POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.11.

Átgondolt és erkölcsileg megalapozott

Így látják az elemzők Novák Katalin lemondását.

Átgondolt és erkölcsileg megalapozott döntésnek nevezte Novák Katalin államfő szombati lemondását Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1-en. Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ vezetője pedig úgy véli: Novák Katalin és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása megmutatja, mi a különbség a jobboldali és a baloldali politikusok közt. Szerinte amíg a magyar jobboldalon jó és felelősségteljes politikusok vannak, addig a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár.

Bocsánatot kért és lemondott Novák Katalin. A köztársasági elnök a héten került a támadások kereszttüzébe, miután nyilvánosságra került: tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének.

Novák Katalin úgy fogalmazott: hibázott és ezért vállalja a felelősséget.

Hozzátette, hogy abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt soha nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hangsúlyozta, hogy soha nem adna kegyelmet olyannak, akiről azt gondolja, hogy testileg, vagy lelkileg bántalmaz egy gyermeket.

A köztársasági elnök bejelentése után lemondott Varga Judit is,

aki igazságügyi miniszterként ellenjegyezte azt a kegyelmi döntést, ami az államfő lemondásához vezetett.

A politikus közösségi oldalán azt is írta: a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges.

„Én folytattam azt a több mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette,

az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalja.

A politikus parlamenti mandátumáról is lemondott, nem vezeti a Fidesz EP-listáját és visszavonul a közélettől.

Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondásukkal felelősségteljes döntést hoztak, amit tiszteletben kell tartani.

Kocsis Máté hangsúlyozta: eddigi munkájukért mindkettőjüknek hálás, és köszönetet mondott azért, hogy miként munkájuk során, úgy ma is a közösség érdekeit tartották szem előtt.

Lemondásuk annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs – emelte ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Kocsis Máté rámutatott: az őket képmutató módon támadó baloldalt ugyanis még ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki 2006-ban lovasrohamot vezényelt a honfitársai ellen és egy zsidó családtól ellopott villában él.

A baloldalon nem kért senki bocsánatot a választók patkányozásáért, a lámpavasazásért, a választók sértegetéséért, ahogy nincs következménye a budapesti korrupciónak, a guruló dollároknak, az antifa vérontásnak és lényegében semminek, ami kiderül róluk – tette hozzá.

Erről a morális különbségről tesz tanúbizonyságot Novák Katalin és Varga Judit döntése – írta Kocsis Máté.

A két politikus lemondásáról az elemzők is elmondták a véleményüket.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint Novák Katalin és Varga Judit döntése megmutatja a bal és jobboldali politikusok közti különbséget.

Szánthó Miklós arról beszélt, hogy a magyar jobboldalon jó és felelősségteljes politikusok vannak, olyanok, mint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akik ugyan követnek el hibákat, de a jobboldalon a hibáknak, a tetteknek következményük van.

Ezzel szemben a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár

– tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint

átgondolt és erkölcsileg megalapozott döntés volt Novák Katalin lemondása.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: a köztársasági elnök vállalta a felelősséget a hibáért és határozott döntést hozott. Mint fogalmazott: az elmúlt napok vitáját ezzel le is lehet zárni.

„Nagyon átgondolt és erkölcsileg nagyon megalapozott döntés volt. Ugye azzal érvelt a köztársasági elnök, hogy elismerte, hogy egy ez hiba volt így kegyelmet adni. Nem magyarázkodott, hanem a következményeket levonta belőle. Erkölcsileg tiszta volt, amit mondott, hiszen azt mondta, hogy a gyermekvédelem ügyét mindig is szívügyének tartotta, és kiáll mellette, és ebből következik a döntés. Illetve vállalta a felelősséget a hibájáért, ami mégiscsak egy nagyon ritka pillanata a politikának, hogy egy ilyen nehéz döntést hozzon meg egy 46 éves, most távozó köztársasági elnök” – fogalmazott.

A magyar jobboldal és a magyarországi baloldal között az egyik alapvető különbség, hogy a jobboldalon a hibáknak, a tetteknek következményük van, miközben a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár – mondta az Alapjogokért Központ főigazgatója szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szánthó Miklós arról beszélt, hogy a magyar jobboldalon jó és felelősségteljes politikusok vannak, olyanok, mint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akik ugyan követnek el hibákat, de a jobboldalon a hibáknak, a tetteknek következményük van.

Ezzel szemben a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár – tette hozzá.

További fontos különbségnek nevezte, hogy a magyar jobboldal mindig és konzekvensen kiállt a családok és a gyerekek védelme mellett a pedofilokkal és a pedofíliával szemben, a magyarországi baloldal viszont „azzal a Daniel Cohn-Bendittel árult egy gyékényen, aki gyerekeket szexuálisan bántalmazott”.

A magyarországi baloldal volt az, amely nem szavazta meg a gyermekvédelmi törvényt, amely nem támogatta azt, hogy a pedofilokra súlyosabb büntetési tétel vonatkozzon, amely nem támogatta a gyermekvédelmi népszavazást – mondta a főigazgató.

Bocsánatot kért és lemondott Novák Katalin. A köztársasági elnök a múlt héten került a támadások kereszttüzébe, miután nyilvánosságra került: tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének. Novák Katalin úgy fogalmazott: hibázott és ezért vállalja a felelősséget. Hozzátette, hogy abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt soha nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hangsúlyozta, hogy soha nem adna kegyelmet olyannak, akiről azt gondolja, hogy testileg, vagy lelkileg bántalmaz egy gyermeket.

Mutatjuk Novák Katalin teljes nyilatkozatát:  

Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.

Azért vállaltam ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szeretem Magyarországot, a hazánkat, és mert hiszek Önökben. Hiszem, hogy egy békés, szeretettel teli, egymásra odafigyelő nemzet a miénk. Hiszek a csendes többségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az értékeket nagyszüleinktől, szüleinktől kaptuk, és gyerekeinknek, unokáinknak szeretnénk továbbadni.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak.

A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb. Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.

A köztársasági elnök alaptörvényből is fakadó feladata megjeleníteni a nemzet egységét. A gyermek a legfontosabb kincsünk. Hiszem, hogy ebben egységes a nemzet – minden véleménykülönbség ellenére. A gyermekek védelme közös kötelességünk. Három gyermeket szültem, így személyesen is átéltem, mekkora szüksége van egy védtelen, kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre.
Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek.

Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem. Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre.

Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet.
Azt a kérdést kellett feltennem magamnak: mit üzenek döntésemmel a gyerekeinknek, a magyar fiataloknak? Én arra biztatom őket, hogy szolgáljanak minden erejükkel, tehetségükkel, ne adják fel a nehéz pillanatokban sem, tartsanak ki, amíg lehet, a hibáikért vállalják a felelősséget, és ha úgy érzik, hogy fel kellene áldozniuk szuverenitásukat, akkor legyenek képesek méltósággal átadni a helyet valaki másnak. A szuverenitás drága kincs. Az embernek, a nemzetnek egyaránt. Vigyázzunk rá!

Köszönöm! Köszönöm Önöknek, hogy célt és értelmet adtak a köztársasági elnöki feladatnak. Köszönöm a találkozásokat, amelyek a legnagyobb ajándékai voltak ennek a két évnek. Köszönöm, hogy leülhettem a sámlira, hogy sikerült oda is figyelmet irányítani, ahova a hétköznapokban kevesebb jut. Azoknak, akikkel együtt dolgozhattam, köszönöm a magas színvonalú munkát, az elhivatottságot, az emberséget. Köszönöm a családomnak a mindenkor biztos hátteret. Köszönöm Istvánnak, hogy huszonöt éve együtt lehetünk a szép és a nehéz pillanatokban. Köszönöm, hogy segített megmutatni, hogy egy férfi ugyanúgy tudja támogatni a társát, ahogy egy nő. Köszönöm Ádámnak, Tamásnak és Katának, hogy az édesanyjuk lehetek, és hogy célt adnak életem közélet után következő szakaszának is.

A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ.
Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam.
Isten, áldd meg a magyart! Mert a TIÉD az ország, TIÉD a hatalom és TIÉD a dicsőség.

Szánthó Miklós úgy fogalmazott, a magyarországi „sorosista NGO-k voltak azok, akik elkezdtek érzékenyíteni a pedofília iránt, hogy ez csak egy betegség”, és a magyarországi baloldali média közölt olyan cikkeket, hogy a pedofil is ember, és toleranciával, megértéssel kell hozzá viszonyulni.

Magyarország nem lehet egy következmények nélküli ország, a pedofíliára pedig nincs mentség, nincs bocsánat, nincs kegyelem – jelentette ki a főigazgató.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek a képek valódiak, pedig akár a jövőben is készülhettek volna - megdöbbentő fotók

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Bajban a Momentum? – lassan gyűlnek az aláírások

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába