POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.22.

EP-képviselők tiltakoznak a konzervatív konferencia betiltása ellen

Brüsszel a demokrácia fővárosa?

Európai parlamenti (EP-) képviselők levélben fordultak az EP elnökéhez, amiért az előző héten három brüsszeli kerület polgármestere is nyomást gyakorolt a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) ellehetetlenítése érdekében, majd kijelentették: „nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Brüsszelben brutálisan el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat”.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja arról tájékoztatott, hogy Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnökének kezdeményezésére a múlt heti brüsszeli konferencián felszólaló európai parlamenti képviselők levéllel fordultak Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.

A levelet Gál Kinga és Győri Enikő magyar, Ryszard Legutko és Jacek Saryusz-Wolski lengyel, Rob Roos holland, Hermann Tertsch spanyol és Tom Vandendriessche belga európai parlamenti képviselő írta alá.

A levél aláírói arról tájékoztatták az európai parlament elnökét, hogy az Edmund Burke Alapítvány által rendezett konferencia résztvevőit, köztük az eseményen felszólaló európai parlamenti képviselőket a demokratikus világban „példátlan inzultus érte”.

Felidézték, hogy az eredeti helyszín, a Concert Noble a konferencia előtt egy nappal Philippe Close polgármester nyomására visszamondta a rendezést, majd az új helyszín, a Sofitel Brussels Europe is kihátrált a rendezvény mögül, állítólagos közbiztonsági aggályok miatt.

A szervezők végül egy harmadik helyszínen, a Claridge rendezvényközpontban tudták megrendezni a konferenciát, melyet azonban a rendezvény kezdete után nemsokkal megszállt a rendőrség. Erre az után került sor, hogy a kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir határozatot hozott a NatCon betiltására „a totalitárius diktatúrákat idéző abszurd és elfogult politikai indokokkal” – írták.

A betiltó határozat a rendezvény szemére veti a résztvevők nemzeti konzervatív szemléletmódját, a nemzeti szuverenitás védelmét, euroszkeptikus álláspontját és hagyománytiszteletét, valamint azokat homofóbiával, az emberi jogok és a kisebbségi jogok megsértésével és iszlamofóbiával vádolja – emlékeztettek.

„Ez az eljárás amellett, hogy méltatlan egy európai uniós tagállamhoz, súlyosan megsértette a felszólalók gondolati és lelkiismereti szabadságát, a véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz fűződő jogait, valamint a gyülekezési szabadságát, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája is garantál”

– szögezték le.

Kijelentették: nem maradhat válasz nélkül, hogy Brüsszelben, éppen abban a városban, amely magára az európai demokrácia, a tolerancia és a sokszínűség mintavárosaként hivatkozik, ilyen „brutális” eszközökkel akadályozzák politikusok és közéleti személyiségek alapvető jogait. A levél aláírói felkérték Roberta Metsola EP-elnököt, hogy az Európai Parlament soron következő plenáris ülésén nyilvánosan ítélje el a történteket.

A botrányos eset részleteit hétvégi beszédében Orbán Viktor így idézte fel:

"A héten Brüsszelben is elindítottam a kampányunkat. Be is tiltották a gyűlésünket. Gondoltam, ideidézem a betiltó határozat szövegét. A betiltás egy olyan testetlen dolog, de ez egy jogi forma is, ez egy határozat, le kell írni, hogy mi az oka. Most ebből a betiltó rendelkezésből fogok idézni. „A rendezvényt nem lehet megtartani,” – mondja a szöveg – „mert az esemény célja, hogy egybegyűjtse a nemzeti, konzervatív nézeteket valló akadémikusokat, a kultúra, valamint a politika képviselőit, és azért, mert ezek az emberek a vallásos nézeteket valló jobboldalhoz tartoznak.” Ez az indoklás. Majd így folytatják: „A konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez és az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez.” Ez volt a betiltás hivatalos indoklása.

Barátaim!

Ennél csak az ügy végleges lerendezése vagy elrendezése botrányosabb, mert persze végül megtarthattuk ezt a konferenciát. De előtte a betiltó határozat elleni fellebbezésünket két bíró, nem polgármester, nem egy jogász, az önkormányzat jogásza, két bíró dobta vissza. Aztán, amikor a belga miniszterelnök közzétette, hogy mi a helyzet helyes megítélése, a harmadik bíró ugyanabban az ügyben, ugyanazon érvelés mellett helyt adott a fellebbezésnek. Ez a jogállamiság arrafelé. Ilyen a rule of law, ha nyugati. És még ők leckéztetnek bennünket! Mindenki láthatja, kedves Barátaim, hogy Európa ma az elnyomás és a szabadság határvonalán egyensúlyoz, és azt hiszem, a mostani választáson eldől, hogy merre mozdul. Úgy tűnik, ránk vár a feladat, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott