Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.

Újabb légicsapások Gázában

Legkevesebb 13 áldozat.

Legkevesebb 13 halálos áldozata van a palesztinai Rafah város két lakóépületért ért szombati izraeli légicsapásnak. Jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze.

A WAFA palesztin hírügynökség beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén található város elleni izraeli légicsapások során találatot kapott két lakóépület. Az egyikben legkevesebb 11-en, a másikban ketten haltak meg.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint Gáza lakosságának mintegy 75 százaléka – több mint 1,7 millió ember, akiknek mintegy a fele gyermek – kényszerült elhagyni lakóhelyét, és súlyos víz-, élelmiszer-, gyógyszerhiánnyal küzd.

A dokumentum megjegyzi, hogy a jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze. Legtöbbjük ideiglenes menedékhelyen, sátrakban vagy a szabad ég alatt él.

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Hán-Júniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást – jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

Teljesítjük Hán Júnisz-i küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat – szögezte le Joáv Galant.

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Hán Júniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.

Hán Júniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is támadja a várost.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét.

Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Hán Júnisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamász kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.

Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamász elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.

A Hamász csütörtökön mindössze annyit közölt, tanulmányozza a javaslatot.

Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret.

Ciszjordániában élő izraeli telepesek ellen rendelt el csütörtökön gazdasági büntetőintézkedéseket az amerikai kormányzat palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekmények miatt.

Az intézkedést az tette lehetővé, hogy csütörtökön Joe Biden elnöki rendeletet adott ki – az indoklás szerint – „Ciszjordánia békéje, biztonsága és stabilitása elleni cselekményekre adott válaszként”. A külügyminisztérium közleménye szerint négy személy szerepel a büntetőintézkedésről szóló listán.

Az Antony Blinken külügyminiszter által jegyzett közlemény szerint

 

Izraelnek többet kell tennie az erőszak megállítása érdekében Ciszjordániában és az elkövetők felelősségre vonása terén.

Az elnöki rendelet alapján a szankció azokra szabható ki, akik erőszakos cselekedeteket irányítanak, vagy követnek el civilek ellen, illetve erőszakkal fenyegetnek, valamint civileket otthonuk elhagyásával járó módon megfélemlítenek, tulajdont foglalnak le, és terrorcselekményt hajtanak végre.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó az elnöki rendeletet bejelentő közleményben azt hangoztatta, „Biden elnök egyértelmű abban, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izrael jogát az önvédelemhez”, de hozzátette, hogy

„Biden elnök ugyancsak aggodalmát hangoztatta a Ciszjordániában látott, szélsőséges szereplők részéről megnyilvánuló erőszak növekedése miatt”.

Az intézkedések értelmében az érintett négy izraeli telepes amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják, és megtiltják velük az üzleti kapcsolatot amerikai vállalkozások számára.

Az amerikai külügyminisztérium december elején több ciszjordániai telepes ellen vízumkorlátozásokat hozott.

Folytatódtak az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti harcok a Gázai övezetben, a leghevesebb harc Hán-Júniszban és térségében zajlik. Az izraeli hadsereg szerdai közlése szerint a hadsereg legalább 35 terroristával végzett szerdán különböző műveletekben, míg a halottak száma a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 26 900-ra emelkedett a háború kezdete óta.

Az izraeli hadsereg szerdán több mint 15, a Hamászhoz tartozó palesztin fegyveressel végzett a Gázai övezet északi részén, míg egy másik műveletben az Iszlám Dzsihád 10 tagját tartóztatták le, akik egy iskolában rejtőzködtek.

Az izraeli erők légi és szárazföldi támadást intéztek az as-Sáti menekülttábor közelében tartózkodó palesztin fegyveresek ellen – áll az izraeli hadsereg szerdai beszámolójában.

Az izraeli erők legalább 10 terroristával végeztek a Gázai övezet központi részén, ahol a művelet során a hadsereg a Hamász tulajdonában álló katonai eszközökre, köztük nagymennyiségű fegyverre bukkantak.

A leghevesebb harcok továbbra is az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban és térségében zajlik, ahol az izraeli hadsereg egy „fegyveres terrorista sejt” és egy a Hamász katonai létesítmény ellen intézett támadást. Az izraeli hatóságok feltételezése szerint a föld alatti alagútrendszerben magasrangú Hamász tisztviselők rejtőznek.

A Hamász irányította egészségügyi minisztérium közlése szerint

az elmúlt 24 óra izraeli támadásaiban 150 ember meghalt, további 313-an pedig megsebesültek az övezetben, így a halálos áldozatok száma 26 900-re emelkedett a háború kezdete óta.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben.

Izrael a támadásra válaszul indított háborút az övezetben és a Hamász teljes megsemmisítését tűzte ki célul.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy szerdára virradóan katonai létesítményeket bombázott a dél-szíriai Deraa térségében.

A közlemény szerint az akció válaszcsapás volt arra, hogy az éjszaka Szíriából lövések érték az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsík déli részét.

Az Izraeli légierő a Szíriában 2011-ben kirobbant polgárháború kezdete óta több száz alkalommal, az október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus kezdete óta pedig ismét egyre gyakrabban támadja a szír hadsereg katonai létesítményeit, de ezek tényét hivatalosan csak ritkán ismeri el.

A légitámadásokat arra hivatkozva hajtja végre, hogy azok megelőző csapások a szír területről Izraelt támadó libanoni síita szervezet, a Hezbollah, valamint az egyéb Irán-barát fegyveres csoportok akciói ellen.

A közleményben bejelentették, hogy az izraeli hadsereg tüzérsége szerdán több dél-libanoni célpontra is csapásokat mért.

origo.hu

Botrány a megnyitón: a biztonságiak kizavarták a német sportolókat az esőbe

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

borsonline.hu

Szakítás, féktelen bulik? Megszólalt Curtis, itt a teljes igazság!

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, hogy játszhatja ki Magyarország az ukránok olajstopját

metropol.hu

Mindenki Gáspár Virág pocakjáról beszél: Bea asszony tette hivatalossá az örömhírt

hirtv.hu

Trump Zelenszkijnek: Vége! + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

mindmegette.hu

Mit főzöl hétvégén? Ezekkel a receptekkel fuss neki a vasárnapi ebédnek, és a neved is imába foglalják

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt