POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.09.

Elképesztő migránsáradat az USA-ban, 3 év alatt több mint 6 millió

Egyre nagyobb a nyomás.

Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy az illegális bevándorlás az ország egyik legnagyobb problémája. Donald Trump szerint Joe Biden azt akarja, hogy az Egyesült Államokat elárasszák a migránsok.

Drótkerítést és hatalmas konténereket telepített a Nemzeti Gárda a migránsok útvonalára Texasban. Így próbálják megakadályozni, hogy Mexikóból átjussanak az Egyesült Államokba a főként latin-amerikai illegális bevándorlók.

Greg Abbott, az állam republikánus kormányzója azt mondta, Texas saját kezébe vette a határőrizetet, miután hiába várt a Biden-kormányzatra. Szövetségi szinten nem segítettek Texasnak a határ megvédésében. „Nem Biden építi a kerítést. Texas végzi el azt a munkát, amire egyébként a kongresszus törvényben kötelezte” – fogalmazott a texasi kormányzó.

Joe Biden elnökségének három éve alatt 6,3 millió illegális bevándorló lépte át az Egyesült Államok határát, egyetlen korábbi amerikai elnök alatt sem volt ilyen magas ez a szám.

Az amerikai elnök az ország helyzetéről tartott évértékelőjében is kitért a migráció kérdésére. Választási év lévén nem hagyhatta figyelmen kívül azokat a közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek szerint egyre több amerikai gondolja úgy, hogy az illegális bevándorlás az ország egyik legnagyobb problémája.

Joe Biden úgy fogalmazott, szeretné megszüntetni a migráció miatt kialakult feszültségeket.

Nem fogom démonizálni a migránsokat, és azt állítani, hogy ők mérgezik meg az amerikai társadalmat. Nem fogok szétszakítani családokat, és nem tagadom meg a bejutást az országba azoktól, akiknek más a vallásuk. Elődömtől eltérően hivatalba lépésem első napján átfogó törvényt javasoltam a bevándorlási rendszerünk hatékonyabbá tételére. Biztonságossá tettük a határt és megkönnyítettük a kiskorú bevándorlók állampolgársághoz jutását” – sorolta az intézkedéseket Joe Biden.

Arra kérte a republikánusokat, segítsék tovább erősíteni az ország határvédelmét azzal, hogy elfogadják a kongresszusban az erről szóló törvényt. A kongresszus felsőháza február elején utasította el a törvényjavaslatot, amely szigorításokat léptetett volna életbe az illegálisan érkezőkkel szemben. A republikánusok többsége szerint a jogszabály nem jelentett volna valós megoldást az illegális határátlépők megállítására.

Donald Trump volt amerikai elnök közösségi oldalán reagált az elhangzottakra. „Ez egy dühös, megosztó, gyűlölettel teli beszéd volt. Csak alig említette a bevándorlást vagy a világtörténelem legrosszabb határát. Soha nem fogja megoldani a migrációt, és nem is akarja ezt megtenni.

Azt akarja, hogy hazánkat elárasszák a migránsok. A bűnözés még soha nem látott szintre fog emelkedni, és ez nagyon gyorsan bekövetkezik!”

– mondta.

A republikánusok Joe Biden évértékelőjére reagálva szégyennek nevezték az ország migrációs politikáját.

„Biden elnök a világ legbiztonságosabb határát örökölte tőlünk. De néhány perccel azután, hogy elnök lett, leállította a deportálásokat, a határfal építését, és amnesztiát hirdetett több millió illegális bevándorlónak. Migrációs válságot idézett elő” – mondta Katie Britt, Alabama republikánus szenátora.

Az elnökválasztásra utalva a republikánus politikus azt mondta, Amerika válaszúthoz érkezett, és az embereknek tudniuk kell, hogy lehetőségük van változtatni az ország jövőjén.

Donald Trump szerint Joe Biden elnökségének három éve alatt leépítette azokat az intézkedéseket, amelyeket ő az elnöksége idején az Egyesült Államok határainak biztosítása érdekében hozott, és a jelenlegi elnök hivatalba lépése óta illegálisan érkezett bevándorlók milliói léphettek be az Egyesült Államokba.

Donald Trump a jelenlegi elnök gazdaságpolitikáját tette felelőssé az Egyesült Államokban tapasztalt inflációért, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig azt írta, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert „nem tiszteli Bident”.

Feltorlódott bevándorlók láthatóak az M1 Híradó felvételein az amerikai–mexikói határon. Mára mindennapossá vált ez a látvány, ugyanis a leginkább közép- és dél-amerikai országokból származó migránsok milliói folyamatos nyomás alatt tartják az Egyesült Államok déli államait.

A határon kanyargó Rio Grande folyón is sokan kelnek át, hogy aztán megpróbáljanak bejutni az észak-amerikai országba.

Joe Biden hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy változtat elődje – Donald Trump – keményvonalas bevándorláspolitikáján.

A demokrata elnök többek között a határon húzódó fal építését is leállíttatta.

Azonban az intézkedései nem vezettek eredményre. Sőt, egyfajta meghívólevélként szolgáltak a bevándorlók számára. 2021 óta több mint hatmillióan lépték át illegálisan az Egyesült Államok déli határát.

A tömegével érkező migránsok miatt pedig pattanásig feszült a helyzet.

Nem meglepő, hogy a novemberben esedékes elnökválasztás előtt a bevándorlás az egyik legfontosabb kampánytémává vált. A közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 30 százaléka úgy gondolja: az illegális bevándorlás égetőbb kérdés, mint a gazdaság helyzete vagy az infláció. Két hete csütörtökön Joe Biden – elnöksége alatt mindössze másodszor – a határra látogatott. Az elnök a törvényhozás republikánus tagjait és a legfőbb politikai ellenfelét okolta, amiért még nem fogadta el a kongresszus az általa javasolt – szigorításokat tartalmazó – törvényjavaslatokat.

Az Egyesült Államok szenátusának át kell gondolnia ezt a törvényjavaslatot, és azoknak a szenátoroknak, akik ellenzik, félre kell tenniük a politikai meggyőződésüket. Nem azt kell nézniük, hogy ez az intézkedés az egyik, vagy a másik fél javát szolgálja-e, hanem hogy az amerikai nép hasznára válik-e” – fogalmazott Joe Biden.

Az elnököt Alejandor Mayorkas miniszter is elkísérte, aki ellen két héttel ezelőtt az  amerikai képviselőházban az elmozdítására irányuló úgynevezett impeachment eljárási indítványt indítottak azzal az indokkal, hogy nem kezeli hatékonyan az amerikai–mexikói határon kialakult migrációs válságot. 150 éve ez az első eset, hogy a kabinet tagja ellen a kongresszus impeachment eljárást indított.

Ezen a napon Donald Trump is Texasba ment, akit a Brownsville-től néhány száz kilométerre fekvő határvárosban, Eagle Passben támogatók százai vártak.

Ez a választás nagyon fontos lesz, ugyanis a határválság közvetlenül érint minket. És nemcsak mi, a város polgárai, hanem az elnökünk, Donald Trump is eljön, hogy támogasson minket abban, hogy jobb legyen a határhelyzet itt Eagle Passban” – mondta egy helyi lakos.

A volt republikánus elnök Greg Abbott texasi kormányzóval a Rio Grande folyónál felhúzott kerítéshez látogatott, ahol úgy fogalmazott: a migránsbűnözés komoly gondokat okoz Amerikának.

Azok között az emberek között, akik belépnek az országunkba, vannak, akik börtönökből jönnek, és vannak, akik elmegyógyintézetekből, és vannak köztük terroristák is. Beengedik őket az országunkba. Ez borzalmas” – fogalmazott Donald Trump.

Az állam kormányzója azt mondta: az Egyesült Államokat megtámadták, és mivel Joe Biden nem teszi a dolgát, Texas megvédi magát.

Nem hagyják magukat a republikánusok, kemény üzenetet küldtek Washingtonba: akár a szövetségi kormányzattal is hajlandók szembeszállni azért, hogy a déli államra nehezedő migrációs nyomást enyhítsék, amire a Biden-kormányzat eleddig nem mutatott hajlandóságot. A vita akkora hullámokat ver az Egyesült Államokban, hogy sokan már azt valószínűsítik, az illegális bevándorlás kérdése akár az elnökségért folytatott küzdelemben is döntő tényezővé válhat. 

 Az újonnan érkezők többsége menedékjogot kért, és kész akár évekig is várni, hogy elbírálják kérelmüket.

A The Economist szerint ráadásul 1,7 millióan „észrevétlenül” érkeztek vagy nem távoztak az országból vízumuk lejárta után.

A lap megjegyzi, republikánus kormányzók fizettek azért, hogy a migránsok a demokraták által irányított helyekre menjenek, így a déli határ problémái északra tolódtak. Mindez némiképp magyarázza azt is, hogy a választók miért bíznak a republikánusokban elsöprő különbséggel a határbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben.

Amikor az amerikai munkaerőpiac szűkössé válik, az sokak számára komoly ösztönzést jelent arra vonatkozóan, hogy szerencsét próbáljon az országban, ezért emelkedtek a mutatók Donald Trump elnöksége alatt is, amíg a Covid-járvány nem fordította meg teljesen a folyamatot. Amikor 2021-ben ismét lehetőség nyílt, a déli határon újból tömegek jelentek meg. A határátlépők több mint fele Mexikón és Közép-Amerika északi részén kívüli országokból érkezik a határhoz. A venezuelaiak teszik ki a csoport legnagyobb részét, de immár

tízezrek repülnek Amerikába Oroszországból (2023 szeptemberéig mintegy 43 ezren), Indiából (42 ezren) és Kínából (24 ezren).

Gyakran komoly problémát jelent visszafordítani az embereket, hiszen például Kína nem fogadja vissza állampolgárait, ha kérelmüket elutasítják.

Illegális bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen levő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma. Az amerikai hatóságok októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, 60 ezer ember pedig úgy lépte át a határt, hogy nyilvántartásba venni sem tudták őket. (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

Amikor a demokrata kormány átvette a hatalmat, pontosan az ellenkezőjét kívánta tenni mindannak, amit Trump tett. Éppen ezért állt le egyebek mellett a határfal építése. Nem meglepő, hogy az illegális bevándorlók száma meredek emelkedésnek indult.

A 2022-es félidős választások után azonban Biden szép csendben elkezdte átvenni Trump néhány némely lépését. Igaz, nem túl hatékony módon.

A már meglevő határfalat megerősíttette, azoknak a menedékkérőknek pedig, akik illegálisan próbálnak átjutni a határon, néhány kivételtől eltekintve automatikusan elutasítják a kérelmét. A határon való megjelenésük előtt továbbá a migránsoknak online kell jelezniük, hogy szeretnének bebocsátást nyerni az államokba. Minderről az Economist szerint az amerikaiak szinte semmit nem tudnak, részben azért, mert Biden nem akarja felhívni a figyelmet a a lépéseire, nehogy a saját hívei forduljanak ellene.

Egy 25 republikánus kormányzóból álló koalíció közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatják Greg Abbott texasi kormányzó azon erőfeszítéseit, hogy saját hatáskörben emeljen ideiglenes határzárat a Lone Star nevű hadművelet keretében. A kormányzó szerint Texasnak „alkotmányos joga van az önvédelemhez”.

Az ügy előzménye, hogy Abbott döntését követően a Biden-kormány a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol kimondták, hogy el kell bontani az ideiglenes határzárat, amire válaszul a kormányzó kijelentette,

Texas nem hajtja végre az ítéletet és továbbra is a migránsok feltartóztatására fog törekedni.

Nem meglepő módon egy kivétellel az ország összes republikánus kormányzója jelezte, Abbott mellett áll a harcban.

A nemzeti gárda tagjai a texasi Eagle Passben. (Fotó: EPA/Adam Davis)

Közleményükben a kormányzók azt írták, „szolidárisak vagyunk kormányzó kollégánkkal, Greg Abbott-tal és Texas állammal, akik minden eszközt és stratégiát felhasználnak a határ biztosítására, beleértve a szögesdrót kerítést is”. „Tesszük ezt részben azért, mert a Biden-kormányzat nem hajlandó érvényt szerezni a már meglévő bevándorlási törvényeknek, és törvénytelenül engedélyezi az országunkba illegálisan belépett migránsok tömeges szabadon bocsátását” – tették hozzá.

A republikánus politikusok szerint Biden kiszolgáltatottá tette az amerikaiakat a déli határon átáramló, példátlan mértékű illegális bevándorlásnak, és ahelyett, hogy fenntartotta volna a jogállamiságot és biztosította volna a határt,

megtámadta és beperelte Texast, amiért az fellépett az amerikai polgárok védelmében nemcsak az illegális bevándorlók, hanem az olyan kábítószerek, mint a fentanil, vagy éppen az országba bejutó terroristák ellen.

Az aláírók közül többen is jelezték, készek anyagi és egyéb forrásokat biztosítani az államnak a hősies küzdelemhez. Dél-Dakota kormányzója például azt írta közösségi oldalán, hogy hajlandó Texasba küldeni a nemzeti gárdát, és hogy már korábban is volt példa arra, hogy katonákat küldtek a határvidékhez.

A republikánusok többsége ezzel párhuzamosan, de más fórumon azt is kijelentette, nem hajlandók több pénzt adni egy olyan kormánynak, amelyben nem bízhatnak a bevándorlási törvények betartatása terén, emiatt pedig felelősségre kellene vonni a belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkast.

A demokraták a republikánus követelések láttán arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyalások kudarcra vannak ítélve, és az egész ügy egy Biden elleni fegyvernek tekinthető. Éppen ezért

megegyezés helyett már ma nyilvánvaló, hogy mindkét oldal az elnökválasztási kampány egyik fontos részévé teszi majd a bevándorlás témáját.

Több amerikai médium is arról tájékoztatott, hogy amennyiben a közvélemény-kutatások az idő előrehaladtával Trump győzelmét valószínűsítik, akkor sokkal többen indulhatnak majd útnak, még mielőtt megnyeri a választást.

A Biden-adminisztráció migrációs intézkedéseit ugyanakkor már nem csupán ellenfelei bírálják, demokrata párttársai is erőteljesebb fellépést követelnek. A nagyszámú érkező miatt már

Chicago, Denver és New York demokrata polgármesterei is központi forrásokat követelnek a migránsok ellátására,

és arra kérik Washingtont: oldják meg a problémát a déli határon, és ne az amerikai városokra hárítsák a terheket.

„Megoldást kell találni a határon, a vezetőinknek pedig elő kell állniuk ezzel. És miközben ezt teszik, nem háríthatják a pénzügyi felelősséget a városokra” – nyilatkozta nemrég New York polgármestere.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság