POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.22.

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?

Húzzák, halogatják.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint nem lehet tovább késleltetni a Nagy-Britanniába illegális módon érkező menedékkérők ruandai áttelepítési tervének végrehajtását.

Sunak a Downing Streeten tartott indulatos hangvételű hétfői sajtótájékoztatóján – a tervet megalapozó törvénytervezet hónapok óta húzódó parlamenti vitájára utalva – úgy fogalmazott, hogy „ami sok, az sok, most már tényleg fogytán a türelmem, ahogy a brit népé is”.

Kijelentette:

a parlament két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza mostantól addig ülésezik, amíg nem sikerül elfogadni a törvénytervezetet.

A konzervatív párti miniszterelnök a helyszín megnevezése nélkül elmondta: a kormány már készenlétbe helyezett egy repülőteret, kereskedelmi charterjáratokat bérelt és ötszáz embert képzett ki arra, hogy az áttelepítendőket egészen Ruandáig kísérjék. További háromszáz kísérő képzése jelenleg folyik.

Sunak szerint az első járatok 10-12 hét múlva szállhatnak fel.

A kormányfő a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot tette felelőssé az áttelepítési program késleltetéséért, mondván: ha a Labour felsőházi képviselői nem a terv hátráltatásával foglalatoskodnának, a folyamat hetekkel ezelőtt elindulhatott volna.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Johnson annak idején azzal érvelt, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

A jelenlegi brit miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett törvénytervezetben próbálja rögzíteni, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A jogszabály gyakorlatilag kivenné a bíróságok hatásköréből annak meghatározását, hogy az afrikai ország biztonságosnak tekinthető-e az áttelepítettek számára.

A tervezet vitája hónapok óta zajlik a londoni parlamentben, miután a felső kamara – ahol a Konzervatív Pártnak nincs többsége – folyamatosan olyan módosításokkal egészíti ki az indítványt, amelyeket a kormány nem támogat.

A törvénytervezet január óta már háromszor járta meg az utat oda-vissza a két kamara között. A brit parlamentarizmus előírásai szerint egy-egy indítványból csak akkor lehet törvény, ha az alsóház és a Lordok Háza konszenzusra jut a tervezet szövegéről.

Rishi Sunak hétfői sajtóértekezletén kijelentette ugyanakkor, hogy „történjék bármi”, a ruandai járatok fel fognak szállni.

Úgy fogalmazott: a repülőgépek rendszeres ritmusban, havonta többször indulnak majd útnak Ruanda felé, „folyamatosan egészen addig, amíg a csónakokat nem sikerül megállítani”.

Kijelentette: a brit kormány kegyetlen, globális kiterjedésű embercsempészbandákkal áll harcban, és ezeket a szervezeteket egyáltalán nem érdekli, hogy emberéleteket kockáztatnak, amikor útnak indítják a tengeri utazásra alkalmatlan csónakokat Nagy-Britannia felé.

Rishi Sunak elmondta: az idén eddig kilencen vesztették életüket az átkelési kísérletek közben, köztük egy hétéves kislány. A kormányfő szerint a brit hatóságok csaknem ezer embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával, ötezer bankszámlát zároltak, és az eddig lezajlott, elmarasztaló ítéletekkel zárult büntetőeljárásokon a bíróságok összesen ötszáz év börtönbüntetést szabtak ki.

Az alapvető emberi jogokat sértené a londoni kormány azon terve, melynek értelmében Ruandába telepítenék át a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérőket – állította korábban az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Volker Türk kiemelte, hogy a törvény jelentősen csökkentené a bíróságok mozgásterét a kiutasításokról szóló döntések megvizsgálásával kapcsolatban, és felszólította a brit kormányt, fontolja meg az elképzelést.

Mint mondta, amennyiben a terv megvalósul, nem lehet a folyamatot a szokásos joghatósági ellenőrzésnek alávetni, s emlékeztetett: „a független, hatékony bírósági ellenőrzés a jogállamiság talpköve”.

„A kormányok a törvényalkotás segítségével sem bújhatnak ki az emberi jogokkal és a menedékjogokkal kapcsolatos kötelezettségeik alól”

– szögezte le, és felszólította Londont, hogy teljes mértékben igazodjon az ország vállalt nemzetközi kötelezettségeihez.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy novemberben a brit legfelsőbb bíróság is helyt adott a tervvel kapcsolatban beterjesztett kifogásoknak, jogszerűtlennek minősítve az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők áttelepítését Ruandába.

A tervet mindazonáltal Rishi Sunak brit miniszterelnök „fontos nemzeti érdeknek” nevezte.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén aggodalmát fejezte ki az áttelepítési elképzelések miatt, melyeket a menekültekre vonatkozó jogszabályokkal ellentétesnek nevezett.

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmazott egy 140 millió fontos (csaknem 62 milliárd forintos) brit gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Megközelíthetik a négymilliárd fontot az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők ruandai áttelepítési tervének költségei az egyik tekintélyes londoni gazdasági-politikai kutatóintézet  számításai szerint.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) becslése szerint az illegális migrációról szóló törvény tavaly júliusi elfogadása óta hozzávetőleg 20 ezren érkezhettek Nagy-Britanniába szabályozatlan körülmények között, és a jogszabály az ő esetükben már kizárja a menedékjogi folyamodvány nagy-britanniai benyújtását.

Az IPPR közölte: az érintettek ruandai áttelepítési programja a különböző hozzájárulási költségek miatt még abban az elméleti esetben is 1,1 milliárd fontjába (507 milliárd forint) kerülne a brit kormánynak, ha az áttelepített menedékkérők mindegyike érkezése után azonnal elhagyja a közép-afrikai országot.

Ha a Nagy-Britanniából áttelepített összes menedékkérő mindegyike legalább öt évig Ruandában marad, a ruandai kormányának folyósítandó költségtérítések összege ebben az ötévi távlatban 3,9 milliárd fontra (1800 milliárd forintra) emelkedne.

Az IPPR szerint mindez azt jelzi, hogy a szabályozatlan körülmények között Nagy-Britanniába belépő menedékkérők ruandai áttelepítési terve – az etikai, jogi és gyakorlati kifogások mellett –milyen kivételes mértékben rossz értékarányú ráfordítás.

Ahhoz, hogy a program költséghatékony legyen, a tervnek erőteljes elrettentető hatást kellene gyakorolnia, de alig mutatkozik bizonyíték arra, hogy ilyen hatás érvényesülne – fogalmaz az IPPR hétfői elemzése.

Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. Ez a megállapodás – amely több százmillió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is tartalmaz a közép-afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy azokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét.

Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban, és ennek megállítása végett kötötte meg csaknem két éve az áttelepítési megállapodást a Johnson-kormány Ruandával.

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

A jelenlegi miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett törvénytervezetben próbálja rögzíteni, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A tervezet vitája ezekben a hetekben zajlik a londoni parlamentben.

origo.hu

Drámai orosz bejelentés érkezett

ripost.hu

Kifehéredett a táj: Durván elverte a jég ezeket a magyar városokat - Fotók

metropol.hu

"Lincshangulat uralkodott" – Magyar Péter Tatabányán hergelte az embereket, hatalmas balhé tört ki

mandiner.hu

Eszméletvesztés, állkapocscsonttörés – a Pick Szeged feljelentette a válogatott kézilabdázót és a játékvezetőket!

ripost.hu

Kiszel Tündét Brad Pittbe karolva kapták lencsevégre - Fotó

hirtv.hu

Riporteri kérdésekre adott válasz helyett hirtelen nemkívánatos lett a sajtó Szerencsen + videó

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 25-26.: Az év egyik legfontosabb változása jön el

ripost.hu

Gyászol a Buckingham-palota: mindenki szíve összetört

ripost.hu

Megmondta a véleményét Szoboszlairól a Liverpool legendája

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Az oroszok újabb települést foglaltak el Ukrajnában

POLITIK

Németország az ukrán menekültek szétosztását akarja elérni

POLITIK

A NATO főtitkára azonnal engedélyt adna az oroszok megtámadására

POLITIK

Huszonhatan meghaltak Gázavárosban