POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.23.

Korányi Dávid: Nálunk 2 millió dollár a mikroadomány

Beismerő vallomás.

Civilek mikroadományai helyett valójában egyenként félmilliárd forintot is maghaladó donációkat várt az Action for Democracy – derül ki az X-en található MagaBabe nevű profilon legutóbb megosztott videóból.

A Mandiner ír arról, hogy az X-en a minap megjelent videó további adalékokat szolgáltat az Action for Democracy (A4D) működéséről, valamint arról, hogy valójában mekkora összegekkel támogatta a szervezetet Soros György.

Figyelemreméltó, hogy a MagaBabe nevű profilon megosztott újabb felvételen Korányi Dávid, a szervezet ügyvezető igazgatója az úgynevezett mikroadományok helyett inkább a dúsgazdag donoroktól érkező vaskos összegekről beszélt elismerően. 

Azt mondanám, hogy 2 millió (dollár). Azt gondolom, ez egy olyan összeg, amivel már be lehet kerülni az Action for Democracy legnagyobb adományozóinak a panteonjába

 – jelentette ki Korányi. A Bajnai Gordon bizalmi köreibe tartozó aktivista tehát 700 millió forintot meghaladó összeghatárban húzta meg azt a vonalat, amely fölött valóban számottevőnek tartják az adományokat az A4D-nél.

Soros
Origo TikTok
A Soros-birodalom parancsait követi a dollárbaloldal. Fotó: Origo

Civilnek igyekeztek feltűnni

A Mandiner szerint ez azért figyelemreméltó, mert amikor kiderült, hogy a szervezeten keresztül milliárdos összegekkel támogatták külföldről a magyarországi ellenzék 2022-es választási kampányát, Korányiék azt bizonygatták, hogy több mint tízezer átlagember kis összegű „mikroadományaiból” jött össze a nagyjából 3 milliárd forint oroszlánrésze. Mindezzel pedig azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy tőről metszett civil kezdeményezésként a demokrácia fennkölt elvei mentén cselekszenek.

Nyílt titok volt Soros György szerepe

A legújabb videóban Korányi úgy fogalmazott: 

Nem vagyok fölhatalmazva rá, hogy megnevezzem a támogatóinkat, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy ő (Soros György) támogatott-e minket.

Eric Koch, az Action for Democracy együttműködő partnere egy korábban nyilvánosságra került videóban azt mondta, „őszintén szólva azt gondolom, hogy ő (Soros György) volt a messzemenően legnagyobb adományozó”. Ezt egyébként már a korábban megosztott felvételek egyikén is elismerte, ám ironikus, hogy először a diszkréció kritériumaira hivatkozva megtagadta a legfőbb donor megnevezését, ám amikor a beszélgetőpartnere rákérdezett, hogy Sorosról van-e szó, Koch azonnal rávágta, hogy persze. Kati Martonnak, az A4D kuratóriumi elnökének a reakciója szintén azt mutatja, hogy a szervezeten kívüliekkel történő érintkezéseik során gyakorlatilag nyílt titokként kezelik Sorosnak a projektben játszott főszerepét. Amikor ugyanis Marton beszélgetőtársa arról érdeklődött, hogy Sorostól származnak-e a pénzek, az írónő figyelmeztette, ezt ne is hozza szóba.

A korábbi videókból szintén kiderült, hogy az A4D prominensei az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködtek a befolyásgyakorlási műveleteik során. Kati Marton például azt fejtegette az egyik felvételen: 

Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez.

 

Korányi Dávid és Karácsony Gergely. Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

Komoly kampánygépezetet is működtettek

A portál szerint emellett az Action for Democracy és az együttműködő partnereik valóságos kampánygépezetet is működtettek a kipécézett nemzeti vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök lejáratására. Amint az ma már közismert: a tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az Action for Democracyn, illetve egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, és a pénzekkel a baloldal választási kampányát segítették. Milliárdos összegek kerültek a lejárató portálokat működtető EzaLényeg nevű médiabirodalom kiadójához, az Oraculum 2020 Kft.-hez, valamint a Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök érdekeltségébe tartozó DatAdat céghálójához.

Az országgyűlési választások előtt több milliárd forintnyi, magyar ellenzékhez került amerikai dollárok miatt indult nyomozásban vizsgálják ki Korányi Dávidék legújabb botrányát is – értesült a Magyar Nemzet. A Karácsony Gergely volt főtanácsadója által vezetett Action for Democracy prominensei ugyanis elismerték, hogy valóban Soros György támogathatta a baloldal 2022-es választási kampányát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar baloldalnak juttatott amerikai pénzek ügyében indított nyomozásában vizsgálják a guruló dollárok legújabb botrányát – derült ki a Magyar Nemzet birtokában lévő hatósági határozatból.

Emlékezetes, nemrég nyilvánosságra került videókon az Action for Democracyhoz (A4D) köthető személyek ismerték el, hogy Soros György finanszírozhatta többek között a magyarországi baloldal választási kampányát.  Az X felületén megjelent felvételeken olyan, a spekulánshoz közel álló emberek mesélnek gyanútlanul, mint Kati Marton, Wesley Clark tábornok vagy éppen Korányi Dávid, az Action for Democracy igazgatója, aki korábban Karácsony Gergely főtanácsadója volt. 

„Nem vagyunk szégyenlősök”

Utóbbi – egyebek közt – a baloldali kampányfinanszírozás nemzetközi technikáiról rántotta le a leplet:

Valójában nem vagyunk szégyenlősök, amikor tekintélyelvű vezetőket és irányzatokat kell bírálni, mint például Bolsonarot, Orbánt Magyarországon vagy Kaczynskit Lengyelországban. Valójában elég bátran kritizálunk, és támogatjuk a helyi szervezeteket, tehát azokat a civil szervezeteket, amelyek nagyon gyakran meglehetősen kritikusak ezekkel a kormányzati szereplőkkel.

Amikor Karácsony Gergely volt főtanácsadójának felteszik a kérdést, hogy „Támogatnák az ellenzéket? Ez az ötlet?”, felfedi az eljárásmódjuk titkait. Úgy fogalmaz, hogy „Nos, ezt soha nem mondjuk ki. Nem fogjuk… Nem ezt mondjuk. Nem hirdetjük. Ezek a szervezetek, tekintettel az általuk vallott értékekre és azokra az értékekre, amelyeket támogatnak, úgy tűnik, eléggé nyilvánvaló, hogy végül is – és ez csak egy megalapozott sejtés – az ellenzék kezére játszanak, igen.”

Márki-Zay buktatta le a dollárbaloldalt

A dollárbaloldal botránya 2022 augusztusában robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében arról számolt be, hogy még tavaly június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Márki-Zay elárulta, hogy a Korányi Dávid által fémjelzett Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől.

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálódik. 

Bajnai Gordonig érhetnek a szálak

Később nyilvánosságra hozták a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Abból kiderült: az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott többek között az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója.

A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez szintén milliárdos összeg érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról. 

Azóta újabb, a minősítés alól feloldott titkosszolgálati dokumentum került napvilágra, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogató szervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is csaknem egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak öt részletben.


Juthatott Karácsonyéknak is a külföldi pénzből

A magyar ellenzékhez guruló dollárok elérték a négymilliárd forintot, amelyből juthatott a 99 Mozgalomnak is. Ne feledjük: a Karácsony Gergelyhez köthető és az állítólagos adománygyűjtő ládikák kapcsán súlyos kampányfinanszírozási botrányba keveredett 99 Mozgalom is az A4D támogatottjai között volt feltüntetve korábban a szervezet honlapján. 

Az ÁSZ is büntetett

A kedd reggel az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozta részjelentését, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárja fel a szervezet. Abból megtudtuk: a külföldről hazánkba guruló dollárokat a baloldali pártok a saját kampányaikra használták fel Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki: a baloldali pártok összesen 261 millió forintot kénytelenek befizetni a tiltott támogatás nyomán.

 

origo.hu

Videón, ahogy hívő embereket mocskol Magyar Péter pusztán azért, mert templomban voltak

borsonline.hu

Szenzációs gólyahírt jelentett be Csuti szerelme: kisbabával bővül a család

vg.hu

Kényszerleszállást kellett végrehajtania Besenyei Péternek egy katonai bázisrepülőtéren – fotó

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

mandiner.hu

Csípős mémmel szúrt oda Hont András Magyar Péternek és Nagy Ervinnek

origo.hu

Botrány az Eurovízión: kizárták a holland énekest

mindmegette.hu

Szaftos, ízletes lesz a végeredmény: így készül a Hasselback csirkemell

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Elárasztják Ametikát a migránsok, Biden szó nélkül tűri

POLITIK

Mire épülnek a kínai-magyar kapcsolatok?

POLITIK

Az illegális migráció a biztonságunkat veszélyeztető kérdés

POLITIK

Az ENSZ-főtitkár az újabb izraeli offenzíva ellen