POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.25.

Újabb nagyarányú győzelmet aratott Trump

Visszalép-e párton belüli riválisa?

Azt mondta, ha legyőzi Bident a november 5-i általános választásokon, alig várja, hogy azt mondja: „Joe, ki vagy rúgva.”

 

A volt elnököt esélyesnek tartották a déli állam megnyerésére, annak ellenére, hogy számos büntetőjogi vádat emeltek ellene, és hogy Haley Dél-Karolina szülötte, aki két kormányzói ciklusban is győzött – írta a Reuters.

 

Donald Trump
Donald Trump (Fotó: Alex Brandon)

A nagyarányú győzelem megerősíti Trump szövetségesei azon felhívását, hogy Haley-nek, az utolsó megmaradt kihívójának ki kellene szállnia a versenyből. Haley azonban, aki a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnt, hogy felülmúlta a várakozásokat, ismét dacosan kitartott amellett, hogy legalább a március 5-i szuperkeddig harcolni fog, amikor 15 államban és egy amerikai területen szavaznak majd a republikánusok.

Az Edison Research szerint a várt szavazatok mintegy 92 százalékának összeszámlálása utánTrump 59,9 százalékkal vezetett Haley 39,4 százalékával szemben, ami 20,5 százalékpontos különbség. A szombatot megelőző állami közvélemény-kutatások átlagosan 27,6 százalékpontos előnyt adtak Trumpnak.

„A negyven százalék nem egy aprócska csoport” – mondta Haley, utalva a szombati szavazatok arányára. „A republikánus előválasztásokon hatalmas számú szavazó van, akik azt mondják, hogy alternatívát akarnak”.

Trump mostanra mind az öt eddigi megméretést – Iowában, New Hampshire-ben, Nevadában, az amerikai Virgin-szigeteken és most Haley szülőállamában – uralta, így nyilvánvaló a republikánus jelöltsége.

Trump az állam fővárosában, Columbiában tartott győzelmi beszédet néhány perccel azután, hogy az urnák este 7 órakor bezártak, és egyszer sem említette Haley-t.

„Soha nem láttam még a Republikánus Pártot olyan egységesnek, mint most” – mondta.

Az elmúlt napokban Haley feltűnően kiélezte Trump elleni támadásait, megkérdőjelezve szellemi éleslátását és figyelmeztetve a választókat, hogy az általános választásokat elveszítené Biden ellen. 

A bevándorlás, amelyet Trump a választási kampánya egyik fő témájává tett, az Edison exit poll felmérése szerint a szombati republikánus előválasztáson a választók első számú kérdése volt. A szavazók 39 százaléka említette ezt a kérdést, míg 33 százalékuk a gazdaságot nevezte meg legfőbb aggodalmának. A választók mintegy 84 százaléka mondta, hogy a gazdaság nem olyan jó, vagy rossz, ami rávilágít Biden egyik fő potenciális gyenge pontjára a novemberi általános választásokon.

Trump és Biden is elkezdett már előre tekinteni novemberre, az elnök Trumpot a köztársaságra nézve halálos fenyegetésként jellemezte. Mielőtt szombaton Dél-Karolinába repült, hogy megnézze az előválasztások eredményeit, Trump egy Washington melletti konzervatív aktivistákból álló gyűlésen tartott 90 perces beszédében sötét képet festett a Biden alatt hanyatló Amerikáról. 

Azt mondta, ha legyőzi Bident a november 5-i általános választásokon, alig várja, hogy azt mondja: „Joe, ki vagy rúgva.”

Az orosz–ukrán háborúnak 24 óra alatt vetne véget Donald Trump korábbi republikánus elnök, ám tervének részleteit nem árulta el a Fox Newsnak adott interjújában. Szerinte az ellene folytatott vizsgálatok csak segítik a népszerűségét és tagadta, hogy bármi illegálisat is tett volna. Az interjúban elmesélte, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó megtörve könyörgött neki, hogy támogassa őt a kampányában.

 

„Ha a háború nem oldódik meg a 2024-es elnökválasztás végére, amire van esély, sőt arra is, hogy a harmadik világháborúba keveredünk az idióta (washingtoni) vezetés miatt, mert nem tudják, hogy mit csináljanak; akkor én egy nap alatt meg fogom oldani a helyzetet Zelenszkijjel és Putyinnal közösen” – fogalmazott Donald Trump korábbi elnök a Fox Newsnak adott minapi interjújában az orosz–ukrán háború lezárását illetően.

Az egykori elnök hozzátette: 

Ez egy roppant egyszerű tárgyalás és békekötés lenne, de nem árulhatom most el, mert akkor nem tudnám használni és nem működne.

Elmondta továbbá, hogy ő ugyan csak szűk két év múlva kerülhet újra döntési pozícióba, de addig „a háború megállítása mellett” áll ki, mert különben Ukrajnából „semmi sem marad”.

Trumpnak segítenek a vizsgálatok?

Donald Trump először szerepelt a Fox Newson azóta, hogy bejelentette 2024-es elnökjelöltségét. Az egykori „kedvenc” csatornájával a Fehér Házból való távozása után romlott meg a viszonya, amikor a konzervatív orgánum elkezdte maga mögött hagyni a választási csalások körüli kérdéseket – miután 1,6 milliárd dolláros per indult a Fox News ellen Trump választási csalás vádjának a hirdetése miatt. Egyesek szerint tetézte az egykori elnök „tiltását”, hogy a csatorna tulajdonosa Rupert Murdoch „új jelöltet látna szívesen a Republikánus Párt élén”.

A mostani interjúban Trump az ellene felmerült vádak kapcsán úgy fogalmazott, „azok csak segítik” a népszerűségét, mert „még azok is, akik nem szeretnek, tudják, hogy borzalmas, amit ezzel az országgal most művelnek”. 

Hozzátette: „Ez egy egészen új formája a választási csalásnak, hiszen ha az urnáknál nem tudnak legyőzni, akkor megpróbálják így.”

Az egykori elnök ellen három különböző ügyben is folyik vizsgálat: a 2021. január 6-i capitoliumi ostromban játszott szerepét, a floridai otthonában talált elnöki iratokat és Stormy Daniels pornószínésznő kampánypénzből való lefizetését illetően.

Trump szerint nem játszott szerepet az öt halálos áldozatot eredményező rendbontásban, sőt békére szólította fel a híveit. Továbbá együttműködést tanúsított a hatóságokkal, amikor lefoglalták az iratokat otthonában, amelyek szerinte jogszerűen voltak ott, és tagadta, hogy viszonya lett volna a felnőttfilmes sztárral.

Már 2024-re koncentrál

Szerinte furcsa, hogy „senki sem beszél arról”, hogy Joe Biden amerikai elnöknél több mint 1800 titkosított iratot találtak három különböző helyen, miközben az a hír járja, hogy a családja „kétes ügyleteket” köthetett Kínában.

A választások kapcsán Trump elmondta, hogy szerinte a levélszavazás korrupt intézmény és az urnáknál kellene szavazni, személyi igazolvány felmutatásával, és már a választás napján győztest kellene hirdetni, mert „amíg a szavazatok dobozokban pihennek, bármi megtörténhet velük” – utalt a volt elnök a szerinte sok ezer eltűnt szavazatra a korábbi voksolások során.

Hozzátette azonban, hogy mivel a demokraták a levélszavazás, korai szavazás és a szavazatok begyűjtését is lehetővé tették, 2024-ben a republikánusoknak is ezen szabályok szerint kell majd minél több szavazót megnyerniük.

Arra a kérdésre, hogy visszatér-e a Twitter-mikroblogra csak annyit mondott: „Majd beszélgetünk erről is valamikor.”

„Nem vagyunk barátok Ron DeSantisszal”

Az egykori elnök Ron DeSantis floridai kormányzóról úgy nyilatkozott, hogy „nem ismertem valami jól, amikor először indult kormányzónak, de eljött hozzám könnyekkel a szemében és kétségbeesetten arra kért, hogy támogassam őt, mert az ellenfele nyerésre áll”.

Mint folytatta: „Ron annyira le vagy maradva, hogy a legnagyobb elnökeink támogatása sem lenne elég, de rendben, próbáljuk meg”.

Amint hivatalosan is beálltam mögé, nyert ügye volt, biztos lett a győzelme

– emlékezett vissza Trump az interjúban.

Nem akarják Trumpot: A Marist hétfőn megjelent közvélemény-kutatása szerint tízből hat amerikai nem akarja, hogy Donald Trump újra elnök legyen. Éles törés mutatkozik a pártok között, ugyanis amíg a demokraták 89 százaléka nem akarja elnöknek Trumpot, addig a republikánusok 76 százaléka igen – 81 százalékuk pedig akkor is Trumpra szavazna, ha vádat emelnének ellene. A függetlenek kétharmada azonban ellenzi a politikus visszatérését. A válaszadók 56 százaléka szerint az egykori elnök elleni vizsgálatok „jogosak”, míg 41 százalékuk szerint „boszorkányüldözésről” van szó. 

 

origo.hu

Ettől az amerikai világháborús lépéstől félt mindenki

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

borsonline.hu

Magyar kislány a világ legszebb gyermeke, fotón a gyönyörű Csenge

vg.hu

Francia választás: mint a fociban, villámgyorsan nyílnak meg Le Pennek az állami pénzcsapok

ripost.hu

Hoppá! Szoboszlai Dominik exe üzenhetett az új barátnőnek

vg.hu

Titokzatos bejelentés: Orbán Viktor hétfőn rendkívüli politikai tettre készül

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

travelo.hu

Videó: Ilyen természet alkotta medencéket strandolhatsz a görög szigeteken

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

ripost.hu

Borbás Marcsi gyászol: „Sokkal szomorúbb hely lett a világ”

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

ripost.hu

"Ritka ízléstelen..." Kemény kritika érte Kulcsár Edinát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok