POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.06.

Szijjártó Péter: Trumpot nem tudták kizárni az elnökjelöltségből

Pedig mindent bevetettek.

Megbukott a liberális mainstream mesterterve az Egyesült Államokban, így nem sikerült kizáratni az előválasztási küzdelemből az esélyes Donald Trumpot, aki a szuperkeddi fordulón is elsöprő győzelmet aratott – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető a boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal közös sajtóértekezletén újságírói kérdésre reagálva üdvözölte, hogy az Egyesült Államokban „csúnyán kudarcot vallott a liberális mainstreamnek a mesterterve, hogy az esélyes, nem liberális jelöltet kiütik egyáltalán a versenyzésből”, és az amerikai legfelsőbb bíróság döntése nyomán a Demokrata Pártnak demokratikus küzdelemben kell megméretnie magát Donald Trumppal szemben.

„Ez szerintem a jogállamiság szempontjából nagyon fontos győzelem, és én nagyon hiányoltam azokat a brüsszeli nyilatkozatokat, amelyek arról szóltak volna, hogy a jogállamiságot és az európai értékeket – amelyeket univerzálisnak tekintünk – milyen mértékben sértette az, hogy egyes amerikai államokban egy tisztségviselő dönthetett arról, hogy ki indulhat az előválasztáson vagy magán az elnökválasztáson, és ki nem”

– mondta.

„Na, de ez az ő dolguk, hogyha az amerikaiaknak ez így jó, nekünk ezzel nem kell foglalkozni. Az viszont biztos, hogy mi mindig tiszteletben tartottuk más országok polgárainak döntéseit saját vezetőik kilétére nézvést. Így van ez természetesen az Egyesült Államok vonatkozásában is” – tette hozzá.

Szijjártó Péter ugyanakkor megjegyezte, hogy a politika tapasztalati műfaj, márpedig Magyarországnak az a tapasztalata, hogy Donald Trump hivatali ideje alatt volt valaha a legjobb a viszonyrendszer a két ország között.

„És mi azt szeretnénk, hogyha újra minden idők legjobb politikai kapcsolatrendszere lenne az Egyesült Államok és Magyarország között. Mi erre az elmúlt négy esztendőben is nyitottak voltunk, és ez volt a szándékunk, de ez nem találkozott hasonló szándékkal az óceán túlpartjáról. Mi ezt megértettük, tiszteletben tartottuk, és ennek megfelelően navigáltuk a külpolitikánknak ezt a részét” – jelentette ki.

„Nyilvánvalóan az az érdekünk, hogy újra adottak legyenek a feltételek az amerikai-magyar kapcsolatok magas dimenzióba léptetéséhez. Ehhez pedig, azt gondolom, Donald Trump megválasztásán keresztül vezet az út”

– vélekedett.

A miniszter az Ukrajnának juttatott európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy minden európai adófizetőnek joga van tudni, hogy hova kerül a pénze, és azt mire használják fel.

„És ezt minden alkalommal, amikor az Európai Unió úgy döntött, hogy Ukrajnának valamifajta pénzügyi támogatást nyújt, mi világosan kifejtettük (…) Tehát igenis jogunk van tudni, hogy az Ukrajnába küldött forrásokat eddig hogyan és mire használták fel” – mondta.

Több amerikai államban is arra készültek, hogy a március 5-i szuperkedden lehúzzák, illetve nem teszik választhatóvá Donald Trump volt amerikai elnök nevét a szavazólapokon. Az amerikai legfelsőbb bíróság viszont nem sokkal a keddi voksolások megkezdése előtt úgy döntött, hogy állami hatóságok nem tilthatják el Trumpot az elnökválasztáson való részvételtől.

Colorado állam hétfőn jelezte, hogy a legfelsőbb bíróság úgy döntött, eltiltják Donald Trumpot a keddi voksoláson a részvételtől, és nem engedélyezik, hogy a neve szerepeljen a szavazócédulákon. Hétfőn emiatt anarchikus helyzet állt elő, több amerikai állam ugyanis szintén jelezte, hogy Trump nem indulhat az előválasztáson. Ezt mindenhol azzal indokolták, hogy értékelésük szerint Trump felkelést szervezett a Capitolium ellen 2021. január 6-án.

A demokraták az amerikai alkotmány 14. módosítását felhasználva próbálták meg lehetetlenné tenni Trump jelöltségét, és ez a törekvésük új lendületet kapott, amikor decemberben a coloradói legfelsőbb bíróság kizárta Trumpot a voksolásból. A döntés óta Trump nevét Maine-ben és Illinois-ban is eltávolították a választható republikánus jelöltek közül.

Kihúzták volna a nevét

Coloradóban a legfelsőbb bíróság hétfőn kizárta Trumpot a keddi republikánus párti előválasztásból, azzal érvelve, hogy ő szította a 2021-es capitoliumi „lázadást”. Az amerikai legfelsőbb bíróság viszont nem sokkal a keddi voksolás megkezdése előtt úgy döntött, az állami hatóság nem tilthatja el Trumpot az elnökválasztáson való részvételtől.

Jena Griswold, Colorado államtitkára kijelentette, hogy csalódott az ítélet miatt. Szerinte

Coloradónak képesnek kell lennie arra, hogy kizárja a szavazásból „az esküszegő felkelőket”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság viszont semmissé nyilvánította több állam azon törekvését, hogy egy felkelésellenes alkotmányos záradékra hivatkozva kizárják Trumpot az elnökválasztási folyamatból – számolt be a BBC.

Folytatás a törvényhozásban?

„Mindegyik alkotmánybíró arra a következtetésre jutott, hogy káosz alakulna ki, ha megengednék egyes államoknak, hogy döntéseket hozzanak valakinek a választásokból való  kizárásáról” nyilatkozta a Fox Newsnak Patrick Morrisey nyugat-virginiai államügyész. A Politico című hírportál amerikai változata viszont így fogalmazott:

„lehet, hogy a legfelsőbb bíróság csak annyit tett, hogy a káoszt a kongresszusra hárította.”

A baloldali lap véleménye arra utal, hogy a demokraták ezután a törvényhozásban próbálják majd megakadályozni, hogy az előválasztáson magabiztos győzelmekkel menetelő Trump Joe Biden elnök kihívója lehessen.

Joe Biden elnök és Donalt Trump korábbi elnök is tarolt az amerikai előválasztás szuperkedden tartott fordulójában. A részletes eredményeket Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője mutatta be az M1 Híradójában.

  • A demokraták részéről semmilyen versenyről nem beszélhetünk, Joe Biden lényegében egyedül indul az újraválasztásáért.
  • A szuperkeddet megelőzően Nikki Halye-nek Washingtonban sikerült nyernie Trumppal szemben, illetve most kedden Vermontban.
  • Összességében Donald Trump 20:2 arányban vezet Nikki Halye-vel szemben.

Kiszáll az elnökválasztási kampányból Nikki Haley republikánus jelölt – jelentette be a politikus magyar idő szerint szerda délután. 

„Eljött az idő, hogy felfüggesszem a kampányomat. Azt mondtam, azt akarom, hogy az amerikaiak hallassák a hangjukat. Ezt meg is tettem. Nem bántam meg” – fogalmazott szerdán Dél-Karolinában Donald Trump egyetlen, mindeddig versenyben maradt pártbeli riválisa.

„Bár ettől kezdve nem leszek nem leszek többé jelölt, nem fogom abbahagyni, hogy hallassam a hangomat azokért a dolgokért, amelyekben hiszek”  – tette hozzá.

Korábban írtuk

Donald Trump riválisa a Republikánus Párton belül, Nikki Haley dél-karolinai kormányzó az úgynevezett szuperkedden történt előválasztások után szerdán bejelenti, hogy kiszáll az elnökválasztási versenyből – írja a CNN.

 Nikki Haley bejelentésével

Donald Trump marad az egyetlen, aki még versenyben áll a republikánus jelöltségért.

Mint ismert Donald Trump egy kivételével az összes államban megnyerte a republikánus előválasztást a szuperkedden tartott voksolásokon. Nikki Haley összességében is csak két államban tudott eddig győzni.

Szakértők már a szuperkeddi eredmények után egyöntetűen kijelentették, hogy eldőlt, Trump lesz Joe Biden elnök kihívója.

origo.hu

Hisztiznek a gyalázatos, gusztustalan játékkal kieső németek

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

mindmegette.hu

Mediterrán fasírt, ami azonnal egy tengerparti étterembe repít: videón mutatjuk a receptet

vg.hu

Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely, fontos bejelentések jöhetnek

ripost.hu

Borbás Marcsi gyászol: „Sokkal szomorúbb hely lett a világ”

hirtv.hu

Szijjártó Péter a moszkvai reptéren tett fontos bejelentést + videó

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 7.: a Kosnak erőt és lelkesedést, a Halaknak meglepetést hoz a vasárnap

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

ripost.hu

„Elérte a töréspontját” – Egyre rosszabb állapotban Ben Affleck

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok