POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.04.

Erőszakos sorozások már Kárpátalján is

Ellenőrzőpontokat állítanak fel.

A közösségi médiában folyamatosan jelennek meg az ezekről készült videók. Kárpátalját is teljesen ellepték a belső-ukrajnai fegyveresek, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel a települések határaiban, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat. Az ukrán kormánypárt frakcióvezetője szerint ha csökkennek a nyugati támogatások, akkor Kijevnek még több embert kell mozgósítania a frontra.

Egy ablakból filmezték le a közép-ukrajnai Zsitomirban, amint fegyveres toborzók járják a külvárosi utcákat hadkötelesek után kutatva. A videó tanúsága szerint pedig már az udvarokba is bemennek, amit egyébként tiltanak az ukrán törvények.

Egy másik felvételen a dél-ukrajnai Odesszában tuszkolnak be egy férfit a hadkiegészítők mikrobuszába. A férfi segítségért kiált, a jelen lévő rendőr pedig a felvétel tanúsága szerint asszisztál az akcióhoz.

Egy térfigyelő kamera felvételén hasonló akció látható: az egyenruhások egy terepjáróba erőltetnek be férfit.

A videót készítő nő ki is rohan az irodájából, és számon kéri őket, de sikertelenül.

Nem jobb a helyzet Kárpátalján sem, hiszen a magyarok által is lakott megyét teljesen ellepték a belső-ukrajnai fegyveresek, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel a települések határaiban, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat.

A brutális mozgósítást látván, sok ukrán nem hiszi el Volodimir Zelenszkij legutóbbi hadiveszteségekről szóló bejelentését. Sokak szerint nem 31 ezer, hanem akár félmillió katona is életét veszthette a két éve dúló háborúban, ahogyan azt korábban Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter is bejelentette már.

Úgy gondolom, hogy lassan a milliót közelíti. Nézzék csak meg mennyi gyertya ég a kijevi Majdanon. És mindenkiért nem is gyújtottak, úgyhogy nem hiszem el az elnök bejelentését” – mondta ez a kijevi nő.

Ukrajna még a jelenleginél is több férfit kíván mozgósítani a frontra, ha elmaradnak a nyugati támogatások” – jelentette ki David Arahamija, az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.

Ha kevesebb lesz a támogatás, még több embert kell mozgósítanunk. Ha több pénzt kapunk, úgy kevesebb emberre lesz szükség. Ha a frontot el tudjuk látni elegendő fegyverrel, nem lesz szükség több emberre” – fogalmazott a frakcióvezető.

Közben az ukrán parlament illetékes bizottsága bejelentette, hogy a Legfelsőbb Tanács március közepéig el akarja fogadni a sokak által kifogásolt jogfosztó mozgósítási törvényt.

Ennek értelmében a hadköteleseket korlátoznák állampolgári jogaikban, ha nem jelentkeznek 60 napon belül a lakhelyük szerinti, illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Bevonnák például a jogosítványukat, és katonakönyv nélkül megtiltanák az ügyintézést is számukra. Emellett felelősségre vonnák azokat is, akik a háború alatt elhagyták az országot.

Azt akarom megértetni minden olyan állampolgárral, aki illegálisan elhagyta az országot, és ott biztonságban van, hogy ez nem normális. Amennyiben meglesz rá a politikai akarat, úgy meglesz minden eszköz arra is, hogy felelősségre vonják őket” – hangsúlyozta Andrij Prihogyko ismert kijevi ügyvéd.

Ukrajnában egyre több spontán tüntetést tartanak a hadkiegészítők emberrablásai miatt, akik már a betegeket is összeszedik az utcákról. Legutóbb Ternopilban volt ilyen megmozdulás, ahol egy epilepsziában szenvedő férfi halt meg, miután elhurcolták.

Kilencven nappal meghosszabbította a hadiállapotot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Közben Kijev döntése értelmében ezentúl a nap 24 órájában kötelesek működni a hadkiegészítő parancsnokságok, hogy még több férfit vezényelhessenek a frontra. Ukrajnában nem csillapodnak a kényszersorozás körüli botrányok sem, újabb brutális felvételek kerültek fel a világhálóra.

Az M1 Híradóban bemutatott videófelvételen az látható, amint hadkiegészítős katonák és rendőrök vesznek körül egy férfit egy ungvári lakótelepen, miközben az asszonyok próbálnak a segítségére sietni. A jelenetről több felvétel is felkerült a világhálóra. A képsorok azt is megörökítik, hogy végül erőszakkal betuszkolják egy mikrobuszba és elviszik.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Kárpátalján, ahol eddig ritkán volt példa ilyenre.

 

Dél-Ukrajnában ugyanakkor mindennaposnak számít, hogy az embereket elhurcolják az utcáról. Arra is volt példa, hogy valaki egy fára menekült a hatóságok elől.

A nyugat-ukrajnai Koszmacsaban lincselés is történt. A felháborodott helyiek először egy autóban ülő nőről gondolták azt, hogy a hadkiegészítő munkatársa, később pedig

a falugyűlésen támadtak rá a hadsereg képviselőire. Azt kiabálták: ne hurcoljanak el több férfit, menjenek inkább ők harcolni!

Egy volt ukrán parancsnok úgy reagált: az egész falut börtönbe kellene zárni a történtek miatt.

„Mindenkit vizsgálati fogságba kell helyezni, börtönbe az egész faluval. Nyilvános bíróságot kell felállítani és akkor soha többet nem látunk ilyen eseteket. Ha finoman viselkedünk, még több ilyen eset lesz, és a hadseregnek kell majd rendet raknia. De nagyon nem szeretnénk, ha Koszmacs községet a sereg úgy tisztítaná meg, mint az ellenséges területeket” – nyilatkozta Jevhen Dikij a félkatonai szervezet volt zászlóaljparancsnoka.

Közben az ukrán kormány lehetővé tette a hadkiegészítő parancsnokságok számára, hogy ezentúl éjjel-nappal toborozzanak.

Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy a fronton is egész nap harcolnak a katonák, és folyamatosan szükség van az utánpótlásra.

„A kormány eleget tesz a hadkiegészítők kérésének, hogy azok ne reggel 9-től este 6-ig legyenek nyitva, mert a háborúban sincs szünet. Meg akarjuk szüntetni a szakadékot: nincs olyan, hogy valaki csak bizonyos ideig dolgozik, míg a fronton a hét minden napján 24 órában megy a harc” – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki főtanácsadója.

A múlt héten első olvasatban elfogadott mozgósítási törvény értelmében,

aki a jövőben nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokság előtt, az bankszámla- és jogosítvány-letiltással, de akár vagyonelkobzással is számolhat.

Ez a külföldre menekült sorkötelesekre is vonatkozik.

„Annak a férfinek, aki elhagyta Ukrajnát, a vagyonát, a házát le fogják foglalni.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy fog ez kinézni, de előbb bíróság lesz, majd jönnek a végrehajtók, akik úgy fognak eljárni, mint azokkal, akik nem fizetik a közüzemi számlákat. Ezek után el kell gondolkodnia mindenkinek, aki elkerüli a mozgósítást” – mondta Andrij Prihogyko ismert ukrán ügyvéd.

Kijev tavasszal félmillió főt akar mozgósítani, azonban a szakértők szerint, anyagilag ennek a létszámnak mindössze a felét lenne képes csak fenntartani. A szigorítások elől pedig egyre több férfi menekül a zöldhatáron keresztül az Európai Unióba.

A közösségi médiában terjednek az újabb brutális videók az Ukrajnában zajló kényszersorozásokról. Az egyik felvételen látszik, ahogy a

a ternopili hadkiegészítők ütik ököllel azokat a férfiakat, akik nem hajlandók bevonulni frontszolgálatra.

A kegyetlen módszerek mostanra mindennapossá váltak az ukrán toborzóknál.

A Híradó által bemutatott ternopoli felvételen látszik, ahogy egy mikrobuszba próbálják betuszkolni az utcán igazoltatott hadköteles férfit, aki tiltakozik, de nem tud szembeszállni a túlerővel. Arccal a föld felé fordítva teszik be a gépjárműbe, miközben ütlegelik.

De annak sincs mindig szerencséje, akit a rendőrség visz be a toborzókhoz. Egy térfigyelő kamera felvételén az látható, hogy

a hadköteles szinte minden egyenruhástól kap egy-egy verést, amíg alá nem írja a behívóját.

A túlkapások miatt egyre többen emelnek szót az ukrán közéleti szereplők közül is.

„Nagyon veszélyes tendencia, amikor a leszereltek megverik azokat, akik nem voltak a fronton.

Az ilyen önkény az állam létét fenyegeti, a jogállamiságot, és minden európai közeledésünknek is keresztbe tehet.

Zelenszkij reakcióját követelem!” – mondta Olekszandr Dubinszkij, független parlamenti képviselő.

Az ukrán lakosságnál is kezd betelni a pohár az egyre nagyobb brutalitás miatt. A kritikák főleg a közösségi oldalakon jelennek meg, hiszen a központi médiumokból másfél éve csak a propaganda ömlik.

„A képviselők elküldik a férjeinket a háborúba? El! Testvéreinket, férjeinket, akik meghalnak, és közben ők hol vannak? Ők és a gyermekeik miért nem harcolnak? Miért a mieinknek kell odavesznie?” – tette fel a kérdést egy nő. Ukrajnában ugyanis köztudott, hogy

az ország vezetői közvetlenül a háborút megelőzően külföldre küldték a hadköteles korú családtagjaikat,

akik közül sokan Nagy-Britanniában, Monacóban és az Egyesült Államokban tartózkodnak.

Kijev a kritikák ellenére is folytatja a mozgósítást. Az ukrán védelmi miniszterhelyettes bejelentette: olyan szabályozást készítenek elő, amelynek segítségével a hadkötelesek nem kerülhetik el a mozgósítást.

„Tízezrek, százezrek próbálnak meg maguknak olyan feltételeket teremteni, hogy ne kelljen bevonulniuk. De, amennyiben a katonai nyilvántartásban nem szerepel az illető, úgy más adatbázison keresztül

az állam előbb-utóbb úgyis meg fogja találni”

– mondta Natalia Kalmekova védelmiminiszter-helyettes, de erősen fogalmazott az egyik ukrán századparancsnok is, aki a hatalmas veszteségek miatt támogatja az erőszakos mozgósítást.

„Nem elég az ember, a katonák elfogynak mindennap! Aki azt hiszi, hogy végig ülheti a háborút távol a fronttól, téved. Nem látok semmi rosszat abban, amikor a hadkiegészítők elrabolják azokat, akiknek az az alkotmányos kötelessége, hogy megvédjék az országot” – mondta Vladiszlav Sevcsuk századparancsnok.

Ukrajnában közben a mozgássérültek és a korlátozott cselekvőképességűek is arra panaszkodnak, hogy katonaorvosi bizottság előtt kell bizonyítaniuk az alkalmatlanságukat. Így tett az a férfi is, akinek amputálták a kezét, mégis röntgennel kellett igazolnia, hogy nem alkalmas a frontszolgálatra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális verekedés tört ki egy repülőgépen - videó

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott