POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.12.

Joe Biden memóriája: egyre nagyobb a botrány

Mire emlékszik még egyáltalán az elnök?

Egyre nagyobb a botrány a Joe Biden mentális képességeit is vitató jelentés miatt. A Fehér Ház az Egyesült Államok főügyészét hibáztatja, amiért engedélyezte, hogy a héten megjelent elemzésben az amerikai elnök emlékezőképességét megkérdőjelező kijelentések is szerepeljenek. Donald Trump szerint felháborító, hogy Joe Bident a memóriazavarára hivatkozva nem akarják bíróság elé állítani.

A héten került nyilvánosságra a Joe Biden otthonában jogtalanul tárolt, titkosított dokumentumokról szóló jelentés. Az elemzésből az is kiderül, hogy az amerikai elnök súlyos emlékezetkiesésekkel küzd.

Nagy botrányt kavart, hogy a vizsgálatot vezető ügyész indoklása szerint az elnök éppen azért nem elszámoltatható a nemzetbiztonságra érzékeny dokumentumok visszatartása miatt, mert a bíróságon egy szimpátiát ébresztő, jószándékú, memóriazavaros öregemberként tűnne fel.

„Mint tudják, én győztem meg Szíszi mexikói elnököt, hogy nyisson humanitárius folyosót Gázába” – mondta az egyiptomi elnököt mexikóinak nevező Joe Biden percekkel azután, hogy újságíróknak azt állította: nincs baj az emlékezőképességével.

Sokan aggasztónak találják, hogy a világ legerősebb hatalmának élén egy láthatóan csökkent képességű idős ember áll.

„Egy bizonyos kor felett az ember már nem tud olyan koncentrált lenni, az elnöki pozíció pedig rengeteg kötelezettséggel jár és sok figyelmet igényel” – mondta egy atlantai férfi.

Az elnök a kínos csütörtöki megszólalása óta nem nyilatkozott az ügyben. Sajtóhírek szerint a Fehér Ház az Egyesült Államok főügyészét hibáztatja, amiért engedélyezte, hogy a jelentésben az elnök mentális állapotára vonatkozó kijelentések is szerepeljenek.

De nemcsak az elnöki irodának van problémája a jelentéssel. Donald Trump korábbi amerikai elnök szerint felháborító, hogy vele ellentétben Joe Bident nem akarják felelősségre vonni.

„Vele ellentétben nekem jogomban állt magamnál tartani a minősített iratokat. De tudják, mit?

Ha választhatnék, inkább állnék bíróság elé, mint hogy ne tartsanak beszámíthatónak”

– mondta Donald Trump, aki szerint az ügy rámutat az amerikai igazságszolgáltatást átszövő korrupcióra.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága májusban tervezi tárgyalni Donald Trump ügyét. A korábbi elnök azzal érvel, hogy az úgynevezett elnöki nyilvántartási törvény védelme alatt áll, így a hivatali ideje alatt keletkezett dokumentumok az ő tulajdonát képezik, ezért nem köteles azokat visszaszolgáltatni.

„Biden elnök gyakran mond olyan történeteket, amelyeket kiszínez, vagy akár teljességgel kitalál, ám ezek a kitalációk rohamosan szaporodnak” – kezdte Joe Biden amerikai elnök mentális állapotát firtató cikkét a The Washington Times amerikai napilap. A portál mentálhigiénés szakértőket kérdezett arról, hogy a hamis emlékek, vagy politikai célra kialakított történetek mennyire a zavarodottság jelei, amely olyan neurológiai betegségekhez is kapcsolódhat, mint a demencia.

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
A kórtörténete alapján Joe Biden demenciában szenved

"A zavarodottság leginkább a demencia okozta memóriavesztéssel hozható összefüggésbe. Megpróbálsz elmesélni egy történetet, de az agyad nem emlékszik mindenre, ezért azzal védekezik, hogy kitalál dolgokat"

 – fogalmazott Tanveer Ahmed pszichiáter, aki ugyan nem vizsgálta meg az elnököt, ám szerinte az általa mutatott zavarodottság jelei egyértelműek. Ezzel Ahmeddel Carole Lieberman igazságügyi pszichiáter is egyetértett.

 

A Washington Times külön emlékeztetett arra, hogy Biden korábban Milwaukee-ban tartott beszédében korábban megcáfolt történetekkel szórakoztatta a hallgatóságot, többek között nagyapja pontatlan haláláról, egy Amtrak-kalauzzal folytatott beszélgetésről, apja taníttatásáról és egy pittsburghi híd összeomlásáról. Sőt a Hawaii szigetét sújtó tűzvész kapcsán maga is elmesélt egy történetet, amelyben a házuk csaknem leégett. Ám az akkori médiajelentések szerint az eset valójában egy kisebb konyhai tűz volt, amelyet mintegy húsz perc alatt sikerült megfékezni.

Lieberman szerint Biden nem veszi észre, hogy egyes történeteit már megcáfolták, máskülönben már nem mesélné őket. Mint fogalmazott, 

"mindez a zavarodottság jele. Nem működik az agyának azon része, amely leállítaná őt, így meg van győződve arról, hogy ezek a történetek igazak."

 

Cikkében a Times arra is rámutatott, hogy a zavarodottsággal hamis emlékek jönnek létre az agyban, amelyek valótlan történetekhez vezetnek. Az érintettek nem próbálják megtéveszteni az embereket, hanem őszintén hiszik, hogy történeteik pontosak. Nem ismert, hogy mennyien szenvednek ettől a betegségtől, de a rendellenesség gyakoribb az időseknél és a poszttraumás stresszben, alváshiányban, vagy agysérülésben szenvedőknél.

"Ismerjük az elnök kórtörténetét, amelyben érrendszeri betegségek is szerepelnek. Biden számtalan kognitív hibát követ már el, mindezek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy szív- és érrendszeri okokra visszavezethető demenciában szenved, és ennek részeként a zavarodottság fedezheti a memóriavesztését"

Szakértők szerint az elnök általa mutatott zavarodottság jelei egyértelműek

Az Economist és a YouGov múlt havi közvélemény-kutatásában a független szavazók – akik gyakran valójában eldöntik a választásokat –45 százaléka vélte úgy, hogy Biden egészségi állapota és kora súlyosan korlátozza a munkára való alkalmasságát.

De már nem csak a republikánusok és a függetlenek vélekednek így, a minnesotai demokrata Dean Phillips képviselő szerint Biden túl idős az elnöki munka ellátására.

A Fehér Ház nem reagált érdemben az elnök mentális egészségét firtató vádakra, jellemzően az orvosi vizsgálatának az eredményére hívják fel a sajtó figyelmét, amely nem tartalmaz mentális vizsgálatot, vagy azzal zárják rövidre a kérdést, hogy az elnök jól van. Mindeközben a politikus rendszeresen tudatja a sajtóval, hogy egészséges, és minden nap edz. Hivatalosan a reggeli edzése miatt kezdődnek a szokásosnál később a programjai, ám kritikusai szerint egészségügyi állapota miatt.

Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja az amerikai mainstream média azt a nyilvánosságra került rejtett kamerás felvételt, amelyen Charlie Kraiger, a Fehér Ház kiberbiztonsági vezetője beszél az elnöki hivatal legérzékenyebb belső ügyeiről. A vírusszerűen terjedő videót egy keményvonalas jobboldali "gerillaújságíró", James O'Keefe készítette, aki magát egy homoszexuális fiatalembernek kiadva hívta el randizni Joe Biden közvetlen hivatali beosztottját, majd egy romantikus vacsora keretében szenzitív információkat húzott ki belőle. 

 

A több tízmillió megtekintésnél járó rejtett kamerás felvételen Kraiger többek közt elárulta, hogy az egész Fehér Házat aggasztja Joe Biden amerikai elnök romló kognitív állapota, és az alelnöke, Kamala Harris népszerűtlensége. Mint fogalmazott, ezekkel a problémákkal mindenki tisztában van az elnöki hivatalban, nyilvánosan azonban nem beszélhetnek róla, mert azzal rontanák az kormányfő újraválasztási esélyeit.

 

"Biden lassul, és szerintem meg kéne szabadulni tőle. Sokan nagyon aggódnak az állapota miatt, de a modern kori történelemben még soha nem fordult elő, hogy nem indítottak második ciklusra egy hivatalban lévő elnököt"

- fogalmazott Biden szellemi leépülése kapcsán Kraiger, aki lényegében beismerte, hogy a Demokrata Párt a nyilvánvaló egészségügyi problémák ellenére is a hivatalban lévő elnököt fogja indítani az idén novemberben esedékes elnökválasztáson.

Kamala Harris alelnök újraindulása viszont már koránt sem olyan egyértelmű, mint Bidené - legalábbis a tisztségviselő elmondása alapján. Ezzel kapcsolatban Kraiger úgy fogalmazott, hogy minden belső felmérés Harris rendkívüli népszerűtlenségét bizonyítja. És ez nem csak a szavazókra igaz, hanem a közvetlen beosztottjaira is, akik állítólag néhány hónap után elmenekülnek Harristől, mivel nem bírják elviselni az alelnök agresszív stílusát.

"Harris alelnök kivérezteti a fekete munkavállalóit. Tömegesen mondanak le mellőle. (...) Volt egy vita arról, hogy töröljék Harris indulását, de ez a népszerűtlensége ellenére sem valószínű, mert ő az első fekete alelnök. Nagyon rossz üzenetet küldene az afroamerikai szavazóknak, ha eltávolítanák a szavazólapokról…"

- mondta Kraiger, aki arra is kitért, hogy Barack Obama egykori elnök felesége, Michelle Obama nem valószínű, hogy valaha elnökjelölt lesz. Mint fogalmazott:

"Találkoztam egyszer Michelle Obamával, aki egy nagyon empatikusan nemet mondott a felkérésre. Azt mondta, hogy már minden szarságot látott, amin a férjének át kellett mennie, és ez nem érdekli”

Charlie Kraiger, a Fehér Ház kiberfőnöke kitálalt Joe Biden mentális állapotáról

A miheztartás véget fontos elmondani, hogy a romantikus vacsorának álcázott "fedett akció" végén James O'Keefe leleplezte magát, és közölte Kraigerrel, hogy nagyon rossz kiberbiztonsági szakértő lehet, ha nem ismerte föl, és leült vele beszélgetni. Miután szembesült a tényekkel, Kraiger szó szerint elmenekült az étteremből.

A Fehér Ház titkait kikotyogó tisztségviselő hivatalosan egyébként az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) kiberbiztonságát irányítja. A rejtett kamerás beszélgetés alatt Kraiger az "elnök hangjaként" jellemezte magát, legfontosabb feladatának pedig a Fehér Ház hálózatok védelmét nevezte.

James O'Keefe és csapata nem most először készített hasonló eszközökkel leleplező anyagot befolyásos tisztségviselőkről és nagy multicégek vezetőiről. A sokak szerint etikátlan módszereikkel leleplezték már többek közt a Pfizer és a CNN kellemetlen belső ügyeit is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott