POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.22.

Fokozódik a migránskáosz Texasban

Ellentmondásos jogszabályok, bírósági zűrzavar.

Hiába hagyta jóvá az amerikai Legfelsőbb Bíróság azt a törvényt, amely lehetővé tenné Texasban az illegális bevándorlók letartóztatását a helyi hatóságoknak, alig pár órával később, a fellebviteli bíróság, hatályon kívül helyezte a rendelkezést. A déli állam komoly migrációs nyomás alatt áll, Joe Biden bevándorlás-politikája miatt, Greg Abott republikánus kormányzó azt ígérte: folytatni fogják a szigorú fellépést a határsértőkkel szemben.

Bevándorlók tömegei várakoznak belépésre a texasi–mexikói határon. Joe Biden kormányra kerülése óta mindennaposak a hasonló jelenetek, az elmúlt években migránsok milliói léptek be az Egyesült Államok területére.

A határ menti államokra, elsősorban Texasra hatalmas migrációs nyomás nehezedik.

 

Texas  állam republikánus vezetése ezért egy tavaly év végén elfogadott törvénnyel adott lehetőséget a helyi hatóságoknak, hogy letartóztassanak bárkit, aki illegálisan érkezik az országba.

„Egyrészt nagyon veszélyes helyzetben vagyunk. Másrészt Joe Biden tetteivel megszegi az Egyesült Államok törvényeit. Texasnak joga van megvédenie magát, és ezen jogon inváziót hirdetünk, hogy fellépjünk az invázió ellen” – mondta Texas kormányzója.

A texasi serifek egyetértésük jeleként Austinban, Texas fővárosában találkoztak a kormányzóval, miután a döntést jóváhagyta az amerikai legfelsőbb bíróság.

„McLennan megyéből érkeztem. Készen állunk cselekedni, megtesszük, amit kell, hogy betartassuk a törvényt” – mondta az egyik serif.

A bevándorlási törvény azonban csak néhány óráig maradt érvényben, a fellebbviteli bíróság ugyanis felfüggesztette.

A rendelkezés ellen még januárban indított pert a Biden-kormányzat, arra hivatkozva, hogy alkotmányellenes, mert olyan jogokat ruház a texasi hatóságokra, amelyek szövetségi hatáskörbe tartoznak. A törvény így visszakerült a fellebbviteli bíróság elé, amely felfüggesztette. A belépésre készülő migránsok élesen bírálták a tervezetet.

„Ránk zárják az ajtót. Mire ideértünk, sokunkat elraboltak vagy kifosztottak. Éheztünk, fáztunk, magunk mögött hagytuk a családunkat, és mindenünket, erre mire ideérünk, visszaküldenek” – mondta egy ecuadori migráns.

A mexikói kormány is hevesen bírálta a texasi döntést.

Az ország elnöke embertelennek és keresztényellenesnek nevezte a rendelkezést és kijelentette: nem fognak együttműködni a déli állammal a kitelepítésekben.

„Ha azt tervezik, hogy deportálásokat hajtanak végre, ami nem rajtuk múlik, akkor hadd szögezzem le, hogy mi nem fogjuk befogadni a texasi vezetés által kitelepített embereket. Nem fogjuk ezt tétlenül nézni” – jelentette ki a mexikói államfő.

A texasi törvény ugyanis vasszigorral sújtana le azokra, akik engedély nélkül érkeznek az Egyesült Államokba: az illegális bevándorlókat kiutasíthatnák a bírák, de akár 180 naptól 20 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnának.

Összesen néhány órán keresztül volt lehetősége az Egyesült Államok déli határvidékén, Texasban a rendőrségnek arra, hogy megkezdje az illegális migránsok elfogását és kitoloncolását.

Azt követően, hogy a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta az illegális migráció megakadályozását lehetővé tevő texasi bevándorlási törvényt,

a szövetségi fellebbviteli bíróság ismét felfüggesztette a jogszabályt.

 

Az 5. körzeti fellebbviteli bíróság végzése mindössze néhány órával azután született, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága engedélyezte a törvény hatálybalépését – közölte a Fox News.

Tovább özönlenek Amerikába

Az ismét felfüggesztett törvény lehetővé teszi a helyi rendőrségnek, hogy letartóztassa azokat a migránsokat , akiket illegális határátlépéssel gyanúsítanak.

Joe Biden elnök 2021-es hivatalba lépése óta

6,3 millió, illegálisan az Egyesült Államok területére belépő migránst tudtak a hatóságok azonosítani.

Jó részüket szabadon is engedték – az USA területén. A Fox News hozzáteszi: Mexikó külügyminisztere élesen megfogalmazott nyilatkozatában kijelentette, hogy nem hajlandó visszavenni azokat a migránsokat, akiket kitoloncolnak az Egyesült Államokból.

Életbe lépett, csak nem alkalmazható

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű jogi fóruma ezzel megváltoztatta azt a hétfői döntését, ami a szövetségi kormány kérésére még meghosszabbította a törvény felfüggesztését.

Texas állam igazságügyi vezetője, Ken Paxton főügyész kedden közzétett nyilatkozata szerint a jogszabály életbe lépett.

A tavaly év végén elfogadott, és az állam kormányzója által aláírt törvény értelmében Texas állam biztonságának érdekében az állami hatóságok őrizetbe vehetik a határ illegális átlépésével gyanúsított személyeket.

Greg Abbott Texas kormányzója pozitív fejleménynek nevezte kedden a legfelsőbb bírósági döntést, de elismerte, hogy az alsóbb szintű fellebbezési bíróságon folytatódik az általa aláírt jogszabály hatályáról szóló eljárás.

A Fehér Ház a szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntését követően megismételte álláspontját, hogy a texasi jogszabályt alkotmányellenesnek tartja. Karine Jean-Pierre szóvivő szerint a törvény „csak egy másik példa arra, hogy a republikánusok a határkérdést politikai célokra használják, miközben akadályozzák a valós megoldást”.

A Biden-kormányzat januárban bírósági keresetet nyújtott be a törvény megsemmisítése érdekében arra hivatkozva, hogy Texas állam megsérti a határőrizetre vonatkozó szövetségi hatáskört.

Ki védi meg Texast?

Texas állam politikai vezetése ezzel szemben azt állítja, hogy azért volt kénytelen saját hatáskörben lépni az illegális határátlépések visszaszorítása érdekében, mert

a Washingtonból irányított szövetségi hatóságok nem teljesítik a törvény által rájuk rótt feladatukat, azaz az Egyesült Államok határainak védelmét.

A Fehér Ház szóvivője kedden ismét sürgette a Kongresszust, hogy fogadja el a Biden-adminisztráció által támogatott törvényt, ami tartalmaz bizonyos szigorításokat a határőrizetben, és mellette többi között 60 milliárd dollárt Ukrajna számára, valamint Izrael támogatásának fedezetét is.

A tömeges migráció, és a hozzá kapcsolódó illegális bevándorlás a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartoznak – hangsúlyozta Robert Jenrick, a brit parlament képviselője, a brit kormány volt bevándorlásügyi minisztere szerdán Washingtonban.

A politikus a Heritage Foundation, washingtoni konzervatív elemzőközpont tömeges migrációról szóló rendezvényén kifejtette, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Európa is ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, amikor az illegális bevándorlást kell kezelnie.

Úgy vélte, hogy

a határok biztonsága nemzetbiztonsági kérdés, és kifejtette, hogy ma már csak határozott lépések hozhatnak megoldást, mert a középutas kísérletek kudarcot vallottak.

Példaként jegyezte meg, hogy az országok menedékjogi rendszere nem lehet „hátsó kapu” a bevándorlásra, és sürgette, hogy a menedékjog csak tényleges üldöztetés esetén legyen alkalmazható.

A brit politikus arra is rámutatott, hogy a nyugati országoknak a „szívóhatást” meg kell szüntetnie, azt, ami vonzza a bevándorlókat, és ezzel együtt a „tolóhatást”, a kiváltó okokat is kezelnie kell, amelyek az elvándorlást okozzák a kibocsátó országokban.

Robert Jenrick kijelentette, hogy a tömeges migrációnak politikai következményei is vannak, és megemlítette az egy nappal korábban az amerikai képviselőházban megszavazott impeachment eljárást a határőrizetért is felelős belbiztonsági miniszter ellen.

Az Alejandro Mayorkas hivatali elmozdítását célzó eljárást az Egyesült Államok déli határán kialakult válsághelyzettel indokolták a kezdeményezők.

Kevin Roberts, az eseményt szervező Heritage Foundation elnöke köszöntőjében törvényen kívüli helyzetként írta le az Egyesült Államok déli szárazföldi határszakaszán zajló illegális bevándorlást, és annak mértékét. Egyben szuverenitási kérdésnek nevezte azt, hogy egy ország képes legyen megvédeni határát, és úgy fogalmazott, hogy itt a „Nyugat jövője a tét”.

origo.hu

Oroszország világháborús üzenetet küldött a briteknek

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

"A legjobb dolog, hogy így élünk!" – Megmutatta ritkán látható családját Till Attila

magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg Magyar Péterrel közös múltjáról

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

mandiner.hu

A szomszédban a magyar haderőn gúnyolódnak, pedig valójában aggódniuk kellene

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában