POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.

A Hamász megtámadta az USA firenzei konzulátusát

Bombamerénylet.

A Hamász terrorista szervezethez közeli csoport vállalta magára az Amerikai Egyesült Államok firenzei konzulátusa elleni merényletet, aminek hírét az olasz hatóságok péntek este hozták nyilvánosságra rendkívüli terrorellenes készültséget rendelve el.

Két Molotov-bombát dobtak az amerikai konzulátus falához, a meggyújtott benzines üvegek az épület előtti úttesten égtek ki. Senki sem sérült meg, a konzulátus munkájában az eset nem okozott fennakadást.

A támadás csütörtökre virradóan történt, majd

a RAI olasz közmédia firenzei székházába egy videóüzenet érkezett, amivel a „The whole world is Hamas” (Az egész világ Hamász) angol nevű mozgalom vállalta magára a merényletet.

A kétperces, arab nyelvű, olaszul feliratozott videót az amerikai konzulátus előtt vették fel éjszaka. A felvételen végig a konzulátus épülete látszik, az alámondott szöveg szerint pedig: Allah segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában.

Az üzenet hangoztatja, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás puszta figyelmeztetés volt, de ha Európa és Olaszország továbbra is támogatja Izrael és az Egyesült Államok bűncselekményeit, elindítjuk az első igazi akciót, és tudjátok, hogy a célpontok több mint fele nem izraeli és nem amerikai lesz. A videó szerint 49 célpontot érhet támadás.

„Az üzenet konkrét fenyegetésként értékelendő, nem szabad alábecsülni”

– hangsúlyozta Filippo Spiezia firenzei államügyész.

Hatósági források nem zárták ki, hogy „magányos farkasról” van szó, vagyis a merénylet és az üzenet mögött egyetlen személy áll. A videón hallható szöveg palesztinai arab nyelvű, ennek alapján igyekeznek azonosítani az elkövetőt.

A belügyminisztérium terrorkészültséget rendelt el, amely valójában már a Hamász október 7-i támadása óta érvényben van az országban. Több mint 28 ezer veszélyeztetett helyszínen, többek között az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinek, képviseleteinek erősítették meg a védelmet.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását – tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején – írták.

A belga külügyminiszter kijelentette: a polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak.

 konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására

– emlékeztetett.

Az erőszaknak véget kell vetni – húzta alá Lahbib, majd hozzátette: Belgium minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti,

amelyek – szavai szerint – a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. Ez az egyetlen kiút a konfliktusból – emelte ki.

Belgium az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését ismét napirendre tűzi egy későbbi európai konzultáción – tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.

Legkevesebb 13 halálos áldozata van a palesztinai Rafah város két lakóépületért ért szombati izraeli légicsapásnak. Jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze.

A WAFA palesztin hírügynökség beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén található város elleni izraeli légicsapások során találatot kapott két lakóépület. Az egyikben legkevesebb 11-en, a másikban ketten haltak meg.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint Gáza lakosságának mintegy 75 százaléka – több mint 1,7 millió ember, akiknek mintegy a fele gyermek – kényszerült elhagyni lakóhelyét, és súlyos víz-, élelmiszer-, gyógyszerhiánnyal küzd.

A dokumentum megjegyzi, hogy a jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze. Legtöbbjük ideiglenes menedékhelyen, sátrakban vagy a szabad ég alatt él.

A Vörös-tenger térségéből izraeli területre kilőtt föld-föld rakétát lőtt le pénteken Izrael Arrow légvédelmi rendszere – közölte az izraeli hadsereg.

A hadsereg közleménye arra nem tért ki, pontosan honnan indították a rakétát.

A Jemen legsűrűbben lakott területeit ellenőrző, Irán-barát húszi síita lázadók november 19-e óta több hullámban indítanak robbanószerrel megrakott, pilóta nélküli repülőszerkezeteket és rakétákat a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók ellen, állításuk szerint válaszul a Gázai övezetben zajló izraeli offenzívára.

A jemeni húszi lázadók katonai szóvivője később pénteken azt közölte, hogy a szervezet ballisztikus rakétákkal lőtte Eilat izraeli várost.

A szervezet „különleges célpontokat” támadott a városban, hogy kifejezze az izraeli háborúval és blokáddal szemben álló palesztin nép iránti szolidaritását – áll a Jahíja Szárea katonai szóvivő által kiadott és a húszik al-Masíra nevű televíziójában beolvasott közleményben, amely további hadműveleteket helyezett kilátásba izraeli célpontok ellen, amíg „be nem szüntetik az agressziót és fel nem oldják a palesztin nép elleni gázai blokádot”.

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Hán-Júniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást – jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

Teljesítjük Hán Júnisz-i küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat – szögezte le Joáv Galant.

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Hán Júniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.

Hán Júniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is támadja a várost.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét.

Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Hán Júnisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamász kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.

Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamász elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.

A Hamász csütörtökön mindössze annyit közölt, tanulmányozza a javaslatot.

Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

Ciszjordániában élő izraeli telepesek ellen rendelt el csütörtökön gazdasági büntetőintézkedéseket az amerikai kormányzat palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekmények miatt.

Az intézkedést az tette lehetővé, hogy csütörtökön Joe Biden elnöki rendeletet adott ki – az indoklás szerint – „Ciszjordánia békéje, biztonsága és stabilitása elleni cselekményekre adott válaszként”. A külügyminisztérium közleménye szerint négy személy szerepel a büntetőintézkedésről szóló listán.

Az Antony Blinken külügyminiszter által jegyzett közlemény szerint

 

Izraelnek többet kell tennie az erőszak megállítása érdekében Ciszjordániában és az elkövetők felelősségre vonása terén.

Az elnöki rendelet alapján a szankció azokra szabható ki, akik erőszakos cselekedeteket irányítanak, vagy követnek el civilek ellen, illetve erőszakkal fenyegetnek, valamint civileket otthonuk elhagyásával járó módon megfélemlítenek, tulajdont foglalnak le, és terrorcselekményt hajtanak végre.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó az elnöki rendeletet bejelentő közleményben azt hangoztatta, „Biden elnök egyértelmű abban, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izrael jogát az önvédelemhez”, de hozzátette, hogy

„Biden elnök ugyancsak aggodalmát hangoztatta a Ciszjordániában látott, szélsőséges szereplők részéről megnyilvánuló erőszak növekedése miatt”.

Az intézkedések értelmében az érintett négy izraeli telepes amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják, és megtiltják velük az üzleti kapcsolatot amerikai vállalkozások számára.

Az amerikai külügyminisztérium december elején több ciszjordániai telepes ellen vízumkorlátozásokat hozott.

origo.hu

Nyaralni ment, mindenkit megvadít a fürdőruhás képeivel a szexi sportriporternő - galéria

ripost.hu

Hajdú Péter: Péntek este végleg lezárul a Jimmy-akta!

metropol.hu

Íme a fővárosi ingyenes strandok listája!

mandiner.hu

Mission Impossible: Orbán Viktor Ukrajna-párti aláírását követeli az ECR

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

mandiner.hu

Egyre súlyosabb a helyzet: újabb felvétel került elő Magyar Péterről, a balhéja után egy villamosmegállóban őrjöngött (VIDEÓ)

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

ripost.hu

Fehér koporsók egymás mellett: Egymás apró kezét fogva halt meg négy testvér

ripost.hu

Órákra a forró kocsiban hagyták: meghalt egy 2 hónapos gyerek

ripost.hu

Zseni vagy, ha meg tudod oldani, sokakon kifog ez a teszt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

POLITIK

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

POLITIK

Ezért tartóztatták le Óbuda volt MSZP-s alpolgármesterét

POLITIK

Atomfegyverekről tárgyal Kína és Amerika