POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.13.

Ráförmedt az ATV műsorvezetőjére Gyurcsány. Elszabadult a pokol

" Maga engem vádol!"

A Demokratikus Koalíció elnöke az ATV hétfő esti Egyenes beszédének vendégeként beszélt a párt által indított aláírásgyűjtésről, melynek célja a közvetlen elnökválasztás. Gyurcsány elárulta, az ellenzéki pártok már egyeztettek is arról, közös jelöltet állítanak-e. Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint akkor, 

amikor baloldali kormány volt, miért nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, Gyurcsány Ferenc úgy reagált, az, hogy akkor mit gondoltak, nem irányadó a jelenre nézve, ráadásul akkor nem merült fel legitimációs probléma, mert a két legnagyobb párt is a közvetett elnökválasztást támogatta, azaz az akkor kormányzó MSZP is.

A műsorvezető ezután azt kérdezte, annak tükrében, hogy a baloldali pártok már annyi petíciót indítottak, „mint égen a csillag”, ráadásul ezek eredményéről soha nem számoltak be, így van-e értelme újabb aláírásgyűjtésnek, a DK elnöke ingerült lett, és azzal magyarázkodott, hogy a cél, hogy ne csak a fodrásznál mondhassanak az emberek véleményt.

A bukott miniszterelnök aztán végleg kiesett szerepéből, amikor a műsorvezető azt vetette fel, hogy 

Novák Katalinhoz és Varga Judithoz hasonlóan ő miért nem vállalta a felelősséget 2006-ban, és miért nem mondott le?

Gyurcsány azt állította, ő vállalta a felelősséget. 

– Odaálltam a parlament elé. Megkérdeztem a többséget, hogy kívánjátok-e, hogy folytassam? Ez a felelősségvállalás

– mondta a DK elnöke, amire a műsorvezető azt felelte, hogy végső soron nem mondott le az őszödi beszéd után.

Ezek után elszabadult a pokol a stúdióban, Gyurcsány önmagából kikelve a műsorvezetőt kezdte támadni. 

– Valójában ön engem nem kérdez ezzel a kérdéssel, hanem vádol. Az ön kérdése az vád. És visszautasítom, hogy ön vádoljon

– mondta Gyurcsány.

Visszatérve az aláírásgyűjtésre, a DK elnöke azt mondta, már több tízezren aláírták a petíciót, ami szerinte rekord.

Arra azonban nem derült fény, hogy 

több tízezer ember adatait a DK a már jól ismert Action Network amerikai céghez irányítja, ugyanis az adatkezelők közt ez a cég is megtalálható. 

Ráadásul már az aláírási ív kitöltése előtt azt kérik, hogy egyezzen bele az ember abba, hogy „az adatkezelő a fentiekben megadott elérhetőségeken közéleti kérdésekben, kampányesemények, választási programok ügyében tájékoztatást küldjön” részére. A párt egyébként az adatkezelőket nem nevezi meg az adatvédelmi nyilatkozatban, azok listáját egy külön dokumentum tartalmazza. 

Az amerikai Action Network a tömeges email-küldésért és adatbázis-kezelésért felel. (Fotó: DK Adatkezelői)

Összesen tíz céget nevez meg a párt, az Action Network a kilencedik a listán. A washingtoni székhelyű cégen kívül egy bécsi, két kaliforniai és egy barcelonai cég is kezeli a magyar választópolgárok személyes adatait.

Az amerikai Action Networkkel és további négy külföldi céggel dolgozik együtt a Jámbor András-féle Szikra Mozgalom is. A szélsőbaloldali szervezet által kiküldött új adatkezelési tájékoztatóból kiderül, a baloldali mozgalom is külföldre küldi a követők személyes adatait.

Új adatkezelési tájékoztatóról küldött értesítést szimpatizánsainak a párbeszédes Jámbor Andráshoz köthető Szikra Mozgalom. A lapunk által megismert levélből azonban kiderül,

a szervezet valójában nem a magyar választópolgárok személyes adatainak kezelésén változtatott, mindössze annyit módosítottak, hogy a jövőben nem csak konkrét ügyekkel kapcsolatban keresnék az érdeklődőket.

– A kommunikációs bizottságként egy körülbelül húszfős részlegét adjuk a mozgalomnak, mi kezeljük a közösségi média oldalainkat, tőlünk kapod a hírleveleket, mi felelünk azért, hogy minél többekhez eljusson a Szikra híre és az, hogy milyen világban hiszünk – fogalmaztak a hírlevélben, melyben azt is közölték: „az elmúlt hónapokban a szokásos tevékenységeink mellett volt még egy feladatunk: egy olyan olyan adatkezelési tájékoztatót kellett létrehoznunk a jogászunkkal együtt, amellyel miközben még nagyobb biztonságban érezheted magad, közben a továbbiakban is tudjuk tartani a kapcsolatot, és együtt építhetünk egy szolidaritásra és egyenlőségre alapuló országot. Végre megszületett!

Úgy módosítottuk, hogy ne csak konkrét ügyekkel kapcsolatban kereshessünk, hanem a Szikra általános híreivel is – semmi más nem változott.”

Vagyis a Szikra valójában nem az adatkezelésen változtatott, csupán a mozgalmat érintő hírek terjesztésének bővítésén.

Mint írták, „a szervezet számára az e-mailen és telefonon való kapcsolattartásra nagy figyelmet szánunk. Itt tudunk a közösségi média algoritmusaitól és a Fidesz által uralt médiatértől függetlenül közvetlenül, személyesen kapcsolatot tartani veled. Csak így tudunk mondjuk a diákvárosos tüntetésünkhöz hasonló nagyságú tüntetést szervezni vagy küzdeni a kilakoltatások ellen, igazságot szolgáltatni a végrehajtások áldozatainak, a Fizessenek a gazdagok! akcióinkhoz hasonlóan megmozgatni az országot, és nem utolsó sorban: egy alulról építkező, egymást támogató közösséget építeni.”

A lényeg azonban nem változott a Szikránál:

a személyes adatok továbbra is a washingtoni székhelyű, gyakorlatilag a teljes baloldal által gyűjtött adatokat kezelő Action Networkhöz futnak be, a cég neve már a levél alján megjelenik. Az adatkezelési tájékoztatóból pedig az is kiderül, a „személyes adatok megismerésére jogosultak köre és adatkezelési címzettjei” címszó alatt az Action Network mellett a kaliforniai Herza LLC., a San Franciscó-i Segment, a bécsi Estratos Digital GmbH, valamint az ír Google Ireland Limited is szerepel.

Nem meglepő módon ugyanezek a cégek megtalálhatók Juhász Péter, az Együtt korábbi politikusának, Belváros-Lipótváros egyik baloldali polgármesterjelöltjének petíciós aláírásgyűjtésének adatkezelési tájékoztatójában is. A különbség talán annyi, a Szikra Mozgalom adatait jelenleg a Bajnai-féle DatAdat hivatalosan nem ismeri meg. Ettől függetlenül

tény, hogy Jámborék kizárólag külföldi cégekkel végeztetnek adatkezelési, adatfeldolgozási tevékenységet, ami különösen jelentős kockázatot hordozhat.

Ráadásul a Szikra már korábban is végeztetett adatgyűjtést a DatAdat többi ágával együttműködő Action Networkkel, amely köztudottan kezelte azoknak a magyaroknak az adatait is, akik azokat megadták NoÁr webshopjában vagy akik feliratkoztak egy NoÁr-féle hírlevélre, illetve regisztráltak az általuk is népszerűsített tüntetésekre.

origo.hu

Jelentős államok vezetőivel tárgyalt Vlagyimir Putyin

origo.hu

A világháborúról beszélt Putyin

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

magyarnemzet.hu

Bartucz ránk ijesztett, aztán Imre Bence helyreállította a rendet

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

hirtv.hu

Jogász és a MÁV is reagált Magyar Péterék vasúti kocsis esetére

origo.hu

Katonák ezrei és tankok százai lepték el Moszkvát

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Ötéves lett Harry herceg kisfia, váratlan, amit a királyi családtól kapott

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok megtámadtak egy orosz olajfinomítót

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

POLITIK

Magyar Péter migrációpárti képviselőt küldene Brüsszelbe