POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.05.

Fáradhatatlanul tiltakoznak a gazdák Európa-szerte

Érdemi segítséget továbbra sem kapnak.

Európa-szerte folytatódnak a gazdatüntetések. A termelők az ukrán termékek behozatala és a szigorú uniós szabályozás miatt vonultak az utcákra. A politikusok egyelőre csak ígérgetnek, de érdemi segítséget továbbra sem kapnak a gazdák. Itthon a parlamentben is téma volt az uniós agrárium helyzete. A kormánypártok szerint a gazdák követeléseit komolyan kell venni.

Százhatvan tonnányi ukrán gabonát öntöttek ki lengyel gazdák a vasúti vagonokból a lengyel–ukrán határnál. Azért demonstrálnak, mert állításuk szerint tönkreteszi őket a brüsszeli támogatással az EU-ba beáramló olcsó gabona.

Brüsszelt, vagyis az unió központját is blokád alá vették a dühös gazdák.

A belga termelőkön kívül olaszok, spanyolok, hollandok és németek is csatlakoztak, hogy együtt tiltakozzanak az uniós szabályok ellen.

„Ismét Brüsszelben vagyunk, mert az Európai Unió nem hallgatja meg követeléseinket. Mi tisztességes bevételt szeretnénk, mert jelenleg a munkánkból nem tudunk megélni. Mi termeljük az élelmiszert, de ebből nem lehet megélni. És miért van ez? A szabadkereskedelmi megállapodások miatt” – közölte Morgan Ody francia gazda, a nemzetközi tüntetés egyik szervezője.

Madridban tömött sorokban álltak a többtonnás traktorok. A spanyol gazdák szintén a tisztességtelen verseny miatt emelték fel a szavukat.

„A jelenlegi uniós mezőgazdasági stratégia elfogadhatatlan”

– mutatott rá Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki szerint az európia gazdák követeléseit komolyan kell venni. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint méltánytalan, hogy az EU-ban a termelőknek olyan szabályoknak kell eleget tenniük, amelyek drágábbá teszik az árut, eközben a szigorítások nem vonatkoznak az unióba ellenőrizetlenül beömlő ukrán termékekre.

„Tiltakozásaik nem csupán a túlzó környezetvédelmi szabályozások és a gazdasági nehézségek ellen irányulnak, hanem az EU általános agrárpolitikája és a nemzeti kereskedelmi megállapodások is viták forrásai” – hangsúlyozta Tilki Attila.

A magyar kormány minden eszközzel megvédi a magyar gazdák érdekeit

– hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál. Az államtitkár kiemelte: nemzeti hatáskörben hozták meg azokat a döntéseket, amelyek ennek érdekében szükségesek, és ezt ígérte a jövőre nézve is.

„Beláthatatlan következményei lesznek, ha Brüsszel ellenőrizetlenül rászabadítja az Európai Unióra az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékeket. Ezért is mondjuk azt, hogy soha nem volt még ekkora tétje az EP-választásnak, mint most, hazánk pedig egy kulcsfontosságú időszakban látja majd el az Európia Unió Tanácsának soros elnökségét, úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió agrárpolitikáját újra kell gondolni” – emelte ki Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A magyar kormány hangsúlyozza, hogy

a gazdákra vonatkozó uniós szabályokat racionalizálni kell,

és határozottan fel kell lépni a gyenge minőségű mezőgazdasági termékek beáramlása ellen.

A litván határon is tiltakozó akciót indítottak az immár három hete országszerte tüntető lengyel gazdák, akik azt szeretnék elérni, hogy Litvánia tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és vezessen be szigorúbb szabályozást a gabona tranzitjára – közölte pénteken a lengyel média.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió helyi tudósítója szerint a határhoz közeli Budzisko településnél, az országút mellett az észak-lengyelországi régióból érkezett mintegy 40 gazda gyűlt össze, traktorok nélkül. A tüntetők az eredeti bejelentésekkel szemben egyelőre nem akadályozzák a forgalmat.

A Podlasiei vajdaság hivatalos honlapján azonban csütörtökön lehetséges útblokádra figyelmeztettek, és a kamionsofőröknek a Budziskón át Litvániába vezető országút elkerülését tanácsolták egy másik országúton, amely a határhoz közeli Ogrodniki településen halad át.

A tüntetés célja annak a műveletnek az ellenőrzése és korlátozása, hogy Ukrajnából esetleg Lengyelországon keresztül először Litvániába, majd onnan Lengyelországba visszaszállítsák a gabonát – olvasható az agropolska.pl mezőgazdasági szakportálon.

Azt, hogy a lengyelországi behozatali tilalom alá vont ukrán mezőgazdasági termékek importját egyes szállítók a litvániai tranzit révén próbálják legalizálni, február elején Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes nevezte valószínűnek, a regionális agrárkamara információira hivatkozva.

A gazdák elvárják, hogy más térségbeli országokhoz hasonlóan a litván fél is tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és a gabonatranzit esetében a lengyelországihoz hasonló, szigorúbb szabályozást foganatosítson.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán az orosz propaganda által használt „hibrid művelethez” hasonlította a meghirdetett gazdatüntetést a lengyel-litván határon.

Az RMF FM szerint a március 7-ig tartó akciót pénteken a határ litván oldalán az egyik litván belügyminiszter-helyettes, a litván rendőrség és a határőrség parancsnokai figyelik.

Az ukrán áruk behozatalát és az Európai Unió zöld átállását ellenző lengyel gazdák február 9. óta tartanak országos tiltakozást, melynek során forgalomlassító akciókat indítottak egyes lengyelországi közutakon, blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket, és kedden Varsóban több tízezer fős tüntetést szerveztek.

Egyelőre nem látszik, hogy mikor érhetnek véget az Európát behálózó gazdatüntetések. A lengyel, a spanyol, a francia és a görög gazdák is kitartanak követeléseik mellett. Varsóban a tüntetők bejelentették, ha a kormány nem orvosolja legégetőbb problémáikat, március 6-án újabb nagyszabású tiltakozást szerveznek.

Már második napja készítik a torlaszokat a katalán gazdák. Céljuk teljesen megbénítani a forgalmat a Spanyolország és Franciaország közötti AP–7-es autópályán. Szerdán este a spanyol farmerek a barikádokhoz várják francia sorstársaikat, hogy közösen tiltakozzanak a harmadik országból származó olcsó zöldség és gyümölcs behozatala ellen. Azt mondják:

a tisztességtelen verseny ellen tiltakoznak.

Európa északibb részén, Lengyelországban is az olcsó importáru miatt dühösek a gazdák. Kedden tízezren tüntettek Varsó központjában.

Vuvuzelával, sípokkal, dobszóval vonultak végig a tüntetők a főváros utcáin. Továbbra is azt akarják elérni, hogy

szüntessék be a versenyhátrányt okozó uniós környezetvédelmi szabályokat és állítsák le az olcsó ukrán gabona behozatalát.

„Vannak, akik azt hiszik, hogy amit csinálunk, az csak vetés és aratás. De ez nagyon kemény munka. Csak jó árat akarunk kapni a gabonánkért, a búzánkért és az összes terményünkért” – mondta egy tüntető.

A szomszédos országokból is érkeztek demonstrálók.

„Itt van egy tüntető Németországból, és a bolgár kollégák is megjelentek. A probléma egész Európában, hogy a gazdálkodók nem kapnak elég pénzt a terményeikért” – mondta egy holland gazda.

A tüntetők este a lengyel miniszterelnöki hivatal elé vonultak, ahol petíciót nyújtottak be, azt remélve, hogy a kormány segíthet a problémák megoldásában. A gazdálkodók képviselői közölték: amennyiben a kabinet nem áll elő konkrét válaszintézkedésekkel,

március 6-án újabb nagyszabású tiltakozást tartanak Varsóban.

Ukrajna hetek óta próbálja csillapítani a kedélyeket. Az illetékesek szerint az ukrán export kontroll alatt áll, nem jelent veszélyt a lengyel piacra.

„Ukrajna készen áll a hosszú távú intézkedésekre, az agrár- és közlekedéspolitikai jogszabályok sürgős kiigazítására. Az erre vonatkozó kérelmet már elküldtem az Európai Bizottságnak” – mondta Olga Stefanishyna az euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Görögországban szerdán nem csak a gazdák tüntettek.

Több ezer sztrájkoló görög munkás és diák is felvonult Athénban

az ország legsúlyosabb vonatbalesetének évfordulója alkalmából, és többek közt nagyobb fizetésemelést követeltek. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A szakszervezetek több sztrájkot is meghirdettek. Leálltak a kompok és a vonatközlekedés is.

origo.hu

Borzasztóan felidegesítette a csapata, távozni akar az F1-es sztárpilóta

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

borsonline.hu

"Tudtam, hogy köztünk lesz valami" - Új párjáról vallott Berki Mazsi

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

ripost.hu

Mégis lesz esküvő? Kibékülhetett egymással a magyar sztárpár

vg.hu

Kínai elnök Magyarországon: bemutatjuk Hszi Csin-ping feleségét – Peng Li-jüan még a férjénél is híresebb

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek az életébe boldogságot hoz a Bika újhold

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból