POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.05.

A jemeni húszik megfenyegették Olaszországot

" Célponttá válhatnak".

Olaszországnak vigyáznia kell, ha megtámad bennünket, célponttá válik – üzente Mohamed Ali al-Húszi, a jemeni húszi lázadók egyik vezetője, aki a La Repubblica napilapban a nyugati szövetségesek vörös-tengeri missziójának lehetséges következményeiről beszélt hétfőn.

A jemeni húszi vezető felszólította Olaszországot, hogy maradjon semleges, ne vegyen részt a vörös-tengeri katonai beavatkozásban.

Az Aspides (Pajzs) európai katonai misszió a tervek szerint február 19-én indul, francia, német, görög és olasz részvétellel. A misszió célja a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók védelmének biztosítása. A misszió felhatalmazással bír a hajókat támadó jemeni húszik állásaival szembeni ellentámadásra. A katonai beavatkozás taktikai parancsnokságát a Duilio olasz hadihajó látja el.

Mohamed Ali al-Húszi tévesnek nevezte az állítást, miszerint a húszik lezárták a Vörös-tengert.

„Kizárólag az izraeli vagy az Izraelhez köthető hajókat vesszük célba, valamint azokat, amelyek az Izrael elfoglalta kikötőkbe tartanak. Bármilyen más hajó, mely semmilyen kapcsolatban nem áll Izraellel, nem szenved kárt”

– hangoztatta a húszi vezető.

A 44 éves Mohamed Ali al-Húszi a jemeni síita lázadók Anszár Allah elnevezésű mozgalmának élén áll, a csoportot irányító Abdul Malik al-Húszi unokatestvére. Korábban az úgynevezett Legfelső Forradalmi Bizottságot vezette. A húszik tavaly december óta a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat támadják meg.

Mohamed Ali al-Húszi terrorista támadásnak nevezte az amerikai és a brit légierő szombati légicsapását, amelynek a jemeni húszik katonai létesítményei voltak a célpontjai.

Kifejtette, a jemeni nép készen áll a válaszra, és nem adja fel, tengereink nem Amerika vízi vidámparkja. Megjegyezte: nem tartanak egy esetleges szárazföldi háborútól sem, mivel végre népünk szembe találná magát azokkal, akik miatt kilenc éve szenvedünk.

Mohamed Ali al-Húszi úgy vélte, hogy az Egyesült Államok Jemenben nehezebb kihívással találná szemben magát, mint régebben Vietnamban vagy Afganisztánban.

Hangoztatta, hogy a jemeni húszi lázadók számára büszkeségnek számít, amikor terroristáknak nevezik őket, mert a palesztinok lakta Gázát támogatják.

„A megoldást a Gázai övezetben zajló agresszió leállítása jelenti, élelem és gyógyszerek bejuttatásával”

– jelentette ki Mohamed Ali al-Húszi.

Olaszországban kiemelt nemzetbiztonsági készültség van érvényben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadása óta. Közel harmincezer helyszínen erősítették meg a katonai vagy rendőri védelmet, köztük az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinél.

A terrorkészültséget tovább fokozták, miután február elsején a firenzei amerikai konzulátus épületére Molotov-bombákat dobtak. A merényletet videóüzenettel egy magát a Hamászhoz közelinek valló csoport vállalta magára, és támadássorozattal fenyegette meg Olaszországot.

Mint kiderült, egyéni akcióról volt szó: az elkövetőt már letartóztatták, egy 22 éves jordániai származású fiatalembert, aki Firenzében született és azóta ott élt a családjával.

Újabb támadásokat intéztek a brit és az amerikai fegyveres erők a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen. A két szövetséges haderő 36 célpontra mért csapást, válaszul arra, hogy a húszik kereskedelmi és hadi hajókat támadnak a Vörös-tengeren. Az elmúlt hetekben már volt két hasonló légitámadás a húszik ellen, de a brit felderítés azóta újabb olyan épület-csoportokat azonosított a térségben, ahonnan a lázadók drón és rakéta-támadásokat indítanak a hajók ellen.  

Egymás után szálltak fel a Typhoon vadászgépek Ciprus szigetén egy katonai támaszpontról szombat este. A brit királyi légierő harmadszor vett részt az amerikai légierővel közös akcióban a jemeni húszi lázadók állásai elleni támadásban. A két szövetséges haderő legkevesebb 36 célpontra mért csapást, válaszul arra, hogy a síita fegyveresek kereskedelmi és hadihajókat támadnak a Vörös-tengeren.

A hivatalos jelentések szerint a mostani támadás célpontjai között voltak a húszik föld alá rejtett fegyverraktárai, valamint rakétarendszerek, indítóállások, légvédelmi és radarrendszerek is.

A jemeni lázadók hónapok óta indítanak támadásokat, állításuk szerint kizárólag Izraelhez köthető célpontok ellen. A fegyveresek így tiltakoznak a Gázai-övezetben lévő hadműveletek ellen, ahová a zsidó állam a Hamasz terrorszevezet októberi támadása után küldött csapatokat. A húszik a vörös-tengeri hajók mellett az izraeli városokat is rendszeresen lövik. Pénteken például Eilat városát támadták.

„Az elnyomott palesztin nép győzelmét, amely eddig agressziónak és ostromnak volt kitéve, segítjük. A jemeni fegyveres erők katonai műveleteket hajtottak végre több ballisztikus rakétával az izraeli ellenség meghatározott célpontjai ellen Eilat térségében, a megszállt Palesztinától délre” – számolt be Jahja Szaría, a húszi lázadók szóvivője.

A rendszeres támadások miatt egyre több szállítóhajó kényszerül többnapos kitérőt tenni, vagy visszafordulni kiindulási helyére. A nehézségek elsősorban az Ázsia és Európa közötti kereskedelmi útvonalakat érintik, ahol máskor a két kontinens közötti áruforgalom 40 százalékát bonyolítják.

De még a Vörös-tengertől olyan távoli helyeken is gondot okoznak a húszik támadásai, mint Ausztrália. A szigetországba több, mint 20 nap után tért vissza egy juhokat és szarvasmarhákat szállító teherhajó, miután a jemeni partoktól vissza kellett fordulnia. Az élőállat-szállítás szigorú szabályai miatt először a jármű kikötése ütközött nehézségekbe, most pedig a hajózáshoz kell az ausztrál hatóságok engedélye.

Miután csütörtökön kicserélték az állatok alatt az almot, a jármű visszatért a kikötőbe Fremantle-ben. Pénteken további ellátmányt vettek fel, például takarmányt és üzemanyagot. Az exportőrök bejegyzett állatorvosa a fedélzeten marad, és továbbra is rendszeresen jelentést tesz az állatok egészségi állapotáról és jólétéről” – nyilatkozta Adam Fennessy, az ausztrál mezőgazdasági tárca államtitkára.

Az állatvédő szervezetek közben aggódnak a több, mit 16 ezer juh és szarvasmarha egészsége miatt. Bár az állatok jelenleg jó állapotban vannak, nem biztos, hogy kibírnák a több, mint 30 napon át tartó utazást, amely során hajójuk Afrika megkerülésével jutna el a céljához.

A jemeni síita húszi lázadók terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte az Európai Uniónál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Brüsszelben, valamint arra is javaslatot tett, hogy a közösség nyújtson támogatást a jemeni parti őrségnek a tengeri hajózás biztonságának garantálásához.

A tárcavezető az EU informális külügyi tanácsülését követő sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a kontinens és a világ is megszenvedi a Jemen jelentős területeit ellenőrző felkelők támadásait a Vörös-tengeren, amelyek veszélyeztetik a világkereskedelem szabadságát, biztonságát és kiszámíthatóságát.

 

„És ez mostanra már egyre több magyarországi, Magyarországon működő vállalat számára is érezhető problémákat okoz, részben a szállítási idők megnövekedésével, kiszámíthatatlanságával, részben pedig a szállítási költségek növekedésével kapcsolatban” – mutatott rá a tárca közlése szerint.

 

„A kelet-nyugati és a nyugat-keleti irányú szállítások az európai gazdaság számára kritikus fontosságúak (…)

Az, hogy Afrikát meg kell kerülni a szállítmányok egy jelentős részének, plusz heteket jelent szállítási időben, és sok-sok tíz- és százezer dollárnyi plusz költséget, s nekünk nincsen szükségünk ma egy újabb olyan globális jelenségre, amely aztán az inflációs folyamatokat megint elkezdi megpörgetni” – emelte ki.

„Az egész nemzetközi közösségnek az érdeke, hogy éles, határozott fellépéssel szabaduljunk meg attól a fenyegetéstől, amely a világkereskedelem szabadságát hozza veszélybe” – szögezte le.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint ezért javaslatot tett arra, hogy a külügyi tanács a következő ülésén tegyen lépéseket a húszik terrorszervezetté nyilvánítása érdekében, valamint kezdeményezte a jemeni kollégájával folytatott megbeszélése nyomán, hogy az Európai Békekeret rendelkezésre álló forrásaiból a közösség nyújtson támogatást a közel-keleti állam parti őrségének a hajózás biztonságának erősítése céljából.

Aláhúzta:

ezen EU-s pénzügyi alapban jelenleg 2,5 milliárd eurónyi forrás van szabadon.

Végül pedig arra is kitért, hogy a Szuezi-csatorna tranzitdíjaiból Egyiptomnak évente mintegy 9 milliárd eurónyi bevétele van, és ezek az összegek már most 40 százalékkal csökkentek.

„Gondoljunk csak bele, hogyha Egyiptom pénzügyi helyzete újabb kihívásokkal nézne szembe, akkor az az európai biztonságra milyen fenyegetést jelentene, tudva azt, hogy Egyiptom rendkívül fegyelmezett, felelősségteljes politikája a migrációs nyomás csökkentéséhez nagymértékben hozzájárul” – mondta.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek