POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.19.

Migránserőszak: Rendkívüli állapotot hirdettek egy holland városban

Miért engedik be ide a fél világot, hogy tönkretegyék az országunkat?”

Súlyos zavargások törtek ki szombat este Hágában, eritreai migránsok között. A randalírozók nagy kövekkel, kerékpárokkal, faágakkal és közlekedési táblákkal dobálták meg a rendőröket, akikre tűzijátékokkal is rátámadtak, felgyújtottak több rendőrautót és megrongáltak egy épületet is. A hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakos bandák megfékezésére, a polgármester pedig a zavargások helyszínén rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Hatalmas lángokkal égett több rendőrautó is szombaton este Hágában. A járműveket eritreai migránsok gyújtották fel.

A zavargások egy konferenciaközpontnál kezdődtek, ahol összecsapott egymással két eritreai csoport. Egy újságíró, Owen O’Biren az X közösségi oldalra több videót is feltöltött, amelyeken látható, hogyan próbálja meg a rendőrség megfékezni a botokkal verekedő, köveket dobáló migránsokat.

Majd látszik az is, ahogy a migránsok a rendőrök ellen fordulnak és nagyméretű kövekkel, teljes erőből dobálják az autóikat.

Helyi beszámolók szerint a migránsok a hatóság ellen pirotechnikai eszközöket, tűzijátékokat is bevetettek, de faágakat és közlekedési táblákat is dobáltak a rendőrök felé.

Több rendőrautót és más járműveket is felgyújtottak, amelyek teljesen leégtek. Az épület – ahol a verekedés kitört – súlyosan megrongálódott. Az összecsapás hevességét mutatják a betört ablakok és az előtte sorban, lángokban álló autók is. A helyszínre vezényelt rohamrendőrök könnygázt vetettek be a randalírozók ellen.

A polgármester a zavargások miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki, amellyel szélesebb jogköröket biztosított a rendőrségnek.

Geert Wilders a tavalyi hollandiai választások győztese az X közösségi oldalon osztotta meg felháborodását. „Miért engedik be ide a fél világot, hogy tönkretegyék az országunkat?” – tette fel a kérdést. „Hollandiának tényleg elege van” – jelentette ki és hozzátette: Ő akar lenni az a miniszterelnök, aki végre rendet tesz.

Nem ez az első eset, hogy az eritreai kormány támogatói és a vele szemben állók Európában csapnak össze egymással.

Tavaly nyáron a Frankfurt melletti Giessenben egy nekik rendezett kulturális eseményen tört ki verekedés. A migránsok az autósokra és a járókelőkre is rátámadtak. A rendőröket kövekkel, üvegekkel dobálták.

Több tucat rendőr megsérült, kétszáz migránst őrizetbe vettek. Néhány héttel később Stockholmban egy hasonló rendezvény ugyancsak az eritreaiak tömegverekedésével zárult, akkor ötvenen sérültek meg.

Átmenetileg megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások, miután Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) nevű párt vezetője két hete kivonult a négypárti egyeztetésről – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A beszámoló szerint Pieter Omtzigt azért hagyta ott az új holland kormány megalakításáról folyó tárgyalásokat, mert véleménye szerint a legfőbb akadályt jelentő, a kormány pénzügyi helyzetének kezelésével kapcsolatos, az államháztartás helyzetét érintő nézeteltérések feloldhatatlanok.

A NOS holland közszolgálati műsorszolgáltató internetes oldalán a pártvezető közlésére hivatkozva azt írta: az NSC nyitva tartja ugyan annak lehetőségét, hogy kisebbségi kabinetet vagy más típusú formációt támogasson a képviselőházban, egyelőre azonban kizárja a többségi kabinetről szóló tárgyalások folytatását.

A párt nem akar üres ígéreteket tenni a polgároknak – mondta Omtzigt, majd hozzátette: a tárgyaló felek „pénzügyi várakozásai eltérőek a következő évekre nézve”. Az NSC nem tehet ígéretet a választóknak, miközben előre tudja, hogy azok megvalósíthatatlanok. Az építész nem építhet homokra – tette hozzá.

A november 22-én tartott előrehozott hollandiai választásokon győztes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében „hihetetlenül kiábrándítónak” nevezte Pieter Omtzigt döntését. Azt írta, a tárgyalófeleknek el kell kötelezniük magukat amellett, hogy együtt jussanak megoldásra.

Ronald Plasterk korábbi belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetője szerda estére újra összehívta a tárgyalófeleket, azonban Pieter Omtzigt és pártja visszautasította a meghívást – jelentette a NOS közszolgálati műsorszolgáltató.

Az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt, az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) próbál megegyezésre jutni. A holland törvények nem szabnak időhatárt kormányalakításra. A holland kormányt ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén

POLITIK

17 ukrán drónt lőttek le orosz területek felett