POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.20.

Brüsszelben valóságos "cenzúrahivatal" épül

NGO-hálózatok végeznék a tényellenőrzést.

Brüsszel saját cenzúrarendszer kiépítésébe fogott, és megbízhatónak nevezett NGO-hálózatok végeznék a tényellenőrzést, amely alapján Brüsszel tudná korlátozni a véleményszabadságot az interneten - mondta el Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke a Századvég Van-e még szólásszabadság című konferenciáján, a Várkert Bazárban.

Megnyitó beszédében az elnök kifejtette, hogy napjainkra a cenzúra újra része a mindennapjainknak. Nemrégiben a brüsszeli döntéshozók is jogalkotásba kezdtek, amely a digitális tartalomszolgáltatásra vonatkozik, és nem az európai polgárok szólásszabadságát védi. Fűrész Gábor szerint amikor a cenzúrát tényellenőrzésnek nevezik, az a kommunista időket idézi.

A félelmek a cenzúrát erősítik és a szólásszabadságot korlátozzák

Fűrész Gábor kifejtette, hogy a régi időkhöz képest a változásokat előidézte az internet térhódítása, és a legtöbb ember ma az internetet tekinti információforrásnak, ezt követi a televízió, majd az írott sajtó. Fűrész Gábor szerint a globalista elit sem fogta fel sokáig, hogy új technológiai cégek emelkednek fel, amelyek mára nagyban irányítják a kommunikációt.

Az elnök meglátása szerint a nagy változás 2016-ra tehető, amikor is a Brexit népszavazás történt, és megválasztották Donald Trumpot amerikai elnöknek. Mindkét esetben hatalmas szerepe volt az internetes kommunikációnak a politikusok és az emberek között,  és 

ez a globális politikai és gazdasági elit számára pánikot hozott. Ezért a jogrendszerekben elkezdték kitágítani a gyűlöletbeszéd fogalmát, és mára a szatíra, a mém is gyűlöletbeszédnek minősíthető, de akár az is, ha egy kifejezés vagy vélemény sérelmet okoz egy identitáscsoport tagjainak. 

 

A morális pánik ürügyén elkezdték tehát a kereteket tágítani, amely egyre inkább vezet cenzúrához. Az amerikai elit körében már korlátozzák a véleményszabadságot emiatt: az elit tagjai ugyanis félnek a közvéleménytől. A félelmek pedig a cenzúrát erősítik, és a szólásszabadságot korlátozzák. 

Fűrész, Gábor, Szólásszabadság, konferencia, Várkert, Bazár, 2024.02.20.,
Fűrész Gábor elnök a megnyitón beszélt. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az emberek megvédésére hivatkoznak

Fűrész Gábor elnök arról is szólt, hogy az elitperspektíva azt feltételezi, hogy az emberek nem képesek szűrni az információkat, ezért meg kell védeni őket, ez ennek az elitnek a narratívája. Az elnök hangsúlyozta, hogy a nemzetállami szuverenitás szempontjából is fontos ez a téma, hiszen a politikai nyilvánosság nagy része az internetes platformokon zajlik. A nagy technológia cégek azzal védekeznek, hogy magánszemélyekkel állnak kapcsolatban, amely egy bonyolult jogi helyzetet teremt. Szerinte nemzetállami perpesktívából az lenne a jó, ha az állampolgárok kifejezhetnék szabadon a véleményüket.

Brüsszel saját cenzúrarendszer kiépítésébe fogott

A brüsszeli jogalkotásra visszatérve Fűrész elmondta, hogy 

Brüsszel saját cenzúrarendszer kiépítésébe fogott, és megbízhatónak nevezett NGO-hálózatok végeznék a tényellenőrzést, amely alapján Brüsszel tudná korlotozni a véleményszabadságot az interneten. 

Fűrész meglátása szerint Magyarországon és Közép-Európában is probléma ez, hiszen sokak, akik elmondják a véleményüket, gyűlöletbeszéddel vádolhatóak, elég ha az apa-anya említésére gondolunk. Fűrész Gábor megemlítette azt is, hogy a nagy techcégek is a kontroll felé mozdultak el az elmúlt években. Közép-Európában még nagyra becsüljük a véleményszabadságot, de sok veszély fenyegeti ezt. 

Szerinte büszkének kell lenni arra, hogy hazánkban még el lehet mondani a szabad véleményeket. 

Az Európai Unió (EU) a jogalkotás eszközével élve a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság radikális, durva korlátozása érdekében lép fel – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szólásszabadság című konferenciáján kedden, Budapesten.

A Várkert Bazárban tartott rendezvényen a politikus elmondta, hogy az EU több területen is kötelező magatartás szabályokat akar bevezetni. Elfogadtak egyebek között egy uniós médiaszabályozásra vonatkozó jogszabályt, ami tagállami, sőt alapvető uniós rendelkezéseket is megsértő előírásokat fogalmaz meg – magyarázta. Hozzátette: az EU a neki nem tetsző vélemények kiiktatása érdekében kiterjesztené a gyűlöletbeszéd fogalmát és átalakítaná a politikai reklámokra vonatkozó szabályozást is.

Deutsch Tamás szerint a véleményszabadság elleni támadás nem negatív utópia, és nem tervezet, hanem létező valóság. Az említett jogszabályok hónapokon belül hatályba léphetnek az összes uniós tagországban, jogi és pénzügyi szankciókkal büntetve az eltérő véleményeket – mondta.

„A feladatunk nem kevesebb, mint megérteni azt, hogy ha a személyes, közösségi, nemzeti és európai szabadságunkat támadás éri, akkor az ellen küzdeni kell” – jelentette ki a képviselő, hozzátéve: a támadások elhárítása szabadságküzdelem.

origo.hu

Telex, 444, hvg és a többiek: sunyin hallgat a dollármédia, hogy Magyar Péter gazdasági vezetője és új anyósa elítélt bűnöző

origo.hu

Rácsok között ábrázolják Magyar Pétert és 4 évig börtönben ült anyósát

borsonline.hu

Szakított Schobert Lara és szerelme - íme a részletek

mandiner.hu

Búcsú a lipcsei szurkolóktól: nagy bejelentést tett a jövőjéről Gulácsi Péter!

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

mindmegette.hu

Túl sok az eper? Ezzel a módszerrel fagyasszuk le, hogy egész évben élvezhessük

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Luxusórát villantott Majka 12 éves fia: leleplezzük, mennyit ér, ami a csuklóját díszíti

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?

POLITIK

Kijev elismerte az orosz erők sikerét

POLITIK

Ebben a bűnbandában csalt S. Mária, Magyar Péter segítője

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban