POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.10.

Brüsszel át akarja erőltetni a migrációs paktumot

Még utoljára a választások előtt.

Beindult a nagyüzem Brüsszelben: szerdán szavaznak az EP-képviselők a migrációs paktumról, amely kimondja, hogy a tagállamoknak kötelező lesz migránsokat befogadniuk. A paktum régóta napirenden szerepel Brüsszelben, a magyar kormány szerint ha ezt megszavazzák, azzal migránsgettók jönnének létre Európában. Ráadásul Magyarországról is vitáznak majd a képviselők, immár sokadjára. Szakértők szerint a brüsszeli bürokraták láthatóan versenyt futnak az idővel és az a céljuk, hogy még az júniusi EP-választások előtt áterőltessenek nekik tetsző döntéseket a tagállamokon.

Magyarország is napirenden lesz. Hazánk komoly támadásokra számíthat, téma lesz például a 7-es cikk szerinti eljárás és a kínai rendőrök magyarországi járőrözése is.

A brüsszeli bürokraták láthatóan versenyt futnak az idővel: a képviselők ugyanis emellett szavaznak majd a migrációs paktumról is, amivel a többi között migránsgettókat hoznának létre.

Az Európai Parlament LIBE bizottsága még februárban fogadta el a rendelet végleges szövegét. Ez kötelező szolidaritást ír elő, és elvárja a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását. Ahogy azt is kimondja, a tagállamok csak a migránsok befogadása vagy a pénzügyi hozzájárulás közül választhatnak.

Szakértők szerint azonban

ez a terv ismét meghívólevelet jelentene az illegális bevándorlóknak, és ahelyett, hogy megállítaná a migrációt, inkább megszervezi azt.

A migrációs útvonalak ráadásul jelenleg is aktívak. A Frontex márciusi jelentése szerint a Földközi-tenger keleti medencéjében kétszeresére, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken pedig ötszörösére nőtt azok száma, akik illegálisan akartak az Európai Unió területére lépni.

A három és fél éve készülő migrációs paktumot a plenáris ülésen várhatóan mégis elfogadják majd a képviselők. Elemzők szerint a bürokraták mindent megtesznek, hogy ezt is még az EP-választások előtt áterőszakolják a tagállamokon, azért hogy azt egy új összetételű parlament később ne tudja megváltoztatni.

Brüsszelben attól félnek, hogy az eddigi politikai erők vereséget szenvednek majd az EP-választáson – erről a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója beszélt. Boros Bánk Levente rámutatott: ettől nem kellene félni, ha Brüsszel jól végezte volna a dolgát.

Nem beszélnénk erről, hogyha minden rendben lenne Európában, és a nyugati világban, beleértve a transzatlanti együttműködést, nem kellene attól félni, hogy az a balliberális dominancia, ami eddig Európát jellemezte és Brüsszel-központból irányította az Európai Együttműködést, jól végezte volna a dolgát. De láttuk, hogy a Covidban elbuktak, láttuk, hogy a korábbi gazdasági válságban elbuktak, nem tudták kezelni az Európára nehezedő migrációs kérdést ” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Orbán Viktortól és a jobboldal előretörésétől retteg a Politico

– ezt a Magyar Nemzet írta hétfőn a brüsszeli lapban megjelent írásra hivatkozva.

A Politico szerint ugyanis Orbán Viktor ideológiai támadást indított Brüsszel ellen. Szerintük ugyanis a magyar miniszterelnök szövetségeseket keres, hogy átformálja az Európai Uniót.

A Magyar Nemzet rámutat: ezzel még a brüsszeli portál is elismeri, hogy a júniusi EP-választáson erősödhet a jobboldal, ráadásul ezzel csaknem egy időben kezdődik a magyar soros elnökség is, amelynek fő témája – Ukrajna támogatása helyett – a migráció és az unió balkáni bővítése lehet.

A terrorizmus és más bűncselekmények növekvő száma, valamint az illegális migrációhoz kötődő egyéb negatív társadalmi hatások miatt az európai emberek ellenzik azt a migrációs politikát, amelyet az Európai Unió (EU) az elmúlt nyolc évben folytatott – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György úgy fogalmazott: amit az EU eddig tett és most tesz, az nincs összhangban az európai emberek érdekeivel.

Kifejtette, hogy gyors ütemben kezdődött meg a migrációs paktum végrehajtási rendeleteinek a kidolgozása. Az EU azt szeretné, ha a külső határok térségében minél előbb megépülnének a migránsközpontok és a tagállamok ütemtervet állítanának össze a paktum végrehajtásáról – mondta Bakondi György. Kiemelte, hogy az EU külön apparátust akar létrehozni, amely ellenőrizné a végrehajtást a tagállamokban.

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta az unióról: „folytatja azt a politikai megközelítést, hogy ő megmondja, mit kell csinálni, és aki nem csinálja, azt megbírságolja, kontrollálja és rendszeresen politikai támadások kereszttüzébe helyezi”.

Azt is mondta: a „szaporodó negatív jelenségek” miatt fontos lenne, hogy az európai parlamenti (EP) választások változást hozzanak. Úgy fogalmazott, hogy  jelenleginél jobb helyzetbe kellene kerülniük a nemzeti-konzervatív-keresztény erőknek, amelyek az illegális migrációt más módon közelítik meg, mint a balliberális politikai erők.

Arra is felhívta a figyelmet: számos törekvés volt arra, hogy az EU a kisebb tagállamok nemzeti érdekeit figyelmen kívül hagyja. Azt akarják, hogy „amit a többségi, nagy országok egymás között eldöntenek, az azonnal hatályba léphessen” – mondta. Példaként említett olyan kérdéseket, mint a külpolitika, az ukrán-orosz háborús helyzet és az illegális migráció.

A magyar határon stabil a helyzet, köszönhetően a határőrizetnek és az együttműködésnek a szerb rendőrséggel

– hangsúlyozta. Elmondta, hogy idén összesen 720 határsértőt és 18 embercsempészt fogtak el.

Kiemelte: a szilárd külső határőrizet és a menekültkérelmeknek az EU határain kívüli elbírálása vezethet a magyar emberek és Európa biztonságához.

Az Európai Unió Soros György 2015-ös tervét akarja megvalósítani, ami évi egymillió illegális bevándorló beléptetését, állampolgársághoz juttatását és a nemzetállamok nemzeti összetételének megváltoztatását jelenti – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette: az elmúlt nyolc év bevándorlási statisztikáit és a migrációra adott, európai uniós válaszokat összevetve az EU semmilyen, számszerűen kifejezhető eredményt nem ért el, nem is akarja megakadályozni a migrációt, hanem kezelni akarja azt.

Közölte, évről évre – a Soros-tervnek megfelelően – egymillió illegális bevándorló érkezik az EU-ba. Ha így folytatjuk, és nem történik az EP-választáson változás, akkor az „jóvátehetetlen, veszélyes és visszafordíthatatlan folyamatokat indít el az unióban” – fogalmazott.

Kijelentette, a balkáni útvonalon nem csökken a migrációs nyomás.

A görög szigetek felé és a szárazföldi határszakaszon jelentős élénkülés tapasztalható, erről számolt be a török határőrség is.

Más kérdés, hogy ebből a magyar határon mit érzékelünk – jegyezte meg. A magyar-szerb határ szerb oldalát afgán bűnözői csoportok uralták, de Szerbia tavaly megnehezítette a magyar határ megközelítését, őrizetbe vették a bandák tagjait. Ennek a lépésnek és a magyar határőrizet szilárdságának köszönhetően a migránsok átterelődnek Bosznia-Hercegovina és Horvátország felé, innen Szlovéniába, Olaszországba mennek tovább – ismertette a főtanácsadó.

Bakondi György megemlítette: nemrég olasz-szlovén-horvát közös járőrözésről döntöttek az érintett országok.

Kifejtette:

a fő kérdés nem az, hogy az illegális migránsokat el tudják-e fogni, hanem az, hogy mi lesz azután.

Amíg a 2015 óta komoly eredményeket elért magyar módszert – vagyis azt, hogy menekültkérelmeket az EU határain kívül kell benyújtani – nem teszi magáévá az EU, addig ezek a megoldások csak részeredményekhez vezetnek. Utána már nyitott táborokban helyezik el a bevándorlókat, akik megszöknek, rontják a közbiztonságot – mondta.

A főtanácsadó újszerű megoldásnak nevezte azt, hogy Olaszország Albániában hoz létre menekülttáborokat. Azok, akiket nem olasz felségvizeken, hanem nyílt tengeren vagy a líbiai partoknál mentenek ki, jogilag olasz területen, de valójában Albániában tartózkodnak, és ott bírálják el menekültkérelmüket. Ezzel sikeresen meg lehet előzni azt, hogy a civil szervezetek távolabbi afrikai területekről is szállítsák olasz területekre a bevándorlókat – mutatott rá Bakondi György.

Az Európai Unió soros elnökeként Magyarország fontosnak tartja majd a külső határok megerősítését – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója .

Bakondi György fontosnak nevezte, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben szerzett magyar tapasztalatok – a határőrizet, a jogi határzár, a menekültkérelem uniós határokon kívüli benyújtása – mihamarabb az uniós jogszabályokban is megjelenjenek.

Mindez nem egyszerű feladat – mondta -, mert

a migrációs paktum mellett figyelemre méltó jogszabálytervezetek készültek arra, hogy az illegális bevándorlókat segítő civil szervezeteket ne lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni.

Hozzátette: sürgős volt az unió liberális-baloldali többségének, hogy elfogadják a migrációs paktumot és a kapcsolódó jogszabályokat, egyrészt azért, hogy még a jelenlegi többséggel rendelkező parlament fogadja el azokat, másrészt azért, mert a lakosság értékítélete jelentősen megváltozott 2015-höz képest a migrációról. Az európai parlamenti választási kampányban pedig a jelenlegi többség szeretné azt mutatni, hogy épp most fogadtak el egy kilenc jogszabályból álló törvénycsomagot a külső határok védelmére.

Bakondi György azonban rámutatott: az európai uniós liberális-baloldali politika menedzselni és bátorítani szeretné a migrációt, és nem megállítani.

A belbiztonsági főtanácsadó éppen ezért szükségesnek nevezte, hogy az Európai Unió politikáján az európai parlamenti választáson változtatni lehessen, és egy új összetételű parlament, illetve bizottság az európai emberek érdekeit képviselje majd a mindennapokban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dallos Bogi megmutatta kisfia cuki arcát: „Gyönyörű szeme van a kishercegnek” - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság