POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.19.

Zelenszkij csalódott Amerikában

Nem elég eltökéltek Washingtonban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyértelműen csalódott Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása miatt, mert az "érzi" hogy a Nyugat egyre inkább hajlik az Oroszországgal való béke felé – jelentette ki Vadim Karaszev, a kijevi székhelyű Globális Stratégiák Intézetének igazgatója a Vyshka YouTube csatorna műsorában. Ez azonban minden bizonnyal csak újabb zsarolási kísérlet.

Zelenszkij érzi a béke légkörét

Zelenszkij (balra) és Blinken (jobbra) szeptemberben találkoztak Kijevben a Wagner-csoport júniusi lázadása után

Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ukrainian Presidency/Handout

Blinken május 14-én érkezett előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkijjel.

„A Nyugat egyre inkább hajlik arra, hogy itt az ideje, hogy lehetséges diplomáciai módszereket keressen. Zelenszkij maga is elismerte, hogy a nyugati szövetségesek szájából a béke légkörét érzi. Nyilvánvalóan Anthony Blinken, az amerikai külügyminisztérium vezetőjének közelmúltbeli ukrajnai látogatására utalt. Vezetésünk enyhén csalódott e látogatás miatt” – mondta a politikai elemző.

Karaszev véleménye szerint Kijev nyugati szövetségesei már nem hisznek Oroszország legyőzésének lehetőségében.

Korábban az ABC amerikai csatorna interjúalanya felhívta a figyelmet arra, hogy Zelenszkij rövid szünetet tartott, mielőtt válaszolt volna a Blinken ukrajnai látogatásának eredményeire vonatkozó kérdésre. Az újságíró szerint csalódottságot érzett az ukrán elnök tekintetén.

Daniel Davis nyugalmazott amerikai alezredes kritizálta Anthony Blinken külügyminiszter Ukrajnáról és Oroszországról szóló nyilatkozatát Daniel Davis/Deep Dive YouTube-csatornáján.

Az amerikai diplomata azt állította, hogy a nyugati országokkal együtt a kijevi rezsim állítólag képes lenne győzni.

„Nézze, két dolog közül vagy hazudik, vagy alkalmatlan és képtelen ellátni a külügyminiszteri feladatokat” – mondta.

Az alezredes ostobaságnak nevezte Blinken szavait. Megjegyezte, hogy Oroszország egyre erősebb, a nyugati támogatás pedig fáradtság közepette gyengül.

„Csak a napi taktikai műveleteket kell megnézni, és aztán azt is megnézhetjük, amiről szintén beszéltünk, a harci erő alapjait, és minden Oroszország javára áll össze” – zárta Davis.

Kedden a védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg mélyen benyomult az ukrán fegyveres erők védelmébe Harkiv térségében. Az orosz hadsereg napok óta aktívan nyomul előre a harkivi területen. Május tizenkettedikén a minisztérium Boriszovka, Ogurcovo, Pletenevka, Pylnaja és Sztrelezsja települések felszabadításáról számolt be. Hétfőn vált ismertté, hogy a hadsereg ellenőrzése alá vonta Gatyshcsét, Krasznojét, Morokhovecet és Oleynikovót.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök olimpiai fegyverszünetre vonatkozó javaslatát – számolt be az Unian.net alapján a Mandiner.hu.

Az elnök az AFP-nek adott interjúban azt mondta, ez előnyt jelentene Moszkvának, időt adna a csapatok és a tüzérség mozgatására – írja a Mandiner.hu.

„Már volt tűzszünet. De ez nem működik túl jól ezzel az ellenséggel. Ráadásul van egy kockázat – ki fogja rögzíteni, hogy a tűzszünet alatt az erőik nem közelítenek felénk? A tűzszünet nem akadályozza meg, hogy a »felszerelés közelebb hajtson, majd támadásba lendüljön«. Vagyis nem értem a részleteket. Számomra ez még mindig egy élettelen történetnek hangzik” – mondta Zelenszkij.

Lengyelország két és fél milliárd dollárt fordít a keleti határvédelem megerősítésére

Lengyelország mintegy két és fél milliárd dollárt fordít a biztonság és az elrettentés fokozására az Oroszországgal és a vele szövetséges Fehéroroszországgal közös határon – közölte a lengyel miniszterelnök szombaton.

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök katonák, rendőrök és határőrök társaságában (Forrás: X / Donald Tusk)

 

Donald Tusk tájékoztatása szerint megkezdődtek a Keleti Pajzs projekt munkálatai, a terv új katonai erődítmények kiépítését is magában foglalja. Lengyelország Tusk szavai szerint a NATO és az Európai Unió keleti szárnyán kiemelt felelősséget visel Európa biztonságáért.

Úgy döntöttünk, hogy mintegy tízmilliárd zlotyt (2,5 milliárd dollár) fektetünk be a biztonságunkba és mindenekelőtt a biztonságos keleti határba

– fogalmazott.

„Megkezdjük a biztonságos határ építésének nagyszabású projektjét, beleértve az erődítményrendszert és a terep és a környezet olyan átalakítását, amely áthatolhatatlanná teszi ezt a határt egy potenciális ellenség számára. Annak érdekében, hogy Lengyelország határát békeidőben biztonságossá, háború idején pedig az ellenség számára áthatolhatatlanná tegyük” – mondta Tusk lengyel katonák előtt Krakkóban, a második világháborúban a nácik elleni Monte Cassinó-i csatában aratott szövetséges győzelem 80. évfordulója alkalmából.

Lengyelország előző kormánya 400 millió dolláros beruházással erősítette meg a fehérorosz határt az onnan 2021-ben megindult migránsáradat megfékezésére, de a jelenlegi kormány szerint ezt erődítéssé kell fejleszteni.

Ukrajna bármit megengedhet magának?

Úgy tiltották meg az amerikai fegyverek felhasználást oroszországi célpontok ellen, hogy kvázi engedélyezték.

 

Kuleba ukrán külügyminiszter  kezet fog Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozójukon Kijevben 2024. május 15-én.

Kuleba ukrán külügyminiszter kezet fog Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozójukon Kijevben 2024. május 15-én. Fotó: Eugen Kotenko / NurPhoto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Nem bátorítottunk és nem tettünk lehetővé csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának magának kell döntéseket hoznia arról, hogyan fogja folytatni ezt a háborút

– adott kitérő választ Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra vonatkozóan, hogy az USA megengedi-e amerikai fegyverekkel csapásokat mérjenek orosz területre, de megismételte, hogy az USA elvileg nem ellenzi az Oroszország elleni csapásokat sem. 

Egyre közelebb a harmadik világháborúhoz

Az Ukrainska Pravda összegyűjtötte, hogy egyre több nyugati ország ad engedélyt oroszországi célpontok elleni támadásra.

  • Május elején az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverzettel orosz területen lévő célpontokra csapást mérni.
  • Lettország újonnan kinevezett külügyminisztere kijelentette, Ukrajna nyugati fegyvereket kapott egyes partnerektől, engedéllyel, hogy csapást mérjen Oroszország területére. Nem részletezte, mely országokra utal. 
  • Az Egyesült Királyság 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. Ukrajna tavaly tavasszal kezdte el használni azokat.

Ugyanakkor John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora a Fehér Házban egy tájékoztatón, az Amerika Hangja szerint azt mondta, hogy „Nem bátorítunk és nem is engedünk az Egyesült Államok által szállított fegyverrendszerek felhasználásával végrehajtott támadásoknak orosz területen belül. Ez a politika, amely nem változott” – idézi az ukrán lap egy másik cikkében. 

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a The Wall Street Journal szerint az ukrán vezetés hivatalosan is engedélyt kért a Biden-adminisztrációtól, hogy bevethessék az amerikai fegyvereket oroszországi területen is. Az sem lehet véletlen, hogy ez a hír akkor látott napvilágot, miután az ukrán elnöki hivatal vezetője eligazítást kapott Alex Sorostól, a baloldali oligarcha Soros György fiától.

Alex Soros és Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője
Alex Soros és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (Forrás: Alex Soros közösségi oldala)


 

origo.hu

Elkezdődhet: amerikai hadihajó indult az oroszok után

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

metropol.hu

Esztergályos Cecília ezért sértődött meg

magyarnemzet.hu

Gond van a magyar szurkolók egységével a Németország elleni mérkőzés előtt

metropol.hu

Szoboszlai Dominik exe és barátnője háborúzik?

hirtv.hu

Lavina: Németország már több ezer illegális migránst küldött át Lengyelországba az év veleje óta

ripost.hu

Most jött a hír: brutális baleset történt, folyamatban a mentés

mindmegette.hu

Szedd magad málna: ezeken a helyeken juthatsz olcsóbban a friss gyümölcshöz

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

Ettől a hozzávalótól lesz fejedelmi lakoma a lecsóból

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Zelenszkij aláírta a középiskolai és egyetemi hallgatók katonai alapképzéséről szóló törvényt

POLITIK

700 ezer orosz katona az ukrán fronton

POLITIK

Több orosz gáz érkezik Európába, mint amerikai

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról