POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.18.

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

Az atomháborút kockáztat a Nyugat.

A harmadik világháborút is megemlítette Vlagyimir Putyin, amikor arról kérdezték, hogy lehetséges-e konfliktus Oroszország és a NATO között. Az újraválasztott orosz elnök azt mondta: a mai világban minden lehetséges, de leszögezte, hogy ebben szerinte senki sem érdekelt. Az elmúlt napokban felerősödött a háborús retorika Európában. Ennek leghangosabb képviselője a francia elnök. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: ha bármelyik európai uniós tagország szárazföldi csapatokat küldene Ukrajnába, az lángba borítaná az egész kontinenst.

„A mai világban minden lehetséges” – reagált Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy lehetséges-e konfliktus Oroszország és a NATO között. Az orosz elnök ezután a harmadik világháborút is megemlítette, majd kitért arra is, hogy szerinte ebben aligha lehet bárki is érdekelt.

Úgy gondolom, hogy a modern világban minden lehetséges. De már mondtam, és mindenki számára világos, hogy ebben az esetben a világ egy lépésre kerülne a teljes körű harmadik világháborútól

– szögezte le Vlagyimir Putyin.

Emmanuel Macron háborús kijelentései az elmúlt hetekben világszerte nagy vitát váltottak ki. A francia elnök ugyanis azt mondta: nem szabad kizárni, hogy a NATO-országok csapatokat küldjenek Ukrajnába. Beszélt francia katonák ukrajnai részvételéről is, néhány napja pedig kijelentette, semmilyen eszköztől sem szabad visszariadni Oroszország ellen.

„Nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és bátran ki kell mondanunk, készek vagyunk az eszközeinket használni, hogy Oroszország ne győzzön” – mondta a francia elnök, aki a szombat este megjelent interjúban ismét hangsúlyozta, eljöhet az a pont, hogy valamikor szükség lehet nyugati szárazföldi csapatokra és műveletekre Ukrajnában.

A helyzetet  tovább súlyosbítja, hogy többen is kiálltak a francia elnök kijelentése mellett.

Egyetért Macron világháborús terveivel a litván miniszterelnök – erről hétfőn számolt be a Magyar Nemzet. A lap rámutatott: Ingrida Simonyte szerint Ukrajna fegyvereket kér, nem pedig harci csapatokat.

Ők azonban katonai személyzettel is támogathatnák őket – a határvédelemben, a katonák országon belüli kiképzésében, az aknamentesítésben, a légvédelemben és a logisztikában – mondta a litván kormányfő.

Az M1-nek nyilatkozó szakértők szerint azonban ha a Nyugat csapatokat küldene Ukrajnába, az beláthatatlan következményekkel járna.

„Egyértelmű eszkalációs hatása lenne, ha Franciaország vagy a NATO nyíltan csapatokat küldene Ukrajnába” – erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője, Dornfeld László beszélt az M1-en. Arra is rámutatott: Európa pénzügyileg sincs abban a helyzetben, hogy ezt a háborút meg tudja vívni.

„Ha bármelyik európai uniós tagország szárazföldi csapatokat küldene Ukrajnába, az lángba borítaná az egész kontinenst” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozása után. Szijjártó Péter hozzátette: ez súlyos visszaélés lenne a NATO ötödik cikkelyével is, mivel a NATO nem egy támadási, hanem egy védelmi szövetség.

Szijjártó Péter felszólította a nyugat-európai vezetőket, hogy ne tegyenek többet veszélyes és riadalmat keltő nyilatkozatokat, mint fogalmazott: a mostani rendkívül feszült háborús helyzetben ugyanis nemcsak a cselekedeteknek, hanem a szavaknak is óriási jelentőségük van.

Mindenki tudja a nagy titkot: nyugati katonák már most is jelen vannak Ukrajnában. Erről ír a The Washington Post. Az amerikai lap szerint legalább húszezer önkéntes harcol most is Ukrajna oldalán. De európai kiképzőtisztek, tanácsadók és hírszerzők is lehetnek már Ukrajnában, akik Kijevnek dolgoznak. Ez ugyanakkor nem számít európai katonai missziónak. Ha viszont a francia elnök terve megvalósulna, akkor NATO-katonák is harcolhatnának Ukrajna mellett, Oroszország ellen. Elemzők szerint ez óriási veszélyt jelent és a háború továbbterjedésével fenyeget.

