Gepardokat, valamint rakétákat és lőszert biztosít Ukrajnának. Ezt a ma kezdődött berlini konferencia megnyitóján mondta, írt meg a Zn.ua

Volodimir Zelenszkij elnök június 11-én érkezett Németországba, hogy részt vegyen az Ukrajna Helyreállítási Konferencián és találkozzon Olaf Scholz német kancellárral.

Ukraine conference
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD, jobbról 3.), Volodimir Zelenszkij (balról 3.), Ukrajna elnöke és Olena Zelenszka (balról 2.) a Nemzetközi Újjáépítési Konferencián Berlinben (Fotó:  DPA Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

Ukrajna legfontosabb szükséglete jelenleg a lőszer és a fegyverek, és különösen a légvédelem. Ezért az elkövetkező hetekben és hónapokban a harmadik Patriot rendszert, az IRIS–T-t, Gepard egységeket, rakétákat és lőszert szállítunk Ukrajnának

– mondta Olaf Scholz.

A német kancellár egyben sürgette a konferencia résztvevőit, hogy tovább erősítsék Ukrajna légvédelmét az orosz támadásokkal szemben, és felszólította a szövetségeseket, hogy támogassák a megfelelő német kezdeményezést Ukrajna légvédelmének megerősítésére „minden lehetséges módon”.

„Mert a legjobb újjáépítés az, amelyik nem történik meg” – mondta a kancellár.

Scholz azt is mondta, hogy az e heti G7-csúcstalálkozón is fel fogja vetni a háború során súlyos károkat szenvedett Ukrajna újjáépítésére vonatkozó hosszú távú terv kérdését.

Ukraine conference
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke beszédet mond Berlinben (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

A Berlinben megrendezésre kerülő konferencián kormányzati tisztviselők, vállalatok és szervezetek vesznek részt, hogy Ukrajna folyamatban lévő újjáépítési szükségleteivel foglalkozzanak, elsősorban az energetikai infrastruktúrára összpontosítva, írta Kyiv Independent.

Olaf Scholz német kancellár a konferencia megnyitóján elmondta: a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalásában arról beszélt: arra számít, hogy a berlini rendezvénynek köszönhetően több milliárd euró értékben megállapodások jöhetnek létre az ukrán energiaszektor és a katonai védekezés támogatására.
Az ukrán elnök a tervek szerint találkozik majd Frank-Walter Steinmeier német elnökkel és a Bundestag elnökével is. Németországi tartózkodása során Zelenszkij egy katonai bázist is tervez meglátogatni, ahol ukrán katonák kiképzésen vesznek részt.

Zelenszkij németországi látogatására nem sokkal azután kerül sor, hogy Berlin jelentős politikai fordulatot hajtott végre, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy német fegyvereket használjon orosz területen lévő célpontok elleni támadásokhoz, mutat rá az ukrán lap.

Olaf Scholz néhány napja keményen nekiment az orosz elnöknek az X-en. Világháborús mondatokat fogalmazott meg a német vezető, miközben kiállt Ukrajna mellett.

 

SCHOLZ, Olaf

Lipcse, 2024. június 1. Olaf Scholz német kancellár beszél a pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti (EP-) választásra indított kampányának lipcsei rendezvényén 2024. június 1-jén. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban. A kampányszlogen jelentése: Németország legerõsebb hangja Európában. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan

Az X közösségi oldalon szólította meg a németeket Olaf Scholz. A német kancellár ismét fenyegető kijelentéseket tett, mondatai pedig tovább mélyítik a feszültséget a Nyugat és Moszkva között. Napról napra egyre több világháborús üzenet hangzik el a háborús pszichózisban szenvedő politikusok részéről.

Olaf Scholz német kancellár a Max Morlock stadion lelátóján a Németország-Ukrajna felkészülési labdarúgó-mérkőzésen Nürnbergben 2024. június 3-án. Egyre többször fogalmaznak meg világháborús üzeneteket a nyugati vezetők. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
Olaf Scholz német kancellár a Max Morlock stadion lelátóján a Németország–Ukrajna felkészülési labdarúgó-mérkőzésen Nürnbergben 2024. június 3-án. Egyre többször fogalmaznak meg világháborús üzeneteket a nyugati vezetők. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A német kancellár ezúttal nyílt fenyegetést fogalmazott meg Oroszországgal szemben. Kiemelte:

Ukrajna erős, és Oroszország nem fogja elérni imperialista terveit.

A kancellár szerint Kijev nem engedi meg, hogy Oroszország térdre kényszerítse. Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek ezt végre fel kell ismernie. 

Ukrajna számára csak igazságos béke lehet, és Németország fáradhatatlanul fog dolgozni ennek elérése érdekében

– jelentette ki a kancellár.

Magyarázata szerint a békéért dolgozni nem azt jelenti, hogy egyszerűen fel kell emelni a fehér zászlót. Scholz szerint a békéhez diplomáciára van szükség. Ugyanakkor a békepolitika azt is jelenti, 

hogy támogatjuk Ukrajnát függetlenségének és szuverenitásának megvédésében.

Világháborús kijelentésekből nincs hiány

Az elmúlt időszakban a nyugati politikusok egyre több olyan kijelentést tesznek, amelyek közelebb hozzák a harmadik világháborút. Nemcsak a szavak szintjén fenyegetik meg Oroszországot, hanem nap mint nap születnek olyan döntések, amelyeket az oroszok provokációként foghatnak fel, s így centikre kerülünk a nyílt konfliktustól a NATO és Moszkva között.

A háborús őrület részévé vált az is, hogy a nyugati vezetők az atombombák esetleges bevetéséről is mondatokat fogalmaznak meg. Mint arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron a minap például arról beszélt, hogy hajlandó megvitatni a francia nukleáris robbanófejek használatát az orosz fenyegetésekkel szemben. A párizsi vezető szerint ez része lehet a „hiteles európai védelemnek” – írta meg a Politico. Moszkva sem tűri azonban a fenyegetéseket. Szergej Lavrov, az Ukrajnába küldött francia katonai kiképzőkkel kapcsolatban úgy fogalmazott, azok legitim célpontjai lesznek az orosz fegyveres erőknek.

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

borsonline.hu

Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

mandiner.hu

Reuters: Addig keménykednek az ukránok, míg a szlovákok tényleg lekapcsolják a villanyt

metropol.hu

Itt a részlet, amely végleg lebuktatta Novozánszki Fanni gyilkosát

mandiner.hu

Baljós előjel: a brüsszeli lap bemutatta az Európai Bizottság legújabb célpontjait

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. július 27-28.: Tedd, amire szívből vágysz!

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt