POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.06.
Módosítva: 2024.03.07.

Karácsonyék több száz milliót költöttek hazánk lejáratására

Erre volt pénz...

A Jávor Benedek vezette képviseletről eddig is tudni lehetett, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros uniós lobbiszerveként működik, de a minap az is kiderült, hogy az Action for Democracyval közösen lobbizhattak a magyar érdekek ellen.

 

Miközben a Karácsony Gergely-féle városvezetés az elmúlt években többszörösére emelte Budapest brüsszeli irodájának – vagyis a baloldali vezetésű főváros uniós lobbiszervének – költségvetését, egyre átláthatatlanabbá válik a képviselet pénzügyi háttere. Például az utóbbi néhány esztendőben már azt sem hozták nyilvánosságra, hogy a Karácsony-párti Jávor Benedek által vezetett hivatal fenntartása pontosan mennyi adóforintba kerül a magyaroknak.

 

Közérdekű adatigénylés tisztázhatja a helyzetet

Becslések szerint ez az összeg akár több száz millió forint is lehet évente. A konkrét összegekkel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldtünk Jávorékhoz. Egyebek mellett azt szeretnénk megtudni, hogy mekkora az irodavezető alapfizetése, milyen költségtérítésekben, prémiumokban részesül, s hogy hány személyt és milyen jogviszonyban foglalkoztatnak. 

Arról érdeklődött a Magyar Nemzet hogy a irodán kívül bérelnek-e más ingatlant vagy helyiséget is a brüsszeli képviselet működésével összefüggésben. Egyelőre nincs válasz.

Azért is sürgető a fentiek tisztázása, mert – mint ahogy arról a Tűzfalcsoport nemrégiben beszámolt – Budapest brüsszeli képviselete nem szerepel az Európai Unió átláthatósági nyilvántartásában, a Lobby Facts adatai szerint pedig a 869503829669-42 nyilvántartási számon kiadott jogosítványt 2022. május 13-ával törölték. Bár Jávorék saját bevallása szerint nem kereskedelmi szervezetként nem kell közzétenniük a lobbiköltségvetésüket 2021. szeptember 20-a óta, ám Budapest brüsszeli képviselete már 2020-ra sem jelentett be büdzsét. Utóbbi évtől egyébként a korábbi összeg háromszorosára emelték az iroda támogatását, vagyis 37,2 millió forintról 112,1 millióra.

Évek óta hazánk ellen lobbiztak

Az elmúlt években Jávor Benedek egyebek mellett a Magyarország megbüntetését célzó jogállamisági mechanizmus bevezetéséért is aktívan lobbizott. Közben az is kiderült, hogy az Action for Democracyval (A4D) közösen igyekezhettek fokozni a hazánkra irányuló nyomásgyakorlást. Az X-en található MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videón Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról beszélt, hogy a fővárossal karöltve lobbiztak a kormány ellen Brüsszelben. 

Magyarország esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak. Vannak kapcsolataink Brüsszelben, európai biztosokkal, és így tovább. Ez azért is van, mert politikai lobbitevékenységet is végzünk, ez értelemszerűen fontos része a kirakósnak számunkra 

– fejtette ki Korányi, aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt.

Megtámadott szuverenitás

Míg tehát az A4D-n keresztül a főként Soros Györgytől származó mintegy hárommilliárd forinttal az ellenzék választási kampányát igyekeztek sikeressé tenni, Budapest brüsszeli irodájával közösen az európai uniós csúcsszervekkel igyekezhettek előkészíteni a talajt egy baloldali kormányváltáshoz. A 2022-es választás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették. 

A beavatkozási kísérletet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, ezért a hasonló esetek megelőzésére az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. 

Az új törvénnyel változik a büntető törvénykönyv, amelybe bekerül a választói akarat tiltott befolyásolása passzus. Február 1-től pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is. 

A választások közeledtével a Soros-közeli civil szervezetek is elkezdtek készülni a kampányra. A hazai baloldalt is pénzelő Action for Democracy pályázatot hirdetett meg, amellyel NGO-kat készülnek támogatni. Az Origó szerint világos: a szervezet a pályázattal nyíltan ismét a közelgő választások befolyásolására készül, amire ezúttal Magyarország már a Szuverenitásvédelmi Hivatallal is tud válaszolni.

A dollárbaloldalt pénzelő Action for Democracy nyíltan az európai parlamenti választások befolyásolására készül – mutatott rá az Origó. Emlékeztetnek: a nemzeti szuverenitásvédelmi törvény – ami ellen a dollárbaloldal és a dollármédia oly agresszíven tiltakozott – éppen a guruló dollárok miatt készült.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nyílt pályázati felhívásokat tett közzé hivatalos oldalán az Action for Democracy, „Az Európai Unió polgárainak szavazati jogának erősítése” címmel. A kiírásban úgy definiálták magukat, mint „egy amerikai székhelyű nonprofit szervezetet, amely azokat a szereplőket támogatja, amelyek a demokráciák védelmében és újraépítésében járnak közre”.

Szavaik szerint egy olyan globális demokráciapárti, szolidaritási mozgalom kiépítésére és mozgósítására törekszenek, amely „elkötelezett a demokratikus értékek és intézmények előmozdítása és a világszerte egyre növekvő autokrácia fenyegetése ellen”. Mint írták, főként 

olyan „csatatérállamokban” törekednek demokratikus szereplők megerősítésére, mint Brazília, Magyarország, Olaszország vagy Lengyelország.

A felhívásból kiderült, hogy az említett pályázat olyan civil társadalmi szervezeteknek szól, amelyek a 2024-es európai parlamenti választásokkal összefüggésben az EU azon polgárait igyekeznek megszólítani, akik egy olyan uniós tagállamban élnek, amelynek nem állampolgárai.

Egy megbánt vallomás

Az Origó szerint érdemes felidézni, hogy pár napja leleplezhette magát az Action for Democracy vezetése, és ezért visszavonulót fújt, mivel egyik napról a másikra eltűnt a Korányi Dávid nevével fémjelzett szervezet információban gazdag honlapja. Bő egy héttel azután, hogy egy X-en közzétett videóban Korányi Dávid arról beszélt, hogy civil szervezeteken keresztül, de szándékosan a baloldalt támogatták magyar országgyűlési választásokon, és a tanácsadó testület vezetője, Kati Marton azt is bevallotta, hogy Soros György áll az eddig amerikai magyarok mikroadományainak hazudott pénzcsapok végén.

Emlékezetes az is, amikor 2022 augusztusában Márki-Zay Péter elszólta magát – vagy tudatosan tett említést arról –, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. 

Az Action for Democracy elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt. 

 A szervezeten keresztül nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros „makroadomány” duzzasztotta az MMM számláját.

Mindeközben – és azóta is – a Márki-Zay mögött álló ellenzéki pártok gyakorlatilag úgy tettek, mintha ott sem lettek volna a kampányban. 

Milliárdokkal duzzad a baloldal bankszámlája

Még az ügy kirobbanása után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok tavaly szeptemberi kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón közölte: kezdeményezik, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. A nemzetbiztonsági bizottság számára készült, nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy még annál is nagyobb összegek kerültek a dollárbaloldal kampányszervezeteinek számláira, mint amiről eddig tudni lehetett:

több mint hárommilliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból.

Kiderült, hogy a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál. Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Azonban tavaly júniusban aztán újabb elemekkel bővült a botrány: a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozta a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban. 

Célkeresztben a magyar szuverenitás

Szuverenitásunk megőrzése a legfontosabb feladattá vált – minderről Tuzson Bence beszélt a szuverenitásvédelmi törvény 2023. november 28-i vitájában. Az igazságügyi miniszter szerint a 2022-es választásokon bebizonyosodott, hogy nemzetközi erők be akarnak avatkozni a választásokba. A szuverenitás védelme napi szintű feladattá vált – tette hozzá. Tuzson arról is beszélt, hogy 

egy európai birodalmat akarnak létrehozni, ami veszélybe sodorja az alkotmányos önazonosságunkat, és mindezt nem hagyhatjuk.

Évek óta vannak kísérletek arra, hogy külföldi személyek és szervezetek befolyást szerezzenek Magyarországon. A kormány feladata annak megakadályozása, hogy külföldről pénzzel változtassák meg a magyar emberek akaratát, és ezt szolgálják a benyújtott törvényjavaslatok is.

 

origo.hu

Kirúgták Újpestről a bulizós magyar válogatott focistát

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

borsonline.hu

Balázs Pali a verőcei hajótragédiáról: "Akik ezt a kis hajót vezették, egy csomó szabályt nem tarthattak be"

hirtv.hu

Videószimulációban mutatták be, hogy mi maradna Budapestből ha atomtámadás érné + videó

life.hu

Ben Affleck megszólalt: átmeneti elmezavarról és lázálomról beszélt

vg.hu

Hatalmas ütést vittek be a magyar vasútnak

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 23.: nagyon különleges nap a mai

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

Bikiniben mutatta meg tökéletes testét az olimpikon - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A nők sorkatonaságát is be akarják vezetni Németországban

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?