POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.20.
Módosítva: 2024.05.20.

Nem "magányos" merénylő lőtt rá Ficóra?

Fordulat az ügyben?

A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter vasárnap, újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban.

A tárcavezető szerint vannak erre utaló jelek. Közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték.

Estok szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. Hozzátette: nagy valószínűséggel a törlést nem a gyanúsított felesége végezte el.

Matús Sutaj Estok úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében „bizonyos emberek csoportja” állhat,

amelynek tagjai „egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”. Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de intenzív ellátásra szorul.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. Sérülései nagyon súlyosak voltak. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, négyszer eltalálva őt.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta. Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetője egy háborúpárti aktivista – mondta a Kossuth Rádióban a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté emlékeztetett: Juraj C. korábban többször kifejtette ellenvéleményét a Fico-kormány békepárti politikájával szemben. A frakcióvezető hozzátette: a merénylet hátterében Robert Fico békepárti politikája elleni indulat áll. Közben a Mandiner arról írt, hogy a szlovák ellenzéki sajtó gyűlöletkampánya is közrejátszhatott a merényletben.

Virágcsokrokkal a kezükben, több tucatnyian gyűltek össze szombaton a besztercebányai kórház előtt, hogy kifejezzék együttérzésüket Robert Fico szlovák miniszterelnökkel.

Azért jöttem, hogy támogassam egy embertársamat a legnehezebb pillanatokban” – mondta egy férfi, többen pedig arról beszéltek, hogy nem tudnak megnyugodni a történtek után. „Én azt gondolom, hogy egyszerűen azért lőtték le, mert más véleményen van, mint az Európai Unió többsége” – mondta egy másik támogató.

Robert Ficót szerdán délután lőtték meg Nyitrabányán, állapota még mindig súlyos. A 71 éves elkövetőt, Juraj C.-t még a helyszínen elfogták.

Szombaton a Speciális Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte a férfit, akit előre megfontolt gyilkossági kísérlet elkövetésével gyanúsítanak. A motivációját azóta is sokan keresik.

Többen az ellenzéki sajtóban megjelent írásokat is felelőssé teszik.

A szlovák ellenzéki sajtó gyűlöletkampánya is közrejátszhatott a merényletben – számolt be a Mandiner. A lap rávilágít: a baloldali sajtó egy része azonnal oroszbarátnak, szélsőjobboldalinak, neonácinak nevezte a férfit.

Juraj C. azonban nemrég már nyíltan beállt a liberális Progresszív Szlovákia párt mögé, és maga sem csinál titkot abból, hogy ellenzéki, és ki nem állhatta Robert Fico politikáját.

Április 24-én Alsókorompán ez a férfi néhány társával transzparenseket felmutatva éltette Ukrajnát és bírálta a szlovák kormányt. „Éljen Ukrajna! Hazaárulók! Elég volt Ficóból!” – kiabálta Juraj C. „Nem értek egyet a kormány politikájával” – ezt pedig a támadás után mondta a férfi.

A Mandiner úgy fogalmaz: ezek alapján már biztos, hogy amikor a merényletet elkövette, kifejezetten ukránpárti álláspontot képviselt.

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben – közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.

Négy nappal a kormányfő elleni támadás után Kalinák azt mondta, hogy „egyelőre elmúltak a legrosszabb félelmek”, ugyanakkor a politikust egyelőre nem szállítják el a besztercebányai kórházból. „Már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. A kormányfő sérülései nagyon súlyosak voltak. Szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

 

„Úgy ítélhetjük meg, hogy az állapota stabil, és a prognózis pozitív”

– mondta Kalinák a kórház előtt. „Most már mindannyian egy kicsit nyugodtabbak vagyunk” – mondta, hozzátéve, hogy Fico egyelőre a kórházban marad.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le Robert Ficóra, négyszer eltalálva őt.

A férfit szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság elé állították, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat. Radikalizálódásában pedig nagy szerepe lehetett a progresszív-liberális médiumok kormányellenes propagandájának.

A Mandiner arra is kitér, hogy a Fico elleni uszításban élen járt a liberális Denník-N című lap, amely nemcsak véleménycikkekkel, hanem karikatúrákkal is igyekezett gyűlöletet szítani Fico ellen.

Az egyik legismertebb szlovák karikaturista hol sátánként, hol náci szörnyetegként, hol kommunistaként, hol dühöngő őrültként ábrázolta a szlovák miniszterelnököt.

Egyes pártok politikai előnyt akarnak kovácsolni a történtekből – erről a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője beszélt az M1-en. Pócza István úgy fogalmazott: Európában többen is a jobboldalt próbálták felelőssé tenni a támadásért.

„Nem véletlen, hogy próbálják a felelősséget tolni és azt mondani, hogy mindenki szélsőséges és mindenki jobboldali, és mindenki a felelős azért, ami itt történt, merthogy megpróbálnak ebből politikai előnyt kovácsolni. Miközben látjuk azt, hogy a merénylőről meg kiderült, hogy sokkal inkább a liberálisokhoz köthető személyiségről van szó, progresszív gondolatok” – magyarázta Pócza.

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetője egy háborúpárti, Ukrajna-párti aktivista volt, aki korábban is többször kifejtette ellenvéleményét a Fico-kormány békepárti politikájával szemben – erről a Fidesz frakcióvezetője beszélt vasárnap a Kossuth Rádióban.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: a merénylet hátterében Robert Fico háborúpárti politikája elleni indulat áll.

Nem jó az a politika, amely terrortámadásokat hoz, amely merényleteket hoz, amely utcai erőszakot hoz, amely háborús pszichózist hoz, ez egy elhibázott, egy rossz európai politika, ezért kell leváltani. Minden csak ennek a következménye: a rosszindulatú megjegyzés, mások halálán való gúnyolódás, mások halálának kívánása, ez mind csak következmény, az alap probléma a rossz európai vezetés, a rossz európai politika”.

Az ellenzék és az ellenzéki sajtó gyűlöletkeltő politikáját egyébkén korábban már a szlovák kormányfő is veszélyesnek tartotta. Nemrég maga is arról beszélt, tart tőle, hogy az ellenzéki média által felfokozott hangulat előbb-utóbb erőszakba csap át.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek