POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.11.

Ezért fontos a zöldenergia-kérdőív kitöltése

Április 15 a határidő.

A zöld nemzeti konzultáció tétje, hogy Magyarország valóban részt vegyen a világban zajló energetikai fordulatban, a 13 kérdésből álló kérdőívet április 15-ig lehet kitölteni a zöldenergia.kormany.hu oldalon – mondta György László kormánybiztos kedden győri sajtótájékoztatóján.

A politikus hozzátette, a nemzetközi elemzőházak szerint Magyarország rendelkezik majd 2030-ra a világban a negyedik legnagyobb zöldenergia tárolására alkalmas gyártókapacitással Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

A zöldenergiához kapcsolódó beruházások a következő évtizedekben megalapozzák Magyarország gazdasági növekedését és jól fizető munkahelyeit. Az ehhez kapcsolódó ágazatokon keresztül pedig több millió magyarnak nyújtanak majd biztos megélhetést – emelte ki a kormánybiztos.

György László rámutatott, 2024-ben már rendelkezésre állnak Magyarországon azok a naperőművi kapacitások, amelyeket 2030-ra terveztek elérni.

Ez fontos eleme annak a célkitűzésnek, hogy 2030-ra a villamos energia 90 százalékának előállítása ne járjon szén-dioxid kibocsátásával.

A zöldenergiára való átállás érdekében a kormány 75 milliárd forintos keretösszegben napenergia plusz programot indított, 30 milliárd forintból elektromos autóvásárlási programot kezdeményezett a vállalkozások számára és ösztönözte, hogy a 25 ezer főnél népesebb települések támogatottan már csak elektromos buszokat vásárolhassanak – sorolta a kormánybiztos.

Kara Ákos, Győr térségének fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az elmúlt ciklusban Dézsi Csaba András polgármester vezetésével tudatos és átgondolt stratégia mentén valósítottak meg energiakorszerűsítési beruházásokat.

Győrben a közintézmények voltak a fókuszban, számos iskola mellett az egyetem is megújult energetikailag. A környékbeli kistelepüléseken pedig jellemzően az egészségügyi alapellátás intézményeit korszerűsítették – emelte ki a képviselő.

Kara Ákos szólt arról is, hogy a városi buszközlekedés terén is sikerült előre lépni az elektromos buszok megjelenésével.

„Ha a következő időszakban az emberek a Fidesz-KDNP önkormányzati többséget támogatják, hogy Dézsi Csaba András legyen a polgármester … az itt élők jövője szempontjából fontos fejlesztéseket tudunk majd megvalósítani” – mondta az országgyűlési képviselő.

Büszkék lehetünk rá, hogy Magyarország a globális zöld energetikai fordulatnak nem követője, hanem éllovasa – mondta a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos csütörtökön Rétságon sajtótájékoztatón.

Hozzátette: azért fontos ez, mert a zöld gazdaság családok százezreinek fog biztos megélhetést biztosítani jól fizető munkahelyeken keresztül nemcsak az előttünk álló években, de évtizedekben is. Ezen túlmenően pedig garantálja, hogy az unokáink és az ő gyermekeik, unokáik is biztonságos, fenntartható, környezetbarát módon élhessenek.

A kormány által nemrég elindított zöldenergetikai konzultációhoz kapcsolódó tájékoztatón a kormánybiztos kifejtette: a zöldenergia négy területet jelent – előállítás, tárolás, felhasználás és körforgásos gazdaság –, és nagyon fontos, hogy Magyarország valamennyiben éllovasa legyen a globális átalakulásnak.

Ismertetése szerint ez a leggyorsabban fejlődő gazdasági terület ma a világban:

2020-ban a zöld gazdaság globális piaca 1300 milliárd dollár volt (ez 6,5-szerese volt az akkori magyar GDP-nek).

A piac 2050-re a nyolcszorosára bővül az előrejelzések szerint.

György László emlékeztetett: a magyar kormány 2020-ban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamos energiát 90 százalékban szén-dioxid kibocsátása nélkül tudjuk megtermelni, és a 2030-ra tervezett naperőművi kapacitást már 2024-re elérte Magyarország.

Kitért rá, hogy 2030-ra Magyarország a negyedik legnagyobb energiatároló berendezésgyártó kapacitással fog rendelkezni. „Mondjuk ki: a negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással fog rendelkezni Kína, az Egyesült Államok és Németország után. Tehát nagy halakkal úszunk együtt az óceánban olyan területen, ahol a kapacitásokért öldöklő verseny zajlik” – fogalmazott a kormánybiztos.

A körforgásos gazdaságról egy tanulmány alapján közölte, 2050-re az Európai Unió az energiatároló és -előállító berendezésekhez szükséges kritikus nyersanyagokat 45-70 százalékban újrahasznosításból biztosítja majd. György László mindenkit arra kért, töltse ki április 15-ig a zöldenergetikai online konzultációt.

A sajtótájékoztatón Balla Mihály, a térség fideszes képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Nógrád zöld vármegye, lévén az ország legerdősültebb megyéje.

„Talán érzékenyebbek vagyunk arra, hogy a megújuló energia, a zöld energia ott legyen a mindennapi életünkben” – fogalmazott, a jövő egyik legnagyobb kihívásának nevezve azt, hogy mennyire tudunk gazdálkodni vele, illetve miből fogjuk előállítani az energiát.

A rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a zöld energiával kapcsolatos online kérdőívet az április 15-i határidőig – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára csütörtökön Pécsen, a Közös ügyünk a zöldenergia felméréshez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Koncz Zsófia felidézte: az Európai Unió szankciós politikája komoly energiaválságot okozott a kontinensen, ami felhívta a figyelmet a tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiára.

Kiemelte, hogy a magyar kormány ebben a nehéz időszakban is fenntartotta a kedvező lakossági rezsidíjakat, ezzel együtt a magyarországi energiatermelésre is komoly hangsúlyt fektetett.

Ismertette, hogy a kabinet a napenergia- és az atomenergiakapacitás növelését tűzte ki, előbbi kapcsán pedig már most teljesítette Magyarország azokat a célokat, amelyeket 2030-ra tűzött ki korábban.

Februárban ugyanis 6100 megawatt (MW) fölé nőtt az ország napenergiakapacitása, március 20-án pedig egy másik rekord dőlt meg, amikor az ipari napenergiatermelés tartósan is 3000 MW felett volt – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy elektromos járművek terén is újabb határt ért el az ország februárban, amikor 50 ezer fölé emelkedett a tisztán elektromos meghajtású járművek száma.

Elmondása szerint a kormány továbbra is ösztönzi a zöld átállást, ennek megfelelően a lakosok tárolókapacitással kiegészített napelemrendszerek telepítésére szerezhetnek komoly támogatásokat, míg a vállalkozások az elektromos járművek beszerzésére nyerhetnek el forrásokat.

Kiemelte: a magyar kormány a további intézkedések meghatározása érdekében kéri a lakosság véleményét, ezért 13 kérdésből álló – április 15-ig elérhető – online kérdőívet tett elérhetővé a zoldenergia.kormany.hu oldalon. A kérdőív egyebek mellett érinti a zöld energia felhasználás fokozásának kérdését, az elektromobilitást és az atomenergiát át a geotermikus energia témakörét is – sorolta.

Koncz Zsófia aláhúzta: mivel az intézkedést folyamatosan meg kell védenie a kormánynak, a rezsicsökkentés fenntartásának szempontjából is fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet az április 15-i határidőig.

Csizmadia Péter (Fidesz), a pécsi önkormányzat képviselője, a kormánypárt pécsi polgármesterjelöltje közölte:

egy korábban általa elindított pécsi konzultáció is érintette a zöld átállást, hiszen „Magyarország éllovasként kíván részt venni a zöld átállás évtizedében”, ebben pedig Pécs is ki szeretne emelkedni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Pécs csak az utóbbi három évben mintegy félmilliárd forintos kárt szenvedett, mert egy már elkészült napelemparkját a jelenlegi ellenzéki városvezetés évekig képtelen volt üzembe helyezni.

A továbbiakban nem szabad megengedni ilyen hibákat, ellenben komoly hangsúlyt kell fektetni a napenergia-kapacitás növelésére és a megtermelt energia tárolására, felhasználására – mondta a politikus.

Utóbbiak kapcsán példaként jelezte: a dízelüzemű városi buszok elektromosra cserélésével hatalmas összegeket tudna megspórolni a baranyai vármegyeszékhely, ahogy a városi létesítmények – így egy majdani fürdőkomplexum – energiaellátásánál is érdemes lesz a napenergiára támaszkodni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott