POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.

A Hamász megtámadta az USA firenzei konzulátusát

Bombamerénylet.

A Hamász terrorista szervezethez közeli csoport vállalta magára az Amerikai Egyesült Államok firenzei konzulátusa elleni merényletet, aminek hírét az olasz hatóságok péntek este hozták nyilvánosságra rendkívüli terrorellenes készültséget rendelve el.

Két Molotov-bombát dobtak az amerikai konzulátus falához, a meggyújtott benzines üvegek az épület előtti úttesten égtek ki. Senki sem sérült meg, a konzulátus munkájában az eset nem okozott fennakadást.

A támadás csütörtökre virradóan történt, majd

a RAI olasz közmédia firenzei székházába egy videóüzenet érkezett, amivel a „The whole world is Hamas” (Az egész világ Hamász) angol nevű mozgalom vállalta magára a merényletet.

A kétperces, arab nyelvű, olaszul feliratozott videót az amerikai konzulátus előtt vették fel éjszaka. A felvételen végig a konzulátus épülete látszik, az alámondott szöveg szerint pedig: Allah segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában.

Az üzenet hangoztatja, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás puszta figyelmeztetés volt, de ha Európa és Olaszország továbbra is támogatja Izrael és az Egyesült Államok bűncselekményeit, elindítjuk az első igazi akciót, és tudjátok, hogy a célpontok több mint fele nem izraeli és nem amerikai lesz. A videó szerint 49 célpontot érhet támadás.

„Az üzenet konkrét fenyegetésként értékelendő, nem szabad alábecsülni”

– hangsúlyozta Filippo Spiezia firenzei államügyész.

Hatósági források nem zárták ki, hogy „magányos farkasról” van szó, vagyis a merénylet és az üzenet mögött egyetlen személy áll. A videón hallható szöveg palesztinai arab nyelvű, ennek alapján igyekeznek azonosítani az elkövetőt.

A belügyminisztérium terrorkészültséget rendelt el, amely valójában már a Hamász október 7-i támadása óta érvényben van az országban. Több mint 28 ezer veszélyeztetett helyszínen, többek között az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinek, képviseleteinek erősítették meg a védelmet.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását – tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején – írták.

A belga külügyminiszter kijelentette: a polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak.

 konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására

– emlékeztetett.

Az erőszaknak véget kell vetni – húzta alá Lahbib, majd hozzátette: Belgium minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti,

amelyek – szavai szerint – a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. Ez az egyetlen kiút a konfliktusból – emelte ki.

Belgium az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését ismét napirendre tűzi egy későbbi európai konzultáción – tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.

Legkevesebb 13 halálos áldozata van a palesztinai Rafah város két lakóépületért ért szombati izraeli légicsapásnak. Jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze.

A WAFA palesztin hírügynökség beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén található város elleni izraeli légicsapások során találatot kapott két lakóépület. Az egyikben legkevesebb 11-en, a másikban ketten haltak meg.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint Gáza lakosságának mintegy 75 százaléka – több mint 1,7 millió ember, akiknek mintegy a fele gyermek – kényszerült elhagyni lakóhelyét, és súlyos víz-, élelmiszer-, gyógyszerhiánnyal küzd.

A dokumentum megjegyzi, hogy a jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze. Legtöbbjük ideiglenes menedékhelyen, sátrakban vagy a szabad ég alatt él.

A Vörös-tenger térségéből izraeli területre kilőtt föld-föld rakétát lőtt le pénteken Izrael Arrow légvédelmi rendszere – közölte az izraeli hadsereg.

A hadsereg közleménye arra nem tért ki, pontosan honnan indították a rakétát.

A Jemen legsűrűbben lakott területeit ellenőrző, Irán-barát húszi síita lázadók november 19-e óta több hullámban indítanak robbanószerrel megrakott, pilóta nélküli repülőszerkezeteket és rakétákat a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók ellen, állításuk szerint válaszul a Gázai övezetben zajló izraeli offenzívára.

A jemeni húszi lázadók katonai szóvivője később pénteken azt közölte, hogy a szervezet ballisztikus rakétákkal lőtte Eilat izraeli várost.

A szervezet „különleges célpontokat” támadott a városban, hogy kifejezze az izraeli háborúval és blokáddal szemben álló palesztin nép iránti szolidaritását – áll a Jahíja Szárea katonai szóvivő által kiadott és a húszik al-Masíra nevű televíziójában beolvasott közleményben, amely további hadműveleteket helyezett kilátásba izraeli célpontok ellen, amíg „be nem szüntetik az agressziót és fel nem oldják a palesztin nép elleni gázai blokádot”.

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Hán-Júniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást – jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

Teljesítjük Hán Júnisz-i küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat – szögezte le Joáv Galant.

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Hán Júniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.

Hán Júniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is támadja a várost.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét.

Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Hán Júnisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamász kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.

Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamász elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.

A Hamász csütörtökön mindössze annyit közölt, tanulmányozza a javaslatot.

Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

Ciszjordániában élő izraeli telepesek ellen rendelt el csütörtökön gazdasági büntetőintézkedéseket az amerikai kormányzat palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekmények miatt.

Az intézkedést az tette lehetővé, hogy csütörtökön Joe Biden elnöki rendeletet adott ki – az indoklás szerint – „Ciszjordánia békéje, biztonsága és stabilitása elleni cselekményekre adott válaszként”. A külügyminisztérium közleménye szerint négy személy szerepel a büntetőintézkedésről szóló listán.

Az Antony Blinken külügyminiszter által jegyzett közlemény szerint

 

Izraelnek többet kell tennie az erőszak megállítása érdekében Ciszjordániában és az elkövetők felelősségre vonása terén.

Az elnöki rendelet alapján a szankció azokra szabható ki, akik erőszakos cselekedeteket irányítanak, vagy követnek el civilek ellen, illetve erőszakkal fenyegetnek, valamint civileket otthonuk elhagyásával járó módon megfélemlítenek, tulajdont foglalnak le, és terrorcselekményt hajtanak végre.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó az elnöki rendeletet bejelentő közleményben azt hangoztatta, „Biden elnök egyértelmű abban, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izrael jogát az önvédelemhez”, de hozzátette, hogy

„Biden elnök ugyancsak aggodalmát hangoztatta a Ciszjordániában látott, szélsőséges szereplők részéről megnyilvánuló erőszak növekedése miatt”.

Az intézkedések értelmében az érintett négy izraeli telepes amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják, és megtiltják velük az üzleti kapcsolatot amerikai vállalkozások számára.

Az amerikai külügyminisztérium december elején több ciszjordániai telepes ellen vízumkorlátozásokat hozott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elutasították Juhász Péter polgármester-jelöltségét

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

hirtv.hu

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal