POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.15.

Nem enyhül a világméretű konfliktus veszélye Ukrajna ügyében

Putyin keze a nukleáris gombon...

Egy friss interjúban Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy bizonyos esetekben nem habozik bevetni a nukleáris arzenált.

 

Az utóbbi hetekben egyre inkább fokozódott a háborús helyzet, ugyanis Macron francia elnök terve, miszerint NATO-csapatokat küldene Ukrajnába, a harmadik világháborút is kirobbanthatja. A legfrissebb információk szerint a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg hiába határolódik el szavakban Macrontól, már egyeztetni akar vele, ami nem sok jót vetít előre. Már csak azért sem, mert a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski azt mondta, hogy már Ukrajnában vannak a NATO-katonák, ő tudja is, mely országok katonái.

Lengyelország 25. évfordulóját ünnepli a NATO-ban
Egyre több ország küldene csapatokat Ukrajnába. Fotó: NurPhoto via AFP

Egyre több európai vezető beszél arról, hogy Emmanuel Macron francia elnök őrült javaslatát megfogadva nem zárják ki a NATO beavatkozásának lehetőségét, közöttük van Lettország, Litvánia, Csehország és Lengyelország is. Oroszország sem tétlenkedik, ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte a francia elnök kijelentései miatt. – írja az Origó a cikkében.

Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, hogy Oroszország ne győzzön ebben a háborúban

– mondta nemrég Emmanuel Macron arra utalva: nyitva kell hagyni a lehetőségét, hogy NATO-csapatokat küldjenek Ukrajnába. A francia elnök később többször is megerősítette a nemzetközi felháborodást keltő kijelentését, sőt Prágában burkoltan gyávasággal is vádolta szövetségeseit. – Európa fenyegetéssel áll szemben. Ebben a helyzetben stratégiai áttörésre és nyíltan kimondott és vállalt szavakra van szükség – fogalmazott a francia elnök.

Egyre többen támogatja a francia javaslatot

A cseh elnök – aki korábban magas rangú katonatiszt volt – egyetértve Emmanuel Macronnal azt mondta: új módokon kell támogatni Ukrajnát. 

Támogatom, hogy új utakat keressünk, beleértve a lehetséges ukrajnai jelenlétről szóló megbeszéléseket

 – mondta Petr Pavel. A litván külügyminiszter szerint már nem elég azt ismételgetni, hogy Kijev mellett állunk, hanem mindent meg kell tenni Ukrajna győzelméért. 

Nem húzhatunk több vörös vonalat magunknak. Ahhoz, hogy megakadályozzuk Oroszország győzelmét és utat nyissunk Ukrajna győzelmének, nem zárhatjuk ki az Ukrajnának nyújtott támogatás semmilyen formáját

– fogalmazott Gabrielius Landsbergis.

 

A NATO-főtitkár egyeztetni akar Macronnal

A legfrissebb információk szerint a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg már egyeztetni akar Macronnal. Stoltenberg eddig szavakban elhatárolódott, de az egyeztetés nem sok jót jelent. 

A főtitkár korábban azt mondta egy, a Reutersnek adott interjúban, hogy a NATO-nak nincs ilyen terve. Sem a NATO, sem annak szövetségesei nem résztvevői a konfliktusnak.

Arra a kérdésre, hogy Macron hibázott-e, amikor stratégiailag kétértelmű kijelentéseket tett, Stoltenberg vészjóslóan úgy válaszolt:

Fontosnak tartom, hogy egyeztessünk és közös nevezőre jussunk ezekben a fontos témákban, mert ezek mindannyiunkat érintenek.

 

Ezek az országok biztosan nem küldenek katonákat Ukrajnába

A Mandiner szemléje szerint eddig Nagy-Britannia, Németország, Svédország, Csehország, Olaszország, Magyarország és Lengyelország közölte, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, igaz, a lengyel külügyminiszter legutóbb olyan kijelentést tett, miszerint már vannak NATO-katonák Ukrajnában. A korábbi hírek alapján nehezen hihető, hogy britek nincsenek köztük. Kérdés, hogy vajon Stoltenbergnek Radosław Sikorskival is kell-e majd egyeztetnie a kommunikációban.

Ukrán katonák
A csapatok Ukrajnába küldése a NATO és Oroszország közötti közvetlen összecsapást jelentené. Fotó: Anadolu via AFP

 

Veszélyes a lengyel külügyminiszter kommunikációja is

Mint ismert, a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski a közösségi oldalán biztosította támogatásáról a francia elnököt, azt írva:

A NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését.

Ezután Sikorski nyilvánosan mondott köszönetet azoknak az országoknak, amelyek már küldtek katonákat Ukrajnába. 

Köszönöm azoknak az országoknak, melyek vállalták ezt a kockázatot. Én tudom, melyek ezek az országok, de nem mondhatom el. Ellentétben más politikusokkal

– mondta Sikorski.

 

Sikorski kijelentésére Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője reagált, aki felszólította a NATO-t, hogy ne tagadja katonaságának jelenlétét Ukrajnában. Ezt nincs értelme tovább tagadni– mondta Zaharova. 

 

Oroszország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülését

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását kezdeményezte, hogy megtárgyalják a francia elnök elképzelését a NATO-csapatok Ukrajnába küldéséről. 

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese New Yorkban kifejtette, hogy Moszkva szeretne több információt Emmanuel Macron elképzeléséről, amely véleménye szerint a harmadik világháború kezdetének kockázatát hordozza.

Secretary Of State Blinken Hosts United Nations Security Council Debate
Oroszország, ENSZ
Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Fotó: Getty Images via AFP

A diplomata arról is beszélt, hogy szeretné, ha napirendre vennék a német médiában napvilágot látott, magas rangú német katonai vezetőknek tulajdonított beszélgetést arról, hogy Németország levegőből indítható Taurus rakétákat bocsátana Ukrajna rendelkezésére. Dmitrij Poljanszkij megjegyezte azt is, hogy Oroszországnak nem áll szándékában katonai úton megszabadulni a kijevi rezsim vezetőjétől, és hozzáfűzte, hogy aki titkon ebben reménykedik, annak csalódást kell okoznia, mert ez nem szerepel Moszkva tervei között. Hozzátette, hogy az Ogyessza ellen szerdán végrehajtott orosz légitámadás célpontja egy tengeri drónok összeszerelésével foglalkozó üzem volt, ahol brit alkatrészekből állítanak össze katonai eszközöket. A Biztonsági Tanácsban Oroszországot képviselő diplomata arra is utalt Ogyessza említésével, hogy

Emmanuel Macron a NATO-egységek Ukrajnába küldésére vonatkozó elképzelését a közelmúltban azzal egészítette ki, hogy Franciaország akkor vezényelne katonákat Ukrajnába, amennyiben Kijevet vagy Ogyesszát támadás érné orosz részről.

 

Az ukránok örülnek Macron tervének

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Emmanuel Macron francia elnök a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének felvetésével kimondta a nyilvánvalót, és habár nyilatkozata vitát váltott ki, annak felismerésére sarkallja Európát, hogy többet kell tennie Ukrajna támogatásáért.

MACRON, Emmanuel
Macron kijelentései a világháborút veszélyét fokozzák. Fotó: Gonzalo Fuentes

Az a benyomásunk, hogy Párizs az első európai főváros, amely nyilvánosan elismeri a nyilvánvalót. A párizsi kijelentést kiváltó vita sok időt takarít meg Európának annak felismerésében, hogy többet kell tennie

– szögezte le az ukrán tárcavezető vilniusi látogatásakor az Elta litván hírügynökségnek adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett. Kuleba kijelentette, hogy

ha folytak is korábban megbeszélések nyugati csapatok Ukrajnába telepítéséről az EU-n vagy a NATO-n belül, az ukrán fél nem tudott róla.

A külügyminiszter kifejezte meggyőződését, hogy

ha Oroszország megtámadja a balti NATO-országokat, akkor vereséget szenved, de a felszabadult városok Bahmutra és Avgyijivkára fognak hasonlítani, azokra a Donyeck megyei városokra, amelyeket az orosz hadsereg hosszú ideig tartó ostrom után szállt meg, és földig rombolt. 

Éppen ezért szerinte a legolcsóbb és legbiztosabb módja annak, hogy mindez elkerülhető legyen, az, ha támogatják az orosz agresszió ellen harcoló ukránokat. 

Litvánia megérti ezt, ezért támogatja Ukrajnát. Mások úgy tesznek, mintha ezt elkerülhetnék

– jegyezte meg az ukrán külügyminiszter.

Bárhogyan is döntenek a NATO-tagországok, ami biztos, hogy Oroszország egyértelművé tette álláspontját. Macron tervének megvalósulása egyet jelentene a harmadik világháború kitörésének lehetőségével. Eddig is volt már több kritikus helyzet, de a felek mindig meg tudták húzni a határokat. Jó kérdés, hogy most vajon végre a józan ész győz vagy a valósággal köszönő viszonyban sem levő vágyálom, ami akár világégéshez is vezethet.

 

origo.hu

Ne keressen tovább, itt van az Eb legidiótább szurkolója

ripost.hu

Dühöngenek a Tesco dolgozói: ez a vásárlói szokás mindenkit az őrületbe kerget

mindmegette.hu

Hidratál, és fényvédőként is alkalmazható a nyár legnépszerűbb gyógynövénye

magyarnemzet.hu

Csavar Diósdon, újraszámlálással fordított a polgármesterjelölt

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

magyarnemzet.hu

Visszataszító román skandálástól hangos a sajtó az Eb-n + videó

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

astronet.hu

Rák havi horoszkóp 2024: ezt jelzik a bolygók a jegyeknek

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

ripost.hu

Vérfagyasztó jóslat: ekkor borult teljes sötétség az emberiségre

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Zelenszkij aláírta a középiskolai és egyetemi hallgatók katonai alapképzéséről szóló törvényt

POLITIK

700 ezer orosz katona az ukrán fronton

POLITIK

Több orosz gáz érkezik Európába, mint amerikai

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról