POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.06.

Biden is csapatokat akar küldeni Ukrajnába?

Ezt állítja egy híres üzletember.

„Biden kezdetben ellenezte az F16-osok, Abrams tankok és nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába küldését azzal az indokkal, hogy az elindíthatja a harmadik világháborút. Most mindegyiket elküldte. Az egyetlen megmaradt tabu a szárazföldi csapatok” - írta David Sacks vállalkozó, befektető közösségi oldalán.

A francia elnök már ezt a tabut is ledöntené, folytatja Sacks, ahogy arról mi is beszámoltunk Emmanuel Macron háborúba vinné az egész világot azzal, hogy csapatokat küldene Ukrajnába.

„És most már naponta érkeznek a leleplezések arról, hogy a NATO különleges erői már Ukrajnában tevékenykednek. A következtetés az, hogy miért ne lehetne még néhányat?” - folytatja.

Biden ezt nem teheti meg a választások előtt, mert túl népszerűtlen lenne. De nincs kétségem afelől, hogy ha megnyeri a második ciklusát, szárazföldi csapatokat fog küldeni Ukrajnába.

Lettország alapvetően nem ellenzi nyugati szárazföldi csapatok bevetését az Oroszország által megtámadott Ukrajnában, és fontolóra venné részvételét, ha a NATO-szövetségesek megállapodásra jutnának az ügyben – jelentette ki a lett védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

A lett védelmi minisztérium azután nyilatkozott, hogy Emmanuel Macron francia elnök hétfőn felvetette nyugati szárazföldi csapatok ukrajnai telepítésének kérdését.

 

Jelenleg nincs konszenzus arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk. De semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit lehet, annak érdekében, hogy Oroszország ne győzzön ebben a háborúban

– mondta Macron hétfő este a francia elnöki hivatalban összehívott konferenciát követően, amelyen mintegy húsz ország képviselői vettek részt.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, miszerint meg kell fontolni, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, rengeteg reakciót váltott ki Európában. Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Lengyelország és Csehország azonnal elhatárolódott minden olyan felvetéstől, amely szerint szárazföldi csapatokat vonnának be az immár harmadik éve tartó ukrajnai háborúba.

− Nem lesznek szárazföldi csapatok, nem lesznek katonák Ukrajna földjén, amelyet európai országok vagy NATO-államok küldenek oda − mondta Olaf Scholz német kancellár. De megjegyezte, hogy mindenkinek többet kell tennie Ukrajnáért, amelynek fegyverekre, lőszerekre van szükségük, ezen dolgoznak is. A hétfői tárgyalások után Scholz kijelentette, hogy az európai vezetők késznek látszanak fegyvereket beszerezni Európán kívüli országokból, hogy felgyorsítsák az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Boris Pistorius német védelmi miniszter ugyanilyen hajthatatlan volt. – Németország nem lép Ukrajna földjére − mondta újságíróknak bécsi látogatása során. 

− Örülök, ha Franciaország fontolgatja, hogyan támogassa erősebben Ukrajnát, de ha tehetek egy javaslatot, akkor küldjenek több fegyvert − mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter. Tedd meg most, amit lehet, és add át Ukrajnának azt a lőszert és tankokat, amiket azonnal el lehet küldeni − tette hozzá.

Nagy-Britannia sem tervezi katonák bevetését Ukrajnában

– közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője, megjegyezve, hogy az országban már van kis létszámú brit katonai személyzet, amely segíti a kijevi erők támogatását.

Pilar Alegria kormányszóvivő közölte, hogy Spanyolország a segélyt arra akarja korlátozni, hogy több fegyvert és egyéb felszerelést küldjön Kijevbe. Ezzel ért egyet Lengyelország és Csehország miniszterelnöke is, akik keddi prágai sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy több lőszert szeretnének szállítani Kijevnek, de nem terveznek csapatokat küldeni.

– A NATO nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába, az egyes országok egyedi döntéseihez azonban nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása

− jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára kedden az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban. – A NATO-szövetségesek példátlan támogatást nyújtanak Ukrajnának. 2014 óta tesszük ezt, és a teljes körű invázió óta növeljük a támogatást. Nincs arra vonatkozó terv, hogy harcoló csapatokat küldjünk a háború sújtotta országba − szögezte le Stoltenberg.

Hozzáfűzte egyúttal, hogy 

ez Oroszország agressziós háborúja Ukrajna ellen, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog szerint Ukrajnának joga van az önvédelemhez, nekünk pedig jogunk van támogatni őket e joguk érvényesítésében

− fejtette ki a főtitkár. 

Emmanuel Macron egyébként csütörtökön megerősítette, hogy tudatában volt annak, mit mond. – Ezek elég súlyos kérdések. Minden egyes szó, amelyet ezzel kapcsolatban kiejtek, kimért, átgondolt és megfontolt – mondta Macron a Párizs mellett található Saint-Denis-ben, a párizsi nyári olimpia sportolóinak otthont adó olimpiai falu átadóünnepségén. Hozzátette, hogy nem szeretne további geopolitikai kommentárt fűzni az ukrajnai háborúhoz, mert annak nem ez a helye és az ideje, hiszen a sportnak az egységet és a megbékélést kell elősegítenie.

Macron szavai a hadsereg esetleges kiküldéséről fontos és új elemet jelentenek a francia elnök beszédében. Oroszország jól ismeri Macron álláspontját, miszerint stratégiai vereséget akar okozni az Oroszországi Föderációnak, mondja Peszkov elnöki szóvivő.

„Ebben az esetben már nem valószínűségről, hanem elkerülhetetlenségről kell beszélni. Így fogjuk értékelni. És ezeknek az országoknak is így kell értékelniük és hitelt adniuk maguknak. És tegyék fel maguknak a kérdést, hogy ez az ő érdekeiknek, és ami a legfontosabb, az országuk polgárainak az érdekeinek megfelel-e” – idézte az orosz elnöki szóvivő szavait a RIA Novosztyi.

Peszkov fontos új elemnek nevezte azt a tényt, hogy „néhány kontingens Ukrajnába küldésének lehetőségéről tárgyalnak a NATO-országokból”. A francia elnök beszédeiben minden más részlet így vagy úgy, de már elhangzott – tette hozzá.

Moszkva ugyanakkor azt is rögzítette, hogy Európában nincs konszenzus a katonai állomány küldésének kérdésében – folytatta Peszkov. Megjegyezte, hogy a párizsi találkozón részt vevő számos ország fenntartja „egy ilyen akció potenciális veszélyeinek és a forró konfliktusba való közvetlen belekeveredés potenciális veszélyének meglehetősen józan értékelését”. Hozzátette, hogy a Kreml jól ismeri Macron álláspontját arról, hogy stratégiai vereséget kell okozni Oroszországnak.

Ha a nyugati katonai erők megjelennek Ukrajnában, akkor az Oroszország és a NATO közötti konfliktus, hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

Német parlamenti képviselők követelték az orosz RT televízió által nyilvánosságra hozott hangfelvétel körülményeinek tisztázását, amelyen állítólag a Bundeswehr főtisztjei megvitatták német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét.

Ha ez a történet igaz, akkor ez egy rendkívül problematikus eset

− mondta Konstantin von Notz, a Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnöke az RND hírügynökségnek nyilatkozva.

A német védelmi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy valóban lehallgattak-e bizalmas beszélgetéseket − tájékoztatta a tárca szóvivője a dpa hírügynökséget.

Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért annak az előző nap nyilvánosságra került hangfelvételnek az ügyében, amelyen állítólag a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak.

 Scholz, aki Rómában tartózkodik, és a Vatikánban magánkihallgatáson Ferenc pápa is fogadta, a dpa hírügynökségnek az esetleges külpolitikai következményeket tudakoló kérdésére válaszolva „nagyon komoly ügynek” nevezte a fejleményt, amelyet „nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell”.

Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője  pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát.

Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne.

A Szimonján által közzétett átirat szerint a magas rangú német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

Zaharova a Telegram-csatornáján az ügy kapcsán megjegyezte, hogy a botrányból is látható, hogy „nincs egységes Németország, hiányzik a felelősség és a visszajelzés az emberek irányába, ami pedig közvetlen bizonyítéka a demokrácia hiányának”. Hozzátette, hogy a német média is csak a demokrácia illúziójának fenntartása miatt létezik. Majd kifejtette, hogy a szövetségi köztársaság államán belül létezik egy árnyékállam, amiről nem lehet beszélni, pedig ők irányítják igazából az országot. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél