POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.18.

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

Ő lenne "Európa védelmezője".

Emmanuel Macron francia elnök „Európa védelmezőjének”, Ukrajna legfontosabb támogatójának szerepét próbálja átvenni – mondta Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az M1  vasárnap esti műsorában annak kapcsán, hogy a francia elnök nyilatkozata szerint szükség lehet a Nyugat által végrehajtott szárazföldi műveletekre Ukrajnában.

Bendarzsevszkij Anton kifejtette: közelednek az európai parlamenti választások, és a francia elnök éles különbséget próbál mutatni Marine Le Pen oroszbarátsággal vádolt pártjával szemben, ezért is hangsúlyozza, hogy Oroszország veszélyes, és ő az, aki el tudja hozni a biztonságot.

Hozzátette, hogy

Emmanuel Macron a második elnöki ciklusát tölti ugyan, de még fiatal politikus, elnöki ciklusának vége nem jelenti a pályafutásának végét.

Európai struktúrákban még lehet pozíciója, így akár jövőbeni pozícióit is építheti – jelezte.

Az elemző úgy látja, hogy Európának nincsenek jelenleg olyan erős vezetői, akik nagy, erős országot vezetnek, és hitelesen, erőteljesen tudják képviselni az európai érdekeket, Macron egyértelműen erre a szerepre próbál törni.

Bendarzsevszkij Anton szerint a francia elnök sem gondolja komolyan, hogy Franciaország reguláris hadsereg küldene Ukrajnába.

Ez inkább kommunikációs, retorikai fogás, amellyel azt sugallja Oroszországnak, hogy ne tegyen meg bizonyos lépéseket, „fogja vissza magát” – fogalmazott a szakértő.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy Emmanuel Macront az Európai Unión belül nem sokan támogatták ezekben a nyilatkozatokban, ami jelzi, hogy nincs meg az az egység, amelynek egy ilyen kommunikációt, döntést meg kellene előznie.

Emmanuel Macron körül egy háborús koalíció is kialakulóban van,  a múlt héten a német kancellárral és a lengyel miniszterelnökkel egyeztek meg Ukrajna támogatásának megerősítéséről. Az olasz külügyminiszter viszont arra figyelmeztetett, hogy ha a NATO megjelenne Ukrajnában, az a harmadik világháború kirobbanásával fenyegetne.

„Franciaország nem fél, védve vagyunk és készen állunk. Van egy doktrínánk az atomfegyvereink felhasználására és nem helyes megfenyegetni egy olyan országot, amelynek atomfegyverei vannak” – monda Emmanuel Macron egy interjúban, amiről az Index.hu számolt be.

A francia elnök ezzel arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin arról beszélt, Moszkva kész atomfegyvereket is bevetni, ha Oroszországot fenyegetés éri. A portál szerint Emmanuel Macron kijelentette:

francia katonákat küldenek Ukrajnába, nincsenek vörös vonalak, ugyanis ahogy fogalmazott, ő az elnök és ő dönt.

Az elmúlt hetekben folyamatosan Oroszországot fenyegeti, és arról beszél Emmanuel Macron, hogy nem szabad kizárni a NATO csapatok küldését Ukrajnába. Gyávasággal is megvádolta azokat, akik nem akarják katonákkal támogatni Kijevet. Csütörtökön pedig azt mondta, mindent meg kell adni Kijevnek, és semmilyen eszköz használatától sem szabad visszariadni Oroszország ellen.

„Ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és bátran ki kell mondanunk: készek vagyunk az eszközeinket használni, hogy Oroszország ne győzzön”

– mondta a francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartására érkezik a párizsi Invalidusok dómja díszudvarára 2024. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Macron kijelentései szakadást okoztak a nyugati szövetségesek között. Washington és több európai ország – köztük Magyarország – ugyanis határozottan ellenzi a NATO-csapatok küldését Ukrajnába. Viszont egyre többen támogatják a francia elnök ötletét.

„A nyugati országoknak és az Egyesült Államoknak sem kellene teljesen elleneznie, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába” – mondta a finn külügyminiszter a Politicónak. Elina Valtonen szerint semmilyen lehetőséget sem szabad kizárni.

„Oroszországot el kell pusztítani”

A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy a lett elnök is hadba szólít Moszkva ellen. Edgars Rinkevičs a vörös vonalak eltörléséről, Ukrajna győzelméről és egy latin kifejezést használva Oroszország elpusztításáról beszélt.

Az észt miniszterelnök pedig kijelentette: nem lehet békéről tárgyalni, és addig kell folytatni a háborút, ameddig Oroszország be nem látja, hogy nem győzhet. Mások mellett Finnország, Lengyelország, a balti államok és Csehország politikusai is támogatásukról biztosították a francia elnököt.

Elemzők szerint Emmanuel Macron, illetve a többi háborúpárti nyugati politikus

a saját politikai és gazdasági érdekeik miatt akarja belesodorni Európát a háborúba.

Egy új háborús koalíció is formálódik, ugyanis Olaf Scholz pénteken Berlinben fogadta Emmanuel Macron francia elnököt és Donald Tusk lengyel kormányfőt, és megállapodtak: addig támogatják Kijevet amíg kell.

„Még több fegyvert fogunk beszerezni Ukrajna számára, méghozzá az egész világpiacról. Ez egy jó előrelépés. Másodszor, a haditechnikai eszközök gyártását is bővíteni fogjuk Ukrajnával együttműködve” – mondta a német kancellár, hozzátéve: Ukrajna pénzügyi támogatását is növelni fogják, hogy még több fegyverszállítmány indulhasson el.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: eltökéltek abban, hogy Oroszország nem győzhet ebben a háborúban.

„Mi hárman ma egységesen és ugyanolyan tisztánlátással tekintünk az ukrajnai helyzetre. Elhatároztuk, hogy soha nem hagyjuk Oroszországot győzni, és a végsőkig támogatjuk az ukrán népet. Ez erőt jelent nekünk és biztonságot Európának” – fogalmazott a francia elnök.

Donald Tusk pedig azt mondta, Lengyelország minden lehetséges módon segíteni akar, hogy Ukrajna helyzete javuljon.

Moszkva közben közölte: hadviselő félnek tekint minden országot, amelyik katonát küld Ukrajnába.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter pénteken úgy fogalmazott, a NATO részéről hiba lenne belépni Ukrajnába, az ugyanis a harmadik világháborúval fenyegetne. Moszkva nemrég csapatokat küldött az orosz-finn határra, most pedig – 2023 után ismét – atomfegyvereket szállított Fehéroroszországba.

Oroszország nem győzhet Ukrajnában, mivel az orosz imperializmus egész Európát veszélyezteti – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn, Ferenc pápa minap közzétett, az ukrajnai háború kapcsán „a fehér zászló bátorságát” említő nyilatkozatát kommentálva.

„Oroszország nem győzhet Ukrajnában, meg kell állítani az orosz imperializmust, amely ma egész Európát, különösen Közép- és Kelet-Európát (…) de az egész világot is fenyegeti” – válaszolt Duda a varsói repülőtéren a washingtoni útja előtt tartott sajtóértekezleten egy, a katolikus egyházfőnek az orosz-ukrán béketárgyalásokról szóló szavaira vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva.

Hozzátette:

az Egyesült Államokban a biztonsági ügyekről fog tárgyalni. Alapvető jelentőségűnek nevezte ebben a tekintetben Varsó kapcsolatait Washingtonnal.

Megerősítette: Joe Biden elnök Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából fogadja őt és Donald Tusk kormányfőt. Előzőleg a lengyel elnök az amerikai kongresszusban is tárgyal, szintén biztonságpolitikai témákról.

Donald Tusk az államfővel közös washingtoni látogatása kapcsán hétfőn az X közösségi felületen azt írta: Andrzej Dudával „politikai értelemben gyakorlatilag mindenben különböznek”, de Lengyelország biztonsága érdekében „együtt kell cselekedniük, és együtt is fognak cselekedni”, nemcsak az egyesült államokbeli látogatásuk során.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek