POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.18.

Télen is jönnek folyamatosan a migránsok a déli határ felé

Az enyhe tél nem tartja vissza őket.

Még a téli hónapokban is rendkívül népszerű a balkáni útvonal a migránsok körében. Belgrádban egyre nagyobb a tömeg, a bevándorlók már teljesen belakták a környéket. A szemetet szétdobálják, ha pedig fáznak, az út szélén gyújtanak tüzet.

„Bosznia felé tartok, onnan Horvátországba, azután Szlovéniába és Olaszországba.

A magyar határon senki sem jut át. Mindenki visszajön ide. Azt a határt teljesen lezárták. Sok probléma volt ott”

– mondta egy marokkói migráns - a köztévé Híradójának.

Szerbiában vannak olyan bevándorlók, akik már hónapok óta az állam költségén élnek. Ők többszöri próbálkozás után sem tudtak Nyugat-Európába eljutni. Azt mondják: addig próbálkoznak, amíg sikerül.

„Összegyűjtök egy kis pénzt és átszökök a határon. Újból megpróbálom, nem adom fel” – osztotta meg terveit az egyik migráns.

Az Európai Parlament LIBE-bizottsága szerdán elfogadta a migrációs paktumot, amellyel szakértők szerint a bevándorlók meghívást kapnak az unióba.

Dornfeld László, az Alapjogokért központ vezető elemzője az M1-en azt mondta: az unió migrációs politikája semmit sem változott az elmúlt években.

 „Az a terv, ami volt 2016-ban, beengedünk mindenkit, és itt majd eldöntjük, hogy ki az, aki maradhat, aki pedig túlságosan nagy létszámban érkezik be, azokat majd elküldjük más országokba, hogy ott döntsenek róla… Tehát gyakorlatilag mindig ez a fajta megoldás az, amit preferál Brüsszel” – mondta Dornfeld László.

A „Soros-tervvel” egybecsengő brüsszeli migrációs paktum nem az európai emberek érdekét szolgálja – fejtette ki az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György kijelentette: a migrációs paktum számos eleme elfogadhatatlan.

„A paktum olyan területen szabályoz, mint a határvédelem, a migráció kérdésköre, amelyben az alapító szerződés szerint az Európai Uniónak nincs hatásköre. Másrészről olyan kérdéseket próbál szabályozni, amelyek a magyar Alkotmány szerint csak a magyar hatóság jogköre. Vagyis nincs mód arra, hogy ezt mi elfogadjuk, tudomásul vegyük” – szögezte le Bakondi György.

Több mint másfélszer annyi illegális bevándorló választotta a nyugat-afrikai útvonalat tavaly a 2022-ben mért adatokhoz képest – derült ki az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentéséből. A Fontex adatai szerint a Közel-Keleten és az afrikai országokban is súlyos a helyzet, ami újabb migránstömegeket indíthat el Európa irányába. Brüsszelben közben szerdán elfogadta a LIBE bizottság az új migrációs paktumot. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a jogszabályok újabb meghívást jelentenek az illegális bevándorlóknak.

A tömeges migráció és a hozzá kapcsolódó illegális bevándorlás a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartoznak – erről beszélt a brit kormány volt bevándorlásügyi minisztere szerdán Washingtonban. Robert Jenrick egy, a tömeges migrációról szóló rendezvényén kifejtette, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Európa is ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, amikor az illegális bevándorlást kell kezelnie. Szerinte

a nyugati országoknak a szívóhatást meg kell szüntetnie, és ezzel együtt a kiváltó okokat is kezelnie kell, amelyek az elvándorlást okozzák a kibocsátó országokban.

Bár Európa-szerte egy több tagállam van ezen a véleményen, Brüsszel szemmel láthatóan máshogy látja a kérdést. Az Európai Parlament LIBE bizottsága szerdán ugyanis elfogadta a migrációs paktum végleges szövegét. A rendelet kötelező szolidaritást ír elő a tagállamoknak, és elvárja a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását. Ahogy azt is kimondja:

a tagállamok csak a migránsok befogadása vagy a pénzügyi hozzájárulás közül választhatnak.

Magyarország a kezdetektől ellenzi a csomagot.

A brüsszeli migrációs paktum nem szolgálja az európaiak érdekét – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a Hír TV-ben. Bakondi György hozzátette: az elfogadott jogszabályok alapján továbbra is központilag osztanák el az Európába érkező migránsokat.

Úgy gondoljuk, hogy a magyar emberek kinyilvánított szándékával és a magyar kormány konzekvens migrációs politikájával, amely sikereket hozott a belső biztonság kialakításában és fenntartásában, ezzel ez ellentétes, és sokkal inkább szívó hatást fog eredményezni, a beáramlás tömegessé válhat” – fogalmazott Bakondi György.

A migránsok most is folyamatosan érkeznek Európába. A szerb főváros melletti Obrenovác szinte tele van illegális bevándorlókkal. A többség minél előbb szeretne átszökni a határokon.

Németországba akarok menni. Csak most érkeztem ide, de nem tetszik itt. Még nem tudom milyen úton fogok tovább menni. Nem kaptam útbaigazítást” – mondta egy migráns, aki arcát nem vállalta.

Nem csak a nyugat-balkáni útvonal aktív, a tengeren keresztül is megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók

– ez derült ki a az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentéséből.

Ijesztő adatokat közölt a Frontex – írja a Magyar Nemzet, amely rámutat: több mint másfélszer annyi illegális bevándorló választotta a nyugat-afrikai útvonalat tavaly, mint 2022-ben. A lap arról is írt: a jelentés szerint a Közel-Keleten és az afrikai országokban is súlyos a helyzet, háborúktól és fegyveres összetűzésektől hangosak a mindennapok, ami újabb migránstömegeket indíthat el Európa irányába. Hozzátették: az Európai Unió azonban továbbra sem az illegális bevándorlás megfékezésére helyezi a hangsúlyt.

Brüsszel migránskvótát vezet be és migránsgettók létrehozására szólítja fel a tagállamokat – mondta a Századvég tanácsadója az M1-en. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász hozzátette: aki ebben nem kíván részt venni, annak euró százezreket kell majd kifizetnie.

Ha megnézzük az egészségügyi mutatókat, a biztonsági mutatókat, a terrorcselekmények számának a növekedését, a munkanélküliség növekedését, az integrációs folyamatoknak, a drága integrációs folyamatoknak a megbukását, akkor azt mondhatjuk, hogy ennek a folyamatnak nem a menedzselését kell elősegíteni, hanem a redukálását, de hát nem ezt tartalmazza ez az új paktum” – fogalmazott az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: az új migrációs paktum gyakorlati megoldást nem tartalmaz, valójában menedzseli a migrációt, a kvóták szerinti elosztás pedig az egyik legveszélyesebb eleme.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón kijelentette: a kormány a végsőkig ellenez minden olyan kvóta szerinti elosztást, amelyet a migrációs paktum tartalmaz.

A miniszter szerint a brüsszeli kvóta „olyan kötelezettséget ró az egyes tagállamokra, amellyel az európai uniós csatlakozási szerződés alapján nekünk nem kell együttműködnünk. Az uniós hatásköröknek egy olyan kitágítása történik a közösségi jog javára, ami nem a szerződéseken alapul” – fogalmazott.

Gulyás Gergely hozzátette: feltehetően azért siettették a migrációs paktum elfogadásával Brüsszelben, mert

attól tartanak, hogy a következő Európai Parlament személyi összeállítása kedvezőbb lesz a jobboldali, konzervatív és migrációellenes pártoknak.

A „Soros-tervvel” egybecsengő brüsszeli migrációs paktum nem az európai emberek érdekét szolgálja – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Annak kapcsán, hogy az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottsága elfogadta a migrációs paktumot, Bakondi György azt mondta: ezzel csak azt próbálják kommunikálni, hogy szigorítottak a határőrizeten. Továbbá azért volt szükség az eljárási szabályokat is figyelmen kívül hagyó gyors jóváhagyásra, hogy még a júniusi EP-választás előtt kész helyzetet teremtsenek.

Ám a migrációs paktum számos eleme elfogadhatatlan, így például a migránsok kvóták szerinti elosztása, és be nem fogadásuk esetén a pénzügyi büntetés. Ráadásul a határvédelem nem is uniós, hanem tagállami hatáskör – fűzte hozzá.

Bakondi György hangsúlyozta, ez Magyarország számára elfogadhatatlan, jogilag sem kivitelezhető, és az EU belső rendjét is fenyegeti a közbiztonság és terrorizmus szempontjából.

Az európai emberek számára egyre elfogadhatatlanabb a balliberálisok migránspolitikája, így várhatóan csökken pártjaik súlya az EP-választás után – tette hozzá.

Bakondi György beszélt arról is, hogy a Frontex – az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége – adatai szerint tavaly másfélszer annyian indultak útnak Nyugat-Afrikából Európába, mint tavalyelőtt. Ennek oka, hogy a Száhel-övezet országai – például Csád, Mali – már nem tudják feltartóztatni az Afrika mélységéből meginduló illegális bevándorlókat, s így egyre többen jutnak el Észak-Afrikába, majd onnan a Földközi-tengeren át Európába.

Hozzátette: a Szerbia felől érkező migrációs nyomás ugyan valamelyest csökkent, miután az északmacedón határon is teljesítenek szolgálatot magyar és osztrák rendőrök, szerb kollégáik pedig igyekeznek megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók megközelítsék Magyarország déli határát. A migránsok legfőbb útvonala Bosznia-Hercegovina, illetve Románia felé terelődött, de ha változnak a körülmények, ismét nagyobb nyomás alá kerülhet az ország déli határa – mondta Bakondi György.

origo.hu

Ettől az ételmaradéktól teljesen el fognak tűnni a meztelencsigák a kertjéből

origo.hu

Itt az oroszok nukleáris tengeralattjárója, ami mindent elpusztíthat

borsonline.hu

Őrjöngenek a Netflix előfizetők: felháborító döntést hozott a szolgáltató

magyarnemzet.hu

Lehet egy tippje, tíz ukrán menekültből mennyi dolgozik Németországban

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

hirtv.hu

Üzentek az oroszok: készek vagyunk a harctéren megküzdeni a Nyugattal

origo.hu

Megmutatta kőgazdag pasiját Mazsi

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 13-19.: Pünkösdre jókedvet hoz a Mérleg Hold

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború

POLITIK

Putyin egy gazdasági szakembert állít a hadügy élére

POLITIK

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is