POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.25.

Lengyelországban megsemmisítettek 160 tonna ukrán gabonát

Az esetet a helyi rendőrség vizsgálja.

Lengyelország 160 tonna ukrán gabonát semmisített meg, amelyet más országokba szállítottak volna – közölte Olekszandr Kubrakov ukrán közösségfejlesztési és infrastrukturális miniszter az X közösségi hálózaton.

„A gabona tranzitban volt a gdanski kikötőben, majd más országokba tartott. A lengyel vasútállomásokon elkövetett vandalizmus negyedik esete. A büntetlenség és felelőtlenség negyedik esete. Meddig engedi a kormány és a lengyel rendőrség, hogy ez a vandalizmus folytatódjon?” – írta, és a szavait megerősítő fotókkal támasztotta alá – olvasható az Oroszhirek.hu oldalon.

A tisztviselő szerint minden mezőgazdasági terméket lezárt vagonokban szállítanak, és Kijev „szigorúan betartja a törvényt”.

 

A lengyel rádió arról számolt be, hogy az incidens tegnap este történt a Bydgoszcz melletti Kotomezh falu közelében. Ismeretlenek felnyitották a mellékvonalon álló vonat nyolc vagonját, és onnan kukoricát öntöttek ki. Az esetet a helyi rendőrség vizsgálja.

A baleset helyszínén jelen lévő egyik gazda elmondta, hogy egy akkreditált laboratórium mintát vett a gabonából elemzésre, és megvizsgálja a minőséget mikotoxinok és növényvédő szerek szempontjából.

Wojciech Mojzesowicz, a lengyel gazdák tiltakozásának egyik résztvevője a maga részéről azt mondta, hogy támogatja azokat, akik ukrán termékeket öntöttek ki a vagonokból.

„Valaki itt hazudik. Ukrajna miniszterelnöke azt mondta, hogy sem gabonát, sem kukoricát, sem repcét nem importálnak hozzánk. A helyzet azt mutatja, hogy importálják. Ha én ott lennék, és lehetőségem lenne rá, én is kidobnám azt a kukoricát. Meddig tarthatnak a tárgyalások, meddig tarthatnak a megállapodások?” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a lengyel gazdák tudják, hogy miért küzdenek, és tudják, hogy az Ukrajnából származó gabonaimport sok gazdaság csődjéhez vezet, „ezért harcolnak, és joguk van hozzá”.

Hasonló akciókra már korábban is sor került. Így előző nap ismeretlenek ukrán babot szállító vagonokat rongáltak meg a Dorohusk ellenőrző pontnál. Ezt megelőzően az aktivisták arról számoltak be, hogy ugyanezen az állomáson a gazdák gabonát dobtak ki a szomszédos országból érkező teherautókról. Ezenkívül február 20-án tiltakozó lengyel gazdák két vagon kukoricát borítottak a vasúti sínekre a medyki határátkelőnél.

Varsó és Kijev viszonya jelentősen megromlott az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargó miatt. Az EU 2022 júniusában megszüntette a vámokat a posztszovjet köztársaságból érkező összes árura, amely értékesítési problémákhoz vezetett az európai gazdák számára. 2023 márciusának végén Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia az Európai Bizottság vezetőjéhez, Ursula von der Leyenhez fordult, hogy avatkozzon be a válságba. Az EB a logisztikai nehézségek kiküszöbölése érdekében ideiglenes korlátozó intézkedéseket fogadott el, amelyek több hónapig tartottak, majd a kijevi hatóságokat exportellenőrzés bevezetésére kötelezte. Ezt követően Pozsony, Budapest és Varsó egyoldalúan bejelentette a tilalom meghosszabbítását, Ukrajna pedig panaszt nyújtott be a WTO-hoz.

Kihelyezett ülést tartott pénteken az ukrán kormány a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg), a kabinet tagjai elsősorban az ukrán gabonaexport ellen tüntető lengyel gazdák által a két ország között létesített határzár feloldásának lehetőségét vitatták meg – közölte Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon.

Az ülés befejeztével Smihal vezetésével ukrán küldöttség utazott a lengyel határra, hogy a lengyel kormány tagjaival találkozzon, akik azonban nem érkeztek oda.

„Ukrajna elnökének megbízásából ma a lvivi régióban dolgozunk. A kulcskérdések között szerepel a határblokád helyzete. Világos lépéseket és konkrét javaslatokat készítünk elő” – írta a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna pragmatikus párbeszédet kíván folytatni a lengyel féllel, és kész az észszerű kompromisszumokra.

 

Smihal hozzátette: ezzel párhuzamosan Ukrajna tovább bővíti a kivitelre szánt gabonája külföldre szállításának lehetőségeit tengeri és dunai kikötőkön, továbbá más szomszédos országok határátkelőin keresztül, illetve vasúton.

Rámutatott arra, hogy az ukrán búza 88 százalékát januárban a Fekete-tengeren keresztül exportálta Ukrajna. Hozzátette, hogy a dunai kikötők továbbra is rekordokat döntenek az ukrán áruk átrakodása tekintetében.

Smihal kiemelte, hogy Ukrajna bővíti együttműködését Romániával.

„Ottani partnereink bizonyították kiszámíthatóságukat. 2024 januárjában 1,1 millió tonna gabona tranzitszállítását bonyolították le Románián keresztül, február első felében pedig ez a mennyiség már elérte a 600 ezer tonnát” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Közlése szerint egy új ellenőrzőpont nyílik a magyar határon Nagyhódos és Nagypalád között a személygépjárművek számára, ami felgyorsítja majd a határátlépést az ukrán állampolgárok számára.

„Megállapodtunk abban is, hogy a magyar határon egy másik, a Beregsurány és Luzsanka közti ellenőrzőpont is kibővül, és súlykorlátozás nélkül léphetik át a határt az üres teherautók, valamint a legfeljebb 7,5 tonnás személy- és tehergépjárművek – fejtette ki az ukrán miniszterelnök.

A kabinetülés után Smihal vezetésével ukrán kormányküldöttség utazott a lengyel határhoz, hogy találkozzanak lengyel kollégáikkal. A kormány lengyel tagjai azonban nem jelentek meg.

Ma Ukrajna és Lengyelország továbbra is jó partnerek és stratégiai szövetségesek. Az elmúlt hat hónapban azonban az ukrán határ állandó lengyel blokádja alatt éltünk. Ez a határzár komoly mértékben sújtotta gazdaságunkat és védekezőképességünket” – írta Smihal Telegram-csatornáján.

Emlékeztetett: egy hónapja a felek megegyeztek abban, hogy a határzár mindkét országnak árt, ezért fontos ennek a kérdésnek a megoldása. Smihal a határon szót váltott tiltakozó lengyel gazdákkal, a Telegram-csatornáján pedig ”a lengyel gazdáknak és minden lengyelnek„ címzett nyilvános felhívást tett közzé.

Mindig az igazsággal kell kezdeni. Először is, Ukrajna az elmúlt 5 hónapban nem értékesítette gabonáját, kukoricáját, napraforgómagját és repcéjét a lengyel piacon” – írta felhívásában, majd azzal folytatta, hogy az ukrán gabona csak tranzitként halad át Lengyelországon.

Ma Ukrajna mezőgazdasági exportjának mindössze 5 százaléka halad át a lengyel határon. A fő útvonal a Fekete-tengeren át vezető gabonafolyosó” – mutatott rá a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy a határzár az egész lengyel-ukrán kereskedelmet és mindkét ország gazdaságát érinti.

Nemcsak Ukrajna veszít miatta, hanem azok a lengyel vállalkozók is, akik évente 12 milliárd dollár értékben exportálnak árut a piacunkra. A lengyeleknek és a lengyel gazdáknak hallaniuk kell ezt az igazságot, hogy megértsék a határzár értelmetlenségét” – szögezte le Smihal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán utasította a kormányt, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről, a találkozó tető alá hozására pedig február 24-ig adott haladékot. Donald Tusk lengyel miniszterelnököt arra kérte, hogy menjen a határhoz, Andrzej Duda államfőt pedig, hogy támogassa ezt a párbeszédet.

Andrzej Dera, a lengyel államfő tanácsadója még aznap közölte az egyik lengyel televízió műsorában, hogy az elnök támogatja a lengyel és az ukrán kormány találkozóját az ukrán gabonaszállítmányokkal kapcsolatos vita rendezése érdekében.

Zelenszkij is Lvivbe utazott pénteken, ahol újságíróknak azt mondta: nem tudja, hogy megjelennek-e a lengyel kormánytagok a határon, hozzátéve, hogy ez az ő személyes döntésük.

Két hete tüntetnek a lengyel gazdák az ukrán határon. Továbbra sem enyhül a haragjuk az Ukrajnából érkező áruk beáramlása miatt, amelyek a legkevésbé sem felelnek meg az uniós követelményeknek. A már tarthatatlan helyzet miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy határ menti találkozóra hívta a lengyel kormány tagjait. A varsói kabinettől még nem érkezett válasz, de a lengyel elnök támogatja a javaslatot.

Elterelték a forgalmat a lengyel rendőrök, miután tiltakozó gazdák zárták le az ukrán határhoz vezető utat az egyik határ menti faluban.

Lengyel zászlókat lobogtatva a gazdák azt követelték, hogy a kormány kötelezze el magát a zöldmegállapodás feladása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának leállítása mellett.

„Velünk, a gazdákkal egyeztetve követelünk normális agrárpolitikát.

Nem akarjuk, hogy olyan emberek döntsenek arról, hogy mit tegyünk, akiknek fogalmuk sincs a mezőgazdaságról”

– mondta az egyik tüntető.

Az ukrán elnök szerda este videóüzenetben reagált a gazdák követeléseire.

„Volt elég félreértésünk. Nem szabad megaláznunk egymást. Egységre és megoldásokra van szükségünk. Köztünk, Ukrajna és Lengyelország között, és egész Európa szintjén” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Beszédét lengyel nyelven feliratozták.

Volodimir Zelenszkij meggyőződése, hogy

ami a lengyel határon történik, az nem tekinthető normálisnak vagy hétköznapinak.

Véleménye szerint egyszerű és világos igazságszolgáltatásra van szükség. Mivel

az ukrán mezőgazdasági export mindössze 5 százaléka halad át a lengyel határon,

és abból egy grammot sem Lengyelországban adnak el, az elnök gyanítja, hogy mindez nem a gabonáról, hanem inkább a politikáról szól.

Közös és észszerű döntéseket szorgalmazott, ami nemcsak Ukrajna és Lengyelország, de egész Európa érdeke is. Volodimir Zenekij ezért is kérte az Európai Bizottságot, hogy küldje el az egyik képviselőjét a megbeszélésre. Válasz egyelőre csak a lengyel elnöki hivatalból érkezett. Andrzej Duda támogatja a találkozót, és úgy fogalmazott:

a lengyel gazdák a létükért küzdenek, az ukránok pedig a nemzetük létezéséért.

Az elszántság mindkét oldalon óriási. A lengyel államfő azt üzente a lengyel kormánynak, hogy mindenképpen legyenek ott a találkozón.

Az ukrán elnök még február 24-e előtt szerette volna összehívni a határ menti találkozót, azonban a varsói kormánytól még nem érkezett válasz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei - fotó

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Az Európai Bizottságnak van egy kiváló terve: mindenkit úgy csuklóztatna, ahogy Magyarországot

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Ukrajna csúnyán hoppon maradt az F-16-osok ügyében + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak