POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.23.

Néhány napon belül lehet új köztársasági elnökünk

Akár már a jövő hét elejére.

Sulyok Tamást jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban, a kormánypártok kétnapos frakcióülésén. Kocsis Máté azt mondta: azt gondolják, hogy az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre. Novák Katalin lemondásának elfogadásáról jövő hétfőn döntenek a képviselők.

Az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást javasolja köztársasági elnöknek a Fidesz–KDNP – közölte Kocsis Máté Balatonalmádiban. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta:

a kormánypártok hétfőn elfogadják Novák Katalin államfő lemondását,

és azt tartják helyesnek, ha minél hamarabb megválasztja az Országgyűlés az új köztársasági elnököt.

„A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat” – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, Simicskó István közölte:

a KDNP is egyhangúlag támogatta Sulyok Tamás jelölését köztársasági elnöknek.

„A KDNP is támogatja egyhangúlag Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét, úgy látjuk, hogy ebben a helyzetben kiválóan alkalmas ennek a feladatnak az ellátására” – hangsúlyozta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Sulyok Tamás a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban. 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től ügyvéd volt. Az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015. április 1-től kezdődően a testület elnökhelyettese.

2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

„Nem példa nélküli, hogy az egyéb alkotmányos intézmények élőről jelölnek vagy választanak köztársasági elnököt, legutóbb Sólyom László esetében történt így” – erről Mráz Ágoston Sámuel beszélt az M1-en. A Nézőpont Intézet vezetője kiemelte:

Sulyok Tamás változást hoz majd és vélhetően gyorsan helyreállítja az alkotmányos rendszer működését.

„Egy megfontolt és éppen ezért alapos emberről van szó. Arra számítok, hogy inkább Áder Jánoshoz fog hasonlítani a köztársasági elnök szerepfelfogásában, mint Novák Katalinhoz. Tehát kevesebb politikai és nyilvános esemény fog fűződni a nevéhez, de a jogállamba vetett bizalmat és a jogállam működésének rendjét nagyon gyorsan helyre tudja állítani” – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

Mráz Ágoston Sámuel arra számít, hogy az új államfőt néhány napon belül, jó eséllyel már a jövő héten megválaszthatja az Országgyűlés.

Kockázatmentes és logikus döntés Sulyok Tamás köztársasági elnöknek jelölése –  a Nézőpont Intézet igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: Sulyok Tamás megfontolt és alapos ember, aki a jogállamba vetett bizalmat és a jogállam működésének rendjét gyorsan helyre tudja állítani. Hozzátette: jó eséllyel a jövő héten már meg is választják az új köztársasági elnököt.

Mráz Ágoston Sámuel megítélése szerint logikus döntés született, ilyen rendkívüli helyzetekben előfordul, hogy az alkotmányos intézmények éléről választanak új elnököt, az elmúlt három évtizedben

volt már alkotmánybírósági elnök államfő, Sólyom László személyében.

 

Sulyok Tamást méltatva kiemelte, hogy nyolc éve az Alkotmánybíróság elnöke, tíz éve alkotmánybíró, köztiszteletben álló kiváló jogászprofesszor, aki – mivel Ausztriának is volt a tiszteletbeli konzulja Magyarországon – kiváló nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik.

„Kockázatmentes, logikus, ezért nagy valószínűséggel az Országgyűlés által első fordulóban elfogadható javaslat és döntés lesz” – magyarázta az elemző, aki szerint

Sulyok Tamásnak más lesz a szerepfelfogása, mint Novák Katalinnak,

hiszen az új államfőjelöltnek sosem voltak politikai ambíciói.

Az elemző Sulyok Tamással kapcsolatban leszögezte, hogy megfontolt, alapos emberről van szó, aki szerepfelfogásában inkább Áder Jánoshoz fog hasonlítani. Várhatóan kevesebb politikai és nyilvános esemény fog fűződni a nevéhez, de

a jogállamba vetett bizalmat és a jogállam működésének rendjét nagyon gyorsan helyre tudja állítani.

Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett rá, hogy Áder Jánost is egy lemondó köztársasági elnök után választotta meg az Országgyűlés, és Áder különböző kutatások és a közvélekedés szerint is alkalmas volt az akkori bizonytalanság helyreállítására.

Hozzátette, hogy várhatóan

hétfőn elfogadják a parlamenti képviselők Novák Katalin lemondását,

és akár már aznap vagy a rá következő napokon belül esedékes lesz a választás. Kövér László, az Országgyűlés elnöke dönti majd el, hogy pontosan melyik napon lesz a köztársaságielnök-választás, miután egyeztetett a parlamenti frakciókkal.

Ha az ellenzék jelöl alternatív köztársasági elnököt, az pár nappal lassíthatja ezt a folyamatot, ám ahhoz, hogy államfőt tudjanak jelölni, negyven képviselő egységes akaratára van szükség,

az elmúlt napok nyilatkozatai alapján azonban úgy tűnik, egyetlen általuk támogatott személy sem bír ekkora támogatással.

A Nézőpont Intézet vezetője kiemelte, hogy az elnökválasztást követő napok és hetek várhatóan a gyermekvédelmi törvény mellett olyan intézkedésekről fognak szólni, amelyek a megrendült közbizalmat helyre tudják állítani.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyhangúlag támogatja Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság elnökének jelölését a köztársasági elnöki tisztségre – közölte Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban.

Simicskó István a kormánypártok kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón elmondta, a jelölt álláspontjuk szerint kiválóan alkalmas az államfői feladatok ellátására. Kitért arra is, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan a KDNP képviselőcsoportja is támogatni fogja a svéd NATO-csatlakozást a hétfői szavazáson.

Értékelése szerint a korábban kialakult katonai kapcsolatok, hadiipari együttműködés jó alapot nyújtanak arra, hogy a NATO-ban is együtt dolgozzanak. Üdvözölte, hogy pénteken Magyarországra látogat a svéd miniszterelnök, és megjegyezte, hogy a találkozón nagyon fontos megbeszélések várhatók.

Fontos, hogy a két ország vezetője leül egymással, rendezi a viszonyt és a jövőbe néző együttműködést alakít ki

– hangsúlyozta. A ratifikálás késlekedését firtató kérdésre azt mondta: Svédországnak semmilyen biztonsági kockázata nem nőtt, az, hogy teljes jogú tag lesz, további garanciákat jelent, de a skandináv ország korábban is együttműködésben állt a NATO-val.

Arról, hogy várható-e megállapodás a svéd Gripen-szerződés meghosszabbításáról, azt mondta: a témát említette Orbán Viktor a kihelyezett frakcióülésen, de részletes tájékoztatás nem hangzott el. Bízik benne, hogy Magyarország számára kedvező megállapodásról tárgyalnak majd a felek – folytatta.

Simicskó István a gyermekvédelem területén várható további törvényi szigorításokat frakciója támogatásáról biztosította. Annak minden tételével egyetértenek – közölte.

A frakcióvezető kitért a KDNP által kiemelten fontosnak tartott kormányzati programokra, a családtámogatási rendszer megerősítésére, a gondosóra programra, a nemzetpolitika megerősítésére, az egyházak támogatására. Ezek erősítését a jövőben is fontos prioritásként kezelik – mutatott rá.

Kiemelte még a KDNP javaslatát az energiaitalok kiskorúak számára történő betiltásáról, ilyen jellegű döntés Romániában már megszületett – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Bagdy Gábor – korábbi KDNP-s főpolgármester-helyettes – terjesztette fel kitüntetésre a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt vezetőjét – azt mondta: a frakció nem foglalkozott az üggyel, Bagdy Gábor korábban megválaszolta ezt a kérdést.

Megjegyezte: érti, hogy a baloldal és médiájának érdeke minél nagyobb körben szétteríteni a felelősséget, de az ügyben meghatározó emberek levonták a szükséges következtetéseket és szavai szerint helyesen döntöttek.

Másik témát érintve szólt arról is, szeretnék, ha az EP-listán Hölvényi György – aki a KDNP delegáltja – továbbra is helyet kapna. A kormánypárti politikus a jövőben is az Európai Néppártban tevékenykedne – jegyezte meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Még nagyobb sebességre kapcsolt az ukrán kényszersorozás + videó

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

magyarnemzet.hu

Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben

POLITIK

Szijjártó Péter: Háború helyett békét akarunk!

POLITIK

Zelenszkijt meghívták a NATO csúcsra

POLITIK

Varga Mihály: A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára