POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.26.

Nagy terhet jelentenek a baloldalnak az erőszakos bűnözők

Hiába vannak jogerős ítéletek...

Tehertétellé váltak a baloldal számára azok a parlamenti képviselők, akik az ellenük meghozott jogerős bírósági ítéletek ellenére sem hajlandók megválni a mandátumuktól – erről az M1-en beszélt XXI. Század Intézet elemzője. Nagy Ervin a rendőrökre füstgránátot dobó momentumos és a garázda bűnözővé minősített DK-s politikus ügyéről azt mondta: a jobboldalhoz képest nagyon nagy különbség az, hogy a baloldalon a jelek szerint nincsen következménye a politikai hibáknak.

„…hat évvel ezelőtt – innen néhány méternyire történt –, hogy a véleménynyilvánítás szabadságával élve egy füstgyertyát dobtam a rendőrsorfal mögé” – idézte fel tettét a vasárnapi demonstráción Fekete-Győr András.

Bár a közvetlen államfőválasztás bevezetéséért hirdetett tüntetést vasárnapra több ellenzéki párt is a Kossuth térre, Fekete-Győr András az eseményt inkább saját maga mentegetésére igyekezett felhasználni.

A momentumos politikus tette ezt azok után, hogy

a bíróság nemrég – hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt – egy év börtönre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve.

Fekete-Győr azt is bizonygatta: csavaros jogászkodással akarják börtönbe vetni, miközben ő ártatlan. Pedig hat éve épp ő volt az, aki elismerte: azért dobta a pirotechnikai eszközt a rendőrökre, hogy azzal is hergelje az embereket.

A Kossuth téri hangulatot – a bíróság által is jogerősen elítélt garázda bűnöző – Varju László emelte még magasabbra szintre. A DK-s képviselő beszédében odáig ment, hogy azt állította: 2018-ban az MTVA-székházban – szerinte a nép felhatalmazásával – ő csupán ösztönösen védekezett, miközben fegyveres őrök támadtak rá.

„Ekkor fegyveres őrök támadtak rám, letepertek és végig húztak, rángattak a padlón. A törvényszék embere most azt mondta: én bántottam őket, én gáncsoltam el őket, én húztam ki a lábát valakinek, amitől súlyosan megsérült” – állította Varju László.

A Híradóban bemutatott felvételek azonban bizonyítják, valójában mit csinált a Gyurcsány-párti Varju László 2018 decemberében az MTVA székházában. A politikus

az élő adást akarta megzavarni, amikor az üzemi területet védő, munkájukat végző őröknek rontott.

Amikor a politikust támadó magatartása miatt ki akarták vezetni az épületből, ellenállt, és a biztonsági szolgálat egyik munkatárását el is gáncsolta. A dulakodásban egy őr nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Korábban Fekete-Győr András és Varju László is közölte:

nem mondanak le parlamenti képviselőségükről.

Két olyan képviselő került összetűzésbe a hatályos törvényekkel, akik arra esküdtek fel, hogy a jogszabályokat betartják és betartatják – emlékeztetett rá Nagy Ervin. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a momentumos politikus büntetőügyében igenis létezik a pszichikai ráhatás fogalma – amit be is ismert –, míg Varju László esetében a garázdaság és a választás rendje elleni bűncselekményekben hozott ítélet jogerős.

Mindkettő politikai tehertétel a baloldal számára

– fogalmazott az elemző.

„Egyrészről tehertétel, hisz védekezésre sarkallja a pártokat, magyarázkodniuk kell, tehát nem tudják a saját programjukat mondani, másrészről pedig, ha a jobboldalt mellétesszük, és látjuk azt, hogy a jobboldalon milyen következményei vannak a politikai hibáknak, akkor nagyon nagy a kontraszt” – magyarázta az elemző.

Nagy Ervin úgy fogalmazott:

az úgynevezett Horn Gyula-féle pufajkás „na és?” kultúra továbbra is megmaradt a baloldalon,

különösképp a Momentum esetében, amely, míg magát nyugatias demokrata pártnak kiáltja ki, addig inkább hasonlít a magyar baloldalhoz, annak is a posztkommunista irányvonalához.

A kormánypártok nevében a Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel a baloldalt, hogy szüntesse be a közéleti erőszakot és az emberek hazugságokon alapuló hergelését. Kocsis Máté a közéletből való távozásra szólította fel Varju Lászlót (DK) és Fekete-Győr Andrást (Momentum).

Kocsis Máté arra hivatkozott: csütörtökön elítélték Varju Lászlót testi sértés miatt, Fekete-Győr Andrást pedig korábban hivatalos személy elleni erőszak miatti ügyében ítélte el a bíróság. „Azt szeretnénk kérni, minden vitát felülírva, hogy akit jogerősen elítélnek garázdaságért, testi sértésért és miegyebekért, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből” – mondta.

Szerinte az efféle erőszakos fellépés nem idegen a magyar baloldali politikától, mert a hatalomért és a pénzért bármire képesek. Úgy értékelte, hogy egyre több a közéleti agresszió.

Ide sorolta az antifamozgalom erőszakos akcióját is, amit a napokban a józsefvárosi Fidesz-irodával szemben követett el a Szikra Mozgalom egyik tagja. Jámbor Andrással szemben ugyan nem hozott a bíróság ítéletet, de a politikai felelősséget viselnie kell – mondta Kocsis Máté a Párbeszéd képviselőjéről.

Garázda bűnöző Varju László, erről bírósági ítélet van, ugyanis garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt másodfokon bűnösnek mondta ki a DK országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla. A garázdaságot és a testi sértést az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt állapította meg másodfokon is a bíróság, amikor a baloldali politikus sérülést okozott az egyik biztonsági őrnek. A harmadik vádpont szerint Varju a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy másik jelöltet, hogy lépjen vissza – a másodfokú bíróság ebben is bűnösnek találta Gyurcsány Ferenc párttársát.

Másodfokon is elmarasztalta a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla az öt évvel ezelőtti, MTVA-székházban történt dulakodás, illetve választási csalás miatt.

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban a testi sértés vádpontja alól felmentette Varju Lászlót, a Fővárosi Ítélőtábla azonban az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a választási csalás, valamint a garázdaság vádpontja mellett testi sértés pontjában is bűnösnek mondta ki.

A DK-s képviselő egyike volt azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik 2018 decemberében betörtek a közmédia székházába.

Varju László nekirontott a televíziós stúdiót védő biztonsági őröknek,

miközben ott élő adás zajlott, majd a hírszerkesztőségbe akart bejutni, ekkor az egyik biztonsági őrt gáncsolta el, aki emiatt elesett és megsérült.

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította: Varju László szándékos magatartása miatt szerzett nyolc napon túl gyógyuló sérülést a közmédiában dolgozó biztonsági őr.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítélet azon álláspontját is, miszerint

Varju László magatartása közösségellenes és a társadalmi együttélés normáival nyíltan szembehelyezkedő volt.

„Helyesnek tartottuk az elsőfokú ítéletet hozó bíróság álláspontját. Ez kihívóan közösségellenes, a társadalmi együttélés normáival nyíltan szembehelyezkedő magatartás volt, ami alkalmas volt megbotránkozás keltésére” – részletezte Szalai Géza, a Fővárosi Ítélőtábla bírája.

A bíró hosszas indoklásában kitért arra is, hogy az ellenzéki képviselőknek

nem volt joguk behatolni az MTVA stúdiójába.

„A képviselőknek nincs joguk beolvastatni nyilatkozatukat spontán a köztévében akkor, amikor ők akarják. Ez a magatartás, hogy a stúdióba behatoljanak, ez egyértelműen kívül esik azon, hogy felvilágosítást kérjenek, és hogy az épületben tartózkodhassanak” – sorolta Szalai Géza bíró.

A garázdaságot és a testi sértést az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt állapította meg másodfokon is a bíróság.

A harmadik vádpont szerint pedig Varju László a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy független képviselőjelöltet Újpesten, hogy lépjen vissza, a másodfokú bíróság ebben is bűnösnek találta Gyurcsány Ferenc párttársát. A másodfokú bíróság döntése részben jogerős, Varju László azonban jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

origo.hu

Gigamellű horvát szurkolónő, fantasztikus magyarok - a foci-Eb legjobb szurkolói

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

metropol.hu

Ezt nem vártuk: Matthäus aljas módon rúgott bele a magyarokba

mandiner.hu

Na, megvolt hát az első Magyar Péter-i értelemben vett nemzeti konzultáció, be is érkeztek a megfelelő válaszok – és akkor most áradjon a Leffe!

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

vg.hu

Választás 2024: Folytatódik a fővárosi show: Karácsony Gergely megtámadta a választás eredményét

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

lakaskultura.hu

Ezektől nem férünk el a konyhában: az IKEA friss felméréséből kiderül

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

A Kreml szerint a NATO folyamatosan növeli a feszültséget

POLITIK

Zűrzavar Budapesten, Karácsony össze-vissza kavar

POLITIK

Európában erősödtek a népakaratot megjelenítő pártok

POLITIK

Csak színjáték volt a svájci békekonferencia?