POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.01.

AZ EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályai léptek életbe

Magyarország példát mutat.

Az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere lép életbe péntektől Magyarországon – jelentette be a Belügyminisztérium államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: a jogszabály célja, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek Magyarországra. Az új idegenrendészeti törvény rögzíti, hogy minden magyar munkahely elsősorban a magyar embereket illeti meg.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberben beszélt a Kossuth Rádióban arról, hogy az egyre erősödő migrációs nyomás indokolttá teszi az idegenrendészeti szabályok szigorítását. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: meg kell akadályozni, hogy ellakják tőlünk az országot.

„Kell egy új idegenrendészeti törvényt alkotnunk, ami szigorúbb a korábbinál, amely világosan meghatározza, hogy ki milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon, és egy erőteljes kikényszerítő idegenrendészeti erőt is e mögé helyez” – mondta.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó szabályokról decemberben szavaztak a parlamentben. A törvény január elsején lépett hatályba, de csak péntektől kezdik alkalmazni.

Az új idegenrendészeti törvény rögzíti, hogy minden magyar munkahely elsősorban a magyar embereket illeti meg. Minden álláshely esetében meg kell vizsgálni, hogy arra van-e magyar jelentkező, és csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. A tartózkodási engedély időtartama nem lehet határozatlan idejű, és nincs olyan jogcím, amivel automatikusan meghosszabbodik a tartózkodási engedély.

Magyarországon lesz az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arra emlékeztetett, hogy az illegális migráció visszaszorítása miatti szigorítást a baloldal nem támogatta.

„Ezt az idegenrendészeti szigorítást csak a kormánypártok támogatták, a baloldali pártok pedig ellenezték a parlamentben. Egyértelművé vált tehát a szavazásnál, hogy a kormányoldal van a szigorítás pártján, a baloldalnak pedig kötelező migrációpárti leckéje van, tehát semmilyen szigorítást ők nem támogathatnak, mert az ő anyagi támogatóik, szponzoraik a dollárokat nem azért juttatták nekik, hogy ők szigorítsák a migrációval kapcsolatos jogszabályokat, így mivel ez egy szigorítás, ezt sem támogatták a baloldali pártok” – mondta.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság felkészült a törvény alkalmazására. Informatikai fejlesztéseket végeztek és képzéseket tartottak a munkatársaiknak.

„A harmadik országbeli állampolgárok az átmeneti időszakban nem nyújthattak be ilyen tartózkodásiengedély-kérelmeket, de a 2023. december 31-ig benyújtott kérelmeket, amelyeket az év végén nem sikerült elbírálni, ezek döntésre történő előkészítése is megtörtént az átmeneti időszakban”

– mondta Seres József, az Idegenrendészeti Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese.

Az új idegenrendészeti szabályozás alapján azoknak az engedéllyel itt tartózkodóknak, akik nem tartják be a Magyarországon hatályos törvényeket, azonnali hatállyal el kell hagyniuk az országot. A szabályozás azt is rögzíti, hogy a harmadik országbeli állampolgárok számára nem alapjog a Magyarországon tartózkodás.

A kormány azért jelentet meg online hirdetéseket más országokban, mert minden eszközzel szeretné felhívni a figyelmet a déli határainknál kialakult migrációs helyzetre – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön.

Az MTI-nek elküldött közleményében a kormányzati szerv azt írta: a határainkat ostromló migránsok nem szerencsétlen sorsú emberek, hanem terroristák és erőszakkal rontottak a határőreinkre.

Ezt Európában mindenkinek tudnia kell. A kormány azért jelentet meg online hirdetéseket más országokban, mert minden eszközzel szeretné felhívni a figyelmet a déli határainknál kialakult helyzetre” – áll a közleményben.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ arra is felhívta a figyelmet, hogy csak tavaly 173 ezer bevándorló próbált bejutni Magyarországra, a migránsok egyre több alkalommal rendelkeznek fegyverrel, és egyre többször támadnak a határt védő rendőrökre. Az említett videók erről szóló felvételeket is bemutatnak – tették hozzá.

A közlemény szerint a videókkal a brüsszeli döntéshozók figyelmét is fel akarják hívni arra, hogy miközben Magyarország kettőzött erővel védi a határt, semmiféle pénzügyi támogatást nem kapott az uniós határokat is védő kerítésre.

A véglegesítés alatt lévő uniós migrációs csomag csak súlyosbítja a helyzetet, életbe léptetné a migránsok kötelező elosztását, és felülírná a Magyarországon érvényben lévő szigorú menekültügyi eljárásokat – írták.

A közlemény szerint a kormány ezután is minden eszközzel fel fogja hívni a figyelmet arra, hogy mielőbbi változásra van szükség az uniós migrációs politikában.

Kiderült, hogy több mint egymillió ember kért menekültstátuszt tavaly az Európai Unióban, és a nyílt társadalom programja szerint évente pont ennyi illegális bevándorlóra van szükség, tehát az EU tartja a Soros-terv ütemét – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Az adásban elhangzott, hogy a Frontex statisztikái szerint tavaly akkora volt a migrációs nyomás, mint 2016 legkritikusabb időszakában, 2022-höz képest pedig 17 százalékos növekedés történt. Bakondi György közölte, az idei év első két hónapjában szintén jelentősen nőtt a migráció a spanyol útirányban, valamint az olasz partoknál és a görög szigeteknél is.

Tehát minden ok megvan, hogy azt feltételezzük, idén is folytatódni fog ez a tendencia, az illegális bevándorlás tömegessé válása és ebben a szervezett bűnözés térnyerése – jelentette ki a főtanácsadó.

 

A magyar határokat illetően elmondta, hogy a szerb hatóságok által bevezetett szigorítások érvényben vannak, és érvényesül az osztrák–magyar–szerb együttműködésben a macedón határ őrizete.

Ez nehézséget okoz a migránsoknak a magyar határ megközelítésében; sikerült szétbomlasztani azokat az embercsempész bandákat, amelyek tavaly tarthatatlan állapotokat okoztak – fejtette ki a főtanácsadó.

Beszámolt arról, hogy idén eddig 535 határsértőt fogtak el, ami sokkal alacsonyabb a tavalyi év utolsó hónapjainak adatainál, ugyanakkor a 2015 előtti „békeévekhez” képest mégis növekedés, hiszen akkor évente háromszáznál nem volt több határsértő. Tehát a szigorú határőrizetre továbbra is szükség van – szögezte le Bakondi György.

Az uniós migrációs paktummal kapcsolatban azt mondta, láthatóan sürgős volt a baloldali-liberális többségnek, szerinte azért, mert szeretnék az európai embereknek bizonyítani, hogy érzékelik a negatív jelenségeket, másrészt azért, hogy még a jelenlegi összetételű Európai Parlament szavazhasson róla.

Bakondi György reményét fejezte ki, hogy az EP-választásokat követően a baloldali-liberális túlsúly csökkenni fog, és az európai emberek biztonságára nagyobb figyelmet fordító politikai többség alakul ki.

Úgy vélte, a paktum nem fogja növelni a biztonságot. Figyelmeztetett, vannak olyan elemei, amik ellentétesek a magyar emberek akaratával, például a kvóták szerinti elosztás. Rámutatott: kilencmillió forintot kellene fizetni minden egyes migráns után, akit nem fogadunk be, „válsághelyzet” esetén pedig felső határ nélkül dönthetnek arról, mennyit kell befogadnunk, és nyugat-európai szintű ellátást biztosítani a számukra.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Bakondi György emlékeztetett, hogy 2015 volt az az év, amikor megjelent a tömeges illegális migráció, amely erőszakkal is áthatol a határokon. Erre választ kellett adni, és a magyar válasz világos volt: csak az léphet be, akit a jogszabályok alapján a hatóság beenged, ismeretlen személyazonosságú emberek nem haladhatnak át az országon.

Emiatt rendkívül sok politikai támadást kaptunk – mondta a belbiztonsági főtanácsadó, felidézve, a nyugat-európai médiában a tudósítások tele voltak hazugságokkal az illegális migránsokról, akik szintén hazudtak életkorukról, állampolgárságukról, képzettségükről.

Azóta Nyugat-Európában súlyosan romlott a közbiztonság – terrorcselekmények, nők elleni erőszak, gettósodás –, megjelent újra az antiszemitizmus és megkezdődtek a támadások a szuverén nemzeti állam, a család, a kereszténység ellen

– folytatta Bakondi György.

Megjegyezte, több európai országban nemrég eritreaiak csaptak össze, és utána megtámadták a rendőröket is. Ez egy Eritreában keletkezett ellentét, amit behoztak Európába; látható, hogy a konfliktusokat, valamint az antiszemitizmust, a keresztény-ellenességet is behozták – állapította meg a főtanácsadó.

Kijelentette, ennek bizonyosan politikai okai vannak – az említett Soros-terv –, mivel a munkavállalókat egyszerűbb lett volna legális migrációval, vízummal behozni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Tizenegyesekkel döntöttek a gigászok az elődöntőről a BL-ben

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO-főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak