POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.11.

Karácsony 2019-es kampányát is külföldről pénzelhették

Öt évvel ezelőtt ugyanaz történt, mint a 2021-22-ben?

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok alapján öt évvel ezelőtt ugyanaz történt, mint a 2021-22-es kampány-finanszírozási botránynál. A pénzek ezúttal is külföldről érkeztek, a szálak pedig a már ismert ügyhöz hasonlóan, Tordai Csabához és Perjés Gáborhoz vezetnek.

Ahogy a 2021-es baloldali előválasztási kampány külföldről érkezett pénzadományainak, úgy a két évvel korábbi főpolgármester-jelölti kampány finanszírozásának szálai is Tordai Csaba ügyvédhez vezetnek – hangzott el az M1 Híradó című műsorában szombaton. A Magyar Nemzet értesülései szerint már Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát is külföldről pénzelték.

A lap birtokába jutott – feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott –  dokumentumok szerint a külföldről érkezett pénz Mravik Zsolt, Tordai Csaba élettársának cégébe futott be.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Mravik 2014 óta szinte folyamatosan vezetői pozíciót tölt be Karácsony Gergely mellett. Jelenleg a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Az ő tulajdonában van a Bakony Rental Kft, amelynek jogi képviseletét párja, Tordai Csaba látja el. A cég székhelye pedig közös lakcímükre van bejelentve.

Mint írták, a vállalkozást 2018-ban még Bakony Waste Energy Kft. néven alapították, akkor üzem- és tüzelőanyag nagykereskedelemmel foglalkozott. A vállalkozást 2019 februárjában nevezték át Bakony Rental Kft.-re, ezután kínálata közvélemény-kutatással és társadalomtudományi humán kutatással bővült.

Hirtelen jött siker

A cikk információ alapján az új portfóliót óriási árbevétel követte. A cég hirtelen, az önkormányzati választás évében hirtelen 238-szoros növekedést produkált. 

A Bakony Rental egy összegben 112,5 millió forintot kapott külföldre végzett tanácsadói szolgáltatásáért. Ebből Mravik Zsolt még az októberi önkormányzati választások előtt kivett 84 milliót, amiből a Magyar Nemzetet információi szerint 75 millió forintot egy városházi dolgozó segítségével Perjés Gáborhoz juttatott.

Mint ismert, a 2021-es előválasztási kampányt is kétes körülmények között érkezett külföldi pénzekből finanszírozták. Ráadásul ugyanazzal a technikával. Perjés Gábor akkor több részletben fizetett be több mint félmilliárd forintnyi összeget a Karácsony Gergely által alapított mozgalom számlájára, amiről később azt mondták, hogy ládikákban gyűjtött adomány.

A mikroadományok

Nagy ládikára szükség lehetett 2019-ben is. Perjés Gábor ekkor is több részletben fizethetett be milliós összegeket a Mindenki Budapestért Egyesület bankszámlájára. Ügyelve arra, hogy egyik befizetés se haladja meg a 10 millió forintos határt, az ugyanis felvethette volna a pénzmosás gyanúját.

A Mindenki Budapestért Egyesület Karácsony Gergely mozgalomához hasonlóan azt állította, hogy ezeket a pénzeket is adománygyűjtő ládákba helyzeték el a támogatóik.

Az adományládák  kinyitásárukról jegyzőkönyvek készültek egy olyan minta alapján, amit Tordai Csaba írt. A bankszámla-befizetések és jegyzőkönyvek adatai összegre és időpontra is megegyeznek.

A Magyar Nemzet birtokába került egy 2021-es levelezés is amiben Perjés Gábor azt nehezményezte, hogy Karácsony Gergely mozgalmának számlájára a vártnál nehezebben érkeznek meg a pénzek. Mint fogalmazott:

„Amikor felkérést kaptam a Kilencvenkilenc Egyesület megtisztelő vezetésére, azt hittem ez olyan olajozottan fog menni, mint a Mindenki Budapestért Egyesület esetében.”

Ez a levelezés is azt bizonyítja, hogy a 2019-es és a 2021–22-es kampányfinanszírozás is ugyanazzal a technikával működött. Mindkét esetben azonos volt a pénzgyűjtés módja, útja és a lepapírozása is, amiért mindannyiszor Tordai Csaba felelt.

Tovább gyűrűzik a hídpénzbotrány. A Mandiner információi szerint Vig Mór mellett egy Hegedűs Dániel nevű másik ügyvéd is félmilliárd forint készpénzt vett föl a Lánchidat felújító A-Híd Zrt. által utalt pénzekből. Bár Karácsony Gergely szerint nincs mit vizsgálni, így már csaknem 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez gyanús körülmények között jutottak hozzá az érintettek. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője úgy reagált: van-e még kérdés, hogy a baloldal hogyan lapátolja ki a Budapestiek pénzét.

Tavaly decemberben járták be a sajtót a Híradóban bemutatott felvételek Vig Mórról. A jelenleg letartóztatásban lévő, praxisától eltiltott ügyvédnél a NAV nyomozói egy több százmillió forintos számlagyár ügyében tartottak házkutatást. Később már nemcsak nála vizsgálódott a NAV, hanem a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is. A vállalat ugyanis összesen 1,4 milliárd forintot utalhatott Víg Mór egyik cégének.

Az A-híd zrt. volt az a cég, amelyik a Lánchíd felújítását végezte. 2019-ben – Tarlós István idején – nyerték meg először a közbeszerzést, amit akkor 21,8 milliárd forintért vállaltak.

 

Karácsony Gergelyék azonban egy új közbeszerzést írtak ki, amelynél a cég már több mint 5 milliárd forinttal drágábban vállalta a munkát.

Sajtóinformációk szerint ebből a pénzből juthatott nagyjából 900 millió forint a letartóztatásban lévő Víg Mór számlájára. Most a Mandiner újabb részleteket tudott meg a gyanús pénzmozgásokról. A portál szerint további félmilliárd forint egy másik ügyvédhez került.

Tovább gyűrűzik a hídpénz botrány is, írta  korábban a Mandiner, információik szerint Vig Mór mellett egy Hegedűs Dániel nevű ügyvéd is hatalmas készpénzösszegeket vett fel az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzekből.

A Hegedűs által fölvett 500 millió forinttal így már csaknem 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzájutottak az ügyben érintettek.

 

A portál hozzátette: Hegedűs Dániel köreiből úgy értesültek, az ő közreműködése azután kezdődött, hogy a korábban több bűncselekményben is érintett Vig Mórt eltiltották ügyvédi praxisa gyakorlásától.

Ekkor vonták be Hegedűst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft-hez érkező összegeket, és további mintegy 500 millió forintot fölvett készpénzben. Mindez 2022 március vége és július közepe között történt – emelték ki a Mandiner cikkében.

Karácsony Gergely korábban még azt is tagadta, hogy lenne hídpénzbotrány, így nem támogatta a vizsgálóbizottság felállítását.

Wintermantel Zsolt közösségi oldalán  így reagált a fővárosi korrupciós botrány  fejleményeire.

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője azt írta: a Hídpénz botrányban további 500 milliót vettek fel készpénzben, így már másfél milliárd forintra rúg az összeg, mely a Lánchíd felújítását végző cégtől magánszemélyekhez vándorolt.

Ez az a cég, az A-Híd Zrt., amelyért anno Karácsony Gergely minden követ megmozgatott, hogy megnyerhesse a kivitelezési pályázatot! Ha feltennéd a kérdést, hogy miért nincsen Budapestnek pénze és hogy vajon a pénzmosás gyanújával érintett cégtől végül kihez is juthatott ez az óriási összeg, a fentiek alapján meg is válaszolhatod! Van még kérdés, hogy a baloldal hogyan lapátolja ki a Budapestiek pénzét? – írta bejegyzésében Wintermantel Zsolt.

Alvilági kapcsolatai is lehettek a fővárosi számlagyár kulcsfigurájának – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint az exügyvéd hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt ülhet a vádlottak padjára. A Városházáig érő fővárosi számlagyár kulcsszereplőjét azzal vádolja a hatóság, hogy egy elmérgesedett vita után verőlegényeket küldött felesége volt élettársára. Politikailag egyre kellemetlenebb Karácsony Gergelynek a fővárosi számlagyárbotrány – mondta az M1-nek nyilatkozó elemző, aki szerint az a kérdés, hogy a kampány közepén a főpolgármester tud-e megnyugtató választ adni a fővárosiaknak arra a kérdésre, hogy rá lehet-e bízni Budapest vezetését.

Hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt ülhet a vádlottak padjára a Lánchíd milliárdos túlárazásával összefüggő fővárosi számlagyár főszereplője, akit azzal vádolnak, hogy összeverette egyik haragosát – osztott meg újabb részleteket a Magyar Nemzet a hídpénzbotrány kulcsfigurájáról. A lap szerint a támadók igazi alvilági nehézfiúk voltak, ráadásul egyiküket korábban a hírhedt „kötözős” rablóbanda tagjaként azonosították a hatóságok.

A súlyos testi sértés kísérlete, valamint több más, a Lánchíd-ügyben érintett ügyvédhez köthető cselekmény csak azután került reflektorfénybe, hogy az exügyvédet tavaly novemberben egy adóhatósági razzia után őrizetbe vették, majd letartóztatták – olvasható a cikkben. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nemrég nyilvánosságra hozott részjelentéséből kiderült, hogy

a Lánchidat felújító cég, az A-Híd Zrt. összesen több mint másfél milliárd forintot utalt át az ügyvéd cégének, amit aztán az ügyvédi letéti, illetve a saját számlájára küldött tovább. Onnan aztán 900 millió forintot fel is vett készpénzben.

A Kehi jelentése szerint egy másik érintett ügyvéd letéti számlájára is utaltak félmilliárd forintot, amit szintén készpénzben vettek fel.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője feljelentést tett. A politikushoz ugyanis eljutott egy levél, amely szerint a hídfelújításból származó csaknem másfél milliárd forint – közvetítőkön keresztül – végül a baloldali vezetésű Városházán landolt.

A  túlárazott beruházáshoz kapcsolódó számlagyár ügyében jelenleg

a NAV vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz, de elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Képtelenségnek nevezte egy interjúban Karácsony Gergely főpolgármester azokat az információkat, amelyek szerint a Városháza érintett lenne a fővárosi számlagyár botrányában. Karácsony Gerely arról beszélt, hogy a 2022-es választások előtt kezdte meg a kifizetéseket a Lánchíd felújítását végző cég.

A Magyar Nemzet viszont a Kehi-jelentés alapján cáfolta mindezt, abból ugyanis kiderül, hogy már 2020-ban megérkezett az első utalás számlájára.

Vannak arra utaló jelek, hogy lehet közvetlen kapcsolat Karácsony Gergely mozgalma és a Lánchídhoz kapcsolódó kifizetések között – mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója az M1-en.

„Mégiscsak itt a 99 mozgalom – erre talán már mindenki emlékszik –, az adománygyűjtő ládikákból hasonló nagyságrendű összeget termelt ki annak idején a kampány során, amit még senki sem tudott elmagyarázni, hogy hogyan is kerültek azok pénzek azokba az állítólagos ládikákba” – idézte fel a történteket Boros Bánk Levente.

A hídpénzbotrány Karácsony Gergelynek azért is kellemetlen politikailag, mert kérdésessé teszi, hogy képes-e vezetni Budapestet – erről Palóc André, a Századvég vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban.

„A dolog lényege mégiscsak az, politikai értelemben tud-e megnyugtató választ adni a fővárosiaknak arra vonatkozóan Karácsony Gergely, hogy a jövőben tud-e egyáltalán bármennyi pénzt felelősen kezelni, rá lehet-e bízni, ha úgy tetszik, a főváros gazdasági vezetését” – mutatott rá Palóc André. Hozzátette: ez valós kérdés, hiszen itt – ahogy fogalmazott – jó pár kilónyi készpénznek lába kélt.

Az elemző szerint úgy tűnik, hogy kifizetőhellyé vált a fővárosi beruházás.

 

 

origo.hu

Megvan a stratégiai döntés: háborúra készül a NATO, Magyarországot is érinti

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi a Jóban rosszban sztárjával utazott nyaralni

ripost.hu

Folyton csúfolják az anyát, milyen ebédet csomagol a gyerekeinek: itt a szívfájdító igazság

vg.hu

M9: mérföldkőhöz ért Magyarország leghosszabb autópályájának megvalósítása – szerdán szerződnek egy új szakasz tervezésére

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

mindmegette.hu

Hazánkban járt Bill Murray: egy tököli családnál szállt meg, kipróbálta az Unicumot és Zuglóban evett

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Túlment egy határon: szégyellheti magát a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Így rajzolták meg a trianoni Magyarország maradék területét

POLITIK

Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján

POLITIK

Honnan volt sok százmilliója Magyar Péternek?

POLITIK

A piramisjáték főszereplője Magyar Péter belső munkatársa: mindenhová követi a Főnököt