POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.21.

Nemzetközi média a svéd miniszterelnök magyarországi látogatásáról

A svéd NATO-csatlakozás a magyar parlament elé kerül.

A két miniszterelnök olyan témákat vitat meg, mint Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés. A svéd NATO-csatlakozás a magyar parlament elé kerül a napokban.

 

Pénteken Budapestre jön a svéd miniszterelnök 

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a svéd NATO-csatlakozás rafitikálása előtt érkezik Magyarországra Ulf Kristersson svéd miniszterelnök – jelentette be korábban közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.  

A találkozó témái a Magyarország és Svédország közötti védelmi és biztonságpolitikai együttműködés, a felkészülés Magyarország soron következő elnökségére az Európai Unió Tanácsában, valamint az EU stratégiai menetrendje lesz, írta honlapján a svéd kabinet.

Megvan a döntés: Magyarország támogatja a svéd NATO-csatlakozást 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden azt mondta, frakciója támogatni kívánja Svédország NATO-tagsági kérelmét, amiről a magyar képviselők hétfőn szavaznak, írta a svéd Local. Orbán Viktor januárban Magyarországra hívta a svéd kormányfőt, arra hivatkozva, hogy „intenzívebb politikai párbeszéddel” kell „erős kölcsönös bizalmat kiépíteni” teszi hozzá.

Az AP is azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánypárt készen áll arra, hogy hétfőn jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását. Kiemeli, hogy Magyarország az egyetlen a NATO 31 jelenlegi tagállama közül, amely nem ratifikálta Svédország kérelmét. A magyar kormányra egyre nagyobb cselekvési nyomás nehezedik, mivel egy új ország katonai szövetségbe való felvételéhez egyhangú jóváhagyás szükséges.

A Reuters a két miniszterelnök találkozója kapcsán úgy fogalmazott, Svédország csaknem két évvel ezelőtt jelentkezett a transzatlanti szövetséghez való csatlakozásra, ami egy történelmi jelentőségű politikai elmozdulás, amelyet Oroszország teljes körű Ukrajna-inváziója késztetett.

Magyarország az egyetlen NATO-tag, amely még nem ratifikálta az északi ország csatlakozását, mert hazánk többször is elhalasztotta a szavazást, arra hivatkozva, hogy Svédország bírálta Magyarországot a jogállamiság normái miatt, mutatott rá.

Az Euractiv a svéd védelmi minisztert idézte, miszerint Stockholm NATO-tagsága „nem tárgyalás kérdése” .

„Jövőbeli szövetségesekként párbeszédet folytathatunk […], és akkor részletesebben meglátjuk, milyen együttműködési kérdésekben lennének érdekeltek” – mondta Jonson. „Például a magyarok üzemeltetik a [svéd] Gripen [vadászgépek] rendszerét, és jó a katonai-katonai együttműködésünk, így biztosan tudunk párbeszédet folytatni.”

Magyarország a svéd SAAB által gyártott Gripen vadászrepülőgépeket bérli a 2001-ben kötött szerződés alapján.

mondta Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

Pal Jonson svéd védelmi (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer)

Korábban Kocsis Máté a házelnöknek címzett levélben jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja. Amennyiben Svédország csatlakozik a szövetséghez, 32 tagállama lesz a NATO-nak.

Néhány nap múlva, február 26-án szavazhat az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozásról – jelentette be Facebook-oldalán Kocsis Máté, aki az erről szóló dokumentumot is megosztotta. A házelnöknek szánt levelében a frakcióvezető azt írta, kéri Svédország Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) történő csatlakozása ratifikálásának napirendre vételét a parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapján, azaz hétfőn. 

Kocsis Máté továbbá kiemelte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

A svéd NATO-csatlakozás rafitikálása előtt érkezik Magyarországra Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint Orbán Viktorral fog egyeztetni a svéd kormányfő, a találkozó során olyan témákat vitatnak meg, mint Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés.

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz.

Megbeszélésük során az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte Havasi Bertalan. Hozzátette: Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be.

Svédország számára kedvező előrelépések történtek a NATO-tagság ügyében – erről beszéltek a napokban svéd vezető politikusok. Ulf Kristersson miniszterelnök hétfőn azt mondta, magyar részről „erősnek tűnik az akarat” a csatlakozás ratifikálására, Pal Jonson védelmi miniszter pedig azt közölte, Svédország kész tárgyalni Magyarországgal.

– Magyar kollégámtól azt az üzenetet kaptam, hogy a magyar parlament a lehető leghamarabb ratifikálni fogja Svédországot – tájékoztatta az Euractiv európai hírportált Pal Jonson svéd védelmi miniszter. Hozzátette: országa készen áll tárgyalásokat folytatni hazánkkal, ám „nem tárgyalás kérdése” Svédország tagsága a NATO-ban. A tárcavezető kiemelte a magyar–svéd partnerség fontosságát is.

Példaként megemlítette, hogy a Magyar Honvédség működteti a svéd Gripenekből álló vadászgép-rendszert.

JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépek a levegőben (Fotó: Snoj Péter / MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu)

Jonson szerint leghamarabb február 26-án kerülhet sor a svéd NATO-tagság ratifikálására a magyar parlament részéről. „Készen állunk arra, hogy csatlakozzunk a szövetséghez” – tette hozzá. A svéd miniszter arról is beszélt, álláspontja szerint nem áll küszöbön egy újabb háború Európában, azonban jelentősen romlott a biztonsági helyzet az elmúlt négy-öt hónapban.

Kiemelte, miután az Egyesült Államok részéről akadozik Ukrajna támogatása, Európának felkészültebbnek kell lennie. „Ukrajna támogatása befektetés a biztonságukba” – szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében múlt héten elmondta, előreláthatólag a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén kerülhet sor a svéd NATO-tagság ratifikációjára.

Mindeközben Svédország és Magyarország között folynak az egyeztetések a skandináv ország NATO-tagsága kapcsán. Hétfőn Ulf Kristersson svéd miniszterelnök arról beszélt az MTI közlése szerint, Budapestre készül, hogy személyesen egyeztessen magyar hivatali kollégájával. Kristersson szerint hazánk részéről „erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére”.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába