POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.24.
Módosítva: 2024.02.24.

Varju László mondjon le parlamenti mandátumáról

Jogerősen elíítélték erőszakos bűncselekmény miatt.

Tényi István közérdekű bejelentést intézett Kövér László házelnökhöz, amelyben indítványozta, hogy a jogerősen, többek között választási csalás és testi sértés miatt is elítélt Varju László ellen induljon mentelmi bizottsági eljárás, valamint a DK-s politikust fosszák meg mandátumától is.

„Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében, ami ellen az elítélt fellebbezett. Erre azért volt joga, mert ez az ítélet eltért az első fokú bíróság által hozott ítélettől. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság többi döntését helybenhagyta. Ez azt jelenti, hogy a másodfokú testület elítélte Varjut garázdaság, a választás rendje elleni bűncselekmény és testi sértés miatt is” – írta a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez szombaton intézett levelében. 

Tényi emlékeztetett: indokolásában a tanácsvezető bíró kifejtette, a képviselőnek nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába, fellépését a televízió székházában provokatívnak és támadónak nevezte. Az országgyűlési képviselőt három vádpontban találta bűnösnek a másodfokú bíróság, ebből két pontban jogerős az ítélet. A két jogerős pontból az egyik, a választás rendje elleni bűncselekmény minősül bűntettnek (a garázdaság csak vétség).

Végül Tényi István komoly lépésekre szólította fel az Országgyűlést:

„Az országgyűlési törvény alapján – ha a képviselő nem mond le mandátumáról – az Országgyűlésnek kell kimondania az elítélt képviselő összeférhetetlenségét. Kérem, hogy az Ogytv. 91. § (2) bekezdése, továbbá a házszabályi rendelkezések (HHSZ) 149. § (5) és (7) bekezdése alapján az összeférhetetlenség vizsgálata érdekében terjesszen elő képviselői indítványt a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságnak. Az Országgyűlés a mentelmi bizottság véleményének kikérését követően szavazhat arról, hogy kimondja az összeférhetetlenséget.”

Évértékelő beszédében már meg sem említette Varju László és Fekete-Győr András ítéletét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédében szokásos módon szidta a kormányt, mindenkit lepedofilozott, de a két baloldali politikus általa korábban támadott „koncepciós perét” szóra sem méltatta. A bukott miniszterelnök talán rájöhetett arra, amire a lapunknak adott interjúban a XXI. Század Intézet elemzője rámutatott:

a baloldalnak taktikai érdeke lenne, hogy Varju László és Fekete-Győr András lemondjon.

Magyarországnak 2023 a legpocsékabb éve volt – jelentette ki a Demokratikus Koalíció évértékelőjén a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc kezdésként a kormány külpolitikáját kritizálta, árulással vádolja a kormányt. 

Orbán Viktor árulója a magyar érdekeknek

– hangoztatta a bukott miniszterelnök. Hozzátette: csak abban értenek egyet a kormánnyal, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamásszal szemben.

 

Egyházellenesség és ateizmus

Ádáz politikai küzdelem zajlik az országban, történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal – szögezte le. Gyurcsány hangoztatta, nagy a tét: annak a „drámai kérdésnek az eldöntése”, hogy milyen legyen Magyarország, „keresztény Magyarország vagy polgári Magyarország, ami a demokraták törekvéseit foglalja össze”, ezért történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal, a rendszer szellemiségével, eszmeiségével és a hatalomgyakorlás módjával.

Szerinte a haza nem azonosíthatja magát egyetlen csoport hitével, mert Magyarország az ateisták országa is.

Szavai szerint Magyarország a hívők és nem hívők országa, „ez a haza mindenkié”, ezért nem azonosíthatja magát kizárólag egyetlen csoport hitével. Mint mondta, a Fidesz gyakorlatában a kereszténységre történő hivatkozás nem a jézusi tanítások képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet.

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy „a katolikus és a református egyházakkal kötött hatalmi-pénzügyi paktum az egyházaknak a földi, világi hatalom szolgálatába való állítását jelenti”.   

A magyarországi kereszténység legnagyobb tehertétele a Fidesz és a kormány politikája

– hangoztatta, majd kioktatta kereszténységből a jobboldalt.

Gyurcsány beszélt arról is, hogy a Fidesznek alkotmányellenes a hatalmi berendezkedése, a politikai ellenfeleket ellehetetleníti, kiiktatja. Totalitárius diktatúra kiépítésével vádolta meg a kormányt, amelynek jellemzéséhez a jól ismert kommunista jelmondatot idézte:

aki nincs mellettük, az ellenük van.

 

Sulyokot nem tekinti majd köztársasági elnöknek

A bukott miniszterelnök a kormánypártok államfőjelöltjéről, Sulyok Tamásról is szót ejtett. Szerinte nem lehet köztársasági elnök, ugyanis az Alkotmánybíróság elnökeként aktív szerepet vállalt a kormány rendszerének kiépítésében, valamint nem tudja ellátni feladatát: a nemzet egységét. 

A nép nem akarja őt elnöknek, még ha azt sem tudja, hogy miért nem

– jelentette ki. Sulyok Tamásnak azt üzente: megválasztása után Orbán Viktor beosztottjaként fognak rá tekinteni.

Gyurcsány szavai szerint a DK a polgári Magyarország megteremtését kínálja az embereknek, amit beszédében – többek között – sokszínűséggel jellemez. – Ahol nemcsak meghalni, hanem élni is érdemes –  ecsetelte, majd kijelentette: 

a polgári Magyarországnak nincs istenhite, ideológiája, hanem alkotmánya van.

Értékeként az emberi jóságot nevezte meg, majd a családok támogatása kapcsán kiemelte: „a család az család”.

 

Ő diktál a baloldalon, ha tetszik, ha nem

Úgy véli, polgári Magyarországot teremteni ma a szociáldemokraták dolga, felelőssége, de a kormány elleni küzdelemben együttműködésre kötelezettek. A választások kapcsán hangsúlyozta az összefogás fontosságát. 

Aki úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy az ellenzékkel is harcol, az a vereséget készíti elő

– szögezte le, majd hozzátette: aki pedig a küzdelembe a szerveződő pártok helyett civileket küld, az a politikai öngyilkosságot készíti elő. 

Gyurcsány szerint azok az ellenzéki szavazók, akik elfogadják a Fidesz játékszabályait, Orbán segítői lettek. Akik pedig egyszerre akarják leváltani a kormányt és az ellenzéket, azok lényegében a jelenlegi hatalom fennmaradását segítik.

„Megállapodás híján a verseny szabályait az erősebb fél diktálja. Ilyen esetben csak két választás marad: vagy megküzdesz az ellenfeled által diktált szabályok szerint, vagy elmenekülsz a harc elől; mi nem fogunk elmenekülni” – tette világossá Gyurcsány Ferenc, hogy a baloldalon mi a reálpolitika.

 

Gyurcsány vádol

Az évértékelőben hangsúlyozta a kegyelmi ügyből fakadó botrányt. Szerinte a miniszterelnök a becstelenség első számú felelőse. a kormányfő véglegesen elvesztette erkölcsi jogát. 

Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség is jár. A miniszterelnök felelős a pedofilbotrányért, az alatta működő hálózatért

– vádaskodott. Hozzátette: szerinte Novák Katalin és Varga Judit lemondása nem zárta le a botrányt, ugyanis végső soron a miniszterelnök a végső felelős. A kegyelmi ügy kapcsán is támadást indított a történelmi egyházak ellen. Az árvákat évtizedek óta segítő, mentő Böjte Csabát Orbán Viktor „kedvenc szerzetesének” nevezte, akinek állami kitüntetését és személyét összemosta a pedofilügyekkel, folytatva a baloldali sajtó korábbi aljas kampányát. A Demokratikus Koalíció nevében felszólította a magyarokat: ne nézzék tétlenül „a bűnös kormány tobzódását, ne nézzék tétlenül, hogy megerőszakolható tárgyaivá válunk ennek az országnak”.

 

Ő csak apró hibákat követett el

Gyurcsány felidézte kormányzásának éveit: állítása szerint sok pozitív eredményt értek el, azonban voltak hibák. Ezeket elismerik, de szerinte a kormányban nem hibák, hanem bűnök találhatók. Ebből a gondolamenetből a bukott miniszterelnök azt hozta ki, hogy nekik kell leváltaniuk a kormányt, pontosabban a felesége, Dobrev Klára vezette „szociáldemokrata” kormánynak. 

Mint mondta, pártja szociáldemokrata kormányzást ajánl, mert az „megbecsülést, nyugalmat” hoz az emberek életébe. Ezután kitért a milliárdosok kérdésére is: a magasabb jövedelem nem több joggal, hanem több felelősséggel jár. 

Adózzanak többet a milliárdosok!

– hangoztatta Gyurcsány, leporolva a „Fizessenek a gazdagok!” kampányjelszót.

Még ha ez nem is történik meg, Gyurcsány beláthatta: a baloldalnak nem nagyon kellene napirenden tartania a témát, mert visszájára sülhet el.

A következménynélküliség ráragad a baloldalra, ami egyrészt támadási felület, másrészt defenzívára kényszeríti a pártokat, harmadrészt pedig büntetőpontokat jelent a választópolgár fejében

– mutatott rá korábban a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. Az elemző kifejtette: ha a törzsszavazókat nem is, de a bizonytalanokat, akiknek a bizalmáért a baloldalnak a siker érdekében meg kell küzdenie, elriasztja az ilyen botrány.

Szerinte az ilyen ügyek gátjai a baloldal térnyerésének, a választói bázis növekedésének,

így nem „csupán” morális, hanem taktikai hiba is a politikai verseny élvonalában tartani Varju Lászlót és Fekete-Győr Andrást.

Mint arról már többször beszámoltunk a DK elnöke Fekete-Győr András ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt indított eljárás ítélethirdetése után megkongatta a vészharangot, ismét diktatúrát kiáltott, azonban ezúttal a fenyegetőzés sem maradt el. 

Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban

– írta közösségi oldalán. 

 A DK-elnök kijelentését tovább tetézte egy újabb Facebook-bejegyzéssel, amelyben gyalázatosnak, becstelennek, tisztességtelennek nevezte Varju elítélését. 

A nekem levelet küldözgető fideszes főbíróknak eközben nem tetszik, hogy egyszer majd tanúként meghallgatunk mindenkit, akik Orbán törvénytelen rendszerének szolgálatába szegődtek. Az urak félreértik a helyzetet, és ahogy látom, magát az igazságszolgáltatást is. Tanúnak idézni valakit nem fenyegetés. Tanúnak lenni kötelesség. És majd jön a pillanat, amikor az ilyen felelősség elől nem menekülhetnek el

– fogalmazott Gyurcsány.
 

A DK elnökének korábbi kijelentése az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács elnökének is sok volt. 

Senyei György és Szabó Péter nyílt levelet írt, amelyben leszögezték: ha egy eljárás résztvevői politikusok, az még nem jelenti azt, hogy léteznének politikai perek, hiszen Magyarországon az alaptörvény deklarálja a törvény előtti egyenlőségét. Közleményük zárásaként 

visszautasították Gyurcsány fenyegetését, és azt írták, hogy a bírák és az ügyészek a munkájukkal kapcsolatban kritizálhatók, de fenyegetésnek vagy annak sugalmazásának helye nincs.

Ami az ítéletet illeti: végül a bíróság garázdaság vétségében helyben hagyta az első fokú ítéletet és bűnösnek mondta ki Varju Lászlót. Sőt, testi sértés vádjában első fokon nem, de másodfokon már ebben is bűnösnek ítélték. 

Ugyan a DK-s politikus áldozatszerepben tetszeleg, de a videófelvételek magukért beszélnek: a köztelevízióban nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, ekkor az egyik őr lábát kihúzta, aki úgy elesett, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A politikust emellett a másodfokon szintén bűnösnek találták a választás rendjének megsértése miatt. Varju László ugyanis 2018-ban Horváth Imrének anyagi előnyöket ajánlott azért, hogy lépjen vissza és ne induljon vele szemben az országgyűlési választásokon. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

hirtv.hu

A szlovén csapa feletti győzelmével a magyar jégkorong válogatott feljutott a 16 csapatos elitmezőnybe

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart