POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.12.

Újra fellángolt a háború Gázában

A libaboni határnál és Ciszjordániában is.

Újabb támadások voltak a Gázai övezetben, a libanoni határnál és Ciszjordániában a Hamász elleni háború 129. napján.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legkevesebb 67-en meghaltak, és több tucat ember megsebesült az izraeli hadsereg éjszakai támadásaiban a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, de ez a szám tovább nőhet, mert többen még a romok alatt rekedtek.

A gázai minisztérium szerint

az elmúlt 24 órában 164-en haltak meg és 200-an sebesültek meg az övezetben. A háború kezdete óta összesen 28 340 gázai vesztette életét és körülbelül 68 ezren sebesültek meg.

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy vasárnap elesett két, 21 éves izraeli katona a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisznál, amikor a Hamász fegyveresei páncéltörő rakétával lőtték az épületet, melyben tartózkodtak.

Libanoni jelentések szerint dróntámadás ért egy járművet az izraeli határ közelében fekvő Bint Dzsebil kórházának közelében. A libanoni síita Hezbollah hétfőn közölte, hogy vezetőjük, Haszan Naszrallah találkozott a palesztin Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet főtitkárával, Zijád Nahálával.

Közleményük szerint

a Gázai övezet és Ciszjordánia ügyeiről egyeztettek, valamint „az ellenállási tengely különböző színtereken nyújtott segítségéről”.

Naszrallah és Nahála kijelentette, hogy „továbbra is erőteljes fellépésre van szükség a megígért győzelem elérése érdekében” – utalva a Hamász és Izrael között a Hamász október 7-i terrortámadása nyomán kitört háborúra.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint agyonlőttek egy palesztint, aki izraeli katonákat próbált megkéselni Ciszjordánia déli részén, a Betlehemhez közeli Huszan falunál.

Egy merénylő szintén késsel támadt Jeruzsálem óvárosában az osztrák vendégház közelében állomásozó rendőrökre. A rendfenntartók rálőttek, majd a súlyosan sérült támadót kórházba szállították. A lövöldözésben egy járókelő is könnyebben megsebesült.

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőre virradóra kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt.

Az IDF közleménye szerint a hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri terrorellenes kommandós egységekkel közösen indított művelete során szabadította ki a 60 éves Simon Marmant és a 70 éves Louis Hart. Mindeközben a hadsereg légicsapást intézett a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városa ellen. Az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szerint az akciónak mintegy 100 halálos áldozata van.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök X-en üdvözölte a túszok kimentését. „Köszöntöm bátor harcosainkat merész fellépésükért, amely a kiszabadulásukhoz vezetett. Csak a katonai nyomás fenntartása a teljes győzelemig  vezet el az összes elhurcolt szabadon bocsátásához” – vélekedett.

 

A 129. napja fogva tartott két idős férfit stabil egészségi állapotban helikopteren a Tel-Aviv melletti Siba kórházba szállították további kivizsgálásra, ahol már találkoztak családjaikkal.

Az IDF szóvivője szerint korábban számos alkalommal készültek elraboltak kimentésére, melybe „végtelen órákat fektetünk”. „Vártuk a végrehajtást lehetővé tevő feltételeket” – közölte.

Éjszaka betörtek a túszokat fogva tartó épületbe, és egy perccel később légicsapásokat intéztek a környék katonai célpontjai ellen a hamászosok közötti kapcsolatok felszámolása érdekében. Az akció során sok iszlamista terrorista vesztette életét.

Éjjel egykor nyitottak tüzet a második emeleti lakásra, ahol fogva tartották a Ner Jichák nevű, a Gázai övezet szomszédságában fekvő kibucból elhurcolt két izraelit, s a terrorellenes rendőri kommandó harcosai a kibontakozó tűzharcban, kimentésükig testükkel védték a két túszt.

A csapatok robbanószerkezettel betörték a titkosszolgálati információk szerint a túszokat őrző ház kapuját. Lőni kezdték őket az épületből és a közeli házakból, s mintegy egy órán át tartó csata kezdődött, hogy az izraeli erők elhagyhassák az épületet, miközben a környékre folyamatosan légicsapásokat mért a légierő.

A harcok során egy katona könnyebben megsérült. Az izraeli egységeket és a túszokat később egy előre megbeszélt helyről helikopterrel elszállították.

„További 134 túsz van a Gázai övezetben, és mindent megteszünk, hogy visszakapjuk őket”

– mondta az IDF szóvivője reggeli sajtótájékoztatóján. Jichák Hercog államelnök üdvözölte a két túsz kiszabadítását, és megígérte, hogy Izrael addig cselekszik, míg az összes elrabolt haza nem térhet otthonába.

A Gázai övezet iszlamista szervezetei több mint 250 embert hurcoltak el az övezetbe az október 7-i terrortámadásban. Közülük 105-en, nők és gyermekek kiszabadultak a november végi ideiglenes tűzszünet idején, cserébe izraeli börtönökben fogva tartott női, és 19 év alatti palesztin biztonsági foglyokért, valamint humanitárius segélyekért.

Izrael nemet mondott a Hamász tűzszüneti javaslatára. A terrorszervezet több hónapos fegyvernyugvást akart, valamint az izraeli csaptok kivonását Gázából az izraeli túszok szabadon engedéséért cserébe. Az izraeli kormány ezt elutasította. Közben az izraeli hadsereg az egyiptomi határhoz közeli Rafah városát támadta. A településen csaknem egymillióan zsúfolódtak össze. Az ENSZ szerint a túléléshez szükséges legalapvetőbb feltételek sem adottak már Rafahban.

Több izraeli rakéta csapódott be a rafahi menekülttábor közelében, néhány órával később lakóépületekbe. A palesztin hatóságok szerint egy tucatnál is többen meghaltak.

A gázai lakosság több mint fele már Rafahban él. Sokan éppen azért mentek oda, mert a várost eddig megkímélte az izraeli hadsereg. Több mint egymillióan élnek az egyiptomi határ mellett fekvő Rafahban. Az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora szerint

már a lakosság túléléséhez szükséges alapvető feltételek is hiányoznak a városban.

A békére továbbra sincs remény, szerdán

megbukott az a fegyverszüneti javaslat, amelyről Izrael és a Hamász az elmúlt hetekben tárgyalt.

A terrorszervezet négy és fél hónapos fegyvernyugvást javasolt, és azt követelte, hogy a túszok elengedéséért cserébe az izraeli csapatokat vonják ki Gázából. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt elutasította.

„Az izraeli miniszterelnök ragaszkodása az agresszió folytatásához megerősíti, hogy a Gáza elleni agresszió célja a népirtás. Minden erőfeszítést meg fogunk tenni népünk védelmében, akár ellenállással, akár politikai eszközökkel” – hangsúlyozta a Hamász egyik magas rangú tagja.

Az izraeli kormány döntése a túszok családtagjait is feldühítette. Tel-Avivban több százan gyűltek össze, és

követelték, hogy mihamarabb szabadítsák ki a szeretteiket.

„Nem tudom, mi folyik arrafelé. A tárgyalásokról is alig tudunk valamit. De abban biztos vagyok, az izraeli kormány felelőssége, hogy hazahozza őket, és most kell megkötniük az alkut” – mondta az egyik túsz unokája.

Nem csak Gázában dúlnak véres harcok. Ciszjordániában három palesztint lőttek le izraeli katonák, miközben rajtaütést hajtottak végre egy menekülttáborban. A zsidó állam szerint az áldozatok közül ketten fegyveres felkelők voltak, a harmadik pedig körözött bűnöző.

Összesen 31 túszt nyilvánított halottá az izraeli hadsereg az elmúlt napokban, a döntésről már a családtagokat is értesítették. Izraeli számítások szerint a Hamász még mintegy 130 elrabolt embert tart fogva a Gázai övezetben. Szabadon engedésükről most ismét tárgyalások kezdődtek, miután Izrael és az Egyesült Államok újabb fegyverszüneti javaslatot dolgozott ki.

A zsidó állam szerint a

a terrorszervezet még mindig több mint százharminc izraeli túszt tart fogva, további harmincegy elhurcolt foglyot azonban már halottnak nyilvánítottak.

„Harmincegy családot tájékoztattunk róla, hogy foglyul ejtett szeretteik már nincsenek az élők sorában. Őket halottnak nyilvánítottuk. A többi családot pedig tájékoztattuk a túszok sorsáról és körülményeiről” – mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

A Hamász korábban közölte, hogy válaszolt Izrael és Washington fegyverszüneti javaslatára. Bár ennek részleteit nem tudni, Washington szerint az ajánlatban benne volt a túszok szabadon engedése, valamint az izraeli erők kivonása Gázából, legalább negyven napra.

A Fehér Ház még vizsgálja a terrorszervezet válaszát.

„Katarral és Egyiptommal együtt komoly javaslatot terjesztettünk elő. Ennek célja nem egyszerűen a korábbi megállapodás megismétlése, hanem annak kiterjesztése volt. A Hamász válaszát vizsgáljuk, és hamarosan megvitatom az izraeli kormánnyal is” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A lehetséges fegyvernyugvás ellenére a Vörös-tengeren a feszültség továbbra sem csökken. A jemeni húszi felkelők rakétákat lőttek ki két amerikai hajóra, amelyek közül az egyik megrongálódott. Az amerikaiak válaszul két támadó drónt megsemmisítettek.

Figyelmeztetem őket, hogy abba kell hagyniuk a Gáza elleni barbár és brutális erőszakot. Fejezzék be az ostromot, ami miatt a palesztin nép nem jut orvossághoz és élelemhez. Ellenkező esetben a helyzet tovább eszkalálódik – mondta a lázadók vezetője.

A húszi lázadók hónapok óta akadályozzák az áruforgalmat a világ egy legfontosabb teherszállítási útvonalán, ami miatt több európai gyárnak is fel kellett függesztenie a működését. A kereskedelmi hajók védelmében az amerikai és brit erők fokozták a hadműveleteket Jemenben, és több mint egy tucat húszi katonai állásra mértek légicsapásokat.

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Azonnal ki kellett üríteni a Tescót - már a helikopter is leszállt a parkolóban

ripost.hu

Igazán jó a helyesírásod? Ebből a tesztből kiderül!

mandiner.hu

Újabb tanulmány bizonyítja: Németország őrületes hibát követett el

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból