POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.10.

Egyre nagyobb az óbudai korrupciós botrány

Három gyanúsított marad letartóztatva.

A DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál márciusban kirobbant korrupciós büntetőügyben újabb három hónappal, július 8-ig meghosszabbította a bíróság három gyanúsított letartóztatását, míg egy negyedik bűnügyi felügyeletét. Egy ötödik gyanúsított, akit minősített hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsítanak, szabad lábon védekezik – tudta meg a Magyar Hírlap Kovács Katalintól, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) szóvivőjétől.

Más forrásból származó értesülések szerint szerdán a bűnügyi felügyelet alatt álló N. Márkot folytatólagosan ismét kihallgatták az ügyészségi nyomozók. A férfi az óbudai önkormányzattal korábban szerződésben álló Atlas Hill Kft. ügyvezetője és tulajdonosa volt. Főtevékenysége a cégjegyzés szerint a reklámszolgáltatás, ám a Kiss László DK-s polgármester által a botrány kirobbanása után nyilvánosságra hozott szerződések szerint a cég burgonyát osztott a lakosságnak, továbbá okosórák szállítására is leszerződött.

A vádhatóság korábbi közleménye szerint a gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként az önkormányzattól kapott pénzösszegeket készpénzben felvették, majd azokat korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt egyik cég pedig megszűnt, ám a gyanúsított a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott a cég könyvelési iratainak megőrzéséről. A szerdán kihallgatott N. Márk tulajdonában álló Atlas Hill Kft. pedig átalakulással Magyarországról el is tűnt, szlovák cégjelzéssel bukkantunk a nyomára.

Óbudai források szerint a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt F. László Pál és társai ügyében elrendelt nyomozásban a főügyészség tanúként hallgatta meg Kiss László polgármester egyik bizalmi emberét, Sáfrán Henriett kommunikációs munkatársat, aki történetesen korábban a büntetőeljárás névadójának, F. László Pálnak munkatársa volt, aki pedig 2022 nyaráig üzlettársa volt a polgármester feleségének.

Ennek kapcsán levélben keresték meg a DK-s polgármestert az alábbi kérdésekkel:

Az óbudai önkormányzatnál kirobbant korrupciós ügyben Ön úgy nyilatkozott, hogy önkormányzati dolgozó nem érintett. Ha így van, miért hallgatta ki tanúként a DK egyik képviselőjelöltjét, az önkormányzat kommunikációs munkatársát, a most júniusban éppen az Ön korábbi választási körzetében induló Sáfrán Henriettet tanúként a főügyészség?

A kommunikációs munkatárs neve miért nem szerepel az önkormányzat kommunikációs osztályának névsorában, miközben a polgármesteri hivatal valamennyi osztályának dolgozója fel van tüntetve?

A kommunikációs munkatárs korábban a büntetőeljárás első rendű gyanúsítottja, F. László Pál munkatársa volt, miközben F. László Pál az Ön feleségének is üzlettársa volt?

F. László Pál és a felesége közös cégének, a Sight Tech Hungary Kft.-nek és az RF Production Hungary Kft.-nek milyen szerződése volt az önkormányzattal, illetve bármelyik önkormányzati céggel?

Bár a polgármester tájékoztatása szerint az ügyészség által lefoglalt iratok, szerződések között nem szerepelt az RF Production Hungary Kft., illetve a Sight Tech Hungary Kft. neve (ez volt F. László Pál és Kiss feleségének közös cége), az RF Production több megbízást is kapott a Kiss László-féle DK-s óbudai önkormányzattól. Rögtön a 2019-es önkormányzati választásokat követően említett társaság több mint tízmillió forint értékben szállított reklámanyagokat, jegyzetfüzeteket, szórólapokat az önkormányzatnak. A vállalkozás nettó árbevétele 2020-ban már 130 millió forinttal, míg 2022-ben 155 millió forinttal nőtt 2019-hez képest.

Hétfőn egyébként az óbudai Fidesz–KDNP-frakció már másodjára hívott össze rendkívüli testületi ülést az óbudai korrupciós ügy tisztázása érdekében, ám Kiss László polgármester és a baloldal városvezetés nem jelent meg – mondta portálunknak Puskás Péter, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A kormánypártok már korábban azt is kérdezték Kiss Lászlótól, hogy az önkormányzati cégeknek volt-e szerződésük a bűncselekmény gyanújában érintett cégekkel is, vagy csupán az önkormányzat volt a szerződő fél? A kérdésekre Kiss László hetek óta nem ad választ.

Szerda délelőtt felfüggesztette az Országgyűlés Molnár Zsolt MSZP-s képviselő mentelmi jogát. A szocialista politikust az ügyészség a zuglói korrupciós botrányban szeretné kihallgatni, mivel a gyanú szerint több tízmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy parkolási cég képviselőjétől – írta meg a Mandiner. A portál jelezte, hogy az ügynek már több szocialista gyanúsítottja van, köztük Baja Ferenc volt miniszter, Horváth Csaba, Zugló polgármestere és Tóth Csaba, a zuglói szocialisták erős embere. Egy vallomás szerint az ellenzéki politikusok összesen háromszázmillió forint vesztegetési pénzhez jutottak hozzá.

A mentelmi jog felfüggesztésére azért volt szükség, mert a zuglói korrupciós botrányban nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúsítottként akarja őt kihallgatni.

A zuglói ügyben azután kezdtek nyomozni, hogy Fuzik Zsolt, a helyi parkolási cég egyik befolyásos munkatársa – egy alku keretében –  az ügyészségi nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is. A korrupciós botrányban 2022 februárjában történtek az első gyanúsítások: többek között Horváth Csabát, Zugló polgármesterét is kihallgatták a nyomozó ügyészek. Nem sokkal később a zuglói MSZP elnökéből, Tóth Csabából is gyanúsított lett.

 

A zuglói polgármester is gyanúsított

A gyanú szerint Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak.

Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott. A gyanú szerint a két baloldali politikus osztozott a bevételen.

Fuzik vallomása szerint Horváth egy Kálvin téri kávézóban juthatott hozzá a kenőpénz egy részéhez: „Horváth Csabának 3-4 alkalommal adtam át összesen kb. 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában levő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt” – mondta Fuzik a hatóságoknak.

 

Molnár sem akart lemaradni a kenőpénzről

Fuzik nemcsak a zuglói szocialistákról, hanem a szocialistáknál jelenleg is fontos pozíciókat betöltő volt miniszterről, Baja Ferencről, illetve Molnár Zsoltról is részletesen vallott. Eszerint a fővárosi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. évekkel ezelőtt közbeszerzési eljárást indított a telephelyei informatikai üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárásra Fuzikék tettek ajánlatot. 

Baja Ferenc ezek után Budapesten találkozott Fuzikkal, akinek jelentős befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaságban. Baja harmincmillió forintot kért azért, hogy ha nyer a pályázó kft., akkor ő szabad utat adjon a szerződésnek. 

Molnár Zsolt valahonnan értesült arról, hogy Baját lefizették, ezért a férfitól ő is kért negyvenmillió forintot, cserébe azt ígérte, ő sem fogja megtámadni a szerződéskötést.

 

A táskát nem kapta vissza

Fuzik szerint Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianka étterem előtt, az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak. Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában megemlítette, hogy a táskát nem kapta vissza.

 

Baja Karácsonyról beszélt

Fuzik Bajával kapcsolatban többek között azt emelte ki, hogy jóban van Karácsony Gergely főpolgármesterrel és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak és honnan vonjanak el pénzt – fogalmazott Fuzik.

Hozzátette: Baja Ferenc egyszer mutatott neki egy papírt, amelyen a főpolgármester aláírása szerepelt, illetve az, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál.

A harminc millió forintnyi vesztegetési pénzt én adtam át neki a Várkert Bazárnál található kis parkban

– mondta Fuzik a nyomozóknak, aki hangsúlyozta azt is: Baja Ferenccel találkozott a Tabáni Tenisz Centerben, valamint a Markó utcai Pilot Caféban is, de ezeken a helyeken nem adott át pénzt.

A politikus és Fuzik rendszeresen egyeztettek, majd egy idő után felmerült, hogy Baja rendszeres havi juttatást szeretne kapni, és kérte, hogy találjanak egy erre megfelelő szerződést: „Azt mondta, havi 2-3 millió forintra van szüksége” – idézte fel a történteket Fuzik, aki úgy gondolta, a BKV-s pénztárgépek üzemeltetéséből kigazdálkodható az összeg, de a BKK vezetése akkor ezt a területet éppen magához akarta vonni.

Baja Ferencnek azonban ezt sikerült megakadályozni, de a havi vesztegetési pénzek végül nem érkeztek meg az MSZP-s politikushoz. Fuzik Zsolt szerint Baja azt tervezte, hogy felvásárolja a SYS IT Services Kft.-t, azonban egy másik befektető megelőzte. A cégeladásról szóló tárgyalások megindulása után Baja nem kereste többé Fuzikot – áll a vallomásban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság

POLITIK

Karácsony Gergely „szürke eminenciása”

POLITIK

A harmadik világháború réme fenyeget