POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.10.

A migrációs paktum támadás a tagállamok szuverenitása ellen

Nagy izgalom övezte az Európai Parlament szerdai plenáris ülését, ahol a képviselők a migrációs- és menekültügyi csomagról szavazhattak. A csomag tíz javaslatáról együttesen született intézményközi megállapodás, így izgulhattak Brüsszelben, hogy amennyiben akár csak egy jelentés is elbukott volna a szavazáson, úgy az egész csomag jövője megkérdőjeleződött volna.

 

De nem így lett. A nyári európai parlamenti választások előtt még biztosan Brüsszelt uraló baloldali erők érvényre tudták vinni akaratukat és a csomag minden egyes pontját megszavazták.

Azt, hogy milyen érzékeny ügyről van szó, az is jól mutatja, hogy maga a szavazás nehézkesen indulhatott el, mert az ülésterem galériájáról tüntetők zavarták meg azt.

Szerdán korábban Hidvéghi Balázs, a szavazás tárgyát képező csomagról úgy fogalmazott, hogy az valójában egy olyan társadalmi átalakítási projektet testesít meg, amelyet az európai emberekre erőltetnek anélkül, hogy – a legtöbb esetben – valaha is megkérdeznék a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék ahhoz.

Hidvéghi Balázs, Jean-Paul Garraud, Jorge Buxadé Villalba, Harald Vilimsky és Patryk Jaki, a jelenlegi Európai Parlament ismert konzervatív arcai gyűltek össze, hogy közös sajtónyilatkozatot adjanak ki a migrációs paktumról.

A mai napon az Európai Parlament egy olyan migrációs jogszabálycsomagot készül elfogadni, amely tágra nyitná Európát az illegális migráció előtt

– emelte ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a közös nemzetközi sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a magyar emberekkel többször megerősített véleménye értelmében nem támogathatja a paktumot. 

Minden körülmények között meg fogjuk védeni Magyarország függetlenségét, szuverenitását és meg fogjuk védeni a magyarok biztonságát

– tette hozzá.

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés képviselője antidemokratikusnak nevezte, ahogy a választások előtt a jelenlegi parlament igyekszik gyorsan megszavazni a törvénycsomagot. A bizottság nemzeti hatásköröket akar átvenni a tagállamok kárára.

Ez az államok szuverenitása elleni támadás. Az uniós tagországok többé nem tudják uralni a saját migrációs politikájukat

– vélekedett Garraud, aki azt is kiemelte, hogy szerinte a hangsúlyt a harmadik országoknak nyújtott fejlesztési segélyekre kéne fektetni és az embercsempészek szigorú büntetésére. 

Az osztrák Harald Vilimsky úgy fogalmazott, hogy a közös nyilatkozat is azt mutatja, hogy növekszik az ellenállás az EU menekültügyi politikájával szemben, amit személyesen a szavazáson is meg fog erősíteni.

Ez a csomag csak szervezi a migrációt, nem megállítja azt. Több mint nyolcmillió ember érkezett Európába 2015 óta és többségük illegálisan tette azt. Nagyrészt nem nőkről, gyerekekről és idősekről beszélhetünk, hanem fiatal férfiakról, akik hódítók szellemében jöttek

– mondta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Az osztrák politikus azt is megemlítette, hogy az osztrák nép mindig is befogadó volt, de csak azokkal szemben, akik valóban megérdemlik a befogadást.

Lengyel képviseletben Patryk Jaki, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője adott hangot véleményének.

Ez egy szerelmes levél az emberkereskedőknek

– mondt Jaki a paktumról, kritizálva azt a mechanizmust, ami migránsonkénti húszezer euró befizetésére kötelezné azokat a tagállamokat, akik nem kívánják őket befogadni. A lengyel EP-képviselő szerint az emberkereskedők pontosan tudják, hogy mindenképpen elfogadják majd a „tengerre lökött embereket Európában”.

Jorge Buxadé Villalba, a spanyol VOX képviselője azért tartotta elfogadhatatlannak a migrációs paktumot, mert minden európai tudja, hogy a tömeges bevándorlás, amelytől évtizedek óta szenvedünk, társadalmaink első számú problémája.

A javaslatok nagy része nem szolgálja a céljukat, mivel nem garantálják, hogy mindenkit, akinek nincs joga európai földön tartózkodni, visszatoloncolnak

– zárta felszólalását.

Szakértők szerint a döntés újabb meghívólevél az illegális bevándorlóknak, mert ahelyett, hogy megállítaná a migrációt, inkább megszervezi azt.

A magyar kormány a kezdetektől fogva elutasította a migrációs paktumot, mert azzal migránsgettók jönnek létre Európában.

 

A szavazás előtt vitát is tartottak a képviselők, az M1 brüsszeli tudósítója, Baraczka Eszter számolt be a részletekről.

„A vita azért volt nagyon meglepő, mert a migrációs paktumról nem lehetett hallani pozitív értékelést. Vagy egyértelműen rossznak nevezték magát a paktumot, vagy úgy fogalmaztak, hogy messze nem tökéletes, mégis el kell fogadni több okból is: egyrészt mert nincs, illetve nem lesz ennél jobb alternatíva,  – állítják – mert választ ad a kihívásokra, mert segítségével az EU visszaveheti az ellenőrzést az embercsempészektől, és főleg mert sok időt és energiát fektettek a munkába. Nagyon leegyszerűsítve ez úgy fest, hogy le kell nyelni a keserű pirulát, de a képviselők a felszólalásaikban igyekeztek megédesíteni. Például kilátásba helyezték, hogy szigorúan ellenőrzik majd a végrehajtását a paktumnak, különös tekintettel arra, hogy a menedékkérők jogai ne csorbuljanak” – mondta Baraczka Eszter.

Hozzátette:

természetesen erősen érezhető volt a vitában, hogy kampány van, így nagyon sokan egyszerűen kampány beszédet mondtak.

„Ahogy közeledett a szavazás, egyre  bizonytalanabbá vált, ami előző nap még teljesen biztosnak tűnt, hogy a paktum átmegy, és elég komoly félelem volt látható a képviselőkön, hiszen óriási bukás és kudarc lett volna, ha nem szavazzák meg a paktumot. De nem így lett, valamennyi elemét elfogadták, így most már csak annyi van hátra, hogy a tagállamokat tömörítő tanács rányomja a maga pecsétjét, ez várhatóan április 29-én történhet meg” – fogalmazott Baraczka Eszter.

Akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőlteti azt a háború- és migrációpárti brüsszeli vezetés – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Ez a paktum zöld lámpát adna arra vonatkozólag, hogy itt migránsok tíz- és százezrei grasszálhassanak az európai országokban (…) Ez a migrációs paktum azt a nyugat-európai problémát akarja kiterjeszteni Közép-Európára is, amely abból indult, hogy ők feladták a saját identitásuk, a saját kultúrájuk és a saját társadalmuk védelmét, beengedték az illegális migránsokat, amivel kettős társadalmak jöttek létre, és megnőtt a terrorfenyegetettség”

– figyelmeztetett.

„Mi ezt nem engedjük Közép-Európában. Mi, magyarok, legyen rajtunk bármilyen nyomás, szavazzanak is meg bármilyen migrációs paktumot az európai parlamenti képviselők, mi nem adjuk fel sem a fizikai határzárat, tehát védeni fogjuk a határt”

– húzta alá.

„És nem adjuk fel a jogi határzárat sem, nem tesszük lehetővé, hogy ide, Magyarországra illegális migránsok betegyék a lábukat se délről, se nyugatról, ez egészen biztos”– tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta, hogy hazánk immár kilenc évi védi az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát az illegális bevándorlóktól, amihez a kormány nemhogy támogatást nem kapott Brüsszeltől, de folyamatos a nyomásgyakorlás is a határok, s ezáltal a magyar kultúra és identitás védelmének feladása érdekében.

„Ma Brüsszelben van egy háború- és migrációpárti vezetés, amely nyomást gyakorol, és támadást indít minden olyan ország ellen, amely meg akarja őrizni a saját biztonságát, saját identitását, és kiáll a béke mellett” – mondta.

A miniszter a pódiumbeszélgetésen sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekről ma mind ideológiai alapú vita zajlik, ilyen a migráció ügye is.

„Ma a viták döntő többségét átpolitizálják, ideológiai alapokra helyezik, dogmatikussá teszik, s úgy nem nagyon lehet normálisan beszélni egymással fontos kérdésekről” – vélekedett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

mandiner.hu

Vona Gábor: Magyar Péter nem a kormány, hanem az ellenzék leváltásában jár élen (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság