POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.
Módosítva: 2024.02.03.

Az LMP is követeli a hídpénz-botrány kivizsgálását

Fogy a levegő Karácsony körül.

Az LMP támogatja a hídpénzbotrány kivizsgálását – derül ki a zöldpárt Magyar Nemzetnek küldött válaszából. Az LMP-vel együtt immár három ellenzéki párt látna tisztán a Lánchíd felújítása kapcsán, vagyis a korrupció gyanúját felvető ügy miatt kettészakadt az ellenzék. A Karácsony Gergelyt támogató pártok, azaz a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd ugyanis hallgatnak. A helyzet a főpolgármesternek nem jön túl jól, ahogy az sem, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy közérdekű bejelentés alapján elrendelte a vizsgálatot.

 

A Magyar Nemzet a hét elején kérdéseket küldött a pártoknak a hídpénzbotrány legújabb fejleményével kapcsolatban, vagyis hogy a Lánchíd felújításának vizsgálatáért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eljárást indított. Arra voltak kíváncsiak: a baloldali politikai szereplők szerint szükség lehet-e a vizsgálatra.

 

LMP: Vizsgálat szükséges

A pártok közül eddig egyedül az LMP küldött választ lapunknak. A párt kiemelte, hogy a korrupció minden formáját elítélik, „ezért számunkra egyértelmű, hogy amennyiben annak gyanúja bármely szereplő oldaláról felmerül, akkor a jogi eljárásoknak helye van”. Az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, vagyis a Karácsony Gergelyt támogató pártok ellenben hetek óta mélyen hallgatnak az ügyről, de a főpolgármesternek ez egyre kevésbé jelenthet menekülőutat.

Az első fecske

Az ellenzék látványosan kettészakadt, az LMP ugyanis immár a harmadik ellenzéki párt, amely szeretne tisztán látni a hídpénzbotrány ügyében. Érdemes felidézni, hogy a Jobbik már korábban jelezte: fontosnak tartja annak tisztázását, hogy a híd felújítása Karácsony Gergely főpolgármestersége idején miért drágult meg ötmilliárd forinttal. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje korrupciógyanút emlegetve azt javasolta, hogy a főváros állítson fel vizsgálóbizottságot az ügyben. Karácsony egy másik kihívója, a Mi Hazánk képviseletében induló Grundtner András a Hír TV stúdiójában fejtette ki: olyan befolyásos politikai szereplők lehetnek érintettek, hogy igenis helye van a vizsgálóbizottság felállításának, amit mozgalma támogatni is fog.

Az ellenzéki csatározások szempontjából mellékes, de összességében nem, hogy a Fidesz szintén szorgalmazza a kételyekre okot adó körülmények tisztázását.

Karácsony nem lépett, Tényi igen

S talán többről is van szó puszta kételyeknél. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a napokban a Kehihez fordult, a szervezet pedig el is rendelte a vizsgálatot a hídpénzbotrány kapcsán. Tényit az elmúlt hetek sajtóhírei késztették bejelentésre, azok alapján ugyanis összefüggés körvonalazódik a Lánchíd felújítása és a számlagyáras ügyvédként elhíresült Vig Mór ügye között.

Mint többször részletesen beszámoltunk, 2023 őszén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 33 budapesti helyszínen csaptak le egy hatalmas számlagyárra, amelynek központi figurája Vig Mór hivatásától eltiltott ügyvéd volt, aki egyébként Vig Dávidnak, az Amnesty International Magyarország igazgatójának a testvére. Az ügy kapcsán a hatóság házkutatást tartott a Lánchíd-felújítást elvégző A-Híd Zrt.-nél is. Ezután az Atv.hu számolt be arról, hogy az A-Híd és Vig Mór kapcsolatban áll egymással: az építőipari cég 1,4 milliárd forintot utalhatott át az exügyvéd Sunstrike Kft. nevű cégének, az összegekből pedig 900 millió forintot fel is vettek a férfi különféle magánszámláiról. Az utalások időben egybeestek a hídfelújítás kiírásának, lebonyolításának időszakával.

Plusz ötmilliárd

A Lánchíd felújítása azért érdekes, mert az átkelő renoválására Tarlós István idején is kiírtak egy pályázatot, amit Karácsonyék utóbb visszavontak, s új eljárást kezdtek. Mindkétszer az A-Híd nyert, de a cég a második alkalommal már ötmilliárddal drágábban vállalta el a munkákat.

Egyre kínosabbá válik Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés számára a hídpénzbotrány, a legfrissebb fejlemény ugyanis az, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot indított a Lánchíd felújítása kapcsán nyilvánosságra került információk miatt. Tényi István bejelentése szerint a számlagyáros Vig Mór ügyében zajló büntetőeljárás egyes részletei alapján további súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak a hídberuházással összefüggésben.

 

Újabb fordulat jöhet Karácsony Gergelyék hídpénzbotrányában, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is lépett az ügyben. A PestiSrácok.hu értesülése szerint ugyanis a Kehi megindította a vizsgálatot, miután Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult a hivatalhoz. 

A bejelentő szerint a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján további súlyos bűncselekmények – többek közt vesztegetés, sikkasztás és hűtlen kezelés – is megvalósulhattak a Lánchíd felújításával összefüggésben.

Tényi István a Kehinek küldött közérdekű bejelentésében arra emlékeztetett, hogy egy 2018-as határozatban a kormányzat a Lánchíd felújításához hatmilliárd forint támogatást állapított meg, amelyhez a kabinet és Budapest Főváros Önkormányzata között támogatási szerződés jött létre. A fentieken túlmenően a fővárosi önkormányzat a további forrásokat több mint húszmilliárd forint összegű beruházási hitelből biztosította, melyhez a kormány előzetes hozzájárulására is szükség volt.

Itt érdemes felidézni, hogy a Lánchíd felújítása jórészt uniós hitelből történt, erre utal Tüttő Kata főpolgármester-helyettes 2021 januárjában tett nyilatkozata. Az MSZP-s politikus a Klubrádió esti műsorában úgy fogalmazott: február végén indulhat a Lánchíd felújítása, amelyre húszmilliárd forint európai uniós, támogatott, alacsony kamatozású hitelt vesznek fel.

Tényi István a PestiSrácok.hu-nak még hétfőn kifejtette: a közpénzek felhasználásával, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, annak megóvása, valamint a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgáló ellenőrzés, ezen belül a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése a 355/2011 kormányrendelet alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozik, ezért fordult hozzájuk a sajtóban megjelent hírek alapján a Vig Mór-féle büntetőügy és a Lánchíd-felújítás között feltételezhető összefüggések kapcsán.

 

Számlagyárbotrány

A Tényi István által említett számlagyárbotrány, vagyis az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére körüli büntetőügy egyre csak dagad. Vig Dávid testvérét, Vig Mórt november végén vették őrizetbe különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A NAV nyomozói megannyi helyszínen tartottak házkutatást, többek között az Apáthy Endre-féle A-Híd Zrt.-nél is, amely a Lánchíd felújítását végezte. A napokban nyilvánosságra került hírek szerint a költségvetési csalással gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek 1,4 milliárd forintot utalhatott át az A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között, az összeg jelentős részét – 900 millió forintot – pedig továbbutalhatták Vig Mór magán-, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az összegeket végül készpénzben felvették.


 Leleplező hangfelvétel a korrupcióról?

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a hídfelújítás költségei már korábban szóba kerültek egy hangfelvételen, a Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőpartnere között. A 2021 júniusában történt egyeztetésen az üzletember úgy fogalmazott: 

El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.

A Magyar Nemzet által megszerzett hangfelvételek leirata szerint a beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”, mire Bajnai Gordon exminiszterelnök „harcostársa” azt mondta, hogy a Lánchíd-felújításból úgy lehet pénzt kivenni, hogy „ötmilliárddal megdrágult és kisebb lett a tartalma”.
 

Drágábban, kevesebb tartalommal

A híd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. 

Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást indítottak, de a győztes ekkor is az A-Híd lett. Az ajánlatuk viszont már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, ugyanakkor a korábbinál ötmilliárd forinttal magasabb összeggel, 26,7 milliárd forinttal.

 A 23 százalékos áremelkedés mellett megváltoztak más, fontos szerződéses feltételek is: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

A balliberális városvezetés – Tarlós István megfogalmazása szerint „óvodás trükkel” – a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérte össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban ötmilliárddal „vastagabb” pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz fordult közérdekű bejelentéssel Tényi István, s azt kérte, hogy folytassanak ellenőrzést a Lánchíd felújítása, illetve a beruházás során történt közpénzfelhasználás vonatkozásában, különös tekintettel a számlagyáros Vig Mórhoz köthető ügyletekre. A bejelentéseiről ismert jogász szerint súlyos bűncselekmények gyanúja is felmerülhet a Lánchíd felújítása kapcsán.

 

Hiába jelentette ki magabiztosan Karácsony Gergely, hogy nincs semmi látnivaló a Lánchíd felújítása körül, ezért nincs is szükség vizsgálóbizottság felállítására, jó esély van arra, hogy egy másik szerv, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szakemberei górcső alá veszik a hídpénzbotrány történéseit. A PestiSrácok hétfőn arról számolt be, hogy Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult a hivatalhoz, mivel álláspontja szerint a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő büntetőeljárás nyilvánosságra került részletei alapján további súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak.

 

A bejelentés

Tényi István a KEHI-nek elküldött közérdekű bejelentésében arra emlékeztet, hogy egy 2018-as határozatban a kormányzat a Lánchíd felújításához hatmilliárd forint támogatást állapított meg, amelyhez a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata között támogatási szerződés jött létre. A fentieken túlmenően a fővárosi önkormányzat a további forrásokat több mint húszmilliárd forint összegű beruházási hitelből biztosította, melyhez a kormány előzetes hozzájárulására is szükség volt.

 

Itt érdemes felidézni, hogy a Lánchíd felújítása jórészt uniós hitelből történt, erre utal Tüttő Kata főpolgármester-helyettes 2021 januárjában tett nyilatkozata. Az MSZP-s politikus a Klub Rádió esti műsorában úgy fogalmazott: február végén indulhat a Lánchíd felújítása, amelyre húszmilliárd forint európai uniós, támogatott, alacsony kamatozású hitelt vesznek fel.

Tényi István a PestiSrácok.hu-nak kifejtette: a közpénzek felhasználásával, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, annak megóvása, valamint a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgáló ellenőrzés, ezen belül a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése a 355/2011 kormányrendelet alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozik, ezért fordult hozzájuk a sajtóban megjelent hírek alapján a Vig Mór-féle büntetőügy és a Lánchíd-felújítás között feltételezhető összefüggések kapcsán. Szerinte a fenti bűncselekményen kívül felmerülhet további visszaélések, bűncselekmények gyanúja is a közpénzből finanszírozott beruházáshoz kapcsolódóan.


A Vig Mór-szál

Az elmúlt napokban tovább dagadt az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére körüli büntetőügy, amelynek egyes szálai a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint összeérhetnek a túlárazott Lánchíd-felújítással is. Vig Dávid testvérét, Vig Mórt november végén vették őrizetbe különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A NAV nyomozói megannyi helyszínen tartottak házkutatást, többek között az A-Híd Zrt.-nél is, amely a Lánchíd felújítását végezte. A napokban nyilvánosságra került hírek szerint a költségvetési csalással gyanúsított Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft.-nek 1,4 milliárd forintot utalhatott át az A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között, az összeg jelentős részét – 900 millió forintot – pedig továbbutalhatták Vig Mór magán-, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az összegeket végül készpénzben felvették.

Leleplező hangfelvétel?

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a hídfelújítás költségei már korábban szóba kerültek egy hangfelvételen, a Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőpartnere között. A 2021 júniusában történt egyeztetésen az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A Magyar Nemzet által megszerzett hangfelvételek leirata szerint a beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”, mire Bajnai Gordon exminiszterelnök „harcostársa” azt mondta, hogy a Lánchíd-felújításból úgy lehet pénzt kivenni, hogy „ötmilliárddal megdrágult és kisebb lett a tartalma”.

 

Így drágult a beruházás

A híd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást indítottak, de a győztes ekkor is az A-Híd lett. Az ajánlatuk viszont már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, ugyanakkor a korábbinál ötmilliárd forinttal magasabb összeggel, 26,7 milliárd forinttal. A 23 százalékos áremelkedés mellett megváltoztak más, fontos szerződéses feltételek is: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

A balliberális városvezetés – Tarlós István megfogalmazása szerint „óvodás trükkel” – a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérte össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban ötmilliárddal „vastagabb” pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb.

A nettó költségek alakulása is azt mutatja, hogy a negyedével lett magasabb az ajánlat ugyanarra (vagyis csak a Lánchíd-felújításra), ugyanattól a cégtől. Tarlós idején nettó 15,22 milliárdos lett volna a bekerülés, Karácsonynál már nettó 18,8 milliárdos.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél