POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.03.

Az osztrákok 98 százalékban orosz gázt használnak

Ennyit a szankciókról...

Szerző Ripost

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború előtt is csak nyolcvanszázaléknyit importáltak, és a zöldpárti energiaügyi miniszter azóta másról sem beszél, mint a függetlenedésről – hívta fel a figyelmet a fejleményre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiaügyi üzletágvezetője emlékeztetett: az OMV vezetője már több ízben világossá tette, hogy az orosz szerződésüket nehézkes lenne felmondani. Ráadásul az olcsóbb is más forrásnál, így amíg Oroszország szállít, ők bizony vásárolni fognak.

– Most pedig, hogy a beszerzési arány rekordot döntött, a miniszter újabb keménykedő nyilatkozatot tett, és belengette a szerződés felmondását. Ezzel azonban megint kapufát lőtt, mert a módosításhoz kétharmados parlamenti többség kellene, ami nincs meg – ismertette a szakértő.

Osztrák képviselők, élükön a kancellárral már jelezték, hogy nem ellenségeik saját maguknak, és nem fogják támogatni a lépést. A végső ütést a gázvállalat vezetője vitte be, aki megkérte a minisztert, hogy legközelebb csak azok után kezdjen felelőtlen nyilatkozatokba, hogy a megfelelő jogi hátteret biztosította.

– Jó lenne, ha az eset majd akkor is eszébe jutna a zöldpárti politikusnak, amikor a legközelebbi uniós tanácsülésen más országokat próbál ráerőltetni a gyors leválásra az orosz gázról – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója szerint az OMV ezen a télen is Oroszországból vásárolja a gáz nagy részét, annak ellenére, hogy a vállalat tartalék szerződéseket kötött, hogy akár teljes importigényét is fedezni tudja más forrásokból is – hívta fel a figyelmet a Financial Times brit gazdasági lap.

Alfred Stern elmondta, hogy az ukrajnai orosz invázió ellenére a vállalat nem tervez kilépni az orosz Gazprom földgázkitermelővel 2018-ban kötött és 2040-ig tartó hosszú távú szállítási szerződéséből, amelyre nem vonatkoznak az európai szankciók, noha – ahogy a Financial Times fogalmaz – Brüsszel így is szeretné  „leszoktatni a tagállamokat az orosz gázról”.

Amíg Brüsszel 2022 júniusában – néhány kivétellel – tilalmat vezetett be az orosz kőolaj unióba való behozatalára, az orosz gázszállítás terén, ami központi szerepet játszik számos ország gazdaságában, a javaslata elbukott.

Stern szerint minden ipari forrást addig használnak, amíg azok jogilag elfogadhatók.

Amíg a Gazprom szállít, addig továbbra is tőlük vesszük az adott mennyiségeket

– fogalmazott Stern a Financial Timesnak adott interjúban. Korábban pedig azt is megjegyzete, hogy az EU nem áll készen az orosz gáz embargójára. Sőt tavaly tavasszal is megerősítette, hogy amíg a jogi környezet engedi, kitöltik a szerződésük időtartamát. Mint azt Stern hozzátette, az orosz gázt ért uniós szankciók meghozatala ugyan a politikai döntéshozók feladata, azonban bizonyos források kiiktatása az árak emelkedését hozná magával – nyomatékosított.

Ugyanakkor az orosz–ukrán háború miatt az OMV visszavonta orosz befektetéseit, mondván  számukra Oroszország többé nem egy központi régió.

Az OMV az osztrák gázpiac mintegy harminc százalékát látja el, míg a gáz mintegy nyolcvan százaléka Oroszországból érkezett az elmúlt években.

A vállalat legnagyobb részvényese az osztrák állam, amelyet korábban élesen bírálták az orosz energiától való függősége miatt.

Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy az energiaipari vállalatok továbbra sem tettek konkrétabb lépéseket az orosz gázimport csökkentéséért.

Stern azonban visszautasította az OMV „tétlenkedésének” a vádját, és felhívta a figyelmet arra, hogy véglegesítették a csővezetékes gázszállítás kapacitásáról szóló szerződéseket, valamint biztosították a Norvégiából és Hollandiából érkező cseppfolyós földgáz (LNG) szállításának lehetőségét is. Szerinte ezzel teljesítették a nem orosz gázzal kapcsolatos kötelességüket, különös tekintettel az olyan eseményekre, amikor megbízhatatlanság lépne fel az orosz gáz érkezésében – mint hozzátette, erre tavaly is volt példa.

A Financial Times arra is felhívja a figyelmet, hogy az Oroszország és Ukrajna között fennálló szállítási szerződés megszűnése miatt az Ausztriába irányuló orosz gázszállítások jövőre mindenképpen  megszakadhatnak.

Éppen ezért az OMV a román Romgazzal kötött szerződése értelmében 2027-ig üzembe helyezik a Neptun Deep gázmezőt a Fekete-tengeren. A projekt százmilliárd köbméter földgázt fog az európai piacra juttatni.

„Ezzel Románia az EU legnagyobb földgázkitermelőjévé, az OMV pedig Európa egyik legnagyobb gázelosztójává válik” – mondta Stern. Hozzátette: ezzel jelentősen hozzájárulunk az európai ellátás biztonságához.

Az orosz gáz továbbra is az Európai Unió (EU) számos országába áramlik, beleértve azokat is, amelyek hivatalosan felhagytak vele − nyilatkozta Alekszej Miller, a Gazprom vezetője nemrég, írja az Izvesztyija orosz hírportál. 

„Nem szeretnék pontos számot mondani arról, hogy hány helyre jut el a gáz, hiszen a fő gázvezeték molekuláinak nincs nemzeti színük. Tudjuk, hogy sok olyan országba is szállítanak orosz gázt, amelyek korábban megtagadták az orosz gáz fogyasztását” – nyilatkozta Pavel Zarubin újságírónak.

Miller emellett hozzátette, hogy jelenleg a baumgarteni (Ausztria) gázközpontba zajlanak a szállítások, ahonnan az EU-országokba szállítják tovább a gázt. 

Az osztrák gázelosztó központ orosz gázellátásának lehetősége a Szudzsa kompresszorállomáson keresztül Ukrajna területén áthaladó tranzittal valósul meg

 – magyarázta a Gazprom vezetője.

Általában, ami Dél-, Délkelet-Európát illeti, Oroszországból ebbe a térségbe továbbra is az aláírt szerződések szerint történik a gázszállítás

 – magyarázta Miller.

Az orosz gáz tehát elérhető az európai piacon, még azokban az országokban is, amelyek azt mondják, hogy nemzeti piacukon nem 

− zárta  szavait a vezető.

Korábban, november 1-jén a Gazprom vezetője azt mondta, hogy a nyugati országok üzleti képviselői szeretnék, ha az oroszországi gáz visszatérne piacaikra. Miller szerint a következő évtizedekben növekvő kereslet közepette a nyugati országok gázpiaca szűkös maradhat. Ezt a tendenciát azonban nem fogják tudni megfordítani – véli.

Miller hangsúlyozta, hogy a gázpiac fejlődését mostantól olyan új gazdasági központok határozhatják meg, mint a globális dél és az ázsiai csendes-óceáni térség országai, amelyekkel Oroszország dinamikusan fejleszti kapcsolatait.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Miley Cyrust brutálisan összeverték egy női vécében

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

„Tökéletesen passzol” – Szoboszlai váratlan helyről kapott segítséget

hirtv.hu

Napi aktuális – Orbán Viktor beszédet mondott a NatCon konferencián + videó

life.hu

Nem a férjéhez fordul Katalin a nehéz időkben: másik férfi a legnagyobb támogatója

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak