POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.01.

A harmadik világháború réme fenyeget

A NATO még több fegyvert szállít Ukrajnába.

A NATO-főtitkára kijevi látogatásán megerősítette az atlanti szövetség elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett. Az ezt célzó amerikai kongresszusi jóváhagyás valamint az egyre fokozódó NATO-részvétel a háború elhúzódása mellett már a harmadik világháború rémével fenyeget, mondta el a Magyar Nemzetnek Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

 

 

A Press Conference Of NATO Secretary General And President Of Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (L) és Volodimir Zelenszkij (R) Ukrajna elnöke sajtótájékoztatót hagyott az ukrajnai Kijevben folytatott tárgyalások után 2024. április 29-én. Fotó: STR Forrás: NurPhoto/AFP

Nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások – jelentette ki határozottan Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn az ukrán fővárosban.

Stoltenberg előre be nem jelentett kijevi látogatásán így fogalmazott:

A NATO-szövetségesek az elmúlt hónapokban nem azt nyújtották, amit megígértek. Az Egyesült Államok hat hónapot töltött azzal, hogy megállapodjon a segélycsomagról, az európai szövetségesek pedig nem szállították le azt a lőszert, amit ígértünk. De most biztos vagyok abban, hogy a dolgok változni fognak.

Ukrajna az elmúlt hónapokban is folyamatosan további fegyvereket és megfelelő tüzérséget kért, emellett az F-16-os vadászgépeket, most az egyes nemzetállamok pedig elkezdik ezeket a fegyvereket szállítani.

– mondta el lapunknak a NATO fokozódó fegyverszállításai kapcsán Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Stoltenberg kijelentette, hogy amennyire lehet felgyorsítják a szállításokat, és ez azt is jelenti, hogy a NATO belesodródik a konfliktusba, hangsúlyozta.

 

Nógrádi György (Forrás Facebook/ Nógrádi György)

A szakértő szerint a „dolgok jelenlegi állása szerint itt az egyetlen remény, ami egyelőre nagyon messze van, az a novemberi amerikai elnökválasztás, mert amennyiben Donald Trump győz, az egész folyamatot leállítják.”

 

Stoltenberg egyik utolsó húzása, hogy egy százmilliárd eurós segélyt szeretne elfogadtatni. Ez ugyan egyelőre még nem valósult meg. Ha azonban ez összejönne neki, akkor öt éven keresztül – bárki is lesz az Egyesült Államok elnöke – Ukrajna pénzt kaphat a háború folytatásához.

 

Bízom benne, hogy a háború nem húzódik még öt évig, mert az már nagy valószínűséggel világháború lenne. Az a véleményem, hogy Trump megválasztása esetén ezt a csomagot is annulálni fogja.

– hangsúlyozta Nógrádi György.

Stoltenberg kijevi útja azonban sajnos az ellentéteket növeli és nem a megállapodás irányába mutat, hangsúlyozta a szakértő.

A NATO-főtitkár mellett Rishi Sunak brit miniszterelnök is újból kifejezte elkötelezettségét Kijev támogatása iránt, Németország beleegyezett egy új Patriot-rendszer beszerzésébe Ukrajna számára, és Hollandia is újabb légvédelmi segélyt helyezett kilátásba. Stoltenberg pedig még további kötelezettségvállalásokra is számít. Mindezzel a segítséggel Ukrajna képes lesz fordítani a harci helyzeten a frontvonalakon.

Világszerte sok ország szeretne fegyverszünetet és békét, ilyen a harmadik világ döntő része, Kína valamint Európában Magyarország és a Vatikán. Néhány nyugati ország azonban szentül hiszi, hogy ha fegyvereket küldenek akkor Ukrajna képes lesz győzni.

Ukrajna azonban nincs abban a helyzetben, hogy győzzön, mutatott rá a szakértő. Nincs akkorra katonai ereje és a mozgósítható emberállománya is egyre kisebb, a szigorúbb mozgósítási törvény ellenére is.

A helyzet folyamatosan romlik, most az alapvető cél a harmadik világháború elhárítása.

– fogalmazott Nógrádi György.

A NATO főtitkára felszólította a szövetség tagjait, hogy a saját üres készleteik feltöltése helyett Ukrajna támogatásának adjanak elsőbbséget. Jens Stoltenberg tegnap Kijevben arról beszélt: Ukrajna győzelméhez az kell, hogy minél több fegyvert és támogatást kapjanak, a NATO-tagországok készleteit pedig szerinte később is fel lehet tölteni. Hozzátette, a szövetség keményen dolgozik Ukrajna sürgős szükségleteinek kielégítésén. Elemzők szerint veszélyes sebességgel sodródik Európa a háború felé, az uniós vezetők és az Ukrajnát mindenáron támogatni akaró politikusok pedig az európai emberek életével játszanak.

Több kell annál, hogy a NATO-tagok sorra jelentik be a fegyverszállításokat Ukrajnába, a nyugati fegyvereknek minél előbb meg kell érkezniük a háborúba – közölte a NATO-főtitkár hétfőn Kijevben. Jens Stoltenberg arról beszélt: a szövetségeseknek még a saját érdekeiket is alá kell rendelniük Kijev igényeinek.

„Ha a szövetségesek azzal a választással szembesülnek, hogy a saját üres készleteiket töltsék fel megfelelve a NATO elvárásainak, vagy Ukrajnát segítsék, akkor az ukránok támogatásának kell elsőbbséget élveznie és az első helyen állnia” – jelentette ki a NATO-főtitkár, és kiemelte:

Kijev megkapja az amerikai Patriot rakétákat, de más fegyverek szállítását is növelni fogják.

Úgy fogalmazott: a szövetség keményen dolgozik Ukrajna sürgős szükségleteinek kielégítésén.

A Patriot rakéták pedig már közel vannak az ukrán határhoz, és ukrán részről az is felmerült, hogy Lengyelországnak kellene védenie Ukrajna nyugati légterét. Az M1 Lengyelországban forgató stábja több ilyen fegyverrendszert is látott egy légibázison. Az amerikai katonák háromszor állították meg a Híradó munkatársait, azt érzékeltetve, hogy nagy a feszültség.

Nemrég az is szóba került, hogy nukleáris fegyvereket kellene telepíteni Lengyelországba. Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten arról beszélt, hogy országa egy NATO-program keretében kész atomtölteteket fogadni.

Az Egyesült Államok és Lengyelország mellett például Németország, Hollandia, az Egyesült Királyság és a balti államok is elkötelezettek, hogy Kijevet fegyverekkel segítsék.

Közben Brüsszelben már arról beszélnek, hogy a következő ciklusra az Európai Unióban egy háborús költségvetést fogadhatnak el – számolt be a Politico. A brüsszeli lap szerint

a pénzt egyebek mellett a tagállamok befizetéseinek növelésével, adóemeléssel és új adók bevezetésével, illetve az EU hatáskörének növelésével teremtenék elő.

Emmanuel Macron francia elnök is szinte hetente tesz háborús nyilatkozatokat. Korábban azt latolgatta, hogy nyugati katonák mehetnének Ukrajnába. Nemrég pedig azt mondta: nukleáris fegyvereket is magába foglaló európai védelmi politikáról nyitna vitát, mert szerinte csak egy atomarzenállal lehet elrettenteni Oroszországot.

Emmanuel Macron a háború fő szónoka lett, és sok EU-s tagállami vezető is csatlakozott hozzá” – mondta az Alapjogokért Központ elemzője, Lajkó Fanni. Szerinte a katonai beavatkozás, illetve a nukleáris fegyverek emlegetése csak szítja a feszültséget, és könnyen belesodorhatja Európát a háborúba.

Az elemző kiemelte: Macron és támogatói az Európai Unió polgárainak életét veszélyeztetik, ugyanis Moszkva is előbb-utóbb lépni fog valamit, ami már egyet jelentene a harmadik világháború kitörésével, és a nukleáris fegyverek bevetésével.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna addig nem lesz NATO-tag, amíg meg nem nyeri a háborút Oroszországgal szemben. Erről az államfő kedden beszélt, amikor Jens Stoltenberg NATO-titkárral közösen olyan ukrán tisztekkel találkozott, akik a NATO-szabványok szerinti katonai kiképzésen vesznek részt.

„Személyes véleményem szerint csak akkor leszünk benn a NATO-ban, ha győzünk. Nem hiszem, hogy a háború alatt felvesznek bennünket az észak-atlanti szövetségbe” – mondta az elnök a Telegram csatornáján közzétett videóban.

Egyetértett a főtitkárral abban, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásához a szövetség többségének támogatása szükséges, ezért ahhoz, hogy „Ukrajna politikailag bekerüljön a szövetségbe győznie kell” – tette hozzá. Zelenszkij egyúttal úgy vélte, hogy Ukrajna szövetségi tagságát illetően „senki sem fogja felvetni a NATO-val való kompatibilitás és az ukrán hadsereg színvonalának kérdését”.

Kifejezte azon meggyőződését is, hogy a háború egyik oka, hogy Ukrajna előtte nem lett a NATO tagja.

„Sok évvel ezelőtt is volt ezzel kapcsolatban szkepticizmus néhány tag részéről, és Oroszország nagyon keményen dolgozott jelenlegi partnereinkkel. Mindent megtett azért, hogy Ukrajnát ne csak a NATO-ba ne vegyék fel, hanem az Európai Unióba se, hogy Ukrajna ne fejlődjön, és ne szabaduljon meg az Oroszországi Föderáció befolyásától” – jegyezte meg az elnök.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint Jens Stoltenberg előző nap az ukrán parlamentben tartott beszédében azt mondta, nem tudja megjósolni, hogy Ukrajna mikor lesz NATO-tag. Beszédében ugyanakkor tiszteletét fejezte ki az orosz agressziót visszatartó ukrán hadsereg iránt.

Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes a Deutsche Welle (DW) német műsorszolgáltatónak adott interjúban – amelyből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett kedden – leszögezte, hogy Ukrajna nem fogja erővel hazatérésre kényszeríteni külföldről a hadköteles korú ukrán férfiakat.

A tisztségviselő biztosított afelől: a hadkötelesek adatainak egyeztetése az illetékes területi hadkiegészítő és szociális központtal, nem jelenti azt, hogy automatikusan a frontra küldik őket szolgálatra.

„Ukrajna elfogadta a mozgósítási törvényt, és tisztában kell lennünk azzal, milyen arányban tudjuk leváltani a fronton lévőket”

– magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

Elmondta: májusban Ukrajnába látogat Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa, hogy megvitassa az ukrán hatóságokkal a külföldön élő ukránok további jogi státusának kérdését, hiszen az EU jelenlegi ideiglenes védelmi mechanizmusa 2025 márciusáig van érvényben.

„Ezért addig nem lesz semmilyen korlátozás, nemre és korra tekintet nélkül, egyetlen ukrán állampolgárral szemben sem, és nem kényszerítik őket visszatérésre egy háborúban álló országba. Háborús kérdésekben viszont nincsenek kellemes megoldások, és ne felejtsük el, hogy a háború még tart” – jegyezte meg Sztefanyisina.

 

origo.hu

Újabb megrázó hírek derültek ki Katalin hercegné egészségügyi állapotáról

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

borsonline.hu

Négy csillagjegy, aki még májusban átéli a karmikus szerencsét

magyarnemzet.hu

Verőcei hajóbaleset: újabb részletek derültek ki a motorcsónakról

ripost.hu

Csúcson és a mélyben, Szoboszlai Dominik eltűnt a végére Liverpoolban

magyarnemzet.hu

Óriási razzia volt a belvárosban, megvan kiket kaptak el

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa

POLITIK

Orbán Viktor: A baloldali politikusok letagadnák, hogy háborúpártiak

POLITIK

A Soros-hálózatban jól ismerik Magyar Péter jelöltjeit