Nyílt titok, hogy külföldi katonák, mintegy húszezer önkéntes harcol Ukrajnában Oroszország ellen, köztük sok brit, lett, francia és amerikai veterán – lebbentette fel a fátylat nemrég a The Washington Post.

Ukrajnában vannak a nyugati titkosszolgálatok ügynökei is, akik az ukránokat segítik – fogalmazott a francia Le Monde. A lap kiemelte:

azok a nyugati szakemberek is Ukrajnában vannak, akik betanítják az ukrán katonákat a nyugati fegyverek használatára.

Vlagyimir Putyin néhány napja közölte: Moszkva tudja, hogy Ukrajnában nyugati csapatok is vannak, és ennek nagyon komoly következményei lehetnek.

„Ami azt illeti, a nyugati országok katonai személyzete már régóta jelen van Ukrajnában. Mostanra a számuk a sokszorosára nőtt. Most már közvetlenül vannak jelen. Külföldi zsoldosokként vannak jelen. És veszteségeket szenvednek el” – mondta az orosz elnök, Vlagyimir Putyin.

A Nyugat rengeteg fegyvert is szállít Ukrajnának. A legmodernebb amerikai, angol, francia és német haditechnika is ott van a fronton. Berlin például a sisakoktól és a hálózsákoktól eljutott a Leopard tankokig, most pedig már arról vitázik: adjon-e Taurus rakétákat is.

A brüsszeli bürokraták is azon dolgoznak, hogy belesodorják Európát a háborúba, miközben felfuttatják a hadiipart és háborús hangulatot keltenek. Frans Timmermans korábban azt mondta: olyan döntések kellenek, amelyek fájdalmat okoznak Oroszországnak. Ursula von der Leyen katonai támogatásról beszélt, Josep Borrell pedig katonai kiképző missziókat emlegetett. Guy Verhofstat pedig közölte: meg kell vívnunk a harcunkat.

Elemzők szerint veszélyes, hogy nyugati származású katonák harcolnak Ukrajnában.

Sokan úgy vélik: az európai politikusok a tűzzel játszanak, amikor háborúpárti nyilatkozatokat tesznek, vagy fegyvereket küldenek.

Moszkva ugyanis akár hadviselő félnek is tekintheti ezeket az államokat. Emmanuel Macron és szövetségesei – ennek ellenére – tovább fokozzák a feszültséget és NATO-katonák Ukrajnába küldéséről beszélnek.

Katasztrofális következményei lesznek, ha NATO-csapatok jelennek meg az ukrán fronton – ezt az Alapjogokért Központ elemzője mondta a Híradónak.

„Bőven érkeztek beszámolók, hogy kiképző központokat lőttek szét, fegyverraktárakat lőttek szét. Ha most ezekben nyugati NATO katonák ülnek, és ők halnak meg tucatjával, akkor valamilyen válaszlépés kell a NATO részéről egyértelműen. És innen már gyakorlatilag egyenes út vezet a harmadik világháborúhoz” – fogalmazott Dornfeld László.

Az oroszok a következő háborúra készülnek, és fejlesztik a hadsereget egy NATO-val való konfliktusra számítva. Hírszerzői források alapján ezt írta a Foreign Policy. Úgy fogalmaznak: Vlagyimir Putyin egyre magabiztosabb, Moszkva átállt a hadigazdaságra, növelte a lőszergyártását, sőt már Észak-Koreából és Iránból is importál lőszereket.

Franciaország kész megtámadni Oroszországot – erről a Le Parisien című napilapnak adott interjúban beszélt a francia elnök. Emmanuel Macron egyenesen úgy fogalmazott: valamikor szükség lehet nyugati szárazföldi hadműveletekre Ukrajnában. Az interjúban ráadásul az atomfegyvereket is megemlítette a francia elnök. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint az igazi háborús káosz akkor szabadul majd el, amikor nyugat-európai áldozatai is lesznek az orosz-ukrán háborúnak.

„Eljöhet az a pont, hogy valamikor szükség lehet nyugati szárazföldi csapatokra és műveletekre Ukrajnában.” Erről a Le Parisiennek beszélt Emmanuel Macron vasárnap. Vagyis a francia elnök megerősítette:

nem hajlandó lemondani arról, hogy nyugati csapatokat vezényeljenek Ukrajnába. Emmanuel Macron az interjúban az atomfegyvereket is megemlítette és úgy fogalmazott: Franciaország felkészül minden forgatókönyvre.

A francia elnök hetek óta fenyegetőzik azzal, hogy NATO- csapatokat küldenek Ukrajnába. Beszélt francia katonák ukrajnai részvételéről is, a vörös vonalak megszüntetéséről és attól sem riadt vissza, hogy gyávasággal vádolja azokat, akik nem értenek vele egyet.

Néhány napja pedig kijelentette: semmilyen eszköztől sem szabad visszariadni Oroszország ellen.

„Nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és bátran ki kell mondanunk: készek vagyunk az eszközeinket használni, hogy Oroszország ne győzzön” – mondta a francia elnök.

Legutóbb Vlagyimir Putyinnak üzente meg: lesznek francia csapatok Ukrajnában, mert ő Franciaország elnöke és erről ő dönt.

Az, hogy Franciaország ellenségnek tekinti Oroszországot, teljesen világos. Hiszen Franciaország már részt vesz az ukrajnai háborúban. És úgy ítéljük meg, hogy Macron nem ellenzi, hogy fokozza a francia részvételt” – mondta Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Egyre többen csatlakoznak Emmanuel Macron háborús fenyegetéséhez, köztük lengyel és cseh politikusok is. De már a finn külügyminiszter sem zárná ki nyugati csapatok Ukrajnába küldését. A lett elnök nyíltan beszél Oroszország elpusztításáról, az észt miniszterelnök szerint pedig folytatni kell a háborút Moszkva kimerüléséig.

Közben egy háborús koalíció is formálódik: a francia elnök a német kancellárral és a lengyel kormányfővel megállapodott abban, hogy fokozzák a fegyverszállításokat.

„Elhatároztuk, hogy soha nem hagyjuk Oroszországot győzni, és a végsőkig támogatjuk az ukrán népet” – fogalmazott a francia elnök Berlinben.

Franciaország háborút akar indítani Oroszország ellen és ebben a leggyengébb NATO államok támogatják a legkészségesebben – írta a The American Conservative. A portál kiemeli: a francia elnök Napóleonnak képzeli magát és egy olyan háborús koalíció formálódik,  amely bele akarja vinni Európát a konfliktusba.

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint Emmanuel Macron és az őt támogató háborúpárti politikusok úgy vagdalkoznak, hogy fogalmuk sincs, milyen egy háború a valóságban.

„Ehhez a francia népnek is lesz egy-két szava. Tehát amikor elkezdenek hazaérkezni a hullazsákok Ukrajnából… Zárójelben jegyzem meg már volt egy olyan csapás, ahol francia csapatok szenvedtek súlyos veszteséget. De amikor ez nyilvánosan fog megtörténni, akkor mi lesz a reakciója azoknak az embereknek, akik nemrég még az utcán tüntettek a gazdák képében?” – fogalmazott Somkuti Bálint az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

Moszkva a kezdetektől figyelmeztet: ha fenyegetik akkor az atomfegyverek bevetésétől sem riad vissza. A Kreml azt is kijelentette: az Ukrajnába katonákat küldő országokat hadviselő félnek fogja tekinti.

Elemzők szerint a NATO belépése az ukrajnai háborúba a harmadik világháborúhoz vezetne, ami nagy valószínűséggel egy atomháború lenne.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meg sem mozdulhat Karácsony Gergely a Gyurcsány-házaspár nélkül, nyilvánosan elismerte - videó

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre

POLITIK

Így támadnak a migránsok a magyar rendőrautókra